|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Sprzedaż zdjęć
Witam. Ostatnio przeglądając internet natknęłam się na stronę taką jak 'ulicafotograficzna.pl' jak myślicie: opłaca się tam sprzedawać jakiekolwiek zdjęcia? I czy wogóle ktoś zagląda na tą stronę? Fotografie tam zamieszczane mają cenę zazwyczaj 50 - 100 złotych.
Uważam, że kilka moich zdjęć jest naprawdę dobrych. Jednak zastanwiam sie nad tym, czy je wystawić akurat tam czy na innej stronie? Macie jakieś doświadczenia w tych sprawach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Sprzedaż zdjęć
wydaje mi sie ze jezeli chodzi o sprzedaz zdjec to przede wszystkim fotolia, istock - jak juz sprzedawac to w wiekszych serwisach gdzie jest duzo odwiedzajacych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
+shutterstock, deposit photos; z makro stocków - np. alamy Ale na tych serwisach (najbardziej chyba na istocku) bardzo, ale to bardzo ważna jest jakość i potencjalna użyteczność zdjęcia. Na (choćby pięknych i artystycznych) krajobrazach nie zarobisz za wiele. Możesz sobie Autorko przejrzec najbardziej popularne fotki np. na shutterstocku czy istocku i zobaczysz, co się sprzedaje. Ja na stockach sprzedaję zdjęcia już ponad 2 lata, także jak masz jakies pytania to wal ![]() I od razu mówię: np. na alamach zdjęcia sprzedaje się za np. 200$ za sztukę - ale takie zdjęcie sprzedaje się np. jedno miesięcznie. Na shutterstocku sprzedaje się bardzo wiele zdjęć, ale za np. 1/4 czy 1/3 dolara - ja wychodzę na SS czy IS lepiej. Bo co z tego, że jedno kupno kosztuje 50 czy 100zł, gdy zarobisz to raz na 2 miesiące...?
Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. Śledź też pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2012-07-31 o 09:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Tak klempaa mam pytanie. A mianowicie czy w większych serwisachnp. fotolia czy inne płaci się za dodanie zdjęcia? Czy wogóle pobierane są jakieś opłaty?
Wydaje mi się, że na 'ulicafotograficzna.pl' każdy może wrzucić co tylko chce i za niektóre zdjęcia nie zapłaciłabym 50 złotych Ale to tylko moje skromne zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, za rejestrację ani dodawanie zdjeć nie płacisz nigdzie tak naprawdę z tych co wymieniłam. Tylko tam jest selekcja pod kątem jakości - w zależności od serwisu różna. Czasem przy rejestracji trzeba dodac 3 próbne zdjęcia, zeby zobaczyli czy w ogóle Cię zarejestrują... ale warto. Przynajmniej moim zdaniem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na serwisie ulicafotograficzna też spróbuję, o ile znajdę gdzieś jakiś regulamin, żeby ogólnie się z nim zapoznać ![]() Mam też inne pytanie: jak następuje płatność za sprzedane zdjęcie? Zastanawiałam się nad serwisem fotolia. Przeczytałam opinie innych i z tego co wiem, jest to strona dla początkujących. I dobrze. Bo ja dopiero co zaczynam przygodę ze sprzedawaniem, No fotolii wypłata następuje poprzez PayPal lub Moneybookers. Mogłabym się dowiedzieć w jaki sposób? Wybaczcie ale jestem całkiem zagubiona w sprawach płatności, przelewu i innych takich ![]() Edytowane przez kolorkowa Czas edycji: 2012-07-31 o 14:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
kolega się w to bawi, na lepszych portalach to było tak, że aby w ogóle dostał konto, to musiał mieć za 1 zamachem przyjęte 10 zdjęć, jeśli część nie spełniała wymogów to na chwile go blokowali i dopiero po jakimś czasie mógł znów wysłać 10 i potem znów go blokowali, tylko na dłużej i dopiero po kilku próbach przyjęli jego 10 zdjęć (chodziło gł. o jakość) i dostał konto (to był shutterstock lub istock)
płatność mu spada, jak się trochę tego uzbiera Edytowane przez TOMORROW Czas edycji: 2012-07-31 o 21:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fotolii ja osobiście nie polecam - ten stock idzie mi najgorzej. Ja bym na Twoim miejscu zaczęła od shutterstocka. ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
Na istocku chyba było 10, faktycznie - no i musiały byc np. zróżnicowane (pomijając kwestie jakości). Na shutterstocku z tego co kojarzę 3 lub 5, ale tam było znacznie łatwiej niż na IS. Na fotolii, dreamstime, deposit photos itp takich wymogów z tego co pamietam nie było ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Wszystko o sprzedaży w sieci jest na forum Stock Board.
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Złamanie Regulaminu
Edytowane przez misianka Czas edycji: 2013-02-09 o 07:33 Powód: Złamanie Regulaminu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Troszkę Krysiu pojechałaś z tymi ref linkami, na stock-boardz'ie byłby już ban za takie śmieciowe wypowiedzi
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:40.