Huragan Sandy !! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-29, 19:44   #1
Blondynka92
BAN stały

Huragan Sandy !!

Śledzicie informacje napływające z USA ? Nie wyobrażam sobie co czują ludzie w obliczu takiego zagrożenia Czytałam,że według prognoz o 2 ( czasu polskiego ) huragan ma uderzyć w ląd i dotknie miliony ludzi

Edytowane przez Blondynka92
Czas edycji: 2012-10-29 o 19:46
Blondynka92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 19:49   #2
Harakiri
Rozeznanie

Dot.: Huragan Sandy !!

Też przed chwilą czytałam o tym w tvn24, straszne to. Gdzie ci ludzie później się podzieją jak ich domów już nie będzie..
Harakiri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 19:53   #3
agniesikk
Zakorzenienie

Również śledzę na bieżąco informacje, mam nadzieję, że nie będzie aż tak strasznie jak zapowiadali Jutro muszę wstać o 4, to chyba od razu odpalę laptopa i poczytam jak wygląda sytuacja.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 20:17   #4
martynusia222
Zakorzenienie

Już uderzył w ląd. To straszne, ale nad przyrodą nie da się niestety zapanować
Stary 2012-10-29, 20:34   #5
Blondynka92
BAN stały

Oby wszyscy w porę zostali ewakuowani a straty nie były takie olbrzymie jakich się wszyscy spodziewają.

Tak ostatnio mówiłam przyjaciółce,że chciałabym w USA mieszkać...oj zmieniłam zdanie
Blondynka92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 20:40   #6
Stace
Zakorzenienie

Wiatr złamał dźwig na Manhattanie

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 20:58   #7
damngirl90
Rozeznanie

a ja znów od koleżanki z NY słyszałam, że to polskie media jak zwykle z igły widły robią - wyolbrzymiają tą całą sytuację. Ponoć w Stanach nie ma żadnej paniki.
damngirl90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-29, 21:15   #8
anzela26
Przyczajenie

A ja właśnie jestem w samym środku tego, panika jest od soboty nie ma wody w sklepach, wczoraj ludzie jak szaleni wykupywali jedzenie, baterie itp., a ja siedzę i czekam z nadzieją, że nie będzie tak źle, pamiętam huragan Irene z przed roku, ewakuację, zalane ulicę i mieszkanie. Pamiętam ludzi czekających przed domami na atak kolejnej fali jak tama pękła, to było straszne a teraz ma być gorzej... mam nadzieję, że nie
anzela26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 21:59   #9
travis
Zakorzenienie

GG do travis

to nieciekawie
Nigdy nie bralam w takim czyms udzialu i mam nadzieje ze tak pozostanie. Huragany, traby powietrzne, trzesienia ziemi, tsunami, powodzi ehhhh straszne bo nic nie mozna zrobic

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
Napisane przez damngirl90 Pokaż wiadomość
a ja znów od koleżanki z NY słyszałam, że to polskie media jak zwykle z igły widły robią - wyolbrzymiają tą całą sytuację. Ponoć w Stanach nie ma żadnej paniki.
no nie wiem, bo angielskie media tez trabia o rana tylko o jednym, wiec to nie tak ze tylko w Polsce...
Stary 2012-10-29, 22:09   #10
anzela26
Przyczajenie

Coraz mocniej wieje, to jest taka bezradność, masakra
Stary 2012-10-29, 22:11   #11
travis
Zakorzenienie

GG do travis

mieszkasz w samym epicentrum?
mam nadzieje ze nie, bo chyba ewakuowali najbardziej narazone tereny z tego co slyszalam?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-29, 22:20   #12
lakeithia
Zadomowienie

GG do lakeithia

Hej dziewczyny, mieszkam w New Jersey, jest juz zle, za h będzie godzina policyjna, ale i tak juz od Paru h nie da sie wyjść z domu z powodu wiatru, który powoduje łamanie drzew gałęzi itd. Do brzegu i wysp mam kawałek, ale wiem ze tam jest strasznie, nie mówiąc o samym Nowym jorku, pociągi nie jezdza, drogi mosty metro poZamykane, a sklepu dechami poZabijane, obserwuje amerykańska tv i Instagram, jest wow...

---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ----------

I to jest absurd, ze pl media robią apokalipse, bo to co sie dzieje od 2 dni w amerykańskich to dopiero szal
Stary 2012-10-30, 00:21   #13
Elfir
Zakorzenienie

Niech Amerykanie nadal nie podpisują konwencji z Kioto, niech mają samochody z silnikami 6.0 - na pewno środowisko im się odwdzięczy anomaliami podogodowymi.
USA, Chiny i Indie to najwięksi truciciele środowiska na świecie.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 00:30   #14
anzela26
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez travis Pokaż wiadomość
mieszkasz w samym epicentrum?
mam nadzieje ze nie, bo chyba ewakuowali najbardziej narazone tereny z tego co slyszalam?
Mieszkam w new jersey, nie w epicentrum ale dom mi sie kołysze, gałęzie latają, pół mojego miasta nie ma już prądu, ja na szczęście jeszcze mam
Stary 2012-10-30, 00:35   #15
WielkiShoe
BAN stały

straszne straszne najgorsze godziny pewnie teraz beda.
WielkiShoe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-10-30, 07:16   #16
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Niech Amerykanie nadal nie podpisują konwencji z Kioto, niech mają samochody z silnikami 6.0 - na pewno środowisko im się odwdzięczy anomaliami podogodowymi.

a Ty w ogóle zdajesz sobie sprawę z tego, że takie huragany to rzecz NORMALNA i występująca w tych szerokościach geograficznych od zawsze, niezależnie od czynników które wypisałaś? Powiedz mi jaki wpływ samochody mają na ciśnienie? Radzę cokolwiek poczytać i się dokształcić a później się wypowiadać. Chyba, że snujesz teorie typu - ziemia w odwecie zsyła na złe Stany Zjednoczone apokalipsę, to już w ogóle współczuję podejścia do tematu
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 07:49   #17
molka11
Rozeznanie

Ten huragan szalał już na Karaibach, gdzie zginęło kilkadziesiąt osób. Dotknął i tak już biedne tereny. Poczynił zniszczenia w rejonie, gdzie odbudowa pewnie będzie graniczyła z cudem, a na pomoc może liczyć garstka wybrańców. Niestety media o tym tylko wzmiankują.

molka11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 13:46   #18
lakeithia
Zadomowienie

GG do lakeithia

Od 108 lat nie było takiego huraganu.. Ja mam prąd, od sąsiadki ciągnie, ale cała moja miejscowość nie ma.
Stary 2012-10-30, 15:29   #19
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
co ma wspólnego huragan z zanieczyszczaniem środowiska?
Stary 2012-10-30, 18:25   #20
magda5712
Raczkowanie

Też śledzę na bieżąco te wydarzenia,bo ciekawi mnie temat huraganów ale mimo wszystko bardzo współczuję wszystkim mieszkańcom. czytałam już artykuł o wielkich szkodach jakie wywował ten huragan. Tragedia kiedy ludzie tracą cały swój życiowy dobytek.
Tutaj nie ma co zwalać na środowisko i to co robi ze środowiskiem USA, tak jak ktoś tu napisał huragany,przemagnezowania itp były i będą zawsze. To, że teraz się o tym dużo mówi to wina mediów ,nakręcania się i właśnie ludzi którzy myślą, że to się nagle tak wszystko porobiło.
magda5712 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 18:54   #21
Beczka Soli
Wredna Ruda Beczka Soli

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
tak bardzo ogólnie to zanieczyszczenie powoduje powstawanie efektu cieplarnianego, odpowiedzialnego za podwyższenie się średniej temperatury na Ziemi, co za tym idzie - gwałtownymi zmianami pogody oraz częstszym występowaniem zjawisk ekstremalnych np. huraganów.
Jeszcze bardziej ogólnie - klimat na Ziemi zmienia się raz na ileś-tam-set tysięcy lat, raz jest cieplej, raz zimniej, raz są huragany, a raz śnieżyce.

Racja jest jak d*pa - każdy ma swoją
J. Piłsudski
Beczka Soli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 19:01   #22
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Beczka Soli Pokaż wiadomość
tak bardzo ogólnie to zanieczyszczenie powoduje powstawanie efektu cieplarnianego, odpowiedzialnego za podwyższenie się średniej temperatury na Ziemi, co za tym idzie - gwałtownymi zmianami pogody oraz częstszym występowaniem zjawisk ekstremalnych np. huraganów.
Jeszcze bardziej ogólnie - klimat na Ziemi zmienia się raz na ileś-tam-set tysięcy lat, raz jest cieplej, raz zimniej, raz są huragany, a raz śnieżyce.
jak sama widzisz - huragany, trzęsienia ziemi, tsunami, powodzie, wybuchy wulkanów - były, są i będą.
zanieczyszczenie środowiska nie spowoduje, że np. nad Polskę nadciągnie tajfun, na Bałtyku wystąpi tsunami, a w Tatrach powstanie wulkan
Stary 2012-10-30, 19:07   #23
visionAM
Zakorzenienie

akurat w Tatrach może być wulkan
ale co do reszty to jak najbardziej się zgadzam, przesada z tym wielkim wpływem zanieczyszczeń na takie katastrofalne zmiany pogodowe
Stary 2012-10-30, 19:15   #24
Beczka Soli
Wredna Ruda Beczka Soli

Cytat:
jak sama widzisz - huragany, trzęsienia ziemi, tsunami, powodzie, wybuchy wulkanów - były, są i będą.
zanieczyszczenie środowiska nie spowoduje, że np. nad Polskę nadciągnie tajfun, na Bałtyku wystąpi tsunami, a w Tatrach powstanie wulkan
Ja to wiem, myślałam że pytasz się na poważnie o ten związek pomiędzy huraganami a zanieczyszczeniem.
Jakiś tam może być, ale nie wydaje mi się (osobiście) że aż taki, jak kreują media.
Gdzieś czytałam, że wulkan podczas wybuchu emituje ilość CO2 porównywalną do tej produkowaną przez miasta (w ciągu całego roku) ale nie wiem na ile jest prawda, bo jednocześnie jest kupa () innych źródeł, które mówią, że te wulkany takie złe nie są.

Racja jest jak d*pa - każdy ma swoją
J. Piłsudski
Beczka Soli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 19:52   #25
lyyli
Raczkowanie

Ja tez obserwuje, caly dzien mialam dzis wlaczony CNN. Nie sadzilam, ze bedzie tak zle, a tu ponad 7 mln ludzi nie ma pradu... straszne! New Jersey to najgorzej ucierpialo chyba, mnostwo miasteczek pod woda, nawet w Atlantic City podtopienia. Facet z Nowego Jorku mi pisal, ze ludzie powpadali w histerie, wiec nie sadze ze to polskie media rozdmuchuja. Pisal mi, ze ludzie wykupuja jedzenie ze sklepow, wszystko pozamykane: biurowiec, gdzie pracuje, drogi, metra, nawet gielda. Ale na szczescie najgorsze juz minelo! Najlepsze jest to, ze w Virginii huragan, a w West Virginii zamiecie sniezne!

Dodam tylko na marginesie, ze jestem pelna podziwu jak wszystko zostalo zorganizowane! Ewakuacje, schrony, wszystko zaplanowane. A gdyby takie cos mialo nastapic w PL to pewnie dowiedzieli bysmy sie pol godziny przed.

I'm sorry I don't have a photographic memory, but my brain is too busy being awesome.

Edytowane przez lyyli
Czas edycji: 2012-10-30 o 19:55
lyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 20:38   #26
lakeithia
Zadomowienie

GG do lakeithia

Cytat:
Napisane przez lyyli Pokaż wiadomość
Ja tez obserwuje, caly dzien mialam dzis wlaczony CNN. Nie sadzilam, ze bedzie tak zle, a tu ponad 7 mln ludzi nie ma pradu... straszne! New Jersey to najgorzej ucierpialo chyba, mnostwo miasteczek pod woda, nawet w Atlantic City podtopienia. Facet z Nowego Jorku mi pisal, ze ludzie powpadali w histerie, wiec nie sadze ze to polskie media rozdmuchuja. Pisal mi, ze ludzie wykupuja jedzenie ze sklepow, wszystko pozamykane: biurowiec, gdzie pracuje, drogi, metra, nawet gielda. Ale na szczescie najgorsze juz minelo! Najlepsze jest to, ze w Virginii huragan, a w West Virginii zamiecie sniezne!

Dodam tylko na marginesie, ze jestem pelna podziwu jak wszystko zostalo zorganizowane! Ewakuacje, schrony, wszystko zaplanowane. A gdyby takie cos mialo nastapic w PL to pewnie dowiedzieli bysmy sie pol godziny przed.
I od razu musisz krytykować Polskę?
Stary 2012-10-30, 21:13   #27
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Huragany powstają na wskutek róznicy ciśnień, a te m.in. na wskutek różnic w temperaturach między oceanem a atmosferą. Cieplejszy ocean = większe anomalie pogodowe.
Obecnie temperatura oceanu stale wzrasta (pomiary dokonywane są od 120 lat).

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 05:42   #28
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Huragany powstają na wskutek róznicy ciśnień, a te m.in. na wskutek różnic w temperaturach między oceanem a atmosferą. Cieplejszy ocean = większe anomalie pogodowe.
Obecnie temperatura oceanu stale wzrasta (pomiary dokonywane są od 120 lat).
większe huragany występowały gdy świat nie był tak bardzo rozwinięty jak teraz więc rozwój cywilizacji wbrew pozorom aż tak wielkiego wpływu na to nie ma. Anomalie pogodowe były, są i będą, po prostu teraz media trochę bardziej nakręcają temat. Już nie wspominając o tym "ociepleniu klimatu", które jest ciągle wałkowane, podczas gdy żyjemy w peryglacjale
Stary 2012-10-31, 12:09   #29
lakeithia
Zadomowienie

GG do lakeithia

Jest strasznie , niewiadomo kiedy odzyskamy prąd, paliwo juz sie kończy. Jeden sklep działa, nie ma ciepłej wody ani ogrzewania :/ dopiero dziś telefony zaczęły działać .,
Stary 2012-10-31, 18:36   #30
lyyli
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lakeithia Pokaż wiadomość
I od razu musisz krytykować Polskę?
Nie pisałam chyba tylko o tym, prawda?
Napisałam, że jestem pełna podziwu dla Amerykanów, za to, że wszystko tak szybko ogarnęli. I tak, krytykuję Polskę, bo w niej żyję i mam do tego święte prawo. Może huragany się rzadko zdarzają, ale powodzie często i widać, jak to wszystko u nas wygląda.

I'm sorry I don't have a photographic memory, but my brain is too busy being awesome.

lyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości