fenomen chińskich centrów handlowych - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-01, 15:27   #1
201606210931
Konto usunięte

Cool

fenomen chińskich centrów handlowych

Ostatnio w moim miasteczku jak grzyby po deszczu pojawiają się nowe chińskie centra handlowe a wraz z nimi rynek zalewa plastikowa, jednorazowa tandeta.
Ilekroć nie przechodzę obok takiego "centrum" to aż szkoda mi naszej Matki Ziemi, środowiska. Nie jestem jakąś fanatyczną ekolożką, ale litości przecież te rzeczy są tak słabo wykonane (często nawet śmierdzą tanim plastikiem), że niedługo po zakupie zapewne się zepsują i wylądują w koszu...

Czy u Was też ostatnio taki wysyp owych sklepów? Co o nich sądzicie?
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 15:50   #2
Gofrzyca
Zakorzenienie

Dot.: fenomen chińskich centrów handlowych

Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość
Ostatnio w moim miasteczku jak grzyby po deszczu pojawiają się nowe chińskie centra handlowe a wraz z nimi rynek zalewa plastikowa, jednorazowa tandeta.
Ilekroć nie przechodzę obok takiego "centrum" to aż szkoda mi naszej Matki Ziemi, środowiska. Nie jestem jakąś fanatyczną ekolożką, ale litości przecież te rzeczy są tak słabo wykonane (często nawet śmierdzą tanim plastikiem), że niedługo po zakupie zapewne się zepsują i wylądują w koszu...

a kupiłaś coś tam??
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 15:56   #3
velara
Zadomowienie

A ja tam nawet lubię takie centra. I tak większość rzeczy, które mamy w "normalnych" sklepach to chińszczyzna. Wiadomo, że niektóre rzeczy są tam tandetne, ale czasem można coś konkretnego znaleźć za niską cenę, nawet ciuch. Raz mi się trafiły bardzo dobre gatunkowo spodnie (nie dżinsy). Nic się z nimi złego nie działo po praniu, dobrze mi się je nosiło. No i szaliki u mnie w mieście są tam fajne Kosmetyków tam nie kupuję, dwa razy kupiłam lakier do paznokci i nawet były ok. No, ale z tym, że większość rzeczy w takich sklepach to plastikowa tandeta, niestety muszę się zgodzić. No i wysyp faktycznie ostatnio jest, u mnie już są co najmniej trzy takie centra.

velara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 15:59   #4
Withers
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o chińskie sklepy, nie uważam ich za ostatnie zło. Często mogę tam znaleźć fajne drobiazgi tj. pomysłowe ramki na zdjęcia i inne tego typu. Jednak nigdy nie kupiłabym tam kosmetyków, perfum, butów i ubrań też nie, bo po prostu nie mam do nich na tyle zaufania.
A o butach z chińskich sklepów słyszałam już wiele ciekawych historii
Skąd fenomen tych sklepów? Zapewne stąd, że obecnie ludzie oszczędzają na czym tylko mogą i często zwracają uwagę przede wszystkim na cenę, dopiero później na jakość.

Wining and dining, drinking and driving

Excessive buying, overdose and dying
Withers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 16:02   #5
khloe
Strzelaj lub emigruj!

A ja tam wpadam nawet często.
Chodzę tam po rzeczy jakich nigdzie indziej nie mogłam znaleźć:
a)czepki pod prysznic
b)wachlarz (nigdzie tego gadżetu znaleźć nie mogłam)
c)ozdoby do paznokci
d)lakiery do paznokci

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 16:03   #6
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Withers Pokaż wiadomość
Skąd fenomen tych sklepów? Zapewne stąd, że obecnie ludzie oszczędzają na czym tylko mogą i często zwracają uwagę przede wszystkim na cenę, dopiero później na jakość.
Otóż to Mnóstwo rzeczy w takich sklepach jest bardzo tanich (koleżanka kupuje tam staniki za 5zł), a niska cena zachęca wiele osób do zakupów.
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 16:33   #7
Suvia
Zakorzenienie

Na pewno nie idę "do Chińczyka" żeby kupić coś konkretnego, bo to się raczej nie udaje. Trzeba naprawdę przekopać masy towaru, żeby znaleźć "coś" fajnego, dobrze zrobionego. Ale wtedy płaci się za to te zaledwie kilka złotych i to jest ekstra.

Ostatnio tak poszłam po spodnie, a wróciłam z bluzą, bo mi się trafiła gruba i superciepła. Nie rozłazi się w praniu. I kosztowała całe 25 złotych

Natomiast w ramach ciekawostki - w moim małym miasteczku to jest jedyne takie centrum. I wiadomo obcokrajowców u nas nie ma, więc ten Chińczyk i jego rodzina są traktowani jako zjawisko trochę. Dorobili się nawet ostatnio mini wywiadu w lokalnej gazecie i ten pan się tam skarży, że musiał szybko załatwić w sklepie monitoring i dodatkowy personel, bo ludzie te (tanie przecież) rzeczy kradną na potęgę....

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2012-11-01 o 16:37
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-01, 17:03   #8
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:

Mnie w moich na rękę są tanie artykuły dla zwierząt typu miska plastikowa na wodę (kupiłam kiedyś psom na ogródek; teraz wymieniłam na nierdzewną), gdzie w zoologach jest ze 2 x droższa.
Kupuję tam obroże dla psów, dobrze zrobione i tanie. Smycze też, ale wymieniam karabińczyk na mocniejszy. Kupiłam tam też legowiska dla kotów .
Mam też podkładki trój- i dwuwymiarowe za 4,5 i 7 zł. Są też fajne ozdóbki, jakieś aniołki itp.

Jedyne co mnie mocno zbulwersowało, to zamknięcie w moim mieście kina z ponad stuletnim stażem, a otworzenie w nim właśnie centrum chińskiego. Przegięcie na maksa
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 17:26   #9
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:

W Warszawie to ja w ogóle nie widziałam takiego centrum
Jest gdzieś jakieś?

Widziałam i byłam za to w innych miejscowościach ale przyznam się szczerze, że chodzę tam raczej pooglądać bo kupić to nic nie kupiłam.
Na pewno nie kupiłabym ciuchów, butów, kosmetyków ani niczego co ma styczność z żywnością.Po prostu-nie mam zaufania.Wiem, że może w dużych sklepach też są rzeczy "made in china" ale uważam, że duża sieć musi kontrolować jakość swoich produktów i nie może sobie pozwolić na wpadki z np. toksyczną farbą.
Jeśli chodzi o inne rzeczy to na pierwszy rzut oka są tak gówniane, że szkoda mi kasy.

Kiedyś mój facet kupił w takim przybytku lutownicę-wywalił po 1 użyciu bo kabel miał długość 10cm.Szkoda kasy.

Edytowane przez kuki9
Czas edycji: 2012-11-01 o 17:51
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 17:44   #10
Visez
Zakorzenienie

W czasie studiów pracowałam u chinczyka Pomiatał ludźmi strasznie, kazał nam wnosić towar (wielkie ciężkie pudła w dodatku na piętro) Nic u niego nie kupiłam, w dodatku odradzałam czasem klientom Bo buty np u niego nie miały żadnej gwarancji a zimowe kosztowały około 100zł.... i jak widziałam jakąś biedniejszą osobę to szczerze odradzałam, mówiłam że za 100zł można już kupić w normanym sklepie a przynajmniej jest gwarancja... Byłam świadkiem jak kobiecie buty rozleciały się po 3 dniach, przyniosła, nasz szef kazał jej przyjść za 2 tyg, po czym siadł za ladą i zaczął je sklejać chińskim klejem tak że w tym miejscu zrobiły się białe ślady Krótko tam pracowałam, na jesieni jak zaczęli grzać a on nie pozwalał otwierać okien to nerwy mi puściły i odeszłam. Śmierdziało tam strasznie aż głowa po kilku godz bolała.. codziennie. Tyle od "kuchni"

Mimo że jest fala chińszczyzny w galeriach, ciężko znaleźć coś co nie pochodzi z chin jednak te rzeczy są lepszej jakości niż w typowo chińskich sklepach...

