|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Malowanie na drewnie - od czego zacząć?
Znalazłam w internecie kilka fajnych pomysłów na świąteczne obrazki malowane na drewnie. I tu zaczyna się problem - nie wiem jakie drewno wybrać jako podkład na którym się maluje i jakie farby wybrać. Może któraś z Was ma już doświadczenie w malowaniu na drewnie i wie jak się za to zabrać? Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Osiołek z zakątka :)
|
Dot.: Malowanie na drewnie - od czego zacząć?
Posiadam wiedzę ogólną, z pewnością nie możesz malować na świerku bo to drewno się kłaczy i ma takie mikro zadry, nawet dokładnie wyczyszczone papierem ściernym. Sosna też odpada, chyba że posiadasz drewno z bezsęcznej sosny - daglezji.
Z pewnością możesz malować na drewnie lipowym. Starzy flamandzcy malarze malowali również na drewnie dębowym i daglezji. Z drewnem dębowym jest ten problem, że po parudziesięciu czy paruset latach odpada lekko farba ![]() ![]() Co do farb, to nadają się z pewnością olejne i akryle. Oczywiście dechę musisz zagruntować, czym to nie mam pojęcia ale w sklepach dla malarzy z pewnością taką informację uzyskasz, nawet drogą mailową ![]() Pozdrawiam i życzę sukcesów na malarskim polu. Pochwal się później swoimi pracami, to będzie coś całkiem nowego na forum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję że uda mi się zrobić to na co się "napaliłam"
![]() Bardzo Ci dziękuję za wskazówki, teraz przynajmniej wiem od czego zacząć ![]() A to że farba zacznie odpadać za kilkadziesiąt lat, to to już nie będzie mój problem, nawet jak to co zrobię przetrwa tak długo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
z tego co wiem, to wszytskie drzewa owocowe nadają sie do malowania, ale nie ręczę za tę informacje głową
![]() Ikony pisze sie na drewnie cedrowym albo cyprysowym ale to chyba drogie drewno nie wiem
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Chciałabym na początek zacząć od możliwie najtańszego drewna, nie wiem jaki będzie efekt mojej pracy i nie chciałabym na pierwsze próby wydać zbyt dużo pieniędzy. Chyba zacznę od lipy, jak tylko skończy się sesja i pozaliczam wszystkie egzaminy zacznę się rozglądać za materiałami i zabiorę się za robotę, mam nadzieję że będzie mi szło w miarę sprawnie i już pod koneic czerwca będę się mogła pochwalić chociaż jakimś drobiazgiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie i prośbę żeby dziewczyny, które się znają na malowaniu drewna mi doradziły coś bo nie mam kompletnie pojęcia. Otóż czym pomalować płytę HDF? jakich farb użyć żeby efekt był ładny. Kupiłam literki wycinane z takiej płyty i chce je teraz pomalować na różne kolory. Jakie farby kupić? trzeba to jakoś zmatowić wcześniej?
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
kazde drewno przed malowaniem dobrze jest przeszlifowac drobnym papierem, lepiej sie ptzyma farba. A malowac mozesz albo olejna, albo co doradzam akrylowa. Nie smierdzi, latwo sie domyc i szybko schnie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:59.