![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mieszkanie ze starszymi osobami czy każdy ma tak cięzko?Musze sie wyżalić
Jesteśmy z mężem pół roku po slubie i mamy male dziecko.Mieszkamy w jednym domu prywatnym z jego dziadkami i wujkiem.Szlak mnie trafia sa strasznie nie wychowani nawet zapukac nie potrafią porządnie i wtykaja się we wszstko a najbardziej jak ubieram dziecko nie sa to uszczypliwe komentarze ale zawsze musza się cos odezwać.Teraz jest troche lepiej bo mielismy z nimi kłótnie ( dawalismy im do zrozumienai co nam nie pasuje ) owszem wymiana zdan dała coś ale nie w 100 procentach i wogóle jak bylismy pokłóceni wypominali pieniądze...które sami nam dawali nikt ich o to nie prosił i wogóle jeszcze duzo by opowiadać a ten wujek od męża tez tragedia wchodzi do nas do pokoju jak do baru karmiłam mała a on mi wlazl od razu.Masakra!!! najgorsze to ze nie mamy gdzie mieszkać i jestesmy zmuszeni byc tu wogóle mowią ciągle o polu swoim i o tym co było kiedyś juz nie idzie tego słuchać...Powiedzcie mi czy ze starszymi osobami zawsze jest tak cięzko?Bo pierwsz raz widze żeby ktoś sie tak zachowaywał ani moja babcia sie tak nie zachowuje owszem ma swój swiat ale oni to masakra....Wszystko im przeszkadza..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mieszkanie ze starszymi osobami czy każdy ma tak cięzko?Musze sie wyżalić
Czyj to dom?
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
w czasie karmienia: drzwi na klucz
gdy dawaja dobre rady: pokiwac głowa i robić po swojemu nie każdy starszy człowiek jest upierdliwy, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że jego dobre rady są niemile widziane. mieszkacie u nich, więc musicie sie dostosować. ale wyznaczylabym uprzejmie jakies granice, np. prosimy pukac przed wejsciem. pieniędzy już nie brać od nich, bo widocznie zapominaja potem że to był prezent oczywiscie najlepsza rada byłoby: wyprowadźcie się, ale wiem po sobie, że nie zawsze da rady. najważniejsze to nie doprowadzic do kłótni i okropnej atmosfery. ja bym sobie takiej nie życzyła w domu....
![]() |
#4 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do braku intymności - no rzeczywiście musicie się zamykać. Jeśli zapytają Was, po co się zamykacie - dajcie znać, że wchodzenie do pokoju może być mało komfortowe. Myślę, że to powinien zrobić Twój mąż. A taka główna rada - zbierajcie na swoje, choćby na stancję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Niestety tak się zawsze dzieje jak w jednym domu mieszkają 2 rodziny a tu jeszcze plus wujek. Jeśli wasze prośby o pukanie nie dają skutku i rozmowy to zamykajcie drzwi na klucz i już, nikt nie będzie wam wchodził.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mieszkacie u kogoś i za wiele podyskutować to nie możecie, co Wam nie pasuje. Takie są prawa natury. Dziwię się, że ludzie sami chcą mieszkać na takich warunkach i jeszcze są zniesmaczeni, ze cos nie gra. Oni widocznie mają taką zasadę, że są u siebie. Jedyne rozwiązanie to zmienić lokal. Bo z opisu wynika, że dom w żadnej części nie jest Wasz. Jeśli coś tam się należy to domagajcie się spłaty i zróbcie im papatki.
![]() Edytowane przez panna mati_ Czas edycji: 2014-02-27 o 12:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Doczytałam i faktycznie można wywnioskować że dom nie jest wasz.
Dlaczego więc w takiej sytuacji się nie wyprowadzicie tylko nadal tam mieszkacie? Nie wiem co dokładnie Ci przeszkadza (choć wydaje mi się że po prostu ich obecność, powód zawsze się znajdzie bo chcielibyście mieszkać tam sami) ale ja grzecznie zwróciłabym uwagę że nie życzę sobie komentarzy odnośnie dziecka a jeśli by nie podziałało to bym je ignorowała z uśmiechem na twarzy. W pokoju bym zamontowała zamek i zamykała na czas karmienia czy też zawsze kiedy chciałabym mieć trochę prywatności. Pomijam tutaj kwestię że ja nigdy bym się nie zgodziła zamieszkać w takich "warunkach". Wolę wynajmować i płacić komuś niż stresować i denerwować się atmosferą w domu.
(...) Pamiętaj o tym że nadzieja karmi, a nie tuczy, do szczęścia otwarte drzwi, nie szukaj kluczy (...) Edytowane przez zarejestrowana1983 Czas edycji: 2014-02-27 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2014-02-27 o 13:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dom nie jest nasz ale połowa domu jest od teściowej.Macie racje jedyne wyjście dostosowac się tak sie nam w zyciu ułozyło że wszystko jest za przeproszeniem od dupy strony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak coś jest "od dupy strony" to trzeba działać żeby to zmienić.
![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Zamontować zamek czy nawet tylko jakąś zasuwkę i zamykać.
I nie kłócić się bez potrzeby bo to nic nie da. Odpowiadać grzecznie a robić swoje. Wkrótce będzie cieplej to więcej czasu będziesz spędzać na dworze z dzieckiem , oni też może gdzieś wyjdą to i sytuacji do konfliktów będzie mniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Niestety narazie nie mamy pieniedzy na swoje lokum albo chociaz na wynajęcie duzo
wydatkow mielismy między innymi remont slub i dziecko wszystko wyszło w jednym roku.Wiem że nie powinnam narzekać ale po prostu chciałam sie wyżalić odpowiadam im grzecznie ale czasami juz nie idzie wytrzymać z tym przytakiwaniem im i sluchaniem w kółko tego samego albo że dziecku jest zimno a jak przyłoża do pieca to w domu mam 25 stopni... .Mam zamontowana zasuwke w drzwiach ale jakoś jej nie używam od teraz zaczne bo wczesniej jakoś zapominalam ja zasuwać.Połowa domu jest o mamy męża przepisana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wyjaśnij dokładnie kto jest właścicielem domu.
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Nie do końca połowa domu jest od mamy męża,ale chce mu go przepisać żeby on byl wlaściecielem połowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ok.
A dlaczego nie możecie już teraz znieść współwłasności?
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
dziewczyno napisz JASNO o co chodzi z tą połową bo NIE ROZUMIEMY. naprawdę to by bardzo wiele ułatawiło
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym nie on ma o to zniesienie wnioskować. Zakładam że mama nie chce im w chwili obecnej przepisywać udziału w nieruchomości (nieważne z jakiego powodu), ale skoro jest współwłaścicielką to sama może domagać zniesienia się współwłasności.
(...) Pamiętaj o tym że nadzieja karmi, a nie tuczy, do szczęścia otwarte drzwi, nie szukaj kluczy (...) Edytowane przez zarejestrowana1983 Czas edycji: 2014-02-27 o 15:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
No to i tak nic nie da.Czy bedzie mial ta polowe czy nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Prawnie nie będzie miał dopóki mama mu nie przepisze.
Chodzi o to że być może jest możliwe wyodrębnienie dwóch samodzielnych lokali. Wtedy byście byli z dziadkiem i wujem sąsiadami a nie "współlokatorami".
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Połowa domu pewnie jest dziadków czyli rodziców mamy męża autorki. I tego wujka , który jest pewnie bratem mamy a synem dziadków.
Nic się nie da zrobić póki oni żyją. Autorko a nie da się zrobić osobnego wejścia? Wybić dziurę na drzwi wejściowe, jakiś ganek dostawić a tamte drzwi przez które oni wchodzą zamurować? A jak jest z kuchnią i łazienką ? macie je swoje w swojej połowie domu czy wspólne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Ja bym tą połowę komuś wynajęła i znalazła dla Was samodzielne lokum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To są ich rodzinne sprawy, co i komu się należy. Autorka nie jest dzieckiem i sama powinna wiedzieć, że jak jest kilku właścicieli i kilku domowników to mogą być takie sytuacje. I nikt jej siłą tam nie umieścił. Skoro nie ma innej opcji i żadnych praw chwilowo do tego budynku, to nic więcej nie można zrobić tylko zamykać drzwi i nie gadać za bardzo z resztą domowników.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Bo jest. Ale druga połowa jest dziadków i wujka.
---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
Może było w tak złym stanie, że nie nadawało się bez remontu na mieszkanie dla noworodka. Ściany umalować , może nowe podłogi, może okno, ogrzewanie, łazienka.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Nikua5, to jak już się za remonty zabieraliście, to co za problem ściankę działową tu i ówdzie postawić, by zamiast jednego wspólnego odrębne lokale były? Tak, byście mogli kontrolować wchodzenie na to, co "wasze" choćby przez zmniejszenie ilości drzwi prowadzących do "waszej" części? Na komfort życia pozostałych domowników by to nie wpłynęło, a wręcz pokoje ze zlikwidowanymi drzwiami stałby się bardziej ustawne.
Mama mojego TŻ też mieszka ze swoimi rodzicami, i oni podzielili się tak, że parter jest dziadków, a pierwsze piętro ich. Babcia od strony mojej mamy podzieliła się ze swoim synem i synową tak, że ona ma 2 małe pokoiki (sypialnię i kuchnię), w którym się zamyka, a na nich przepisała resztę domu (tzn. salon, kuchnię i sypialnię) i tylko z ich łazienki (umiejscowionej zresztą zaraz przy jej pokoju) korzysta. Dziadkowie od strony mojego taty tak samo - dla siebie mają tylko pokoik i ganek, a reszta domu dla najmłodszego syna i jego rodziny. Mają tylko 1 drzwi wspólne i dzięki temu bardzo dużo prywatności. Jak macie taki duży problem, to nawet zamieńcie się pokojami tak, by mieć te bardziej ustronne i nie musieć tak często wchodzic w paradę pozostałym domownikom. Zaadaptujcie sobie oddzielną łazieneczkę i kuchnię, by nie musieć się przy codziennych czynnościach mijać z pozostałymi domownikami i styknie... Naprawdę, nie do końca rozumiem problem w momencie, kiedy mówimy o domu jednorodzinnym z prawdopodobnie dużo większym metrażem niż przeciętne mieszkanie w bloku. A niektórzy i w takich lokalach się gnieżdżą we 2 rodziny np. na 45 m^2 i co dopiero mają takie osoby powiedzieć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.