|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() amazonki-łączymy się! :)
Dobry wieczór wszystkim babeczkom
![]() Przeglądam to forum i przeglądam i zastanawiam się czemu nie ma tu wątku (lub czemu go nie znalazłam ![]() ![]() Są tu jakieś koniary?! ![]() pozdrawiam ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: amazonki-łączymy się! :)
Jest już wątek "która z Was jeździ konno?"
![]() Ale ja bardzo chętnie dołączę do nowego ![]() Sama już nie jeżdżę. Jak Boga kocham nie ma gdzie ![]() ![]() Podobno jest jeszcze jakiś, do którego musiałabym chyba z 3 godziny dojeżdżać, a gdzie podobno raz czy dwa w tygodniu z łaski robią jazdy ![]() Aha, i w sąsiedniej wiosce hodują jakieś zimnokrwiste bydlaki, twarde w pysku jak nie wiem, ale oczywiście o tym nie uprzedzą, tylko puszczą Cię bez opieki i radz se sam. Jak mnie koń poniósł to 5 minut i podziękowałam, jeszcze mi życie miłe... Nie pamiętam teraz dobrze, czy jeszcze ten padok nie był nieogrodzony ![]() Ogólnie to lata jazd były szczęśliwszymi w moim życiu, bardzo za tym tęsknię. Ciekawe ile dziewczyn jeszcze się ujawni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja też już nie jeżdżę regularnie, tylko czasami ot tak, rekreacyjnie.
Właaśnie, jest już taki wątek, tylko umarł śmiercią naturalną ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
to jak zaczynamy nowy czy reanimujemy tamten ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja mam swojego konika, więc jeżdżę bardzo często i uwielbiam ten sport
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
o no to pochwal się
![]() dawaj fotki i napisz coś więcej ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
[1=b57b0c36aac5e3558a14a2d 0d269fc6e062f42ab_5d436f0 84516d;38124059]Ja mam swojego konika, więc jeżdżę bardzo często i uwielbiam ten sport
![]() Aż spojrzałam skąd jesteś ![]() ![]() Zazdroszczę, super sprawa ![]() ![]() ![]() Ja też zakochana w koniach od dzieciaka, marzyłam se o zawodach nawet ![]() Aha i ja jestem za pisaniem już tu skoro jesteśmy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
strasznie współczuję, że nie możesz jeździć...
ja jeżdżę w klubie Leśna Wola. Strasznie fajna stajnia. Uwielbiam moją trenerkę! Próbowałam wiele stajni, dlatego wiem o czym mówisz Andriejewna pisząc, że nie masz gdzie jeździć. Na szczęście mimo, że nie mieszkam w jakimś wielkim mieście i centrum sportu, kultury i czego się jeszcze da ;D to jest wokół Rzeszowa około 15 stajni więc jest nawet gdzie wybierać. Od jakiś 2 lat powiedzmy jeżdżę w sporcie, amatorsko, tak sobie dla przyjemności. Co prawda właśnie wracam do formy po rocznej przerwie z powodu upadku i takich tam problemów. Obecnie z powodu tego, że sporo wagarowałam i mam zaległości w szkole jeżdżę tylko 2 razy w tyg, ale myślę, że się to zmieni ![]() dawajcie jakieś swoje foty na koniutach ;D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Też się dołączam, jako "kałbojka"
![]() Przez 7 lat jeździłam klasycznie- rekreacyjne i nieregularnie. Od sierpnia próbuję swych sił w jeździectwie w stylu western, aktualnie jeżdżę raz w tygodniu. Muszę Wam powiedzieć, że wkręciłam się ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
no to super ;D
jazda konna strasznie wciąga ![]() ja mogłabym tylko jeździć :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurde miałam ministajnię 10km od domu, dwaj goście prowadzą motel i mieli też kilka koni. Instruktorka była świetna, wszystko widziała, cisnęła, nie raz z beczem do domu wracałam ![]() Ale się przynajmniej nauczyłam. Potem ona wyjechała, było dwóch innych po kolei, ale strasznie mnie denerwowali, takie instruktorskie fleje ![]() ![]() ![]() I tak tam jeździłam bo blisko, no i swoje już umiałam. Ale nie o tym w sumie chciałam ![]() Tylko przesłać wyrazy uznania, tak robi prawdziwy pasjonata, spada, ogarnia się i jedzie dalej! ![]() ![]() Mało takich ludzi w życiu spotkałam, najczęściej jak spadałam to cała reszta jednak nie chciała galopować ![]() Fot niestety nie mam, znaczy mam kilka ale w fizycznie namacalnym albumie ![]() ![]() ![]() To był 16 letni, humorzasty były gwiazdor skoków, pamiętam to uprzejme zdziwienie instruktorki i "oo! Nawet udało ci się na nim zagalopować!" ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mi też western dużo bardziej podchodzi niż klasyka, chociażby ze względu na otoczkę, wygodne (jak dla mnie) siodła i większą swobodę. Więź z koniem oczywiście też jest ściślejsza, jego niesamowita czułość na pomoce. Na zawodach west byłam raz, w roli widza i rzeczywiście, klimat był bardzo swojski.
Choć czasem czuję nostalgię do klasyki- w końcu jakby nie patrząc jeździłam z 7 lat, to jednak obstaję przy weście, mimo, że wielu rzeczy muszę się uczyć na nowo i pozbywać niektórych klasycznych naleciałości (powoli przyzwyczajać się do kłusa ćwiczebnego, przestawiać się z dwóch rąk na jedną etc.) Jeśli macie możliwość, polecam spróbować ![]() Koleżanka- czynna zawodniczka trailowo-reiningowa mnie namówiła i nie żałuję zdecydowanie ![]()
Żyję sobie. Edytowane przez Safia Czas edycji: 2012-12-14 o 10:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Jedną rękę mam akurat wyćwiczoną, zanim się dorobiłam swoich rzeczy to zawsze mi a to toczek spadał, a to palcatu przez dwa okrążenia nie mogłam przełożyć
![]() Chociaż tak se myślę, że chyba się zagalopowywuję ;D bo praktycznie po takim czasie siedzenia na dupie nie mam nic wyćwiczonego, jedynie pamiętam technikę a ciało zrupociałe ![]() A wsiadanie na konia skokiem od tyłu też praktykujesz? ![]() Aha i powiedz mi jeszcze, pewniej się siedzi w westernowym siodle? Kuźwa mogę skakać pędzić ujeżdżać ale kłusa wysiadywanego nigdy nie opanowałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Powiedziano mi, że koń westowy ma przede wszystkim chodzić od dosiadu i muśnięcia ostrogą/łydką, ręka jest tu na końcu ![]() Myślę, że jak pamiętasz technikę to już coś ![]() ![]() Wsiadanie- wsiadam jak w klasyczne siodło ![]() ![]() Jeśli chodzi o samą kulbakę westernową- w klasyce jeździłam i w siodłach wszechstronnych, ujeżdżeniowych, skokowych, kulbakach wojskowych, ale westowe i tak przebija je wszystkie wygodą, choć znam osoby, którym ono nie odpowiadało. Przede wszystkim ma obszerne siedzisko. Usadza jeźdźca trochę inaczej niż siodła klasyczne, jakoś tak swobodniej. Kłus ćwiczebny jest w nim lepszy do wysiedzenia niż w klasycznym, przynajmniej w moim odczuciu. Podobnie z galopem. Jak dla mnie siodełko to jest stabilne, ale raczej sobie w nim nie poskaczesz. Taką ma po prostu konstrukcję, brak poduszek kolanowych, z przodu horn, na który przy skoku można się nadziać kroczem etc. ![]()
Żyję sobie. Edytowane przez Safia Czas edycji: 2012-12-14 o 12:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Kulbaka
![]() Zapomniałam w pień tego słowa ![]() No tak, przy weście to nawet wodze inne widziałam, tylko nie wiem czy to jest standardem - takie sznurowe, fajne to było ![]() I tak, w klasycznej tak samo łyda i dosiad się liczy ![]() Świetne uczucie, jak Ci wreszcie koń na łydki chodzi a nie po walce z wodzą ![]() ![]() Kurde mnie się zawsze kaskaderka marzyła, ale za duża boidupa jestem na to ![]() Ciekawe zestawienie, bo normalnie zawsze dość agresywnie jeździłam. Hmm, skoki w kulbace to chyba jakieś niskie jedynie, gdzie nie trzeba się tak wychylac... W siodle damskim też są zawody w skokach ![]() Rekord to chyba 60 cm było ![]() ![]() Ale to to już w ogóle dla mnie hardkor, nie wiem czy bym się nawet w takim siodle utrzymała i nie kolibła na bok ![]() Kurde jutro muszę przeszukać net po raz kolejny, nie wierzę, że nie ma tu w okolicy już żadnej stajni, o której nie wiem, a może jakaś nowa powstała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
trzymam kciuki! na pewno się ktoś znajdzie ![]() nie wierze, żeby nikt nawet prywatnie nie miał koni ;D |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Są wodze sznurkowe, ale my w stajni mamy raczej skórzane, gładkie.
Zapomniałam dodać, że konie w weście powinny też chodzić od "dotyku wodzy" na szyi ![]() Ja jestem z kolei bardzo ostrożna. Pomyślę sto razy zanim coś zrobię przy koniu/na koniu. Miałam kiedyś wypadek w terenie, który dał mi mocno do myślenia, że na koniu trzeba być cały czas czujnym, nie myśleć o niebieskich migdałach. Pisząc "agresywnie", co miałaś na myśli dokładnie? ![]() Jeśli szukasz stajni, polecam stronkę http://re-volta.pl/stajnie/ masz tam wyszukiwarkę stajni w okolicy, jaką wybierzesz ![]() ![]()
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Prywatnie to nawet w wiosce obok ludzie mają jednego czy tam dwa ![]() Ale to chyba zbyt prywatne, żeby się wbijać ![]() Cytat:
![]() ![]() Hmm, skórzane... Nie wiem, czy kiedykolwiek w dłoni trzymałam, w takich dużych ośrodkach takich drogich rzeczy nie dadzą na co dzień ![]() O patrz, o tej wodzy na szyi pierwsze słyszę ![]() Ja jak dotąd jakiegoś super wypadku nie miałam, ani mi paznokcie nie schodziły, choć konie mnie deptały ![]() ![]() Ale dobrze wyszło, implanty ładniejsze niż moje naturalne były ![]() O jeździe to właśnie mam na myśli prędkość przede wszystkim, dla mnie koń musi iść do przodu, wolę go hamować niż popędzać (właśnie jak tak gnałam to spadłam i potłukłam żebra, kobyła mi na zakręcie taki kąt ostry ścięła, że mnie za ogrodzenie wyje.bało ![]() ![]() Do skoków, slalomów też zawsze pierwsza, lubię jak się coś dzieje, trzeba dostosowywać się do konia, patrzeć, reagować. Jak mnie wsadzali na grzecznego konia to się nudziłam/ irytowałam. Tak samo na takich, które nie miały wyrazistych chodów, ale tu akurat taka jazda służy silniejszemu ćwiczeniu mięśni (ciągła łydka) i techniki ogólnie, to nie marudziłam ![]() Boże, przypomniało mi się jak kiedyś na Hubertusie pożyczyłam konia i za duży toczek na gonitwę, jechałam z tym toczkiem na oczach ![]() Drugi raz bym tego nie zrobiła bo to jednak kaskaderstwo i głupota ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Sprzęt west niestety jest drogi, droższy niż klasyczny. Same wodze kosztują od 100 zł wzwyż, nie mówiąc już o w miarę dobrych siodłach i innym niezbędnym sprzęcie.
Za same ostrogi, które są przydatne, dałam ok 90 zł + paski do nich, najtansze, 20 zł i już mamy całkiem ładną sumkę... Jak znajdziesz jakieś miejsce do jazdy, to pochwal się ![]() Skoro lubisz jazdę "do przodu", jesteś dynamiczną osobą, to tym bardziej polecam west ![]() Ja jestem taka pół na pół- czasem flegmatyczna, czasem pobudliwa ![]() Nie lubię konia "gonić " do przodu, też wolę go wstrzymywać ![]() Mi też się nic poważniejszego nie stało, jak spadłam w tym terenie- wstrząśnienie mózgu, jakiś niegroźny uraz szyi i ogólne potłuczenia, co skutkowało 3 dniami w szpitalu na obserwacji. Lecz był to wypadek trochę w niejasnych okolicznościach- konie prawdopodobnie poczuły w pobliżu dzika albo inne leśne zwierzę, myśmy były totalnie rozluźnione no i zaczęło się rodeo i inne wątpliwe atrakcje ;D To mi dało do zrozumienia, że trzeba do końca jazdy być przygotowanym na to, że w każdej chwili może pojawić się coś niespodziewanego ![]()
Żyję sobie. Edytowane przez Safia Czas edycji: 2012-12-15 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
co Ty gadasz wybiłaś sobie zęby ?:O hahah ![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
ołł to faktycznie trochę kasy ;o a ja narzekam, że nie mnie stać na szczotki, czapraki i wszystko po kolei ;D też wolę konisie do przodu zdecydowanie ![]() Ja kiedyś spadłam na zawodach centralnie na łeb ;D no i poleżałam też na obserwacji tydzień i w sumie nikt nie wie czy mi coś było czy nie. W każdym razie czaszki nie złamałam :P |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Sprzedałam kobyłę we wrześniu, po mojej "karierze" która trwała jakiś tam czas, niesety kontuzja się odnowiła i ja finansowo nie dawałam rady, więc koń sprzedany na pastwiskach u dzieci.
Nie dzwonię tam nawet, szkoda mi... A poza tym moja ekipa się wykruszyła, wtedy była motywacja żeby wsiadać codziennie, wydawać te pieniądze na konsultacje, treningi. Padało haslo to co pojutrze zawody i jechaliśmy czasami po 100km po to żeby wystartować... I było wesoło i są wspomnienia ale wszyscy się albo przenieśli albo skończyli. Jesienią jeździłam fajną kobyłę po Quamiro, zaczynałam jakieś starty, ale jej wlasciciel się zbuntował i dał swojemu wnukowi. Dziś startował na halówkach - 40 cm w stylu TRAGICZNYM, szkoda patrzec jak się coś naprawialo i takie coś zepsute. ![]() Jak ogarnę swoje sprawy to mam zamiar zabrac się za młodziaka, a jak już wezmę młodziaka to dostanę pod skrzydła coś na starty i na otwarte by poszło... Mam takie plany ale czy wyjdzie nie mam pojęcia;/ ciągnie bo ciągnie, no ale... ![]()
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to strasznie przykro, że musiałaś sprzedać konia ![]() ja cholernie się przywiązuje do koni na których jeżdżę. I co do ekipy to masz rację, też jest ważna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
w zime czesto jest tak, że nie ma sie ochoty, albo w upały
no to cię ciągną ludzie : choć, wsiądziemy,a potem będziemy pławić konie na żwirowni a mamy przy stajni taką wielką, super ![]() dzis juz tak wspominałam, bo na tych halówkach spotkałam się z jedną koleżanką aż łezka w oku się kręci ![]()
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() Chętnie dołączę do nowego wątku, bo tamten poprzedni faktycznie jakoś zamarł ![]() Na wiosnę planuję kupić swojego ![]()
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
hej, ja też jeżdżę
![]() ![]() Niestety, muszę dojeżdżać do stajni: 30min pociągiem + 15min piechotą :/ Pomimo odległości, serdecznie polecam stajnię Warzyna pod Wrocławiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Co nie pisecie?
![]() patrzyłam na tę wyszukiwarke stajni (tak, dopiero teraz zmobilizowałam się, żeby siąść do kompa ![]() ![]() Mam motywację do szukania roboty, potrzebuję kasy żeby tam pojechać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:46.