Przemęczenie, wypalenie czy lenistwo? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-23, 18:36   #1
musiacek
Raczkowanie

Question

Przemęczenie, wypalenie czy lenistwo?

Jak w temacie, zastanawiam się czy już całkiem się rozleniwiłam czy jaki czort...
Mogę śmiało powiedzieć, że moje życie kręci się przede wszystkim wokół szkoły i nauki. Przede mną za jakiś czas matura, ponad rok.
Może zaczynam wpadać w jakąś paranoję, ale ciągle myślę czy nie za mało się uczę i czy w ogóle dobrze się uczę, czy wiedza ta pozwoli mi na dobre zdanie matury
Staram się być na bieżąco z materiałem, który mamy prowadzony w szkole. Czasem zdarza się, że narobi się trochę braków np. z historii bo za nią nie przepadam i nie myślę o niej na tyle poważnie,a zajmuję się tym co pilniejsze, czyli polski czy matematyka, założmy. Potem staram się ''nadgonić''.
Już zaplanowałam naukę na ferie. Cały stos książek
Siadłam dziś, żeby przeczytać kilka stron opracowania. Szło mi okropnie. Czytałam to i czułam się strasznie otępiała Nie wiem czy byłbym w stanie odpowiedzieć na jakieś pytania co do tego, bo chyba nic nie utkwiło mi w pamięci.
Ogarnęły mnie wyrzuty sumienia, jak sobie wyobrażam zdać, skoro tyle jeszcze przede mną materiału Nie potrafię nijak zbrać się do nauki. Wygląda to tak: Aha z polskiego 50 stron z książki, słówka z ang. z biologii muszę doczytać, kurcze przecież jeszcze nie tknęłam książki. I robi się totalny chaos, aż w końcu niczego nie ruszę!

Nie wyobrażam sobie jak to będzie przed maturą. Czy dam sobie rade z powtórkami. Uczę się na bieżąco jednak boję się, że to potem nic nie zostanie mi w głowie.
Najlepsze jest to, że potrafię najpierw uczyć się czegoś, czego nawet się nie zdaje, jakieś tam PO np. Myślę sobie, a nuż się przyda.
W czasie ferii czuje straszną presję. Powinien być to czas na odpoczynek i oderwanie od nauki, ale w mojej głowie tkwi myśl, że nie powinnam marnować tego czasu i mimo wszystko zabrać się do nauki
Nie wiem czy moje podejście jest odpowiednie... Co myślicie?

musiacek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 18:59   #2
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala
Dot.: Przemęczenie, wypalenie czy lenistwo?

Wiesz co? Zaczynając liceum ciężko mi się było przestawić z gimnazjum. Często nie sypiałam, bo poszłam do klasy matematycznej nie umiejąc podstawowych rzeczy. Tym bardziej większy stres, bo w szkole panuje system nauczania, który polega na tym, że jak z klasówki jednej mam jedynkę i jej nie poprawię to piszę poprawkę w sierpniu. Ale jakoś przeżyłam tą pierwszą klasę, na wakacjach dopiero zobaczyłam, że nie było tak strasznie, a w drugiej klasie było trochę nauki, ale już tak tego nie odbierałam. I owszem myślałam o maturze, ale nie uczyłam się jeszcze. Uważam, że powinnaś jedynie uczyć się na bieżąco z tych przedmiotów, które zdajesz. Nie przejmuj się aż tak maturą, bo nauki wiele do niej nie ma, a zdać też nie jest trudno Wcześniej myślałam jak ja zdam polski, angielski, a tu ponad 80% z każdego na próbnej. A co do polskiego... jak dla mnie wystarczające jest przeczytanie dobrego opracowania, na maturze musisz pamiętać lektury, ale zawsze dostaniesz fragment książki i wtedy wszystko się przypomina
Stary 2010-01-23, 19:06   #3
YipYip
Rozeznanie

Mam to samo. Myślę, że to charakterystyczne dla ludzi, którzy mają silnie wykształcone poczucie obowiązku. To nie jest nic nienormalnego, tak po prostu mamy, my, dziwolągi.

Mogę ci powiedzieć z własnego doświadczenia, że to nie mija prawie nigdy. Miałam tak w związku z maturą, jak ty. Potem na studiach, przy pisaniu pracy licencjackiej i przygotowaniach do egzaminu zawodowego, a potem egzaminu wstępnego na studia II stopnia. A wiązało się to z ogromnym poczuciem winy spowodowanym tym, że jeśli robię coś, co mi sprawia przyjemność, to ten czas jest zmarnowany, że można przecież tyle przeczytać, tyle napisać, tyle przeanalizować...

Teraz ucz się do matury, jeśli czujesz, że za mało temu poświęcasz czasu, ucz się więcej. Rób tak, żebyś nie żałowała. A po maturze poczujesz błogi spokój, nie będzie nic do załatwienia, bo to będzie ten czas, kiedy zrobiłaś już wszystko co mogłaś i na resztę nie masz wpływu.

Mój były TŻ mówił, że to że się tak bardzo przejmuję, psuje mi życie. Że sama je sobie zatruwam, bo nie umiem korzystać z tego co jest. Bo ciągle mam coś, co mi "wisi". To prawda.

Mogę ci powiedzieć, że dopiero na studiach nauczyłam się spoglądać na niektóre rzeczy trochę spokojniej. Nadal mam wiele rzeczy, które mi "wiszą", tzn. cele do osiągnięcia, sprawy do załatwienia. Po obronieniu licencjatu i zdaniu wstępniaka zrobiło mi się lżej. Będziesz tak miała po maturze, uwierz.

Albo to, że TŻ mnie rzucił, otworzyło mi oczy. Nie wiem. W każdym razie dzisiaj łatwiej mi się żyje.

Zobaczysz, będzie lepiej. Zastosuj się do zdania, które masz w stopce i myśl pozytywnie

YipYip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 19:14   #4
Elfia4
DOMator

Nie, no tak nie można. Masz ferie, więc musisz chociaż na chwilę oderwać się od nauki. Zrób sobie 2-3 dni totalnego lenistwa. Schowaj książki i wróć do nich po tym czasie, ale dzieląc czas. Np. 3 godz dziennie nauki (rano czy wieczorem, zależy kiedy wolisz się uczyć) i codziennie coś dla siebie: plotki z koleżanką, spacer czy wyjście na basen, do kina, na łyżwy itp. Ugotuj coś albo upiecz ciasteczka dla relaksu. Nawet beztroskie chodzenie po mieście i zajmowanie się pozornie głupotami jest ważne. Mózg też potrzebuje odpoczynku, żeby wrócić do wytężonej pracy. Jeśli nie odetchniesz czasem, to wypalisz się w końcu.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 19:58   #5
kocuria
Rozeznanie

GG do kocuria

uczenie się całymi dniami, czy nawet godzinami - rok przed maturą - sensu nie ma. trochę to za szybko. na pewno nie kuj, stawiaj na zrozumienie, skojarzenia, rozszerzaj sobie materiał, żeby lepiej zrozumieć to, co podstawowe. w moim wypadku dobrze działało czytanie podręczników od deski do deski + rozszerzanie w razie zainteresowania o dodatkowe źródła.

zamęczać się maturą jest sens może max. semestr przed widać, że nie jesteś leserem (masz poczucie obowiązków), więc na pewno umiesz więcej, niż ci się wydaje.

na razie postawiłabym na naukę wtedy, kiedy masz na to ochotę - zwłaszcza w ferie - bo z tej wmuszonej niewiele się pamięta - i po swojemu, to, na co masz ochotę. wyjdzie na lepsze.

zamiast kuć słówka z angielskiego możesz poczytać w tym języku książkę, zamiast podręcznika do biologii obejrzeć dokument... itp.

ot, takie moje doświadczenia po zdaniu matury w ultra-elitarnym trójmiejskim liceum i roku samonarzuconej traumy maturalnej (obecnie piszę licencjat)
kocuria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 21:38   #6
adorably
Rozeznanie

Naprawdę, wyluzuj troszkę. Tu chodzi o twoje nerwy, ogólne samopoczucie. Nic ci do głowy nie wchodzi bo jesteś zmęczona. Ucz się na bieżąco,ale nie zapominaj o relaksie. Wiesz co będziesz zdawać na maturze? Poświęć się przede wszystkim tym przedmiotom. Wydaje mi się,że też trochę panikujesz przed maturą. Zobaczysz,za rok okaże się,że nie taki diabeł straszny, inaczej będziesz do tego podchodzić. Przede wszystkim wydaje mi się,że inaczej będzie wyglądać twoja nauka. Część bezsensownych przedmiotów odpadnie, łatwiej będzie ci się zabrać. A nauka do matury to też nie tylko powtórki, ale też rozwiązywanie arkuszy (bardzo się przydaje), osłuchiwanie się (mówię o języku). Przed maturą tak czy siak będziesz musiała coś zrobić. Ile byś się teraz nie uczyła, nie wszystko zostanie ci w głowie. Za dużo stresu w tym wszystkim. Porozkładaj sobie na ferie to co musisz zrobić, ale odpocznij też. Nie siedz całe dnie nad książkami. Wstań rano, zjedz śniadanie, zrób to co sobie zaplanowałaś i nie myśl o szkole.

adorably jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 10:41   #7
musiacek
Raczkowanie

Dzięki za odp.

musiacek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 15:08   #8
magdolena
Zakorzenienie

A co ja mam powiedziec, jak za 100 dni mam mature a nie zaczelam powtorek i mam sporo brakow?? I wcale nie ciagnie mnie do nauki??

U mnie to lenistwo ewidentnie i taki strach ze nauka pojdzie na marne albo z enie dam rady.

A u Ciebie?? Chyba za bardzo sie przejmujesz i stresujesz Przez ferie tydzien odpocznic kompletnie od nauki, to Ci dobrze zrobi.
Stary 2010-01-24, 15:49   #9
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala

Cytat:
Napisane przez magdolena Pokaż wiadomość
A co ja mam powiedziec, jak za 100 dni mam mature a nie zaczelam powtorek i mam sporo brakow?? I wcale nie ciagnie mnie do nauki??
a czasami mam wrażenie, że niewiele osób nie uczy się do matury jeszcze :P ale patrzę, że nie jestem sama
Stary 2010-01-24, 16:14   #10
s4bin4
Rozeznanie

to sie nazywa nadambicja ja tez mam jakies 100 dni do matury i powiem szczerze powrtorki zaczynam od jutra jak codzinnie a tak powaznie to nauka czegokolowiek przed matura nie ma chyba sensu znaczy wiadomo ze cos tam trzeba ale 3 lat edukacji nie da sie nadrobic ja sie jeszcze bardziej ciesze po wynikach z probnej...tyle sie nasłchałam od kolezanek i kolegow z klasy ile to oni powtarzaja...i co? oni mieli z biol mniej wiecej 63% a ja miałam 68%

Maturzystka 2010

Jestem Kierowcą! od 3.09.09

Konsultantka Oriflame 6%
s4bin4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 20:05   #11
kocuria
Rozeznanie

GG do kocuria

wiem, że sama w to nie wierzyłam będąc na waszym miejscu - ale niemal na dowolnych studiach jedna sesja egzaminacyjna spowoduje, że matura wyda się ot takim pfi, pryszczykiem.. w sensie - nie że będzie gorzej i jak już to umierać już teraz, tylko po prostu wyluzować miliony zdawały, zdały, zdają i zdawać będą - kolejne miliony studiują i jakoś kończą te studia - a na maturze świat się nie kończy (w co sama nie wierzyłam )

kuzyn został oblany z polskiego bo przypadkiem podpadł swojej polonistce. w rezultacie poszedł do studium policealnego na fotografię, ma pracę, maturę dorobił rok później, poznał lepszą połówkę...

nie ma się co martwić, misiaczki. nie będzie 90 tylko 70%, nic się nie stanie. nie ta uczelnia, to inna (oj, w to też sama nie wierzyłam!). to nie jest tak, że jest tylko jedna droga-do-szczęścia którą możecie pójść i właśnie teraz na nią wstępujecie i jeden punkt procentowy was uratuje albo zgnoi na całe życie

powtarzam - sama w to 3 lata temu nie wierzyłam (cytat z wieczoru wigilijnego 'olka, chodź, prezenty!' 'nie mogę, za 4 miesiące mam najważniejszy egzamin w życiu!!!!!!!')

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-24, 20:40   #12
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez kocuria Pokaż wiadomość
wiem, że sama w to nie wierzyłam będąc na waszym miejscu - ale niemal na dowolnych studiach jedna sesja egzaminacyjna spowoduje, że matura wyda się ot takim pfi, pryszczykiem.. w sensie - nie że będzie gorzej i jak już to umierać już teraz, tylko po prostu wyluzować miliony zdawały, zdały, zdają i zdawać będą - kolejne miliony studiują i jakoś kończą te studia - a na maturze świat się nie kończy (w co sama nie wierzyłam )
Jak kiedyś usłyszałam od kogoś znajomego maturę zdaje się po to, żeby pójść na studia i przez kolejnych 5 lat mieć maturę co pół roku.
W końcu niejedna sesja to maraton niemal maturalny, a ludzie po nim jakoś żyją, imprezują i nie myślą aż do momentu kiedy wyznaczane są daty kolejnych egzaminów i trzeba usiąść do książek
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 22:40   #13
kocuria
Rozeznanie

GG do kocuria

wyjęłabym 'niemal', zwłaszcza w wypadku kierunków ściślejszych - wtedy trzeba wiedzieć, w co się człowiek pakuje.

albo się nie siada do książek, tylko idzie na czuja i ładne oczy
Stary 2010-01-25, 01:22   #14
lotta6
Zakorzenienie

[QUOTE=ejMala;16666105, bo w szkole panuje system nauczania, który polega na tym, że jak z klasówki jednej mam jedynkę i jej nie poprawię to piszę poprawkę w sierpniu[/QUOTE]

Jakim sposobem i jakim prawem?
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości