|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
sińce wynikiem swędzenia?
Nie wiem czy to właściwe forum na ten wątek, bo chodzi bardziej o zdrowie, ale mimo to...
Jakiś czas temu strasznie swędziało mnie lewe udo, poza tym można było wyczuć pod palcami takie jakby zgrubienia, opuchliznę. Następnego dnia obudziłam się ze sporym siniakiem, ba, siniakiem to mało powiedziane, bo wyglądałam jakby mnie kto pobił! Jasne, że jak swędziało, to się drapałam, ale na pewno nie aż tak, by nabawić się takich krwistych plam! Wtedy nie zwróciłam na to szczególnej uwagi, ale to samo zdarzyło się już w sumie 3 razy (zawsze w tym samym miejscu), więc chyba coś nie tak. Szukałam w internecie informacji o tym, co by to mogło być, ale bez skutku. Czy któraś z Was kiedykolwiek spotkała się z czymś takim?
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: sińce wynikiem swędzenia?
Cytat:
![]() Dziwna sprawa wiec na twoim miejscu poszlabym do lekarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
No bez przesady, w delikatnych miejscach, jak ktoś ma skłonności do siniaków to można sobie bez problemu zrobić siniaki - wybroczyny... a jesli jest to miejsce, gdzie występuje dużo naczyń włosowatych i kogoś poniesie fantazja przy drapaniu to moment i naczynka popękają...
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Może to nie jest żaden siniak tylko jakaś zmiana dermatologiczna - szczególnie, że swędzi. Idź do dermatologa zanim Ci się rozlezie po całym ciele.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie o to chodzi. Bo gdybym jakoś specjalnie intensywnie drapała, wcale nie byłabym zaskoczona tym, że coś tam wylazło, bo akurat u mnie łatwo o siniaki. Tyle że ja się po prostu podrapałam, ot tak. Dlatego tak mnie to dziwi ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Uzależnienie
|
Mnie na wycieczce pogryzły końskie muchy, swędziało strasznie i się drapałam. Jak opuchlizna zeszła zostały sińce
![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
HA! Miałam to samo, na obu udach! Najpierw zgrubienie i takie mrowienie i już mozna było powiedzieć, że będzie siniak - czy z drapaniem czy bez. Z tym że mnie się tak działo na obu udach i nie w jednym miejscu. Wyglądałam jak ofiara poważnej przemocy, serio (dobrze że to na wiosnę było i nie pokazywałam nóg
![]() Niestety nie robiłam badań, ale mogę powiedzieć, że był to ciężki czas, ogrom stresu, kilka godzin snu na dobę, jadłam praktycznie batoniki/ciastka i bułki i tylko przed mooocno zakrapianą imprezą, których w ciągu dwóch tygodni miałam... 14. Wnioskuję więc, że w moim przypadku przyczyną było "odżywianie się" glównie wysokoprocentowym alkoholem, zero witamin, mało snu i stres. Miałam to przez jakieś 4 tygodnie, z mniejszym lub większym nasileniem, przeszło gdy zaczęłam jeść normalnie, przestałam pić i wreszcie się wyspałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko a czy to przypadkiem nie jest czyrak?
http://www.suwaczki.com/tickers/dxomtv73c3divcga.png https://www.suwaczki.com/tickers/2nn3pc0z5zbajn3t.png Edytowane przez martynka89 Czas edycji: 2011-08-03 o 15:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
A ja tak miałam i do tej pory mam. Miałam badania krwi i wyszły pozytywnie. Po prostu mam delikatną skórę, i jak się drapię długo w jednym miejscu wychodzi mi siniak, a raczej sinior, bo jest on duży i fioletowo-zielony
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Z braku wiedzy musiałam sprawdzić w google co to takiego dokładnie jest czyrak. Nie, nie wydaje mi się. To naprawdę siniak, chwilami grupa sińców. Teraz właśnie schodzi, a w sumie szkoda, bo mogłam zrobić zdjęcie...
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
ja na obu udach symetrycznie mialam cos,co najpierw wygladalo jak moce pogryzienie przez komary albo raczej cos wiekszego,bardzo swedzialo,zrobil sie obrzek,siniaki,po goracej kapieli kiedy kladlam sie do lozka nie bylam w stanie lezec,juz nie tyle swedzialo co strasznie bolalo.Wygladalo strasznie,czerwone,opuchn iete,nabrzmiale,zrobily mi sie takie bolace "boczki" na udach.
To bylo pare lat temu,pracowalam wtedy przez kilka miesiecy intensywnie fizycznie,duzo przebywalam na mrozie i zaczelam w tym czasie brac tabletki anty.Do teraz nie wiem jaka byla przyczyna,tabletki odstawilam,zaczelo byc lepiej,po miesiacu uznalam ze to nie od tego i znow zaczelam brac,za jakis czas znow sie pojawilo..Zeszlo samo,na nastepnej wizycie u gina poprosilam o zmiane tabletek.Ale wtedy tez skonczylam z ta praca,zmienil sie moj rytm dnia,aktywnosc,warunki mieszkaniowe i w ogole wszystko.Wiec nigdy sie nie dowiem co bylo przyczyna.Teraz juz nie ma sladu,male siniaki i lekkie opuchniecie utrzymywaly sie dosc dlugo. Podsumowujac,nie wiem co to spowodowalo: :tabletki anty,uczulenie na cos (myszy doslownie biegaly mi po lozku,kurz..),zbyt szybkie "przypakowanie" w tym miejscu na skutek pracy fiz.,odmarzniecie...(wiel e godzin przy mrozie nawet do -20,a z drugiej strony ruszalam sie,no i akurat tylko w tym miejscu?)..? Nigdzie nie znalazlam info na ten temat,pytalam gina czy to moze byc od tabletek ale nie byla skora do rozmowy i bardzo lakonicznie stwierdzila ze kazdy inaczej reaguje i nigdy nie wiadomo.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Na skorze moze byc siniak, ale pytanie co jest pod skora skoro wyczuwasz zgrubienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Nie wiem, czy zgrubienia to dobre słowo, ale takiego użyłam, bo nie wiem jak inaczej to określić. Po prostu kiedy przejadę palcem po kawałku "normalnej" skóry w stronę tej posiniaczonej, czuję zmianę, jest jakby trwardsze i lekko wypukłe (?). Tyle że może taka zmiana dotyczy każdego większego sińca, o tym nie wiem, bo jakoś nigdy nie zwróciło to mojej uwagi.
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
no ja mialam tak samo,twarde,taki jakby obrzek,a siniaki sie porobily moze od tego ze mi kazde spodnie to "obcieraly".Bola Cie te miejsca?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
To może być rumień, atopowe zapalenie skóry, wylewy mikrowłókien, stan zapalny w okół żylaka, mam dalej zgadywać?
![]() Czy któryś z naszych strzałów będzie bardziej prawdopodobny od innego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
nie przyszło Ci do głowy iść z tym do lekarza?
![]() to byłaby najlepsza opcja... bo przez internet to wygląda tak jak napisała Fubizka- opcji jest mnóstwo.
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Jasne, że przyszło, ale dopiero teraz, bo za pierwszym razem nie wpadłam na to, że może to być coś dziwnego... Teraz znika, więc pójście do lekarza i tak nic nie da, pozostaje więc czekać do następnego razu, o ile znów się to wydarzy.
Do dermatologa nie mogę iść tak od razu, bo nasza służba zdrowia działa nieco inaczej i wszystko musi dziać się poprzez lekarza domowego, od niego muszę dostać skierowanie i tylko wtedy jeśli uzna to za konieczne...
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
W Polsce może i nie, ale tu (w Holandii) niestety tak.
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Jak wolisz, żeby takie "sińce" rozlazły Ci się po całym ciele i narobiły Bóg wie czego, bo trzeba iść po skierowanie - to Twoja sprawa... To równie dobrze może być łuszczyca albo AZS, a w tych chorobach tkanki raz zajęte bez przerwy powracają ze zmianami. Ja bym grzała do lekarza byleby ograniczyć skutki, bo sama wiem co to AZS. Ty wolisz siedzieć na forum i losować zgadywanki - Twój wybór.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak już mówiłam, następnym razem mam zamiar iść z tym do lekarza, teraz i tak nic by to nie dało, bo prawie zeszło, więc lekarz nic by nie zobaczył, więc tak czy siak nie dałby mi skierowania. Głupia nie jestem, a przez Twojego posta poczułam się jak idiotka, która z pierwszym lepszym problemem leci na forum. Mnie chodziło jedynie o to, czy ktoś się z tym kiedyś spotkał, bo nigdzie nie mogłam czegoś znaleźć, nie proszę Was przecież o ostateczną diagnozę czy przepiasnie leków... Skoro już nawet tego nie wolno, to trudno, koniec wątku.
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Spotkał się - czasami przy skazie naczyniowej naczynia samoistnie krwawią (lub pod wpływem drobnego urazu) ;prawdopodobnie to wynaczyynianie krwi swędzi, a drapanie powiększa urazy naczyń. Banalna przyczyną może być np.niedobór wit.C który powoduje zaburzenie syntezy kolagenu a tym samym defekty budowy ściany naczyń (tzw kruchość).Jeśli krwawią dziąsła to jest to tym bardziej prawdopodobne. Właściwie to jakby łagodna postać szkorbutu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Własnie zaczełam szukac i znalazłam kogos kto miał to samo(nie zebym sie z tego cieszyła) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.