Czy mogę mieć kota? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-17, 11:03   #1
9kini0
Rozeznanie

Czy mogę mieć kota?

Witam, postanowiłam się Was spytać co o tym myślicie bo ja już sama nie wiem...
Od niedawna mieszkam z chłopakiem i oboje uwielbiamy koty, w związku z tym chcielibyśmy mieć w domu kotka.
Problem jest z tym, że pracujemy po 9 godzin dziennie, czyli nie ma nas w domu co najmniej 10 godzin
Nie wiem czy to ma sens, czy taki kot nie będzie cierpiał jak będzie ciągle sam Chcielibyśmy wziąć kota ze schroniska i to co najmniej rocznego więc z drugiej strony myślę, że itak będzie mu lepiej u nas niż w schronisku gdzie tych kotów są setki i tak naprawdę te starsze mają marną szansę na adopcję.
Mieszkanie mamy średniej wielkości (ok 50m kw.).
Co zrobiłybyście na moim miejscu? Adoptować, czy raczej dać sobie spokój?
Z góry dzięki za pomoc

"jesteś własnością tego, co posiadasz" FC

9kini0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 11:24   #2
dobbinka
Zakorzenienie

Dot.: Czy mogę mieć kota?

Kot i tak przesypia większość dnia. Ważne, żebyście dobrze wykorzystali czas, kiedy jesteście w domu - zabawa, mizianie. Najlepiej wziąć od razu dwa koty. Nie jest to dużo większy wydatek, a mogą razem się bawić i mniej odczuwają Waszą nieobecność. Czasem są do wydania takie kocie pary-nierozłączki w schronach. Myślę, że wtedy szybciej się przystosują do nowego domu, a dwójki często nikt nie chce zabrać. Pomyślcie o tym.
dobbinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 11:31   #3
201612080925
Konto usunięte

Myślę, że powinnaś przygarnąć kotka. Ja też miałam podobne obawy, ale przekonałam się, że mój kot nawet nie widzi różnicy czy jestem w domu - czy mnie nie ma, bo najchętniej spałby całą dobę. Nie wiem, czy mój jest wyjątkowym leniem, czy to norma, więc lepiej poczekaj na inne opinie

Moja koleżanka rozwiązała sprawę inaczej - zaadoptowała 2 kotki, więc nigdy nie czują się samotne
201612080925 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 11:49   #4
_Juliette_
Wtajemniczenie

Spokojnie możecie mieć kota W lipcu przez 2 tygodnie pilnowalismy z moim TŻ kota moich rodziców. TŻ pracuje 8 godzin, ja miałam praktyki, na dodatek mamy jeszcze pieska, z którym przecież musielismy wychodzić na spacer, jeździlismy na zakupy itp., a więc nie było nas w domu tak po min 10 godzin dziennie. Kot cały czas spał, jak przychodzilismy to ochoczo prosił mnie o szybsze przygotowanie mu jedzenia, a potem... spał. Próbowałam go miziać, nosić, bawić się z nim, robił to od niechcenia i spał znowu. Koty takie są

Popieram, że powinniscie wziąć 2 koty. Moja babcia miała kiedys takie 2 nierozłączne mruczki, korzystały z jednej kuwety, jadły z jednej miseczki, bawiły się ze sobą, wylizywały sobie futerka, przytulały się spiąc. To piękne, obserwować interakcje takich 2 słodziaków. Koszty wzrastają stosunkowo nieznacznie, a radosci o wiele więcej. Mając siebie, kociaki nie tęskniłyby za Wami i nie musielibyscie bardzo spieszyć się z powrotem z pracy do domu. Plus, to byłby bardzo dobry uczynek- takie nierozłączne parki kotów w schroniskach czy fundacjach mają mniejsze szanse na adopcję, bo wielu ludzi adoptuje przyjaciela dla swojego domowego kota, więc poszukują jedynaka.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 12:33   #5
dobbinka
Zakorzenienie

Dodam tylko,że często zdarza się tak, że po śmierci właściciela taki koci duet trafia do schroniska lub fundacji i wiadomo, że nikt ich razem nie zechce a one bez siebie wpadną w deprechę.
dobbinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-17, 13:00   #6
anty_lopka
Raczkowanie

9kinio popieram przedmówczynie - weźcie od razu dwa kotki. One nie będą się nudzić podczas waszej nieobecności, a Wy uratujecie im tyłki przed samotną i smutną starością Tylko ja bym się rozejrzała za kociakami w wieku 5+, takie nie mają już w głowie figli i psot i na dodatek mają naprawdę nikłe szanse na dom stały... Zaledwie kilka procent kotów w wieku 5+ znajduje dom.
A w razie jakichkolwiek wątpliwości, pytań i pochwalenia się nowymi lokatorami zapraszam na KOCI WĄTEK

GRATUJĘ - http://gratyzchaty.pl/?ref=38599

Kocia stronka
anty_lopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-18, 13:40   #7
seidhee
Raczkowanie

My też oboje pracujemy, mieszkamy w niezbyt dużym mieszkaniu, i mamy 2 koty - polecam
seidhee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-18, 23:43   #8
skazana_na_bluesa
.

skoro pracujecie tak dlugo to lepiej przygarnac kota niz psa. i pomysl z 2 kotami tez jest dobry mozecie zostawiac kotom zarcie jak wychodzicie na dluzej i nie beda bardzo cierpiec z powodu waszej nieobecnosci

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 18:41   #9
vanilla_kate
Rozeznanie

Również popieram przedmówców, bierzcie kotki nie przeszkadza im, że zostają same dłużej w domu, a jeśli będą 2 to jednocześnie nie będą się nudziły

vanilla_kate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-22, 13:36   #10
madzia0007
Zadomowienie

bierzcie! 2 bylyby najlepszym rozwiazaniem ale jezeli nie masz takiej mozliwosci to jedynak tez sobie poradzi. W takiej sytuacji odradzalabym kociaki - beda sie nudzic i pod twoja nieobecnosc zdemoluja ci mieszkanie. Koty w wieku +-2 lata pojda spac kiedy cie nie bedzie w domu i wstana kiedy przyjdziesz. Jezeli po powrocie z pracy i w weekend poswiecicie im troche uwagi i czulosci to wszystko powinno byc ok.
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-29, 14:45   #11
Wentzowa
Raczkowanie

Jak najbardziej adoptujcie! Dwa koty byłyby najlepszym rozwiązaniem, jeden kić może się nudzić przez tak długi czas. Jeśli macie warunki to bierzcie dwa!
Stary 2012-08-30, 22:09   #12
Po la
Raczkowanie

Właściwie wszystko już zostało napisane, też potwierdzam:
- to, ze nie ma Was 9-10h na dobę to norma, prawie każdy pracuje, uczy się ma obowiązki poza domem, znam mnóstwo osób które prowadzą taki tryb życia i mają szczęśliwe koty. Kot zazwyczaj zwyżkę aktywności ma rano i wieczorem - czyli wtedy gdy jesteście w domu, większość dnia prześpi.
- no i pomyślcie o 2 kotach, będa miały swoje towarzystwo. Najlepiej adoptować od razu 2 zaprzyjaźnione koty, nie że najpierw jednego a kiedyś tam drugiego bo często kot długo chowany jako pojedynczy może już potem nie chcieć się z drugim zaprzyjaźnić.

Możecie koty adoptować z Domów Tymczasowych jakichś lokalnych organizacji lub ze schroniska.

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

W Trójmieście mamy 11 kotów, które muszą bardzo pilnie znaleźć domy, można skomletować jakąś dwójkę:
https://www.facebook.com/#!/events/480238108662293/
Po la jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-04, 18:34   #13
Anna1968
Przyczajenie

