![]() |
#1 |
BAN stały
|
Huragan Sandy !!
Śledzicie informacje napływające z USA ? Nie wyobrażam sobie co czują ludzie w obliczu takiego zagrożenia
![]() ![]() Edytowane przez Blondynka92 Czas edycji: 2012-10-29 o 19:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Huragan Sandy !!
Też przed chwilą czytałam o tym w tvn24, straszne to. Gdzie ci ludzie później się podzieją jak ich domów już nie będzie..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Również śledzę na bieżąco informacje, mam nadzieję, że nie będzie aż tak strasznie jak zapowiadali
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Już uderzył w ląd. To straszne, ale nad przyrodą nie da się niestety zapanować
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Oby wszyscy w porę zostali ewakuowani a straty nie były takie olbrzymie jakich się wszyscy spodziewają.
Tak ostatnio mówiłam przyjaciółce,że chciałabym w USA mieszkać...oj zmieniłam zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Wiatr złamał dźwig na Manhattanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
a ja znów od koleżanki z NY słyszałam, że to polskie media jak zwykle z igły widły robią - wyolbrzymiają tą całą sytuację. Ponoć w Stanach nie ma żadnej paniki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
A ja właśnie jestem w samym środku tego, panika jest od soboty nie ma wody w sklepach, wczoraj ludzie jak szaleni wykupywali jedzenie, baterie itp., a ja siedzę i czekam z nadzieją, że nie będzie tak źle, pamiętam huragan Irene z przed roku, ewakuację, zalane ulicę i mieszkanie. Pamiętam ludzi czekających przed domami na atak kolejnej fali jak tama pękła, to było straszne a teraz ma być gorzej... mam nadzieję, że nie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
to nieciekawie
![]() Nigdy nie bralam w takim czyms udzialu i mam nadzieje ze tak pozostanie. Huragany, traby powietrzne, trzesienia ziemi, tsunami, powodzi ehhhh straszne bo nic nie mozna zrobic ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- no nie wiem, bo angielskie media tez trabia o rana tylko o jednym, wiec to nie tak ze tylko w Polsce...
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Coraz mocniej wieje, to jest taka bezradność, masakra
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
mieszkasz w samym epicentrum?
mam nadzieje ze nie, bo chyba ewakuowali najbardziej narazone tereny z tego co slyszalam?
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny, mieszkam w New Jersey, jest juz zle, za h będzie godzina policyjna, ale i tak juz od Paru h nie da sie wyjść z domu z powodu wiatru, który powoduje łamanie drzew gałęzi itd. Do brzegu i wysp mam kawałek, ale wiem ze tam jest strasznie, nie mówiąc o samym Nowym jorku, pociągi nie jezdza, drogi mosty metro poZamykane, a sklepu dechami poZabijane, obserwuje amerykańska tv i Instagram, jest wow...
---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ---------- I to jest absurd, ze pl media robią apokalipse, bo to co sie dzieje od 2 dni w amerykańskich to dopiero szal
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Niech Amerykanie nadal nie podpisują konwencji z Kioto, niech mają samochody z silnikami 6.0 - na pewno środowisko im się odwdzięczy anomaliami podogodowymi.
USA, Chiny i Indie to najwięksi truciciele środowiska na świecie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
straszne straszne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a Ty w ogóle zdajesz sobie sprawę z tego, że takie huragany to rzecz NORMALNA i występująca w tych szerokościach geograficznych od zawsze, niezależnie od czynników które wypisałaś? Powiedz mi jaki wpływ samochody mają na ciśnienie? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Ten huragan szalał już na Karaibach, gdzie zginęło kilkadziesiąt osób. Dotknął i tak już biedne tereny. Poczynił zniszczenia w rejonie, gdzie odbudowa pewnie będzie graniczyła z cudem, a na pomoc może liczyć garstka wybrańców. Niestety media o tym tylko wzmiankują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Od 108 lat nie było takiego huraganu.. Ja mam prąd, od sąsiadki ciągnie, ale cała moja miejscowość nie ma.
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Też śledzę na bieżąco te wydarzenia,bo ciekawi mnie temat huraganów ale mimo wszystko bardzo współczuję wszystkim mieszkańcom. czytałam już artykuł o wielkich szkodach jakie wywował ten huragan. Tragedia kiedy ludzie tracą cały swój życiowy dobytek.
Tutaj nie ma co zwalać na środowisko i to co robi ze środowiskiem USA, tak jak ktoś tu napisał huragany,przemagnezowania itp były i będą zawsze. To, że teraz się o tym dużo mówi to wina mediów ,nakręcania się i właśnie ludzi którzy myślą, że to się nagle tak wszystko porobiło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
tak bardzo ogólnie to zanieczyszczenie powoduje powstawanie efektu cieplarnianego, odpowiedzialnego za podwyższenie się średniej temperatury na Ziemi, co za tym idzie - gwałtownymi zmianami pogody oraz częstszym występowaniem zjawisk ekstremalnych np. huraganów.
Jeszcze bardziej ogólnie - klimat na Ziemi zmienia się raz na ileś-tam-set tysięcy lat, raz jest cieplej, raz zimniej, raz są huragany, a raz śnieżyce.
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zanieczyszczenie środowiska nie spowoduje, że np. nad Polskę nadciągnie tajfun, na Bałtyku wystąpi tsunami, a w Tatrach powstanie wulkan ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
akurat w Tatrach może być wulkan
![]() ale co do reszty to jak najbardziej się zgadzam, przesada z tym wielkim wpływem zanieczyszczeń na takie katastrofalne zmiany pogodowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
Jakiś tam może być, ale nie wydaje mi się (osobiście) że aż taki, jak kreują media. Gdzieś czytałam, że wulkan podczas wybuchu emituje ilość CO2 porównywalną do tej produkowaną przez miasta (w ciągu całego roku) ale nie wiem na ile jest prawda, bo jednocześnie jest kupa ( ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Ja tez obserwuje, caly dzien mialam dzis wlaczony CNN. Nie sadzilam, ze bedzie tak zle, a tu ponad 7 mln ludzi nie ma pradu... straszne! New Jersey to najgorzej ucierpialo chyba, mnostwo miasteczek pod woda, nawet w Atlantic City podtopienia. Facet z Nowego Jorku mi pisal, ze ludzie powpadali w histerie, wiec nie sadze ze to polskie media rozdmuchuja. Pisal mi, ze ludzie wykupuja jedzenie ze sklepow, wszystko pozamykane: biurowiec, gdzie pracuje, drogi, metra, nawet gielda. Ale na szczescie najgorsze juz minelo! Najlepsze jest to, ze w Virginii huragan, a w West Virginii zamiecie sniezne!
![]() Dodam tylko na marginesie, ze jestem pelna podziwu jak wszystko zostalo zorganizowane! Ewakuacje, schrony, wszystko zaplanowane. A gdyby takie cos mialo nastapic w PL to pewnie dowiedzieli bysmy sie pol godziny przed.
I'm sorry I don't have a photographic memory, but my brain is too busy being awesome. ♥ Edytowane przez lyyli Czas edycji: 2012-10-30 o 19:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Huragany powstają na wskutek róznicy ciśnień, a te m.in. na wskutek różnic w temperaturach między oceanem a atmosferą. Cieplejszy ocean = większe anomalie pogodowe.
Obecnie temperatura oceanu stale wzrasta (pomiary dokonywane są od 120 lat).
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Jest strasznie , niewiadomo kiedy odzyskamy prąd, paliwo juz sie kończy. Jeden sklep działa, nie ma ciepłej wody ani ogrzewania :/ dopiero dziś telefony zaczęły działać .,
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Nie pisałam chyba tylko o tym, prawda?
Napisałam, że jestem pełna podziwu dla Amerykanów, za to, że wszystko tak szybko ogarnęli. I tak, krytykuję Polskę, bo w niej żyję i mam do tego święte prawo. Może huragany się rzadko zdarzają, ale powodzie często i widać, jak to wszystko u nas wygląda.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.