|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() w czym przechowujecie WŁÓCZKĘ?
Witajcie,
postanowiłam założyć wątek, bo podobnego nie znalazłam na forum. Może będzie pomocą w uporządkowaniu włóczkowego bałaganu (o ile ktoś takowy posiada ![]() Znudzona ciągłym rozplątywaniem upartych nitek i szukaniem potrzebnych kolorów w kilkunastu (!) torbach po kolei, postawiłam STOP bałaganowi ![]() Jeśli macie jakieś fajne, sprawdzone sposoby segregowania i przechowywania NITEK WSZELAKICH, napiszcie proszę ![]() Jedyny sposób, z jakim się zetknęłam, to zaklejanie końcówki włóczki taśmą klejącą... Jak Wy sobie z tym radzicie? ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: w czym przechowujecie WŁÓCZKĘ?
Ja sobie wcale nie radzę, niestety... Mam masę włóczek (tych kupionych, dostanych i z odzysku) i trzymam to w wielu miejscach: w pufach, szafach, szufladach....
Może ktos tu coś mądrego napisze i jak też skorzystam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
sylwiabw -oto co znalazłam,może Cię zainspiruje:
![]() http://galeriaszpilka.blox.pl/html/1...,21.html?27434 (a ja nadal rozplątuję nitki, jako że przeszklonego regału nie posiadam ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja przechowuję swoje włóczki w kartonie po jakimś sprzęcie elektronicznym i tam jest względny porządek.Natomiast gorsza sprawa z koronkami i cienkimi nićmi -tu jest zawsze bałagan bez względu na to ile razy robiłabym tam porządek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
znalazłam patent na gubiące się igły
![]() (łatwe odkładanie ![]() włoczki mi uporzadkowały mole... jakis czas temu ![]() kordonki, że mam mało trzymam małe w pojemniku (przezroczystym) po ciastkach a większe w koszu po kosmetykach ![]() nieskończone robótki w workach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
włóczki trzymam w pojemnikach przezroczystych posegregowane odcieniami a pojemniki na dnie szafy , nie trzeba otwierać wszystkich jak coś potrzebuje ,pojemniki to takie skrzynki ok 50 cm na 40 kupione w sklepie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
lukreti, Malinka_5, maksel - dzięki za pomysły i fotki
![]() na biżuteryjnym jest taki wątek o segregowaniu różnych akcesoriów do robótek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...przechowywanie O przechowywaniu włóczek znalazłam tylko link z 3 postu.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Szydełka (część używana) mam w etui na okulary. No i oczywiście różniaste pudełka plastykowe począwszy od pudełeczek po patyczkach higienicznych skończywszy na dużych pudełkach po cukierkach, lizakach...(proszę o nie w sklepach, i tak puste wyrzucają). Guziki, kamyki, kulki w pudełkach po mleku dla niemowląt i większych kubełkach po śledziach...........itd. Niestety chwilowo nie moę pokazać zdjęć z przyczyn technicznych.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Damurku -dzięki za opis
![]() Poszukałam jeszcze w necie i chyba nie wymyślono specjalnych pudełek na włóczkę. Na szczęscie domowych sposobów jest wiele. Na stronie "szpilka" sugerują, żeby nie trzymać w plastiku (bo nie oddycha), w kartonie bez wyściółki (bo sie mechaci i brudzi-kurz, papierowe drobiny) i zbyt zgniecione (bo sie wełna zniekształca). Na razie posortowałam włóczki w kartonach po ksero i dużych kartonach po słodyczach Wedla, wyłożonych delikatnym płótnem. Te wedlowskie są dobre, bo szerokie, ale niskie (i mają pokrywki) -łatwo znaleźć konkretny kłębek). Reszta jeszcze czeka na "mieszkanko_ -mam zamiar poprzycinać kartony po ksero na wysokość ok 20 cm i będą funkcjonalne. pozdrawiam, czekam na dalsze pomyśły ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A ja moje skarby do szydełkowania trzymam w pojemnikach z papierowej wikliny, robionych przez moją kochaną siostrę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moje dzisiejsze zapasy mieszczą się w 2 koszach (wiklinowy na drzewo do kominka, którego nie mam.. znaczy się kominka nie mam ino kosz i drugi ogromny kosz piknikowy), wielkie pudło plastikowe i "kilka" kartoników... ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- może ktoś ma jakiś fajny sposób... żeby tak posegregować... żeby łatwo było znaleźć potrzebny kolor ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja mam aktualnie caly wielki kosz na brudne pranie wloczek itp oraz jedna szafke w komodzie
![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.