szczęśliwa (?) nowina... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-12, 09:50   #1
juustine
Raczkowanie

szczęśliwa (?) nowina...

cześć dziewczyny, to pytanie skierowane jest raczej do doświadczonych już matek, lub do kobiet które spodziewają się dziecka..

czy gdy dowiedziałyście się, że będziecie mamą obawiałyście się czegoś? bałyście się, że sobie nie poradzicie?
to może trochę głupie, ale dzisiaj rano dowiedziałam się, że będę mamą.. po moich kłopotach (a może jeszcze w trakcie?) jakie opisywałam w moim poprzednim wątku mam trochę wątpliwości, że sobie nie dam rady, że sobie nie poradzę.
czy to normalne? przejdzie? :conf used:

17/09/2011 jestem mężatką.
juustine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 09:56   #2
201604181004
Konto usunięte

Dot.: szczęśliwa (?) nowina...

Moja rada... idźcie na terapię dla par. Porozmawiajcie z mediatorem o waszych obawach i lękach, o tym co źle funkcjonuje i co należy zmienic. Może jak twój facet usłyszy to od wyważonej trzeciej osoby która jako obserwator doradzi wam, coś się zmieni. Dziecko nie jest tylko twoje, to wasze dzieło i czas zrobić w końcu coś po partnersku.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 10:14   #3
allmode
Wtajemniczenie

Jesli chodzi o obawy związane z macierzyństwem, opieką nad dzieckiem, wychowaniem i samą ciążą - to są rzeczy całkowicie normalne.
Natomiast problemy w związku to już poważniejsza sprawa. Pojawienie się dziecka bardzo często jeszcze zaostrza konflikty. I dziecko niestety nie jest lekiem na problemy - raczej powiedziałabym, że generuje nowe.
Jak oceniasz obecnie swoje małżeństwo? Może faktycznie dobrze by było poradzić się specjalisty, popracować nad relacjami pod okiem fachowca?
allmode jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 10:18   #4
juustine
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez allmode Pokaż wiadomość
Jesli chodzi o obawy związane z macierzyństwem, opieką nad dzieckiem, wychowaniem i samą ciążą - to są rzeczy całkowicie normalne.
Natomiast problemy w związku to już poważniejsza sprawa. Pojawienie się dziecka bardzo często jeszcze zaostrza konflikty. I dziecko niestety nie jest lekiem na problemy - raczej powiedziałabym, że generuje nowe.
Jak oceniasz obecnie swoje małżeństwo? Może faktycznie dobrze by było poradzić się specjalisty, popracować nad relacjami pod okiem fachowca?
jak oceniam obecnie swoje małżeństwo?
Nie jest pomiędzy nami tragicznie, bez przesady, poprostu on za dużo czasu spędza u rodziców, co doprowadza mnie do szału. (o tym mowa w moim poprzednim wątku) oprócz tego dogadujemy się, jest między nami w porządku. Zawsze oboje byliśmy nerwusami ale nam to przechodziło..

Stary 2012-11-12, 10:21   #5
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Napisane przez juustine Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny, to pytanie skierowane jest raczej do doświadczonych już matek, lub do kobiet które spodziewają się dziecka..

czy gdy dowiedziałyście się, że będziecie mamą obawiałyście się czegoś? bałyście się, że sobie nie poradzicie?
to może trochę głupie, ale dzisiaj rano dowiedziałam się, że będę mamą.. po moich kłopotach (a może jeszcze w trakcie?) jakie opisywałam w moim poprzednim wątku mam trochę wątpliwości, że sobie nie dam rady, że sobie nie poradzę.
Cóż patrząc na to, że jesteś w ciąży z perspektywy Twojego poprzedniego wątku to musisz zdecydowanie powiedzieć mężowi, że żyje i Tworzy teraz rodzinę przede wszystkim z Tobą a nie z rodzicami. Taka jest kolej rzeczy, że jeżeli facet zakłada rodzinę to powinien o nią dbać i jej poświęcać dużo czasu. Teraz jeszcze jesteś w ciąży, nie dziwię Ci się, że się boisz, skoro istnieje podejrzenie, że jego zachowanie może się nie zmienić i jak pojawi się dziecko, to będziesz zostawać z nim sama a on jak zwykle będzie kursował do rodziców na obiadki. To się koniecznie musi zmienić już teraz. A co Twój mąż na nowinę, że jesteś w ciąży?
Stary 2012-11-12, 10:24   #6
juustine
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
Cóż patrząc na to, że jesteś w ciąży z perspektywy Twojego poprzedniego wątku to musisz zdecydowanie powiedzieć mężowi, że żyje i Tworzy teraz rodzinę przede wszystkim z Tobą a nie z rodzicami. Taka jest kolej rzeczy, że jeżeli facet zakłada rodzinę to powinien o nią dbać i jej poświęcać dużo czasu. Teraz jeszcze jesteś w ciąży, nie dziwię Ci się, że się boisz, skoro istnieje podejrzenie, że jego zachowanie może się nie zmienić i jak pojawi się dziecko, to będziesz zostawać z nim sama a on jak zwykle będzie kursował do rodziców na obiadki. To się koniecznie musi zmienić już teraz. A co Twój mąż na nowinę, że jesteś w ciąży?
to dziwne, ale jeszcze o tym nie wie.. dopiero dzisiaj rano to potwierdziłam u lekarza, a on pracuje od 6 do 14.. zostałam też dziś w domu, więc poproszę go o to aby wrócił od razu do domu, przygotuję obiad i mu powiem.. może sam zmieni swoje postępowanie jak się dowie..

Stary 2012-11-12, 10:29   #7
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
to dziwne, ale jeszcze o tym nie wie.. dopiero dzisiaj rano to potwierdziłam u lekarza, a on pracuje od 6 do 14.. zostałam też dziś w domu, więc poproszę go o to aby wrócił od razu do domu, przygotuję obiad i mu powiem.. może sam zmieni swoje postępowanie jak się dowie..
Jeżeli jest domyślny i zależy mu na Tobie, a teraz jeszcze i na Waszym dziecku, to powinien sam dojść do wniosku, że przesadza i teraz powienien opiekować się Tobą i Tobie poświęcać więcej czasu. Ale coś mi się wydaje z tego, co piszesz, że to nie będzie takie proste, skoro wcześniej do niego nie docierało, że Ci go brakuje i że za mało czasu razem spędzacie. A można spytać, czy staraliście się o dziecko, czy po prostu tak wyszło?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 10:33   #8
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Zamiast czekać aż on sam się domyśli/zmieni - mów od razu, na spokojnie że musi teraz być więcej w domu, że teraz jest sam ojcem przede wszystkim, a dopiero synem swojego ojca.

Obawy są normalne, to jeden z uroków macierzyństwa- człowiek poznaje, czym jest prawdziwy strach. Nie stres, nie zazdrość, ale taki prawdziwy, rzetelny strach o dziecko. Ale on potrafi motywować jak nic innego, wiec nie wiem czy można to zaliczać do wad, raczej do sił napędowych na życie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 12:20   #9
juustine
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość
A można spytać, czy staraliście się o dziecko, czy po prostu tak wyszło?
ani nie planowaliśmy, ani nie planowaliśmy.. tzn bardzo chcieliśmy mieć dziecko, staraliśmy się przez pewien czas a tu nic, więc postanowiliśmy wrzucić na luz, ale wiedzieliśmy, że gdybym zaszła w ciążę to byśmy się cieszyli.

Stary 2012-11-12, 12:34   #10
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
ani nie planowaliśmy, ani nie planowaliśmy.. tzn bardzo chcieliśmy mieć dziecko, staraliśmy się przez pewien czas a tu nic, więc postanowiliśmy wrzucić na luz, ale wiedzieliśmy, że gdybym zaszła w ciążę to byśmy się cieszyli.
Mało odpowiedzialne.

Pora na poważną rozmowę i powiedzenie wprost, czego od niego oczekujesz. Musicie dogadać się przed rozwiązaniem, bo potem, w natłoku nowych obowiązków, zmęczenia trudno będzie, a znając życie to pewnie się pogorszy.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 12:45   #11
booombelek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Pora na poważną rozmowę i powiedzenie wprost, czego od niego oczekujesz. Musicie dogadać się przed rozwiązaniem, bo potem, w natłoku nowych obowiązków, zmęczenia trudno będzie, a znając życie to pewnie się pogorszy.
że przepraszam niby dlaczego się pogorszy? Gadanie. najlepiej to wrzucać każdego chłopa do jednego wora.
Czytałam poprzedni wątek autorko i trochę Cię rozumiem, że masz obawy, że nie wiesz jak się z tym czuć, to całkiem normalne, ale później to mija. Powiedz mężowi o tym jak najszybciej, zobaczysz wtedy jego reakcję, i tutaj WCALE nie musi być tak, że sytuacja się pogorszy, może akuratnie wtedy zrozumie że teraz jest jego miejsce przy żonie i dziecku.
moja kuzynka miała podobnie, nawet prawie tak samo.. zaszła w ciążę i chłop zrozumiał, że o nią i o dziecko dbać musi, i to jest jego rodzina.. teraz są szczęśliwi już 7 lat.
booombelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 15:01   #12
Dotka90
Zakorzenienie

Nie rozumiem, planowaliście dziecko (bo takiego zachowania inaczej nazwać nie można), w momencie, kiedy praktycznie się nie widujecie, a numerem jeden dla Twojego faceta są rodzice, a nie Ty.
Wcale się nie dziwię. Też bym się obawiała, gdybym de facto nie miała męża, a jakiegoś lokatora, który do domu przychodzi się przespać i wykąpać. No i na seks, jak widać po efektach
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 15:12   #13
juustine
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Nie rozumiem, planowaliście dziecko (bo takiego zachowania inaczej nazwać nie można), w momencie, kiedy praktycznie się nie widujecie, a numerem jeden dla Twojego faceta są rodzice, a nie Ty.
Wcale się nie dziwię. Też bym się obawiała, gdybym de facto nie miała męża, a jakiegoś lokatora, który do domu przychodzi się przespać i wykąpać. No i na seks, jak widać po efektach
nie rób mi z męża potwora, bo nim nie jest.
kochamy się, jesteśmy małżeństwem, może spędza i zbyt dużo czasu u rodziców ale bez przesady.

Stary 2012-11-12, 15:22   #14
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
No raczej planowaliście bo zdrowy człowiek jest płodny i jak sie nie zabezpiecza to po jakimś czasie zachodzi w ciążę.
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 15:25   #15
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
kochamy się, jesteśmy małżeństwem, może spędza i zbyt dużo czasu u rodziców ale bez przesady.
teraz to bez przesady, ale jednak spedza na tyle duzo czasu z rodzicami, ze zalozylas watek. nie zaklinaj rzeczywistosci i nie zmieniaj wersji wydarzen.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 15:37   #16
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
A gdzie ja napisałam, że jest potworem? To już Twoja luźna interpretacja.
Po prostu napisałam prawdę: że on praktycznie mieszka u rodziców, Z NIMI, nie z Tobą.
Dla mnie totalnie nieodpowiedzialne jest w takiej sytuacji robienie sobie dzidziusia.

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ----------

I jeszcze jedno:
Cytat:
Małżeństwo to związek DWOJGA ludzi, którzy są razem. A nie związek faceta ze swoimi rodzicami
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 16:16   #17
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Moja rada... idźcie na terapię dla par. Porozmawiajcie z mediatorem o waszych obawach i lękach, o tym co źle funkcjonuje i co należy zmienic. Może jak twój facet usłyszy to od wyważonej trzeciej osoby która jako obserwator doradzi wam, coś się zmieni. Dziecko nie jest tylko twoje, to wasze dzieło i czas zrobić w końcu coś po partnersku.
Też bym tak zrobiła.

Powiem tyle- co prawda do bycia matką mi daleko,ale już się obawiam porodu

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 19:01   #18
1c3a9668cb473eb00ec0f3dce65be5361e74cda4_63d1c28200398
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Zamiast czekać aż on sam się domyśli/zmieni - mów od razu, na spokojnie że musi teraz być więcej w domu, że teraz jest sam ojcem przede wszystkim, a dopiero synem swojego ojca.

Obawy są normalne, to jeden z uroków macierzyństwa- człowiek poznaje, czym jest prawdziwy strach. Nie stres, nie zazdrość, ale taki prawdziwy, rzetelny strach o dziecko. Ale on potrafi motywować jak nic innego, wiec nie wiem czy można to zaliczać do wad, raczej do sił napędowych na życie.
Nic dodać, nic ująć.
1c3a9668cb473eb00ec0f3dce65be5361e74cda4_63d1c28200398 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 19:13   #19
kalincia
BAN stały

Musisz z nim porozmawiać, żeby sobie zdał sprawę, ze teraz ty jesteś najważniejsza i wasze dziecko. Jak tego nie pojmie, to...przemyśl, czy ci taki związek z facetem i jego matką potrzebny.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 21:17   #20
fizol87
Raczkowanie

Cytat:

mysle ze lajtowo dasz rade, jak nie jestes pewna to znaczy ze Ci bardzo zalezy, gratuluje... nie wiem czy planowalas... ale jak nie to wcinaj z apteki kwas foliowy zeby maluch byl zdrowy z rodzinnych obserwacji zauwazam ze ciezko jest odciac jak pepowine mocna relacje maz-tescie i jest to powodem wielu sprzeczek i klotni, teraz nie moze Cie denerwowac;P

Edytowane przez fizol87
Czas edycji: 2012-11-12 o 21:20
fizol87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 23:16   #21
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez booombelek Pokaż wiadomość
że przepraszam niby dlaczego się pogorszy? Gadanie. najlepiej to wrzucać każdego chłopa do jednego wora.
Niektóre myślą, że po ślubie misio się zmieni, a inne, że to dziecko scali ich związek. A potem gorzkie rozczarowanie.
Nie twierdzę, że tak zawsze musi być, ale jednak najczęściej taki jest efekt.

Ty podałaś przykład, że może być lepiej, a ja ci mogę podać kilka, gdzie wyszło jak opisałam wyżej. Więc może darujmy tą licytację na przykłady z życia wzięte. I już tym bardziej teksy w stylu 'najlepiej to wrzucać każdego chłopa do jednego wora', bo nijak ma się to do tego, co napisałam. Ale o coś trzeba się przyburzyć, nie?
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 09:22   #22
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Cytat:
Ale przecież w drugim wątku, sama opisałaś sytuację właśnie tak, jak teraz streściła to Dotka90
Stary 2012-11-13, 15:15   #23
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Ale przecież w drugim wątku, sama opisałaś sytuację właśnie tak, jak teraz streściła to Dotka90
[to jest etap wybielania misia ]

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-14, 20:09   #24
juustine
Raczkowanie

dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi, jednak wszystko się ułożyło.. od 2 dni mąż nie odwiedził rodziców, i wszystko chyba obraca się o 180'.
dziękuję za wszystkie wypowiedzi, pozdrawiam

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości