|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Czy mogę mieć kota?
Witam, postanowiłam się Was spytać co o tym myślicie bo ja już sama nie wiem...
Od niedawna mieszkam z chłopakiem i oboje uwielbiamy koty, w związku z tym chcielibyśmy mieć w domu kotka. Problem jest z tym, że pracujemy po 9 godzin dziennie, czyli nie ma nas w domu co najmniej 10 godzin ![]() Nie wiem czy to ma sens, czy taki kot nie będzie cierpiał jak będzie ciągle sam ![]() Mieszkanie mamy średniej wielkości (ok 50m kw.). Co zrobiłybyście na moim miejscu? Adoptować, czy raczej dać sobie spokój? Z góry dzięki za pomoc ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mogę mieć kota?
Kot i tak przesypia większość dnia. Ważne, żebyście dobrze wykorzystali czas, kiedy jesteście w domu - zabawa, mizianie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Myślę, że powinnaś przygarnąć kotka. Ja też miałam podobne obawy, ale przekonałam się, że mój kot nawet nie widzi różnicy czy jestem w domu - czy mnie nie ma, bo najchętniej spałby całą dobę. Nie wiem, czy mój jest wyjątkowym leniem, czy to norma, więc lepiej poczekaj na inne opinie
![]() Moja koleżanka rozwiązała sprawę inaczej - zaadoptowała 2 kotki, więc nigdy nie czują się samotne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Spokojnie możecie mieć kota
![]() ![]() Popieram, że powinniscie wziąć 2 koty. Moja babcia miała kiedys takie 2 nierozłączne mruczki, korzystały z jednej kuwety, jadły z jednej miseczki, bawiły się ze sobą, wylizywały sobie futerka, przytulały się spiąc. To piękne, obserwować interakcje takich 2 słodziaków. Koszty wzrastają stosunkowo nieznacznie, a radosci o wiele więcej. Mając siebie, kociaki nie tęskniłyby za Wami i nie musielibyscie bardzo spieszyć się z powrotem z pracy do domu. Plus, to byłby bardzo dobry uczynek- takie nierozłączne parki kotów w schroniskach czy fundacjach mają mniejsze szanse na adopcję, bo wielu ludzi adoptuje przyjaciela dla swojego domowego kota, więc poszukują jedynaka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dodam tylko,że często zdarza się tak, że po śmierci właściciela taki koci duet trafia do schroniska lub fundacji i wiadomo, że nikt ich razem nie zechce a one bez siebie wpadną w deprechę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
9kinio popieram przedmówczynie - weźcie od razu dwa kotki. One nie będą się nudzić podczas waszej nieobecności, a Wy uratujecie im tyłki przed samotną i smutną starością
![]() A w razie jakichkolwiek wątpliwości, pytań i pochwalenia się nowymi lokatorami zapraszam na KOCI WĄTEK ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
My też oboje pracujemy, mieszkamy w niezbyt dużym mieszkaniu, i mamy 2 koty - polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
.
|
skoro pracujecie tak dlugo to lepiej przygarnac kota niz psa. i pomysl z 2 kotami tez jest dobry
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Również popieram przedmówców, bierzcie kotki
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
bierzcie! 2 bylyby najlepszym rozwiazaniem ale jezeli nie masz takiej mozliwosci to jedynak tez sobie poradzi. W takiej sytuacji odradzalabym kociaki - beda sie nudzic i pod twoja nieobecnosc zdemoluja ci mieszkanie. Koty w wieku +-2 lata pojda spac kiedy cie nie bedzie w domu i wstana kiedy przyjdziesz. Jezeli po powrocie z pracy i w weekend poswiecicie im troche uwagi i czulosci to wszystko powinno byc ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Jak najbardziej adoptujcie! Dwa koty byłyby najlepszym rozwiązaniem, jeden kić może się nudzić przez tak długi czas. Jeśli macie warunki to bierzcie dwa!
