Ciasto na pierogi ruskie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-05-03, 10:24   #1
kaja-sz
Rozeznanie
 
Avatar kaja-sz
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 532

Ciasto na pierogi ruskie


Chcę nauczyc sie robic pierogi, ale moim problemem jest cisato. Wychodzi mi za twarde. Czy mozecie mi doradzic jak je zagniatac i podac dokladne ilosci skladnikow?
Dziekuje z gory
kaja-sz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 11:53   #2
laia
Raczkowanie
 
Avatar laia
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 108
GG do laia
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

Tutaj było o pierożkach i przepis na ciasto pierogowe

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ghlight=ruskie
__________________
Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę
laia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 13:24   #3
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

To jest ciasto na uszka, ale uszka to też pierogi
Robiłam pierogi naprawdę z wielu przepisów, ale ten jest dla mnie genialny.
Ja wyrabiam ciasto w maszynie do chleba, a potem je prasuję w maszynie do makaronu, potem tnę i sklejam w takimi plastikowymi szczękami co bardzo ułatwia pracę Pierogi wychodzą bardzo delikatne i cieniutkie, a co najważniejsze nie rozrywają się podczas gotowania

Ciasto na uszka

2 1/2 szklanki maki
szczypta soli
1 lyzka twardego masla
1 szklanka wrzacej wody
1 zoltko, lekko ubite

Make wymieszac z sola w misce, dodac maslo i posiekac az utworza sie male grudki. Zalac wrzaca woda i miksowac mikserem okolo 5 minut, az ciasto bedzie gladziutkie. Zostawic do wystygniecia, dodac zoltko i wymieszac. Przykryc i schlodzic w lodowce przez godzine lub dluzej.
Podzielic na 6-8 czesci i kazda walkowac bardzo cieniutko, kroic na kwadraty i nadziewac.
Porcja na okolo 100 uszek

http://www.sys21.de/viewtopic.php?t=...ciasto+pierogi
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 15:01   #4
boniulka
Zadomowienie
 
Avatar boniulka
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Mazury
Wiadomości: 1 374
GG do boniulka
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

Witaj
Moja wersja ciasta:
Mąka
maślanka lub mleko ciepłe
jajo
sół pieprz
Wszytstko daje na oko tak aby mozna było wyrobic ciasto.
Najwazniejsze jest to aby pod konoec wyrabiania wysmarowac rece masłem i tak ugniatać ciasto powtórzyc to kilkakrotnie wtesy ciasto jest pyszne i się nie rozwala podczas gotowania.
Wiele razy robiłam ciasto bez masła i jednak nie jest to to samo
Pozdrawiam
__________________
Oba, kot i pies są bogate w cnoty i talenty, ale pies ma o jeden talent za dużo: pozwala się tresować i o jedną cnotę za mało: nie kryje w sobie żadnych tajemnic
Erich Kastner
boniulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 16:06   #5
Sonata_ona
Rozeznanie
 
Avatar Sonata_ona
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Jamnicza Stolica ;)
Wiadomości: 695
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

a farsz?
__________________
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...''

''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
Sonata_ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 18:15   #6
kaja-sz
Rozeznanie
 
Avatar kaja-sz
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 532
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

Dzikuje wam bardzo Niesttey nie mam masyzny do chleba :P Chodzi mi o to ze to cistao kazdy mowi ma byc miekkie, a ja nie umiem zrobic zeby bylo miekkie, bo albo dam za duzo amsla albo maki i tak wkolko ;|

A co do farszu:
750 g sera bialego
1,5 kg ziemniakow
podsmazona cebulka
Wszytkie powyzsze skaldniki mielimy
Na koncu rozpuszczamy maslo, dodajemy i mieszamy
kaja-sz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 18:53   #7
Justin_14
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 3 310
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

może za mało mleka?
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 20:44   #8
kaja-sz
Rozeznanie
 
Avatar kaja-sz
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 532
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

moja mama nigdy nie dodawala do ciasta mleka i pierogi byly pyszne...
kaja-sz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-04, 22:48   #9
Miel
Raczkowanie
 
Avatar Miel
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: borough green
Wiadomości: 262
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

ja robie ciasto z maki, goracej wody, jajka i oleju. i soli. proporcje na oko, wiec nie podam. po wyrobieniu wkladam ciasto do lodowki na pol godzinki, duzo lepiej sie wtedy pierozki sklejaja.
__________________
e tutti quei momenti andranno perduti nel tempo, come lacrime nella pioggia...
Miel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-05, 00:43   #10
moee
Zakorzenienie
 
Avatar moee
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 6 544
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

ja jeszcze dodaje ziemniaka ugotowanego do ciasta sie nie martwie ze bedzie za twarde
__________________
"Lubię być kurą domową
Do pralki wrzucić problem wraz z głową
Pralka pierze, ja nie wierzę w nic
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-14, 11:41   #11
esterka007
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 3
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

ja ciasto na pierogi robię w następujący sposób..

1 szklanke ciepłej wody i do tego dodajemy mąkę.. ciasto wtedy jest genialne.. i co najważniejsze.. nie jest TWARDE..
esterka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-14, 12:13   #12
Pt6
Raczkowanie
 
Avatar Pt6
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 153
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

Ja długo szukałam i próbowałam nim wreszcie trafiłam na "moje" ciasto... Zazwyczaj bowiem też wychodziło za twarde a ja baaardzo lubię jak ciasto jest "delikatniusie"... Ale w końcu udało mi się wyważyć składniki tak by było idealnie dla mnie. Mój przepis to:

3 szkl. mąki pszennej
2 żółtka
płaska łyżka masła
750 ml wody (3/4 szkl.)
sól - około płaskiej łyżeczki

Wychodzi z tego spooooro perożków, ale ja zawsze robię na dwa dni dla mnie i TŻ (czyli dla dwóch pierogożerców ). Oczywiście po zrobieniu lądują w zamrażarce a potem tylko na gorącą wodę i zaraz po wypłynięciu na talerzyk. Tego ciasta bowiem nie ma potrzeby dłużej gotować bo jest naprawdę delikatne .
Pt6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-15, 16:39   #13
kaja-sz
Rozeznanie
 
Avatar kaja-sz
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 532
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

NIe ugotowane surowe zamarazasz a na drugi dzien gotujesz?
kaja-sz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-15, 16:58   #14
trojka
Zakorzenienie
 
Avatar trojka
 
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

Ja gotowe pierogi układam na mące lub lekutko opruszam im spód mąką. Deskę drewnianą oprószoną lekko mąką wstawiam do zamrażarki i układam obok siebie pierogi, tak by się nie stykały, jak są już twarde jak kamienie to wtedy do woreczka rzucam wówczas nie mają prawa się skleić.
I tak każdą partię, do skończenia pierogów
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 06:54   #15
Pt6
Raczkowanie
 
Avatar Pt6
 
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 153
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie

Cytat:
Napisane przez trojka
Ja gotowe pierogi układam na mące lub lekutko opruszam im spód mąką. Deskę drewnianą oprószoną lekko mąką wstawiam do zamrażarki i układam obok siebie pierogi, tak by się nie stykały, jak są już twarde jak kamienie to wtedy do woreczka rzucam wówczas nie mają prawa się skleić.
I tak każdą partię, do skończenia pierogów
Dokładnie tak samo jak ja robisz... I takie właśnie są najlepsze bo po ugotowaniu smakują tak samo jakby były dopiero co zrobione.... A dodatkowym plusem jest to że tak zamrożone można całkiem długo przechowywać i w każdej chwili jest obiad jak znalazł... Zwłaszcza jak ogranie nas lenistwo to cudownie wyjąc z zamrażarki i do wody... i zajadać...
Mhm... Aż nabrałam ochoty na pierożki...
Pt6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.