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

Koleżanka która ze mną pracowała kupiła tam dżinsy - nie wytrzymały do pierwszego prania, przetarły się a szwach na obu kolanach A kosztowały 65zł, wg mnie sporo jak na taką jakość... Za 100zł można kupić w czasie wyprzedaży spodnie BigStara I nosić kilka lat

Edytowane przez Visez
Czas edycji: 2012-11-01 o 17:42
Visez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 17:44   #11
mad86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kuki9 Pokaż wiadomość
W Warszawie to ja w ogóle nie widziałam takiego centrum
Jest gdzieś jakieś?

jest w Tesco na Połczyńskiej, na Marywilskiej jest masa chińczyków i chyba na każdym bazarku.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-01, 17:52   #12
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mad86 Pokaż wiadomość
jest w Tesco na Połczyńskiej, na Marywilskiej jest masa chińczyków i chyba na każdym bazarku.
A, chodzi też o te wszystkie sklepy po 5zł?
Nie pomyslałam zupełnie o nich ale faktycznie mają tam chyba to samo badziewie.

Stary 2012-11-01, 17:54   #13
Visez
Zakorzenienie

Ciekawostka http://olsztyn.com.pl/wiadomosc,4580...klankach!.html
Stary 2012-11-01, 17:55   #14
mad86
Zakorzenienie

Cytat:
w tych chińskich jest chyba gorsze badziewie. W sumie na bazarkach mają głównie ciuchy/buty. W Tesco jest natomiast centrum z całym asortymentem: zapalniczki, gryzaki dla psów, pistolety na wodę, parasole, lakiery, kurzostojki, ubrania,buty, akcesoria kuchenne....
Stary 2012-11-01, 17:57   #15
Shinn
Zakorzenienie

U chińczyka niestety nic nie kupuję. Większość wydaje się marnie wykonana. Chociaż raz kupiłam słuchawki do mp3 o dziwo wytrzymały rok czasu, a kosztowały 3 złote. I nawet dobrze się przez nie słuchało

Wiki Królikowska: Ładne nogi, płaski brzuch czy fajne cycki?
Jakub Żulczyk: Przede wszystkim jędrny mózg.

Shinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 18:08   #16
madana
Zakorzenienie

Nic tam nie kupuję, byłam ze dwa razy; poraża smród: plastiku, dziwnych klejów..
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 18:30   #17
An Ka
Zadomowienie

Cytat:

Dokladnie.. Byłam kilka razy w chińczyku, ale jakoś nic tam nie widzę- i ten delikatny smrodek mi przeszkadza.
An Ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 18:33   #18
kathy8998
Rozeznanie

Ja często kupuję:

-pakiet 100 wsuwek za jakieś grosze (bo i tak zaraz zgubię, albo rozwalę, nieważne czy za 10 złotych czy za dwa)
-gumki do włosów (jak wyżej)
-organizery do szuflad (takie materiałowe, całkiem wytrzymałe, niemal identyczne jak w Ikei z tym że 3 razy tańsze)
-worki próżniowe (jak wyżej)
-skarpetki (czym różnią się od tych w H&M?)
-baterie do zegarków (trzymają tyle samo co baterie od zegarmistrza- duuuużo tańsze)
-czasem jakiś ciuch, mam też 2 pary butów, nie śmierdzą, mam je już 2 sezon i absolutnie nic się z nimi nie dzieje, a koleżanki pytają w której sieciówce można je dostać

Prawda jest taka, że wszystko zależy jakiego Chińczyka macie w swoim mieście. U mnie jest chyba 5 dużych i 3 są super- nie śmierdzi w nich, nie ma bałaganu, rzeczy w sumie takie jak na targu albo w małych lokalnych sklepikach, a 2 wieją tandetą. A asortyment jest naprawdę gigantycznie odmienny.
kathy8998 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 19:50   #19
primavera
Zakorzenienie

mój synek wypatrzył sobie w "chińczyku" koszulkę - bo jest z angry birds
I jestem w szoku -bo jest niezniszczalna, ma ją już praktycznie rok -a że bardzo lubi, to często zakłada = często ją piorę. Ani się nei zdefasonowała, nadruk (taka gumowa naprasowanka -ale jest naprawdę duża -więc teoretycznie łatwiej taka poniszczeć w praniu) trzyma się idealnie.
Dałam za nia jakieś grosze, a jakość jest swietna.
Natomiast zabawki - były na chwilę
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-01, 19:59   #20
Visez
Zakorzenienie

No i zabawki chińskie zwłaszcza te grające ach! Jak mi ktoś kiedyś dziecku taką przyniesie to od razu wyląduje w wielkim zielonym.... śmietniku Jakie to badziewie jest głośne szok! -.- ludzie na prezenty kupowali i zawsze w sklepie sprawdzali, było mega głośno, nawet nie chcę sobie wyobrażać tego dźwięku w małym mieszkaniu... szału macicy można dostać!
Stary 2012-11-01, 20:12   #21
201609081836
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Shinn Pokaż wiadomość
U chińczyka niestety nic nie kupuję. Większość wydaje się marnie wykonana. Chociaż raz kupiłam słuchawki do mp3 o dziwo wytrzymały rok czasu, a kosztowały 3 złote. I nawet dobrze się przez nie słuchało
Ja ostatnio kupilam też za 3 i co na drugi dzień było już po nich

Cytat:
Kiedyś mój facet kupił w takim przybytku lutownicę-wywalił po 1 użyciu bo kabel miał długość 10cm.Szkoda kasy.
Ja to bym się bała kupić coś co jest "do prądu" o ile dobrze pamiętam u mnie mają np. prostownice jakoś już od 15 jak je zobaczyłam to aż mnie ciarki przeszły

Cytat:
Napisane przez An Ka Pokaż wiadomość
Dokladnie.. Byłam kilka razy w chińczyku, ale jakoś nic tam nie widzę- i ten delikatny smrodek mi przeszkadza.
u mnie to samo

a tak w ogóle to ciuchy wcale tanie nie są. Wole kupić w innym sklepie lepsze jakościowo i podobna cena.

U mnie w małym mieście mieli 4 sklepy zostały im 2 więc coś interes pada.

Edytowane przez 201609081836
Czas edycji: 2012-11-01 o 20:14
201609081836 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 20:23   #22
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Zdarzyło mi się kupić ramki na zdjęcia - normalne, drewniane, za kilka zł, gdzie w jakimś zwykłym sklepie musiałabym dać dużo więcej.
Genialne gacie BAWEŁNIANE dla córki - logiczne, że prane często, nic się nie stało prócz sprania nadruku ale sprał się tak, że teraz są jednokolorowe po prostu - 1,9zł sztuka, normalnie jak darmo
Filcową żabę do powieszenia w oknie - za 6,5zł, gdzie TE SAME w papierniczych czy zdobniczych sklepach są powyżej 12zł

Tyle, że zawsze sprawdzam zapach - nie ma prawa śmierdzieć.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 20:32   #23
BioIvO
Zakorzenienie

Mają tanie ciepłe skarpetki, które są dużo tańsze niż gdzie indziej

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 20:34   #24
Candy_lips
Zakorzenienie

Ja często kupowałam na warszawskim stadionie, gdy jeszcze był. Wiadomo, że dużo rzeczy było tam kiepskich jakościowo, ale były też takie, które naprawdę długo nosiłam i służyły mi. Zapewne, było widać, że nie ubieram się w markowych sklepach, bo zawsze jest jakaś różnica, ale powiem szczerze mi to nie przeszkadza. Chyba jestem mało wymagająca pod tym względem .

Teraz to w sumie Chińczyk na Bakalarskiej, Marywilskiej. Na Marywilskiej byłam raz, bo mam daleko, kupiłam adidasy, spodnie. Kosmetyków tam nie kupuję, bo jeżeli ma być naprawdę kiepskiej jakości i np uczulić mnie, to wolę drogerie. Z ciuchami jak widać to co innego, tak uważam.

Na Bakalarskiej natomiast byłam też raz i nie spodobało mi się. Nie było nic wartego uwagi wtedy moim zdaniem.

Ja lubię zaoszczędzić, czy to lumpeks czy Chińczyk.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2012-11-01 o 20:35
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 20:36   #25
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Ja lubię zaoszczędzić, czy to lumpeks czy Chińczyk, odzienie nie jest dla mnie aż tak ważne, by kupować w co lepszych sklepach, bo jakość musi być bardzo wysoka.
1000 razy bardziej wolę lumpeks niż chińczyka.Też jest tanio ale przynajmniej jest albo bywa dobrze jakościowo.U chińczyka nie znajdzie się wełnianych swetrów, kaszmirowych szalików czy dobrych bawełnianych t-shirtów.

Stary 2012-11-01, 20:37   #26
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
1000 razy bardziej wolę lumpeks niż chińczyka.Też jest tanio ale przynajmniej jest albo bywa dobrze jakościowo.U chińczyka nie znajdzie się wełnianych swetrów, kaszmirowych szalików czy dobrych bawełnianych t-shirtów.
Ok, tak w ogóle edytowałam tę część wypowiedzi, bo wydawała mi się brzydko skonstruowana, akurat to zacytowałaś
No w sumie masz rację, pewnie dlatego częściej jednak bywam w lumpeksach i fajnie jest znaleźć taką "perełkę"
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 20:50   #27
kaledonia
zielony stworek

W Rzgowie pod Łodzią w tym centrum handlowym jest jedna hala chińska i omijam ją szerokim łukiem...tandeta straszna, szkoda kasy. Tłumów kupujących tam nie widziałam.

Nie dużo drożej a porządne rzeczy można kupić na rynku,a ubrania szyją polscy producenci i jakość lepsza.

Pierdółki do domu typu ramki na zdjęcia kiedyś kupowałam w sklepach z chińszczyzną typu "wszystko za 4zł" i chociaż to nie wstyd, ale gust mi się zmienił. Były ok, żywotność nawet długa.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-01, 21:44   #28
semantique
Zadomowienie

Ja w chińskim sklepie kupiłam moją ulubioną, niezniszczalną torbę za całe 45 zł, choć przyznaję, że był to fenomen. Poza tym kupuję majtki i skarpetki, czasem spodnie. Większość rzeczy to faktycznie tandeta, ale jak się dobrze poszuka, to można znaleźć coś ciekawego. Ja tam czasem zaglądam, szczególnie, gdy naoglądam się tandety w galeriach, wolę przynajmniej za tą tandetę zapłacić mniej
Stary 2012-11-02, 00:19   #29
yovi
yovi

lubię chińskie sklepy i żadnemu nie przepuszczę :P tak samo jak z lumpeksami, w innych miastach też zawsze sprawdzam-często asortyment się bardzo różni. a najlepsze pierdularnie to są latem w miejscowościach turystycznych, w sierpniu niesamowity namiot z chińszczyzną napotkałam w Jastarni

kupuję niedużo w nich, czają się na konkretne rzeczy, tak jak wyżej-wsuwki, gumki do włosów, czasem aplikatory do cieni-bo i tak szybko pogubię. czasem jakieś fajne peruki się trafią, rzeczy do przebrań. no i jakieś drobiazgi do rękodzieła-np hurtowe ilości agrafek, pinezek, skarpetek na pacynki itp. Lakiery do paznokci kupuję, ale używam ich raczej do malowania jakieś swojej twórczości niż siebie ;> kosmetyków 'mieszanych w betoniarce' wolę nie ryzykować, już lepiej wydać 2-3 zł więcej i kupić coś np Wibo.

ciuchów raczej u chińczyka nie kupuję, jednak lepiej i taniej wychodzi polowanie w lumpeksach

czasem to przeszukiwanie góry tandety męczy, ale ogółem dobrze że takie sklepy są
Stary 2012-11-02, 06:54   #30
tiaara
Wtajemniczenie

GG do tiaara

u mnie w mieście jest tych centrow handlowych "chinskich" kilka - i ciagle powstaja nowe. ale jedno musze zaznaczyc. rozmawialam kiedys z jedna dziewczyna ktora tam pracuje i ona powiedziala ze dwa w naszym miescie centra zaopatruja sie w towar na wegrzech a nie w chinach. kazde z tych centrow to bardzo duze powierzchnie z dobrze poukladanych towarem. nie ma syfu i nic nie smierdzi. nie raz rzeczy tam kupione pozniej widzialam i w innych sklepach niby porzadniejszych. przyklad butow ktore niedawno upatrzylam - kiedy juz poszlam je zakupic to ich juz nie bylo. za to pojawily sie w sklepie prawie na przeciwko za cene dwa razy taka. ta sama nazwa, pudelko i but. ja zaopatruje glownie w urania corke. chodzi do szkoly a wiec i potrzebuje duzo roznych ubran. nic sie nigdy w paniu nie znszczylo ani podczas chodzenia. za to fakt z zeszlego roku. TZ zakupil buty w orginalnym sklepie nike za cene prawie 300 zł . buty przez sprzedawce zachwalane ze skora naturalna i wogole. popekaly po zaledwie dwoch miesiacach uzytkowania. juz nie wspomne o tym ze "skora naturalna" spochla a jej wierzchnia warsta zaczela odchodzic. i jak tu zaufac ze jest dbalosc o jakosc.
-i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli.

http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png
tiaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości