Problem z antykoncepcją - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-22, 22:42   #1
dissappeared
Przyczajenie

Exclamation

Problem z antykoncepcją

Dziewczyny, postanowiłam z moim mężczyzną rozpocząć współżycie. Jako że ciąża byłaby w tej chwili tragedią, od razu zaczęłam zastanawiać się nad metodą antykoncepcji. Pierwsza myśl - tabletki + prezerwatywa, bo dają dużą skuteczność (na samą prezerwatywę bym się nie zdecydowała). Odwiedziłam ginekologa, niestety - wg. jego opinii, moje częste bóle głowy są przeciwwskazaniem do stosowania antykoncepcji hormonalnej i może mi przepisać tabletki tylko po ówczesnej konsultacji z neurologiem (do którego swoją drogą idę na dniach, jednak podejrzewam, że zanim wykona badania,na których będzie mógł się oprzeć, minie z pół roku). Ginekolog u którego byłam, polecił jednak inną metodę - wkładkę hormonalną Mirena, która (jak mówił) może być stosowana również u nieródek. Po powrocie do domu zaczęłam jednak trochę o niej czytać i z tego co się dowiedziałam, wkładki wszelkiego rodzaju są bardzo rzadko zakładane nieródką i są dla nich niebezpieczne. Metody naturalne raczej również odpadają, gdyż są po prostu nieskuteczne.
Co radzicie?
Czy faktycznie bóle głowy są tak poważnym przeciwwskazaniem do przyjmowania antykoncepcji hormonalnej?
Czy któraś z Was jest może nieródką z wkładką Mirena?

Liczę na odpowiedź
dissappeared jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 22:47   #2
Eldo_rado
amor vincit omnia

Dot.: Problem z antykoncepcją

po co 2 takie same wątki?
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 22:49   #3
ILTheCure
Rozeznanie

Połączyłabym obserwację swojego organizmu (niby metoda naturalna, ale oparta na biologii a nie wierze ) z prezerwatywą. I jeśli dalej byś się stresowała, to niech partner nie kończy w Tobie.

Co do wkładki: znam kobiety, które nie rodziły i wkładkę mają. Nic im się złego nie dzieje. 2 z nich nigdy nie planują dzieci, więc nie było na co z wkładką czekac, a 2 planują, ale za kilka lat. Porozmawiaj o tym z ginekologiem, lepiej wytłumaczy Ci myślę wszystkie wątpliwości niż internet
Stary 2012-11-22, 23:21   #4
Frutti
Zakorzenienie

właściwie to po co zakładasz drugi identyczny wątek tylko w innym dziale?
Stary 2012-11-23, 06:04   #5
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dissappeared Pokaż wiadomość
Dziewczyny, postanowiłam z moim mężczyzną rozpocząć współżycie. Jako że ciąża byłaby w tej chwili tragedią, od razu zaczęłam zastanawiać się nad metodą antykoncepcji. Pierwsza myśl - tabletki + prezerwatywa, bo dają dużą skuteczność (na samą prezerwatywę bym się nie zdecydowała). Odwiedziłam ginekologa, niestety - wg. jego opinii, moje częste bóle głowy są przeciwwskazaniem do stosowania antykoncepcji hormonalnej i może mi przepisać tabletki tylko po ówczesnej konsultacji z neurologiem (do którego swoją drogą idę na dniach, jednak podejrzewam, że zanim wykona badania,na których będzie mógł się oprzeć, minie z pół roku). Ginekolog u którego byłam, polecił jednak inną metodę - wkładkę hormonalną Mirena, która (jak mówił) może być stosowana również u nieródek. Po powrocie do domu zaczęłam jednak trochę o niej czytać i z tego co się dowiedziałam, wkładki wszelkiego rodzaju są bardzo rzadko zakładane nieródką i są dla nich niebezpieczne. Metody naturalne raczej również odpadają, gdyż są po prostu nieskuteczne.
Co radzicie?
Czy faktycznie bóle głowy są tak poważnym przeciwwskazaniem do przyjmowania antykoncepcji hormonalnej?
Czy któraś z Was jest może nieródką z wkładką Mirena?

Liczę na odpowiedź

Co to za bzdury o Mirenie? To jest wkładka zrobiona specjalnie dla nieródek, nie ma takich działań jak zwykłe miedziane wkładki (np. zwiększenie krwawień - wręcz przeciwnie, polecana jest przy obfitych krwawieniach miesiaczkowych gdyż je zmniejsza).

Ja sama będę Mirenę zakładać - wg mnie metoda fajna, skuteczna i bardzo sensowna.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 06:17   #6
dissappeared
Przyczajenie

@klempaa, mówię tylko o tym, co wyczytałam, a wiadomo że wiedza internetowa musi być dzielona przez sześć
możesz mi jeszcze powiedzieć, czy mirena nie powoduje u nieródek powikłań związanych z przyszłą bezpłodnością?
i, może głupie pytanie, ale mimo wszystko, poszukuję odpowiedzi - u dziewic nie może być stosowana, tak? z góry dzięki
Stary 2012-11-23, 06:28   #7
filia_
Raczkowanie

Cytat:
Metody naturalne raczej również odpadają, gdyż są po prostu nieskuteczne.
metody naturalne skuteczne (jeśli mówimy o metodach objawowo-termicznych) maja skuteczność porównywalna do skuteczności antykoncepcji hormonalnej a wyższą od antykoncepcji barierowej
Cytat:
Co radzicie?
ja bym radziła spróbować
Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania.
o. Paweł Gużyński OP
filia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 09:11   #8
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
@klempaa, mówię tylko o tym, co wyczytałam, a wiadomo że wiedza internetowa musi być dzielona przez sześć
możesz mi jeszcze powiedzieć, czy mirena nie powoduje u nieródek powikłań związanych z przyszłą bezpłodnością?
i, może głupie pytanie, ale mimo wszystko, poszukuję odpowiedzi - u dziewic nie może być stosowana, tak? z góry dzięki

W badaniach, które robili twórcy Mireny o bezpłodności nic nie ma. Mogłoby ją spowodować ewentualnie karygodnie złe założenie wkładki (z nie wiem, uszkodzeniem mięśniówki macicy?), ale zasadniczo to taka metoda antykoncepcji, po której usunięciu zajść w ciąze możesz natychmiast.

Trzeba poszukać ulotki Mireny a potem wygooglać sobie badania na jej temat, a nie czytać fora, na których niestety czasem poziom wiedzy jest żenujący - jedna pani drugiej pani powiedziała, że koleżanka trzeciej pani.....

A dziewctwo nic do wkładki nie ma

Ja gdybym mogła to założyłabym wkładkę natychmiast - niestety musze trochę poczekać. Ale zdecydowanie ta metoda jest wg mnie jedną z lepszych, które są dostępne w tym momencie.
Mój gin ostatnio też mi mówił, że Mirena ma wprowadzić jakąś jeszcze nowszą wersję tej wkładki (jakaś Mirena Mini czy coś w ten deseń) - jeszcze mniej inwazyjną niż ta zwykła (choć i zwykła Mirena wiele działań ubocznych nie ma).

---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Cytat:
Napisane przez filia_ Pokaż wiadomość
metody naturalne skuteczne (jeśli mówimy o metodach objawowo-termicznych) maja skuteczność porównywalna do skuteczności antykoncepcji hormonalnej a wyższą od antykoncepcji barierowej

No sa. Tylko seksu nie możesz uprawiać kiedy chcesz więc co to za metoda w ogóle- jak dla mnie co najmniej średnia.

Jak to kiedyś ktoś tu na forum porównał: tabletki/plastry/wkładka/gumki to jak parasol, gdy idziesz na deszczu. Metody objawowo termicze - za każdym razem gdy pada deszcz nie możesz wyjść z domu.

Stary 2012-11-23, 11:25   #9
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ILTheCure Pokaż wiadomość
Połączyłabym obserwację swojego organizmu (niby metoda naturalna, ale oparta na biologii a nie wierze ) z prezerwatywą.
A jakie to są metody naturalne "oparte na wierze"? Nam na naukach przedmałżeńskich pan z poradni polecał metodę objawowo-termiczną (czyli tę biologiczną) i z tego co wiem, to jest standard w kościelnych poradniach małżeńskich - dlatego zaciekawił mnie temat metod opartych na wierze
Stary 2012-11-23, 11:30   #10
Serenely
Zakorzenienie

Kalendarzyk - to jest metoda oparta na wierze.
Serenely jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 11:36   #11
ILTheCure
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
A jakie to są metody naturalne "oparte na wierze"? Nam na naukach przedmałżeńskich pan z poradni polecał metodę objawowo-termiczną (czyli tę biologiczną) i z tego co wiem, to jest standard w kościelnych poradniach małżeńskich - dlatego zaciekawił mnie temat metod opartych na wierze

Czy słowo wiara ma konotację tylko z religią? Bardziej chodziło mi o BRAK faktów biologicznych, zabezpieczenie oparte o przekonanie, że np taki kalendarzyk jest skuteczny.

Również byłam na naukach przedmałżeńskich całkiem niedawno. I częsc o metodach naturalnych była jedyną merytoryczną, której się dało słuchac.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-23, 11:41   #12
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ILTheCure Pokaż wiadomość
Czy słowo wiara ma konotację tylko z religią? Bardziej chodziło mi o BRAK faktów biologicznych, zabezpieczenie oparte o przekonanie, że np taki kalendarzyk jest skuteczny.
A to przepraszam, źle zrozumiałam
Stary 2012-11-23, 16:49   #13
dissappeared
Przyczajenie

tak, tylko że to właśnie na Mirenowej ulotce przeczytałam, że `nie zaleca się nieródkom`.
Stary 2012-11-23, 17:10   #14
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Co to za bzdury o Mirenie? To jest wkładka zrobiona specjalnie dla nieródek, nie ma takich działań jak zwykłe miedziane wkładki (np. zwiększenie krwawień - wręcz przeciwnie, polecana jest przy obfitych krwawieniach miesiaczkowych gdyż je zmniejsza).

Ja sama będę Mirenę zakładać - wg mnie metoda fajna, skuteczna i bardzo sensowna.

A jakie działanie ma mirena ?
Gdyby nie hormony to krwawienia by nie zmniejszała czy zatrzymywała, działa tak samo jak miedziane tylko ma dodatkowo hormony .
Wkładki dzielą się przede wszystkim pod wzgledem wielkości i składu.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-23, 18:41   #15
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
tak, tylko że to właśnie na Mirenowej ulotce przeczytałam, że `nie zaleca się nieródkom`.

A gdzie to masz napisane? Bo przejrzałam dokładnie ulotkę w necie + mam "informację o produkcie" (taką w formie książeczki) od lekarza, i tam nie ma nic na ten temat (jest, że nie zaleca się jako antykoncepcji pierwszego wyboru dla "młodych kobiet, które jeszcze nie rodziły" - nie wiem ile masz lat, ale ja w grupę "młodych kobiet" się już nie łapię a lat mam 24).

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
A jakie działanie ma mirena ?
Gdyby nie hormony to krwawienia by nie zmniejszała czy zatrzymywała, działa tak samo jak miedziane tylko ma dodatkowo hormony .
Wkładki dzielą się przede wszystkim pod wzgledem wielkości i składu.

1. Zagęszcza śluz szyjkowy

2. Hamuje ruchliwość plemników w macicy
3. Hamuje proliferację blony sluzowej macicy
4. U części kobiet hamuje owulację

Punkt 3 to efekt działania lewonorgestrelu - a gdy działa on miejscowo to w uproszczeniu wygląda to tak, że błona śluzowa macicy nie rosnie tak jak w normalnym cyklu - więc też krwawi znacznie mniej obficie. I tak - to działanie hormonów. Nigdzie nie pisałam, że nie - więc nie wiem skąd zdziwienie. Oczywiste jest, że to wkładka hormonalna i swoje działanie (również wyższą skutecznosć antykoncepcyjną) zawdzięcza właśnie hormonom działającym miejscowo...

I tak - wkładki dzielą się pod względem wielkości i SKŁADU. Mirena właśnie ma inny skład niż wkładki miedziane

Stary 2012-11-23, 23:26   #16
dissappeared
Przyczajenie

no ja właśnie do `młodych kobiet` się zaliczam.. ale z drugiej strony, Mirena JEST zalecana w przypadku, gdy istnieją przeciwwskazania do przyjmowania antykoncepcji doustnej, w postaci tabletek..
nie wiem co o tym myśleć
Stary 2012-11-24, 07:37   #17
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
no ja właśnie do `młodych kobiet` się zaliczam.. ale z drugiej strony, Mirena JEST zalecana w przypadku, gdy istnieją przeciwwskazania do przyjmowania antykoncepcji doustnej, w postaci tabletek..
nie wiem co o tym myśleć

Pogadać z ginekologiem, bo to on podejmuje ostateczną decyzję

Jeśli uzna (zakładam, że masz sensownego ginekologa, któremu ufasz), że Mirena jest dla Ciebie, to ja bym zakładała

Stary 2012-11-24, 09:14   #18
dissappeared
Przyczajenie

Myślę, że skonsultuje sie z jeszcze innym ginekologiem, żeby poznac niezalezna opinie i podejme decyzdje wtedy.
dzieki za pomoc!
Stary 2012-11-24, 10:04   #19
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że skonsultuje sie z jeszcze innym ginekologiem, żeby poznac niezalezna opinie i podejme decyzdje wtedy.
dzieki za pomoc!

No i bardzo mądre wyjście

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-24, 12:03   #20
mendixoxo
Raczkowanie

mam pytanie...
w czwartek tj. 15.11 o godzinie 20;30 wzięłam ostatnią tabletkę z drugiego opakowania, w piątek 16.11 był mój pierwszy dzien bez tabletki i zaczęłam 7-dniową
przerwę, która trwała do czwartku 22.11, ósmego dnia tj piątek (23.11) powinnam wziąc tabletkę i wzięłam ją również o 20:30 wieczór, ale kochałam się z chłopakiem, przed wzięciem pierwszej tabletki z trzeciego opakowania i o to jest pytanie..czy jestem w pełni zabezpieczona ? bardzo proszę o dłuższe wypowiedzi, pozdrawiam!
mendixoxo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-25, 16:22   #21
Lilth
Raczkowanie

Czytajcie ulotki!

Brałeś tamte opakowanie, zrobiłaś przerwę, zaczęłaś następne, wiec tak jesteś zabezpieczona.. CAŁA przerwa jest zabezpieczona o ile oczywiście zaczniesz nowe opakowanie..

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości