|
Notka |
|
Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Problem z antykoncepcją
Dziewczyny, postanowiłam z moim mężczyzną rozpocząć współżycie. Jako że ciąża byłaby w tej chwili tragedią, od razu zaczęłam zastanawiać się nad metodą antykoncepcji. Pierwsza myśl - tabletki + prezerwatywa, bo dają dużą skuteczność (na samą prezerwatywę bym się nie zdecydowała). Odwiedziłam ginekologa, niestety - wg. jego opinii, moje częste bóle głowy są przeciwwskazaniem do stosowania antykoncepcji hormonalnej i może mi przepisać tabletki tylko po ówczesnej konsultacji z neurologiem (do którego swoją drogą idę na dniach, jednak podejrzewam, że zanim wykona badania,na których będzie mógł się oprzeć, minie z pół roku). Ginekolog u którego byłam, polecił jednak inną metodę - wkładkę hormonalną Mirena, która (jak mówił) może być stosowana również u nieródek. Po powrocie do domu zaczęłam jednak trochę o niej czytać i z tego co się dowiedziałam, wkładki wszelkiego rodzaju są bardzo rzadko zakładane nieródką i są dla nich niebezpieczne. Metody naturalne raczej również odpadają, gdyż są po prostu nieskuteczne.
Co radzicie? Czy faktycznie bóle głowy są tak poważnym przeciwwskazaniem do przyjmowania antykoncepcji hormonalnej? Czy któraś z Was jest może nieródką z wkładką Mirena? Liczę na odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
amor vincit omnia
|
Dot.: Problem z antykoncepcją
po co 2 takie same wątki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Połączyłabym obserwację swojego organizmu (niby metoda naturalna, ale oparta na biologii a nie wierze
![]() Co do wkładki: znam kobiety, które nie rodziły i wkładkę mają. Nic im się złego nie dzieje. 2 z nich nigdy nie planują dzieci, więc nie było na co z wkładką czekac, a 2 planują, ale za kilka lat. Porozmawiaj o tym z ginekologiem, lepiej wytłumaczy Ci myślę wszystkie wątpliwości niż internet ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
właściwie to po co zakładasz drugi identyczny wątek tylko w innym dziale?
![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co to za bzdury o Mirenie? To jest wkładka zrobiona specjalnie dla nieródek, nie ma takich działań jak zwykłe miedziane wkładki (np. zwiększenie krwawień - wręcz przeciwnie, polecana jest przy obfitych krwawieniach miesiaczkowych gdyż je zmniejsza). Ja sama będę Mirenę zakładać - wg mnie metoda fajna, skuteczna i bardzo sensowna.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
@klempaa, mówię tylko o tym, co wyczytałam, a wiadomo że wiedza internetowa musi być dzielona przez sześć
![]() możesz mi jeszcze powiedzieć, czy mirena nie powoduje u nieródek powikłań związanych z przyszłą bezpłodnością? i, może głupie pytanie, ale mimo wszystko, poszukuję odpowiedzi - u dziewic nie może być stosowana, tak? z góry dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja bym radziła spróbować ![]()
Zakochanie - to relacja międzyosobowa wynikająca z upodobania sobie w kimś, powodującego zależność emocjonalną od tego kogoś. Na miarę siły owej zależności następuje proporcjonalnie: utrata zdrowego rozsądku oraz zdolności do samodecydowania. o. Paweł Gużyński OP |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W badaniach, które robili twórcy Mireny o bezpłodności nic nie ma. Mogłoby ją spowodować ewentualnie karygodnie złe założenie wkładki (z nie wiem, uszkodzeniem mięśniówki macicy?), ale zasadniczo to taka metoda antykoncepcji, po której usunięciu zajść w ciąze możesz natychmiast. Trzeba poszukać ulotki Mireny a potem wygooglać sobie badania na jej temat, a nie czytać fora, na których niestety czasem poziom wiedzy jest żenujący - jedna pani drugiej pani powiedziała, że koleżanka trzeciej pani..... A dziewctwo nic do wkładki nie ma ![]() Ja gdybym mogła to założyłabym wkładkę natychmiast - niestety musze trochę poczekać. Ale zdecydowanie ta metoda jest wg mnie jedną z lepszych, które są dostępne w tym momencie. Mój gin ostatnio też mi mówił, że Mirena ma wprowadzić jakąś jeszcze nowszą wersję tej wkładki (jakaś Mirena Mini czy coś w ten deseń) - jeszcze mniej inwazyjną niż ta zwykła (choć i zwykła Mirena wiele działań ubocznych nie ma). ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Cytat:
No sa. Tylko seksu nie możesz uprawiać kiedy chcesz ![]() Jak to kiedyś ktoś tu na forum porównał: tabletki/plastry/wkładka/gumki to jak parasol, gdy idziesz na deszczu. Metody objawowo termicze - za każdym razem gdy pada deszcz nie możesz wyjść z domu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Kalendarzyk - to jest metoda oparta na wierze.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Czy słowo wiara ma konotację tylko z religią? Bardziej chodziło mi o BRAK faktów biologicznych, zabezpieczenie oparte o przekonanie, że np taki kalendarzyk jest skuteczny. Również byłam na naukach przedmałżeńskich całkiem niedawno. I częsc o metodach naturalnych była jedyną merytoryczną, której się dało słuchac.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
tak, tylko że to właśnie na Mirenowej ulotce przeczytałam, że `nie zaleca się nieródkom`.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakie działanie ma mirena ? Gdyby nie hormony to krwawienia by nie zmniejszała czy zatrzymywała, działa tak samo jak miedziane tylko ma dodatkowo hormony . Wkładki dzielą się przede wszystkim pod wzgledem wielkości i składu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdzie to masz napisane? Bo przejrzałam dokładnie ulotkę w necie + mam "informację o produkcie" (taką w formie książeczki) od lekarza, i tam nie ma nic na ten temat (jest, że nie zaleca się jako antykoncepcji pierwszego wyboru dla "młodych kobiet, które jeszcze nie rodziły" - nie wiem ile masz lat, ale ja w grupę "młodych kobiet" się już nie łapię ![]() Cytat:
1. Zagęszcza śluz szyjkowy 2. Hamuje ruchliwość plemników w macicy 3. Hamuje proliferację blony sluzowej macicy 4. U części kobiet hamuje owulację Punkt 3 to efekt działania lewonorgestrelu - a gdy działa on miejscowo to w uproszczeniu wygląda to tak, że błona śluzowa macicy nie rosnie tak jak w normalnym cyklu - więc też krwawi znacznie mniej obficie. I tak - to działanie hormonów. Nigdzie nie pisałam, że nie - więc nie wiem skąd zdziwienie. Oczywiste jest, że to wkładka hormonalna i swoje działanie (również wyższą skutecznosć antykoncepcyjną) zawdzięcza właśnie hormonom działającym miejscowo... I tak - wkładki dzielą się pod względem wielkości i SKŁADU. Mirena właśnie ma inny skład niż wkładki miedziane ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
no ja właśnie do `młodych kobiet` się zaliczam.. ale z drugiej strony, Mirena JEST zalecana w przypadku, gdy istnieją przeciwwskazania do przyjmowania antykoncepcji doustnej, w postaci tabletek..
nie wiem co o tym myśleć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pogadać z ginekologiem, bo to on podejmuje ostateczną decyzję ![]() Jeśli uzna (zakładam, że masz sensownego ginekologa, któremu ufasz), że Mirena jest dla Ciebie, to ja bym zakładała ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Myślę, że skonsultuje sie z jeszcze innym ginekologiem, żeby poznac niezalezna opinie i podejme decyzdje wtedy.
dzieki za pomoc! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i bardzo mądre wyjście ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
mam pytanie...
w czwartek tj. 15.11 o godzinie 20;30 wzięłam ostatnią tabletkę z drugiego opakowania, w piątek 16.11 był mój pierwszy dzien bez tabletki i zaczęłam 7-dniową przerwę, która trwała do czwartku 22.11, ósmego dnia tj piątek (23.11) powinnam wziąc tabletkę i wzięłam ją również o 20:30 wieczór, ale kochałam się z chłopakiem, przed wzięciem pierwszej tabletki z trzeciego opakowania i o to jest pytanie..czy jestem w pełni zabezpieczona ? bardzo proszę o dłuższe wypowiedzi, pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Czytajcie ulotki!
Brałeś tamte opakowanie, zrobiłaś przerwę, zaczęłaś następne, wiec tak jesteś zabezpieczona.. CAŁA przerwa jest zabezpieczona o ile oczywiście zaczniesz nowe opakowanie..
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.