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Właściwie wszystko już zostało napisane, też potwierdzam:
- to, ze nie ma Was 9-10h na dobę to norma, prawie każdy pracuje, uczy się ma obowiązki poza domem, znam mnóstwo osób które prowadzą taki tryb życia i mają szczęśliwe koty. Kot zazwyczaj zwyżkę aktywności ma rano i wieczorem - czyli wtedy gdy jesteście w domu, większość dnia prześpi. - no i pomyślcie o 2 kotach, będa miały swoje towarzystwo. Najlepiej adoptować od razu 2 zaprzyjaźnione koty, nie że najpierw jednego a kiedyś tam drugiego bo często kot długo chowany jako pojedynczy może już potem nie chcieć się z drugim zaprzyjaźnić. Możecie koty adoptować z Domów Tymczasowych jakichś lokalnych organizacji lub ze schroniska. ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- W Trójmieście mamy 11 kotów, które muszą bardzo pilnie znaleźć domy, można skomletować jakąś dwójkę: https://www.facebook.com/#!/events/480238108662293/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
sluchajcie, jak sie ciesze ze znalazlam ten temat, jestem tutaj nowa, wiec od razu sie witam, i przystepuje do napisania wiadomosci,
sluchajcie tez mam kota juz 7 lat i ciagle pracuje, czasami mniej a czasami wiecej, i chociaz mowie sobie, ze przeciez u mnie moje kocie ma jak w niebie, ciagle sie zamartwiam czy on nie cierpi sam, zaraz tez sobie odpowiadam ze przeciez juz 7 lat siedzi sam, ale to straszne uczucie, ja osobiscie tez jestem samotnikiem dlatego wasze wpisy troche mnie uspokoily i dzieki wielkie ze piszecie, ze wasze kociaki tez siedza same, dla mnie to oznacza ze jednak nie jest chyba tak zle ![]() poza tym moje kocie ma wszystko, doslownie wszystko o czym mozna zamarzyc, nigdy nawet nie krzykne na niego, chociaz czasami naprawde jestem padnieta, ale coz on jest temu winien powiem tylko ze sa dni ze siedze w domu i wtedy moje kocie ma mnie gleboko gdzies, poprostu spi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
a jeszcze dodam ze mam jednego kota, i nie mam szans na drugiego, bo moj nie akceptuje nikogo, on uwaza ze jest jedyny na swiecie
i poza tym mam male mieszkanie 46 m kw, kiedys chcialam wziasc drugiego, jednak ten moj zaczal prychac skakac i zrezygnowalam, a teraz to juz chyba jednak za pozno |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
powinnaś przygarnąć kociaka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ja tam mieszkam z TŻ-tem na 25mkw i mamy kociaka, owszem to wynajmowane mieszkanie, prawdopodobnie po nowym roku przeprowadzimy się do większego, nie mniej jednak mój ukochany zgodził się na kota ze względu na mnie, a teraz? To on częściej się z nim bawi, marudzi że nie pozwalam mu kupić żywej myszki dla kota i jak robi obiad to daje więcej surowego mięsa kotu niż ja :P Naprawdę kot do małego mieszkania jest naprawdę w sam raz, to nie pies ważący po 15kg i co ma metr długości. On potrzebuje miejsca na kuwetę, miski i trochę w szafce, na jego jedzenie, tyle ;P A co do nieobecności w domu, spokojnie my dużo czasu spędzamy na uczelni, trochę na szczęście kota, nie koniecznie nasze - mijamy się w ciągu dnia, więc w sumie mruczek ma sporo towarzystwa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Pani Mizantrop
|
Koty są bardziej "samodzielne" niż psy, nie trzeba ich wyprowadzać i nie tęsknią aż tak, jak skamlący pod drzwiami za każdym razem jak wychodzimy pies.
Myślę, że powinniście sprawić sobie kociaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:14.