|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Fasola zamiast mąki
Czy robiłyście już kiedyś ciasto/ciastka/pieczywo z fasoli białej/czerwonej zamiast mąki? Dowiedziałam się o tym pomyśle niedawno i na pewno za niedługo wypróbuję jakiś przepis, tylko zaopatrzę się w stewię
![]() puree z fasoli + jajka + mleko (np. 0,5%) + kakao naturalne + stewia + coś do pieczenia (soda/drożdże/proszek) = ciasto czekoladowe ![]() Co myślicie o takim składzie? Wydaje mi się, że będąc na redukcji, nie będzie grzechem zjedzenie kawałeczka takiego ciasta np. na podwieczorek ![]() Dla mnie to duże odkrycie, dość rewolucyjne, ale może jakaś zacofana kulinarnie jestem ![]() Zamieszczam kilka zdjęć znalezionych w internecie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Fasola zamiast mąki
Podaj, prosze, link do przepisu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;37299732]Podaj, prosze, link do przepisu
![]() Ten wyżej wymieniony to taki mojego pomysłu, z głowy trochę - jeszcze nie próbowałam, bo jestem na etapie szukania dobrej gatunkowo i niedrogiej stewii ![]() Fasolę "jaś" kupiłam dzisiaj w realu na wagę, kosztuje bodajże ok. 17-18 zł/kg. Kupiłam też konserwową w puszce Real Quality i okazała się być zepsuta, wylądowała w koszu... Nie polecam :/ Tutaj link do przepisu na ciasto kaszubskie z fasoli z konfiturą: link Zamiast cukru pudru użyłabym stewii. Z lukru bym zrezygnowała całkowicie. Zamiast bułki tartej zwykłej dałabym razową... albo w ogóle. Zamiast konfitury można zrobić po prostu mus z dowolnych owoców, bez dodatku cukru. Tutaj przepis na ciasto czekoladowe: link Tylko czekolady bym już nie dodawała, bo te 40 g to już dodatkowe 200-250 kcal. Zamiast cukru wanilinowego i fruktozy - stewia. Reszta jest ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
ja probowalam!
ciasto wychodzi fajnie wilgotne i gabczaste, bardzo przyjemna konsystencja (i calkiem inna niz przy tradycyjnym ciescie). ale fasole czuc! tym bardziej jesli sie zrobi niezbyt slodkie. osobiscie wole uzywac maki gryczanej albo z kasztanow jadalnych zeby bylo bezglutenowo, ta fasola niezbyt mi podchodzi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
u mnie jest (we wloszech), kosztuje jakies 3 euro za kilogram.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Fajna różnica 20zł/0,5 kg , we Włoszech 12 zł za 1 kg. MASAKRA
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja kiedyś robiłam ciasto z czerwonej fasoli, takiej z puszki. Polane sosem czekoladowym i było pycha!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Robiłam 2 razy (albo 3?) i w sumie wczoraj zakupiłam fasolę na nowy wypiek
![]() całkiem smaczne, raz mi wyszedł piernik przecudowny z jabłkiem ![]() tylko ostrożnie z kakaem, jak się za da dużo, ciasto robi się ciężkie i smakuje gorzej. właśnie zastanawiam się jak jeszcze można urozmaicić wypiek^^
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.