Dieta - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-21, 16:21   #1
201702090901
Konto usunięte

Dieta

Chciałabym schudnąć z dwa kilogramy ( bo niestety przytyłam). Proszę doradźcie mi czy na takiej diecie mogę schudnąć ? Mam 18lat i chodzę do szkoły.
Jaki twaróg powinno się jeść chudy czy półtłusty ? Zauważyłam, że chudy ma więcej białka od półtłustego. Zawsze rano robię sobie twaróg półtłusty (100g) do tego połowa papryki i szczypior , łyżka jogurtu naturalnego i dwa kromki chleba ciemnego z ziarnami. W szkole zawsze mam jedno jabłko zielone (małe) + od dzisiaj albo serek wiejski albo twarożek (kupny) (piątnica) (one mają 150 g ) + 1 albo 2 kromki chleba.
Włączyłam do swojej diety serek wiejski ze szczypiorkiem (Piątnica) i twarożek domowy z ogórkiem i czymś tam (piątnica)
Jak myślicie czy nie za dużo twarogów i serków ? Można tyle jeść nabiału ? Powiedzice mi czy taki serek wiejski z brzoskwiniami to chyba nie najlepszy pomysł ?
Później, gdy przyjdę ze szkoły to albo warzywa na patelnię ( nie podsmażane) albo kasza z sosem albo jogurt naturalny + musli i grejpfrut. A jak jogurt naturalny to 0% tłuszczu czy można 2 % ?
Ile dziennie powinnam spożywiać kalorii, aby móc schudnąć ?
Ja powinnam być na diecie bogato resztkowej.
201702090901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-21, 22:12   #2
fatass
Zadomowienie

Dot.: Dieta

Nati .... naprawdę. Brak słów czasami.....
O nabiale już Ci pisałam. Nabiał 0% to syf i się tego nie tyka. Witaminy zawarte w nabiale są przyswajalne TYLKO w obecności tłuszczu, więc wybierając nabiał chudy, odtłuszczony, czy 0% znacząco utrudniasz lub całkowicie uniemożliwiasz wchłanianie tych witamin. Po co? 1g tłuszczu ma TYLKO 9 kalorii. Więc chyba się nic nie stanie jak kupisz jogurt w którym jest "aż" 2% tłuszczu, czuli "aż" 2 g?

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Nati2017 Pokaż wiadomość
Zauważyłam, że chudy ma więcej białka od półtłustego.
No tak. W półtłustym jest białko, tłuszcz i śladowe ilości węglowodanów. Jak usuniesz tłuszcz to co Ci zostanie? Białko i cipkę węgli tak? Więc proporcjonalnie musi być tego więcej skoro usuwamy jeden składnik.... . Ale to zła droga. Półtłusty jest zdrowszy.

Poza tym przypominam. Żeby chudnąć z tłuszczu TRZEBA JEŚĆ TŁUSZCZ! Tłuszcze są zdrowe! Odpowiedni tłuszcz sprzyja odchudzaniu i ZDROWIU! Tłuszczofobia to jakaś niezrozumiała paranoja....

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ----------

Cytat:
Ile dziennie powinnam spożywiać kalorii, aby móc schudnąć ?
Potrafisz tworzyć wątek za wątkiem, ale z wyszukiwarki skorzystać to już nie bardzo? :
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=342994
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196020
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=666690
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=140544
Stary 2013-01-24, 14:56   #3
elpii
Rozeznanie

ojojoj za duzo nabialu. ja osobiscie nie jestem zwolennikiem serkow i jogurtow. ja akurat z rana jem dwa jajka usmazone na patelni i do tego salata z pomidorem polana oliwa. albo robie salatki warzywne typu salata z pomidorem lub ogorkiem i do tego plastry jakies szynki;salami czy ryby plus owoc.
elpii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 11:55   #4
szellli
Przyczajenie

Nie zbrzydły Ci serki, jogurty, twarogi i tym podobne? ... W ogóle ile można na tym ciągnąć?
Jeżeli chcesz zrzucić dwa kilogramy to proponuję jeść więcej tłuszczy, ale tych dobrych - zamiast kolejnego jogurtu zjedz rybę z piekarnika, albo choćby makrelę z jajkiem, bądź kasze gryczaną z warzywami!
Jednak ja proponowałabym do tego włączyć picie ziół - znamię kukurydzy, cykorię, głóg, pokrzywę, skrzyp, przywrotnik, dziurawiec - tylko bez dodatku cukru, gdyż zaburza on ich działanie.
Pozdrawiam - trzymaj się i odłóż troszkę tych serków, bo w przeciwnym razie nie będziesz miała siły, ani energii na nic, będziesz chodzić zmęczona i ospała, aż w końcu sięgniesz do lodówki po byle co, nawpychasz się i będziesz miała wyrzuty sumienia, że nie dałaś rady i z 2 kg do zrzucenia zrobi ci się 4 kg - tak to właśnie działa! To błędne koło!
Nie ważne czy chcemy schudnąć 2 kg, 5 kg, czy nawet 20 kg - TRZEBA TO ROBIĆ ZDROWO I Z GŁOWĄ !!!
szellli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 13:37   #5
201702090901
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez szellli Pokaż wiadomość
Nie zbrzydły Ci serki, jogurty, twarogi i tym podobne? ... W ogóle ile można na tym ciągnąć?
Jeżeli chcesz zrzucić dwa kilogramy to proponuję jeść więcej tłuszczy, ale tych dobrych - zamiast kolejnego jogurtu zjedz rybę z piekarnika, albo choćby makrelę z jajkiem, bądź kasze gryczaną z warzywami!
Jednak ja proponowałabym do tego włączyć picie ziół - znamię kukurydzy, cykorię, głóg, pokrzywę, skrzyp, przywrotnik, dziurawiec - tylko bez dodatku cukru, gdyż zaburza on ich działanie.
Pozdrawiam - trzymaj się i odłóż troszkę tych serków, bo w przeciwnym razie nie będziesz miała siły, ani energii na nic, będziesz chodzić zmęczona i ospała, aż w końcu sięgniesz do lodówki po byle co, nawpychasz się i będziesz miała wyrzuty sumienia, że nie dałaś rady i z 2 kg do zrzucenia zrobi ci się 4 kg - tak to właśnie działa! To błędne koło!
Nie ważne czy chcemy schudnąć 2 kg, 5 kg, czy nawet 20 kg - TRZEBA TO ROBIĆ ZDROWO I Z GŁOWĄ !!!
Nie, nie znudziły. Ja uwielbiam twarogi, ale już po 2-3 godzinach jestem głodna
201702090901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 13:53   #6
szellli
Przyczajenie

Cytat:
Nie, nie znudziły. Ja uwielbiam twarogi, ale już po 2-3 godzinach jestem głodna
To bardzo dobrze, to znaczy, że twój metabolizm nie stoi w miejscu.
Mimo tego, że nie znudziły Ci się serki, twarogi i tym podobne radzę zjeść w ich zastępstwie coś innego - może pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem, jajkiem oraz kalafiorem?
szellli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości