|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
jak to jest w końcu z tymi węglami?
naczytałam się mnóstwa negatywnych opinii na temat węglowodanów-zwłaszcza tych pochodzących ze zbóż.
odstawiłam na około miesiąc. cóż, źle się nie czułam (chyba trochę nie toleruję glutenu, bo problemy z jelitami odeszły). teraz dopiero wróciłam do pieczywa, bo jestem w domu i mam dyspensę..^^ no ale właśnie, wracając do tematu- bardzo to uderzyło w moje włosy i pazurki. może jednak powinnam coś tego jeść? chleba i makaronu wolałabym nie ruszac, bo w końcu wrócę do białego. myślałam o pozostawieniu płatków owsianych (no ale tu z kolei drugi problem-naczytałam się wiele złego o mleku) i kaszy gryczanej. dodam, że sporo cwicze, więc to chyba dobry pomysł... |
|
|
|
|
#2 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: jak to jest w końcu z tymi węglami?
Cytat:
co do wlosow i paznokci: zwiększ ilośc zielonych warzyw, ryb, wołowiny, jajek, orzechów zboza i inne przetworzone wegle sa problematyczne, i w kwestii jelit i w kwestii przyswajalnosci, generlnie wiecej tam zlego niz dobrego... jesli masz intensywny tryb zycia to potrzebujesz wiecej energii, byc moze z wegli, byc moze nie...zakladajac ze chcesz jesc wegle to czemu nie wybierac naturalnych i nieprzetwprzonych takich jak ziemniaki, slodkie ziemniaki, dynia, owoce i korzenie np? ewentualnie bialy ryz lub pseudozboza jak quinoa czy amarantus. a ogolnie do wegli: jakos, nie ilosc przede wszystkim
Edytowane przez klora Czas edycji: 2012-11-03 o 20:07 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
w sumie...z tego wszystkiego to jem tylko ryby i jajka:P
jakoś nie moge się nauczyć jeść orzechów |
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem obserwuj swój organizm. Jeśli widzisz, że po odstawieniu glutenu jest lepiej, to ok. Ale jeśli widzisz, że dzieje się coś złego, to nie ma co trwać w takiej diecie dla ideologii. W tej dziedzinie moda się zmienia bardziej, niż na światowych wybiegach, raz jest modne wege, innym razem paleo, nie ma sensu zmieniać sposobu odżywiania za każdym razem, gdy ktoś napisze że coś tam jest "dobre" czy "złe".
Owies teoretycznie nie zawiera glutenu, zdaje się że może zawierać śladowe ilości, bo często jest produkowany w zakładach z innymi, glutenowymi zbożami. Jeśli nie masz celiakii to sama musisz spróbować, jeśli podejrzewasz celiakię, trzeba odwiedzić lekarza. Możesz też kupić płatki bezglutenowe, np. w sklepach ze zdrową żywnością. Od siebie dodam, że nie jestem zwolenniczką bardzo niskowęglowodanowych diet, jak każdej innej skrajności. |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
elka300 a czemu jak płatki to od razu mleko?
Można je ugotować na wodzie, z jajkiem np. by uzyskać kremową konsystencję i tyle ![]() Cytat:
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Organizm potrzebuje węglowodanów w takim samym stopniu, jak białek i tłuszczy-tyle, że tego wszystkiego wymaga w różnych ilościach. Ale nie wolno wykluczyć jednego z powyższych i myśleć, że wszystko będzie dobrze. Bo nie będzie. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
ja nie robię płatkow na mleku- po prostu mi nie smakują- za to robię na wodzie- orkiszowe, dodaję płatki migdałów, słonecznik, trochę miodu i takie źródło węglowodanów toleruję bardzo dobrze- włosy i paznokcie poprawiły mi się odkąd regularnie jadam takie śniadania
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
wiesz, po zjedzeniu ciastek też wiele osób czuje się dobrze:P
pytanie, czy to na pewno im nie szkodzi? jezeli nie teraz, to w przyszłości |
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
Dokładnie. Gdybym mogła jeść codziennie ciastka i czuć się dobrze, to bym sobie głowy jakimś szpinakiem nie zawracała
. I o ile po jednym ciastku raz na jakiś czas czuję się super i mam z tego mnóstwo przyjemności, to w dłuższej perspektywie już tak różowo nie jest. Już po jednym dniu diety "ciastkowej" czuję się fatalnie i nie mogę nawet patrzeć na słodkie.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:54.

Można je ugotować na wodzie, z jajkiem np. by uzyskać kremową konsystencję i tyle