|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
studia gastronomiczne
Witam!
obecnie jestem na biol-chemie w klasie maturalnej. Mam zamiar zdawać rozszerzoną biologię i chemię, ale.. Ciągnie mnie w inną stronę. Postanowiłam, że pójdę na studia gastronomiczne ( bardziej cukiernictwo). Od dłuższego czasu poszukuję wyższej szkoły z tymi specjalnościami. zastanawiałam się nad WSHiG w Poznaniu, lecz po przeczytaniu opinii na forach (w ok. 90% negatywne) zaczynam mieć wątpliwości. Szukałam również innych szkół, jednak wyniki są zerowe.. Może któraś z Was miała podobny problem, albo wie coś na ten temat? Rozważam również opcję pójścia do studium policealnego w ostateczności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: studia gastronomiczne
Idz gdzies gdzie zdobędziesz wiedze praktyczną a potem mozna iśc na dietetyke czy inne kursy gastronomiczne robić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Jeśli chodzi o cukiernictwo, to nie znajdziesz w Polsce żadnych studiów, które Cię do tego przygotują. Wiem z pierwszej ręki, bo moja siostra jest zapalonym cukiernikiem, tworzy przepyszne wypieki, a dekoracje tortów przepiękne. Pozostają jej jedynie kursy u mistrzów cukiernictwa, jakieś warsztaty itp. No i samodzielne doskonalenie się. Właśnie robi studia drugiego stopnia na WSHiG właśnie w Poznaniu, jednak jest to szkoła zdecydowanie bardziej skłaniająca się ku hotelarstwu i turystyce, marketingowi turystycznemu, niż gastronomii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A nie myślałaś o technologii żywności i żywienia człowieka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
zastanawiałam się i nad tym, tylko nie wiem co by było lepsze szkoła policealna czy studia :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A może szkoła policealna + studia? Jedno w trybie dziennym, drugie zaocznym. Studia dadzą Ci papierek. Tylko zastanów się czy go na prawdę potrzebujesz. Czy chciałabyś pracować u kogoś? Czy może masz możliwości, by otworzyć coś swojego?
Szkoła policealna da Ci praktykę, której na studiach niestety nie zdobędziesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.