sluchajcie, jak sie ciesze ze znalazlam ten temat, jestem tutaj nowa, wiec od razu sie witam, i przystepuje do napisania wiadomosci,
sluchajcie tez mam kota juz 7 lat i ciagle pracuje, czasami mniej a czasami wiecej, i chociaz mowie sobie, ze przeciez u mnie moje kocie ma jak w niebie, ciagle sie zamartwiam czy on nie cierpi sam, zaraz tez sobie odpowiadam ze przeciez juz 7 lat siedzi sam, ale to straszne uczucie, ja osobiscie tez jestem samotnikiem
dlatego wasze wpisy troche mnie uspokoily i dzieki wielkie ze piszecie, ze wasze kociaki tez siedza same, dla mnie to oznacza ze jednak nie jest chyba tak zle
poza tym moje kocie ma wszystko, doslownie wszystko o czym mozna zamarzyc, nigdy nawet nie krzykne na niego, chociaz czasami naprawde jestem padnieta, ale coz on jest temu winien
powiem tylko ze sa dni ze siedze w domu i wtedy moje kocie ma mnie gleboko gdzies, poprostu spi
Anna1968 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-04, 18:40   #14
Anna1968
Przyczajenie

a jeszcze dodam ze mam jednego kota, i nie mam szans na drugiego, bo moj nie akceptuje nikogo, on uwaza ze jest jedyny na swiecie

i poza tym mam male mieszkanie 46 m kw, kiedys chcialam wziasc drugiego, jednak ten moj zaczal prychac skakac i zrezygnowalam, a teraz to juz chyba jednak za pozno
Anna1968 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-07, 23:11   #15
simple9
Raczkowanie

powinnaś przygarnąć kociaka ja mam dla mojego troszkę więcej czasu ale on i tak nie korzysta w pełni bo dużo śpi lub sam sobą się zajmuje a zawsze to pomożesz jakiemuś zwierzęciu..
simple9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 09:55   #16
simple9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 9kini0 Pokaż wiadomość
Witam, postanowiłam się Was spytać co o tym myślicie bo ja już sama nie wiem...
Od niedawna mieszkam z chłopakiem i oboje uwielbiamy koty, w związku z tym chcielibyśmy mieć w domu kotka.
Problem jest z tym, że pracujemy po 9 godzin dziennie, czyli nie ma nas w domu co najmniej 10 godzin
Nie wiem czy to ma sens, czy taki kot nie będzie cierpiał jak będzie ciągle sam Chcielibyśmy wziąć kota ze schroniska i to co najmniej rocznego więc z drugiej strony myślę, że itak będzie mu lepiej u nas niż w schronisku gdzie tych kotów są setki i tak naprawdę te starsze mają marną szansę na adopcję.
Mieszkanie mamy średniej wielkości (ok 50m kw.).
Co zrobiłybyście na moim miejscu? Adoptować, czy raczej dać sobie spokój?
Z góry dzięki za pomoc
i jak tam? adoptowałaś kotka?
simple9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 11:47   #17
0701ad653af51fe7d46c15beb30305209a2a4c30
Konto usunięte

Ja tam mieszkam z TŻ-tem na 25mkw i mamy kociaka, owszem to wynajmowane mieszkanie, prawdopodobnie po nowym roku przeprowadzimy się do większego, nie mniej jednak mój ukochany zgodził się na kota ze względu na mnie, a teraz? To on częściej się z nim bawi, marudzi że nie pozwalam mu kupić żywej myszki dla kota i jak robi obiad to daje więcej surowego mięsa kotu niż ja :P Naprawdę kot do małego mieszkania jest naprawdę w sam raz, to nie pies ważący po 15kg i co ma metr długości. On potrzebuje miejsca na kuwetę, miski i trochę w szafce, na jego jedzenie, tyle ;P A co do nieobecności w domu, spokojnie my dużo czasu spędzamy na uczelni, trochę na szczęście kota, nie koniecznie nasze - mijamy się w ciągu dnia, więc w sumie mruczek ma sporo towarzystwa
0701ad653af51fe7d46c15beb30305209a2a4c30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 14:42   #18
kasztanka3
Pani Mizantrop

Koty są bardziej "samodzielne" niż psy, nie trzeba ich wyprowadzać i nie tęsknią aż tak, jak skamlący pod drzwiami za każdym razem jak wychodzimy pies.
Myślę, że powinniście sprawić sobie kociaka
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości