jak to jest w końcu z tymi węglami? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-03, 17:25   #1
kebula
Raczkowanie

jak to jest w końcu z tymi węglami?

naczytałam się mnóstwa negatywnych opinii na temat węglowodanów-zwłaszcza tych pochodzących ze zbóż.
odstawiłam na około miesiąc.
cóż, źle się nie czułam (chyba trochę nie toleruję glutenu, bo problemy z jelitami odeszły). teraz dopiero wróciłam do pieczywa, bo jestem w domu i mam dyspensę..^^
no ale właśnie, wracając do tematu- bardzo to uderzyło w moje włosy i pazurki.
może jednak powinnam coś tego jeść? chleba i makaronu wolałabym nie ruszac, bo w końcu wrócę do białego.
myślałam o pozostawieniu płatków owsianych (no ale tu z kolei drugi problem-naczytałam się wiele złego o mleku) i kaszy gryczanej.

dodam, że sporo cwicze, więc to chyba dobry pomysł...
kebula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-03, 20:05   #2
klora
Rozeznanie

Dot.: jak to jest w końcu z tymi węglami?

Cytat:
Napisane przez elka300 Pokaż wiadomość
Myślę, ze węglowodany jeść musisz. Ograniczając węgle schudniesz ale nie spalając tłuszcza a tracąc mięśnie a przecież nie o to chodzi? Zresztą im mniej mięśni tym mniejsze zapotrzebowanie energetyczne organizmy, więc po diecie znowu tyjesz. Ja jem normalnie węglowodany a jeśli jest ich nadmiar używam pochłaniaczy kalorii skrobiowych np. fasolamina
a od kiedy redukcja weglwoodanow, a co za tym idzie obnizenie poziomu cukru we krwi i insuliny, powoduje utrate miesni? to insulina jest blokerem utraty tkanki tluszczowej...miesnie sie traci gdy jest sie spalaczem glukozy, co w praktyce oznacza, ze ciagle jemy wegle, spalamy wegle i ograniczajac kalorycznosc cialo nie ma wyjscia jak sobie stworzyc glukoze z protein czyli materialu budlcowego miesni...

co do wlosow i paznokci: zwiększ ilośc zielonych warzyw, ryb, wołowiny, jajek, orzechów
zboza i inne przetworzone wegle sa problematyczne, i w kwestii jelit i w kwestii przyswajalnosci, generlnie wiecej tam zlego niz dobrego...
jesli masz intensywny tryb zycia to potrzebujesz wiecej energii, byc moze z wegli, byc moze nie...zakladajac ze chcesz jesc wegle to czemu nie wybierac naturalnych i nieprzetwprzonych takich jak ziemniaki, slodkie ziemniaki, dynia, owoce i korzenie np? ewentualnie bialy ryz lub pseudozboza jak quinoa czy amarantus.

a ogolnie do wegli: jakos, nie ilosc przede wszystkim

Edytowane przez klora
Czas edycji: 2012-11-03 o 20:07
klora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-04, 11:50   #3
kebula
Raczkowanie

w sumie...z tego wszystkiego to jem tylko ryby i jajka:P
jakoś nie moge się nauczyć jeść orzechów
Stary 2012-11-04, 12:37   #4
201705042038
Konto usunięte

Moim zdaniem obserwuj swój organizm. Jeśli widzisz, że po odstawieniu glutenu jest lepiej, to ok. Ale jeśli widzisz, że dzieje się coś złego, to nie ma co trwać w takiej diecie dla ideologii. W tej dziedzinie moda się zmienia bardziej, niż na światowych wybiegach, raz jest modne wege, innym razem paleo, nie ma sensu zmieniać sposobu odżywiania za każdym razem, gdy ktoś napisze że coś tam jest "dobre" czy "złe".
Owies teoretycznie nie zawiera glutenu, zdaje się że może zawierać śladowe ilości, bo często jest produkowany w zakładach z innymi, glutenowymi zbożami. Jeśli nie masz celiakii to sama musisz spróbować, jeśli podejrzewasz celiakię, trzeba odwiedzić lekarza. Możesz też kupić płatki bezglutenowe, np. w sklepach ze zdrową żywnością.
Od siebie dodam, że nie jestem zwolenniczką bardzo niskowęglowodanowych diet, jak każdej innej skrajności.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-04, 17:46   #5
nikki999
Zakorzenienie

elka300 a czemu jak płatki to od razu mleko? Można je ugotować na wodzie, z jajkiem np. by uzyskać kremową konsystencję i tyle

