Sprzedaż zdjęć - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-31, 09:03   #1
kolorkowa
Raczkowanie

Sprzedaż zdjęć

Witam. Ostatnio przeglądając internet natknęłam się na stronę taką jak 'ulicafotograficzna.pl' jak myślicie: opłaca się tam sprzedawać jakiekolwiek zdjęcia? I czy wogóle ktoś zagląda na tą stronę? Fotografie tam zamieszczane mają cenę zazwyczaj 50 - 100 złotych.
Uważam, że kilka moich zdjęć jest naprawdę dobrych. Jednak zastanwiam sie nad tym, czy je wystawić akurat tam czy na innej stronie?
Macie jakieś doświadczenia w tych sprawach?
kolorkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 09:12   #2
Rachwania
Raczkowanie

GG do Rachwania
Dot.: Sprzedaż zdjęć

wydaje mi sie ze jezeli chodzi o sprzedaz zdjec to przede wszystkim fotolia, istock - jak juz sprzedawac to w wiekszych serwisach gdzie jest duzo odwiedzajacych

moje centrum taniej książki
Rachwania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 09:23   #3
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rachwania Pokaż wiadomość
wydaje mi sie ze jezeli chodzi o sprzedaz zdjec to przede wszystkim fotolia, istock - jak juz sprzedawac to w wiekszych serwisach gdzie jest duzo odwiedzajacych

+shutterstock, deposit photos; z makro stocków - np. alamy

Ale na tych serwisach (najbardziej chyba na istocku) bardzo, ale to bardzo ważna jest jakość i potencjalna użyteczność zdjęcia. Na (choćby pięknych i artystycznych) krajobrazach nie zarobisz za wiele. Możesz sobie Autorko przejrzec najbardziej popularne fotki np. na shutterstocku czy istocku i zobaczysz, co się sprzedaje.

Ja na stockach sprzedaję zdjęcia już ponad 2 lata, także jak masz jakies pytania to wal
I od razu mówię: np. na alamach zdjęcia sprzedaje się za np. 200$ za sztukę - ale takie zdjęcie sprzedaje się np. jedno miesięcznie. Na shutterstocku sprzedaje się bardzo wiele zdjęć, ale za np. 1/4 czy 1/3 dolara - ja wychodzę na SS czy IS lepiej. Bo co z tego, że jedno kupno kosztuje 50 czy 100zł, gdy zarobisz to raz na 2 miesiące...?

Śledź też pies! - blogujemy

Edytowane przez klempaa
Czas edycji: 2012-07-31 o 09:25
klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 14:18   #4
kolorkowa
Raczkowanie

Tak klempaa mam pytanie. A mianowicie czy w większych serwisachnp. fotolia czy inne płaci się za dodanie zdjęcia? Czy wogóle pobierane są jakieś opłaty?
Wydaje mi się, że na 'ulicafotograficzna.pl' każdy może wrzucić co tylko chce i za niektóre zdjęcia nie zapłaciłabym 50 złotych
Ale to tylko moje skromne zdanie
Stary 2012-07-31, 14:20   #5
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kolorkowa Pokaż wiadomość
Tak klempaa mam pytanie. A mianowicie czy w większych serwisachnp. fotolia czy inne płaci się za dodanie zdjęcia? Czy wogóle pobierane są jakieś opłaty?
Wydaje mi się, że na 'ulicafotograficzna.pl' każdy może wrzucić co tylko chce i za niektóre zdjęcia nie zapłaciłabym 50 złotych
Ale to tylko moje skromne zdanie

Nie, za rejestrację ani dodawanie zdjeć nie płacisz nigdzie tak naprawdę z tych co wymieniłam.

Tylko tam jest selekcja pod kątem jakości - w zależności od serwisu różna. Czasem przy rejestracji trzeba dodac 3 próbne zdjęcia, zeby zobaczyli czy w ogóle Cię zarejestrują... ale warto. Przynajmniej moim zdaniem.

Stary 2012-07-31, 14:25   #6
kolorkowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Nie, za rejestrację ani dodawanie zdjeć nie płacisz nigdzie tak naprawdę z tych co wymieniłam.

Tylko tam jest selekcja pod kątem jakości - w zależności od serwisu różna. Czasem przy rejestracji trzeba dodac 3 próbne zdjęcia, zeby zobaczyli czy w ogóle Cię zarejestrują... ale warto. Przynajmniej moim zdaniem.
Aha dzięki. Spróbuję. Najwyżej mi się nie uda, to będzie dla mnie wiadomością, że będę musiała więcej popracować.
Na serwisie ulicafotograficzna też spróbuję, o ile znajdę gdzieś jakiś regulamin, żeby ogólnie się z nim zapoznać

Mam też inne pytanie: jak następuje płatność za sprzedane zdjęcie?
Zastanawiałam się nad serwisem fotolia. Przeczytałam opinie innych i z tego co wiem, jest to strona dla początkujących. I dobrze. Bo ja dopiero co zaczynam przygodę ze sprzedawaniem,
No fotolii wypłata następuje poprzez PayPal lub Moneybookers. Mogłabym się dowiedzieć w jaki sposób?
Wybaczcie ale jestem całkiem zagubiona w sprawach płatności, przelewu i innych takich

Edytowane przez kolorkowa
Czas edycji: 2012-07-31 o 14:50
Stary 2012-07-31, 21:23   #7
TOMORROW
Zakorzenienie

kolega się w to bawi, na lepszych portalach to było tak, że aby w ogóle dostał konto, to musiał mieć za 1 zamachem przyjęte 10 zdjęć, jeśli część nie spełniała wymogów to na chwile go blokowali i dopiero po jakimś czasie mógł znów wysłać 10 i potem znów go blokowali, tylko na dłużej i dopiero po kilku próbach przyjęli jego 10 zdjęć (chodziło gł. o jakość) i dostał konto (to był shutterstock lub istock)
płatność mu spada, jak się trochę tego uzbiera

Edytowane przez TOMORROW
Czas edycji: 2012-07-31 o 21:25
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-31, 21:29   #8
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kolorkowa Pokaż wiadomość
Mam też inne pytanie: jak następuje płatność za sprzedane zdjęcie?
Zastanawiałam się nad serwisem fotolia. Przeczytałam opinie innych i z tego co wiem, jest to strona dla początkujących. I dobrze. Bo ja dopiero co zaczynam przygodę ze sprzedawaniem,
No fotolii wypłata następuje poprzez PayPal lub Moneybookers. Mogłabym się dowiedzieć w jaki sposób?
Wybaczcie ale jestem całkiem zagubiona w sprawach płatności, przelewu i innych takich
Wypłacają jak sie zbierze odpowiednia sumka -> np. na shutterstocku to co najmniej 75$, na istocku - 100$. Kasa idzie na konto PayPala, skąd sobie potem wypłacasz na zwykłe i tyle. Trzeba tylko pamietać o wypełnieniu formularza podatkowego.

Fotolii ja osobiście nie polecam - ten stock idzie mi najgorzej. Ja bym na Twoim miejscu zaczęła od shutterstocka.

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
Napisane przez TOMORROW Pokaż wiadomość
kolega się w to bawi, na lepszych portalach to było tak, że aby w ogóle dostał konto, to musiał mieć za 1 zamachem przyjęte 10 zdjęć, jeśli część nie spełniała wymogów to na chwile go blokowali i dopiero po jakimś czasie mógł znów wysłać 10 i potem znów go blokowali, tylko na dłużej i dopiero po kilku próbach przyjęli jego 10 zdjęć (chodziło gł. o jakość) i dostał konto (to był shutterstock lub istock)
płatność mu spada, jak się trochę tego uzbiera

Na istocku chyba było 10, faktycznie - no i musiały byc np. zróżnicowane (pomijając kwestie jakości). Na shutterstocku z tego co kojarzę 3 lub 5, ale tam było znacznie łatwiej niż na IS. Na fotolii, dreamstime, deposit photos itp takich wymogów z tego co pamietam nie było

Stary 2013-01-24, 13:57   #9
stocker
Przyczajenie

Wszystko o sprzedaży w sieci jest na forum Stock Board.
Stary 2013-02-08, 18:32   #10
krysia_pysia
Przyczajenie

Złamanie Regulaminu

Edytowane przez misianka
Czas edycji: 2013-02-09 o 07:33 Powód: Złamanie Regulaminu
krysia_pysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-09, 06:24   #11
stocker
Przyczajenie

Troszkę Krysiu pojechałaś z tymi ref linkami, na stock-boardz'ie byłby już ban za takie śmieciowe wypowiedzi

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości