|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() Weekend w Paryżu...
Mam 16 lat na weekend majowy jadę do Paryża z rodzicami. (Disnayland+zwiedzanie). Jedno co mi się nie podoba to że jedziemy tam camperem. Wzwiązku z tym mam 3 pytania(będę szczęśliwa jeżeli odpowiecie choc na jedno):
1. Co ze sobą zabrac?- chcę wyglądac zarąbi*cie, bo jadziemy tam ze znajomymi którzy mają syna rok starszego i w którym się kocham od dawna. Oczywiście tak mniej więcej. 2. Co pozwiedzac? -planujemy pochodzic po starych uliczkach i wstąpic w fajniejsze miejsca. 3. Jakie są plusy i minusy wyjazdu camperem?- bo na razie jestem przerażona...!;p Od razu piszę że wolę abyście odpowiedzieli na jedno pytanie dokładnie niż na 3 byle jak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Weekend w Paryżu...
wiosną jeszcze w Paryżu nie byłam więc nie wiem co masz zabrać, ale jak byłam tam zimą to u nas leżał śnieg i był mróz a tam ludzie w jesiennych rzeczach chodzili... z kolei jak byłam pod koniec września pogoda była idealna, a w wakacje ... no cóż - nie dziwię się, że rodowici Paryżanie wyjeżdżają kiedy tylko mogą, bo skwar jest taki, że szkoda gadać a miasto jest pełne turystów...
jeśli chodzi o dobór ciuchów pod względem pogody to nie sugeruj się zbytnio prognozą - Paryż leży w zagłębieniu i te ogólne prognozy (na region) rzadko się sprawdzają... teraz dalej: jedziecie camperem... jak dla mnie średni pomysł, bo poruszanie się po samym Paryżu samochodem to istna męczarnia (nie ma to jak metro!!!) także polecałabym zostawić camper gdzieś na przedmieściach i "zejść do podziemia" ![]() jeśli chodzi o samo zwiedzanie to w jeden weekend niewiele można zobaczyć więc nastawiałabym się na to, żeby to miasto "poczuć" a do tego najlepsza (moim zdaniem) jest dzielnica łacińska (jak wrzucisz w wyszukiwarkę to bez problemu znajdziesz) z ogrodem luksemburskim - jest tam taka jedna budka, w której dają pyszną kawę... poza tym standardowo wieża, której przedstawiać nie trzeba... (moim zdaniem lepiej wjechać na nią w nocy - panorama podświetlonego Paryża to jest coś) alternatywą jest jeszcze Montparnasse, ale jeśli będziesz tam pierwszy raz to chyba jednak lepiej wieża ![]() z rzeczy, które mogłabym jeszcze polecić (pomijając "standardowe punkty wycieczki") to zamek w lasku vincennes - ostatni przystanek metra linii nr 1 ![]() ![]() myślę, że warto zobaczyć też la defense - na placu możesz się przytulić np do wielkiego kciuka - rzeźby ![]() ogólnie jest tam tak dużo miejsc wartych zobaczenia, że nie wiem jak z tego ogromu wybrać najznakomitsze perełki ![]() aaaa jeśli będziecie mieć "chcicę" na wersal to... szczerze odradzam! wprawdzie byłam tam w 2008 roku i nie wiem jak jest teraz, ale nigdy więcej moja noga tam nie postanie (zapłaciłam 25 euro za wejściówkę ![]() a teraz kilka rad praktycznych: nie przejmuj się tym, co masz na sobie - tam nawet jak wyjdziesz w piżamie to nikt nie zwróci na Ciebie uwagi - ważne żebyś dobrze się w tym czuła! przy zwiedzaniu zwracajcie uwagę na ogłoszenia - w niektórych miejscach nie wolno robić zdjęć z fleszem, a np w kościołach nie wolno robić zdjęć podczas mszy prawdą jest to, że Francuzi nie przepadają za anglikami (a tak traktują każdego, kto od razu zaczyna rozmowę po angielsku - choć oczywiście - nie wszyscy) dlatego też lepiej spróbować coś wyjąkać po francusku a potem dokończyć np po angielsku - od razu widać skłonność do pomocy i sympatię... no chyba, że ktoś z Twojego towarzystwa mówi po francusku to macie problem z głowy jeśli zdecydujecie się na metro to pilnujcie dokumentów i torebek - kradzieże to prawdziwa plaga! choć na szczęście (odpukać w niemalowane) mnie nie dosięgła ![]() chłoń i wyciągnij z tego miasta ile możesz - to na prawdę zaczarowane miejsce ![]() gdybyś miała jakieś pytania czy wątpliwości to pisz śmiało - postaram się pomóc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Dzięki za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Witam,
jestem studentką turystyki międzynarodowej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Prowadzę badania do mojej pracy magisterskiej, których celem jest zbadanie opinii atrakcyjności Paryża zdaniem turystów. Proszę o poświęcenie kilku minut na wypełnienie ankiety, która będzie cennym źródłem moich badań. Ankieta jest anonimowa. [ciach] Dziękuje serdecznie za pomoc i poświecony czas Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2012-03-07 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
a gdzie ta ankieta? bo jakoś nie widzę odsyłacza do niej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Witam serdecznie
ja polecam nocelgi u pani magdaleny super !!!! pomaga tez w inoformacjacj co zobaczyc itd pokoje sa dwuosobowe: koszt 20 euro od osoby ![]() jezeli pokoj dla 3 osob to cena ulega zmianie czyli 17.50 euro za osobe ![]() wiem ze dla wiekszej grupy jest tez mozliwosc wynajecia mieszkania samodzielnego : dwa pokoje lazienka i kuchnia z mikrofala, lodowka i czajnikiem Za samodzielne dwupokojowe mieszkanie za dobe koszt jest 20 euro od osoby minimalnie dla 4 osob maksymalnie dla 7 osob, powyzej 5 osob to cena jest 17.50 euro ich strona Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2012-12-19 o 20:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:56.