Cytat:
Napisane przez klora Pokaż wiadomość
a od kiedy redukcja weglwoodanow, a co za tym idzie obnizenie poziomu cukru we krwi i insuliny, powoduje utrate miesni? to insulina jest blokerem utraty tkanki tluszczowej...miesnie sie traci gdy jest sie spalaczem glukozy, co w praktyce oznacza, ze ciagle jemy wegle, spalamy wegle i ograniczajac kalorycznosc cialo nie ma wyjscia jak sobie stworzyc glukoze z protein czyli materialu budlcowego miesni...

co do wlosow i paznokci: zwiększ ilośc zielonych warzyw, ryb, wołowiny, jajek, orzechów
zboza i inne przetworzone wegle sa problematyczne, i w kwestii jelit i w kwestii przyswajalnosci, generlnie wiecej tam zlego niz dobrego...
jesli masz intensywny tryb zycia to potrzebujesz wiecej energii, byc moze z wegli, byc moze nie...zakladajac ze chcesz jesc wegle to czemu nie wybierac naturalnych i nieprzetwprzonych takich jak ziemniaki, slodkie ziemniaki, dynia, owoce i korzenie np? ewentualnie bialy ryz lub pseudozboza jak quinoa czy amarantus.

a ogolnie do wegli: jakos, nie ilosc przede wszystkim
bardzo, bardzo się zgadzam

BLOG -
zdrowe odżywianie, ćwiczenia, motywacja
Jeżeli chcesz się ze mną szybko skontaktować napisz mail
nikki999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-05, 12:10   #6
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kebula Pokaż wiadomość
naczytałam się mnóstwa negatywnych opinii na temat węglowodanów-zwłaszcza tych pochodzących ze zbóż.
odstawiłam na około miesiąc.
cóż, źle się nie czułam (chyba trochę nie toleruję glutenu, bo problemy z jelitami odeszły). teraz dopiero wróciłam do pieczywa, bo jestem w domu i mam dyspensę..^^
no ale właśnie, wracając do tematu- bardzo to uderzyło w moje włosy i pazurki.
może jednak powinnam coś tego jeść? chleba i makaronu wolałabym nie ruszac, bo w końcu wrócę do białego.
myślałam o pozostawieniu płatków owsianych (no ale tu z kolei drugi problem-naczytałam się wiele złego o mleku) i kaszy gryczanej.

dodam, że sporo cwicze, więc to chyba dobry pomysł...
Jedz to, po czym czujesz się dobrze.
Organizm potrzebuje węglowodanów w takim samym stopniu, jak białek i tłuszczy-tyle, że tego wszystkiego wymaga w różnych ilościach.
Ale nie wolno wykluczyć jednego z powyższych i myśleć, że wszystko będzie dobrze. Bo nie będzie.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-06, 08:27   #7
gabafunkia
Raczkowanie

ja nie robię płatkow na mleku- po prostu mi nie smakują- za to robię na wodzie- orkiszowe, dodaję płatki migdałów, słonecznik, trochę miodu i takie źródło węglowodanów toleruję bardzo dobrze- włosy i paznokcie poprawiły mi się odkąd regularnie jadam takie śniadania
Stary 2012-11-06, 11:09   #8
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gabafunkia Pokaż wiadomość
ja nie robię płatkow na mleku- po prostu mi nie smakują- za to robię na wodzie- orkiszowe, dodaję płatki migdałów, słonecznik, trochę miodu i takie źródło węglowodanów toleruję bardzo dobrze- włosy i paznokcie poprawiły mi się odkąd regularnie jadam takie śniadania
No, skoro czujesz się po nich dobrze-to je jedz chyba, nie?
Stary 2012-11-07, 07:26   #9
kebula
Raczkowanie

wiesz, po zjedzeniu ciastek też wiele osób czuje się dobrze:P
pytanie, czy to na pewno im nie szkodzi? jezeli nie teraz, to w przyszłości
Stary 2012-11-07, 08:59   #10
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kebula
wiesz, po zjedzeniu ciastek też wiele osób czuje się dobrze:P
pytanie, czy to na pewno im nie szkodzi? jezeli nie teraz, to w przyszłości
Oczywiście, że wiem, sama czuję się doskonale. Niemniej gdybym jadła ciastka codziennie, zaczęłabym czuć się źle. Wątpię, aby ktokolwiek, kto źle się odżywia, w pełni dobrze i sprawnie czuł się każdego dnia
Stary 2012-11-07, 10:50   #11
201705042038
Konto usunięte

Dokładnie. Gdybym mogła jeść codziennie ciastka i czuć się dobrze, to bym sobie głowy jakimś szpinakiem nie zawracała . I o ile po jednym ciastku raz na jakiś czas czuję się super i mam z tego mnóstwo przyjemności, to w dłuższej perspektywie już tak różowo nie jest. Już po jednym dniu diety "ciastkowej" czuję się fatalnie i nie mogę nawet patrzeć na słodkie.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości