![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Becikowe na psa
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Becikowe na psa
Cytat:
Wolałabym aby ludzie przygarniali psiaka z potrzeby serca a nie chęci zarobku.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Pierwsze co mi się nasunęło to - pewnie znajdą się cwaniaki na łatwą kasę
![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wolałabym nie wcielać tego w życie. Szczęśliwa mordka psa i merdający ogon powinny być jedynym i wystarczającym wynagrodzeniem za przygarnięcie go. Natomiast teoria, że to niby zwrot kosztów wyprawki, do mnie nie przemawia. Jeśli kogoś nie stać na kupienie psu paru rzeczy, raczej nie będzie go też stać na dalsze utrzymanie. Bo wyprawka to kropla w morzu tego co się na zwierza przez resztę jego życia wydaje.
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Ale przepraszam jaka wyprawka, jaka adopcja i jakie becikowe??? Odkąd pamiętam tych zwrotów używano w odniesieniu do ludzi. Widzę że psa się stawia na równi z człowiekiem i bardzo mnie to martwi. 600zł??? no chyba ich pogięło, właściciele chomików czy innych kotów powinni się poczuć dyskryminowani.
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
W mieście jeszcze jako tako, ale na wsi ...
Sama mieszkalam na wsi przez pewien czas i teraz jak tak sobie pomyślę (biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie wioskę w której mieszkałam bo reszty nie znam i nie będę się wypowiadać) to każdy człowiek wziąłby takiego psa za 600 zl... Poważnie. Chyba wszyscy by się zdecydowali na przygarnięcie takiego psa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Nie przemawia do mnie ten pomysł, prędzej sprawdziłoby się 600 zł ale w formie jakiegoś "bonu" na leczenie weterynaryjne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Nie popieram... Ludzie będą adoptować psy dla pieniędzy, a potem co chwilę w wiadomościach "pies przywiązany do drzewa w lesie" "pies porzucony gdzieśtam" i tak dalej!
![]() ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- albo "wyprawka" typu karma, legowisko, akcesoria... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do mnie ten pomysł w żaden sposób nie przemawia. Zawsze znajdzie się jakiś cwaniak, który zechce zrobić na tym interes w taki czy inny sposób.
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
- Wolontariusze ze Stowarzyszenia Miłośników Zwierząt sprawdzają te osoby wcześniej – wyjaśnia wójt. – Zresztą, nie dajemy tych pieniędzy od razu do ręki. Są wydawane na podstawie faktur, wyłącznie jako zwrot kosztów poniesionych w związku z adoptowanym zwierzęciem, np. za zakup legowiska czy budy albo za usługi weterynaryjne - dodaje.
Czyli pewne ograniczenie cwaniactwa...a wg mnie pomysł jest dobry o ile ci wolontariusze po oddaniu psiaka zajrza do nowego domu i sprawdza jak sie psiak miewa.
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
basiago ale potem będą np sprzedawać to na allegro a tak weterynarz z którym współpracuje ze schroniskiem miały nad tym kontrole hmm
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
pomysl jest delikatnie mowiac kretynski. Osoba ktora chce adoptowac zwierzaka powinna miec na jego utrzymanie pieniadze i zdawac sobie sprawe z kosztow utrzymania.
A tak .. ludzie beda brali psy i koty a pozniej wyrzucali z auta... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę w złą stronę idziesz z takim osądem moim zdaniem. Bo co ma wspólnego matka Madzi z psami na łańcuchu? Dwie zupełnie różne kwestie. Natomiast obie bardzo ważne i obiema trzeba się zająć. Jeden problem nie odbiera wagi drugiemu. Bo niby czemu? Na świecie jest wiele problemów, którymi się zająć trzeba 'na już, na teraz'. Ja jednak nie widzę nic a nic groźnego w użyciu takich określeń. Bo niby i co? Przecież to zwykłe słowa, funkcjonujące w mowie potocznej. Po prostu zdziwiło mnie trochę Twoje hmm oburzenie? zniesmaczenie? tym ![]()
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co Cię tak bulwersuje? Mnie jedynie martwi,ze zwyrodnialcy bedą korzystać z tych świadczeń ![]() Cytat:
Jeden tym, drugi czym innym. Mną oba wydarzenia na równi wstrząsają - i nie ma dla mnie znaczenia czy ktoś katuje psa czy dziecko - to zwykłe skur....two i tyle. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Gdy zobaczyłam pierwsze wzmianki o tym projekcie - to zrozumiałam to że te 600 zł będzie wypłacane co miesiąc, koleżanka z którą to czytałyśmy rzekła- to ja biorę 3 psy .......
![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Pomysł - porażka
![]() Ktoś chyba na głowę upadł, żeby jeszcze więcej tego tałatajstwa latało po osiedlach bez smyczy i szczekało pół dnia pod nieobecność właścicieli. No i to stawianie psa na równi z człowiekiem ![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
W moim srodowisku pracy- też padły te słowa, tzn coś podobnego typu " no tak, to na ubogie dzieci kasy nie ma, a na pieski i kotki znajduje się pieniądze,chory rząd" i takie tam.
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najlepiej,żeby każdy wybierał na co che przeznaczać swoje podatki (nie mówię o 1%) czy na dzieci, zwierzęta, hospicja etc Jestem za tym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Owszem, ja stawiam psa nie tylko na równi ale nawet dużo wyżej od niektórych ludzi... Cytat:
Co za ograniczenie. No ale taki wypowiedzi padają głównie z ust osób, które nie mają zielonego pojęcia o finansach państwa, rządu a klepią aby klepać- byle tylko narzekać. Zamiast wziąć się do roboty to marudzą tylko jak im źle, ciężko i jak to wszyscy inni mają dobrze tylko oni źle.
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wójt tej miejscowości z linka to jakiś maniak, więc i pomysły wariackie. W normalnych miastach za posiadanie psa się płaci specjalny podatek.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
psy-chopatka
|
No nie... nie wierze że tyle osób jest przeciw, mimo że według zapewnień-będzie nad tym kontrola.
![]() To bardzo dobrze że gmina próbuje sobie jakoś radzić z problemem bezdomności psów bo większość udaje że problemu nie ma a w schroniskach psy się usypia albo same się zagryzają z powodu przepełnienia. Idzie zima, ciężki czas dla psów schroniskowych, jeśli dzięki tej akcji, chociaż część znajdzie dobry, ciepły dom to warto!
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Twoich priorytetów.
Na szczęscie w moim środowisku ludzie kochają zwierzęta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tobie przeszkadza ujadający pies a komuś płaczące dziecko czy rzucające klocki na podłogę.Rozumiem,ze z becikowego pieniądze są przezanczane na dywan lub pogrubienie ścian? Tak więc może trochę tolerancji? Bo niedługo zacznie wszystko przeszkadzać
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2012-10-26 o 21:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
![]() Poza tym dziecko nie da rady płakać kilka godzin bez przerwy, a pies ujadać jak najbardziej ![]() I kolejny aspekt: dziecko z tego wyrośnie, więc jego hałasy są tymczasowe i łatwiej jest je przeboleć. A pies swoich zachowań nie zmieni.
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jeszcze nie słyszałam, żeby nikogo nie obrażające nazewnictwo i skróty myślowe były powodem takiego bulwersu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Przeciez jest napisane, że nie dostaja pieniędzy na wyrost tylko jako zwrot za zakupiony sprzęt dla psa czy opłaty dla weterynarza - na podstawie faktur.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:26.