|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
Pokaż wyniki sondy: Jakie BMI jest wg Ciebie idealne? | |||
powyżej 30 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
25-30 |
0 | 0% |
25 |
0 | 0% |
24,5 |
0 | 0% |
24 |
0 | 0% |
23,5 |
0 | 0% |
23 |
0 | 0% |
22,5 |
2 | 1,60% |
22 |
6 | 4,80% |
21,5 |
1 | 0,80% |
21 |
3 | 2,40% |
20,5 |
4 | 3,20% |
20 |
14 | 11,20% |
19,5 |
8 | 6,40% |
19 |
24 | 19,20% |
około 18,5 |
26 | 20,80% |
poniżej 18,5 |
37 | 29,60% |
Głosujący: 125. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Z jakim BMI wyglądacie i czujecie się najlepiej?
Tak jak w temacie...
Zastanawiam się jakie BMI według Was jest idealne. U mnie jest tak: źle czuję się ze swoim ciałem, gdy moje BMI jest wyższe niż 23 (to taki moment kiedy "tu i ówdzie trzeba zrzucić". Naprawdę doskonale wyglądam z BMI 21, to jest taki moment kiedy z sukience rozmiar 36 i wysokich szpilkach jest naprawdę ok ![]() Najzgrabniej zdecydowanie byłoby koło 20 - wtedy jestem naprawdę szczupła i czuję się rewelacyjnie. Ale jak już dochodzę do tego momentu, to moje wymagania się obniżają... ![]() Moją dolną granicą jest 19,5 - tutaj zaczynam być po prostu chuda. Lubię to uczucie, ale zdecydowanie łatwiej i zdrowiej jest mi trzymać się między 21-21,5. Obecnie mam BMI 22,3 i dążę do zejścia o te 1,3 jednostki żeby poczuć się naprawdę super. Jak jest u Was? Edytowane przez Burbery Czas edycji: 2012-09-21 o 13:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Z jakim BMI wyglądacie i czujecie się najlepiej?
ja w tym momencie jestem na poziomie 21 i czuje się masakrycznie -_-
dobrze się czułam jak miałam 19,8 ale będę dążyć do 18,5 wtedy będzie idealnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
a myślałam że ja mam wysokie wymagania... :/
jestem ciekawa jak większość odpowie.. może jestem dla siebie zbyt mało wymagająca? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
21
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
20 byłoby idealnie. Teraz trochę więcej (22.5)
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Najwięcej w życiu miałam (policzyłam to dopiero teraz
![]() Najmniej 20, wtedy z kolei słyszałam, że źle wyglądam, że jestem za chuda. Ja sama czułam się dobrze. Teraz mam 20,7 i czuję się bardzo fajnie (choć chciałabym mieć trochę więcej mięśni ![]() W ankiecie dałam 20,5, bo chciałabym utrzymać obecną wagę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Teraz mam BMI 21.9 i czuje się beznadziejnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Mam BMI 19,8 niedawno było też 19,1 i to było najmniej w moim życiu a wcale nie wyglądałam ani nadal nie wyglądam jakoś super - zwyczajnie jak wiele kobiet jestem otłuszczona nawet jeśli szczupła. Chciałabym się trochę ujędrnić i umięśnić, BMI może podskoczyć ale ważny jest wygląd ciała
![]() Kiedyś miałam BMI 23,1 czyli mieszczące się w normie ale szczerze - byłam gruba ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
tak mi się skojarzyło:
http://aqwe.pl/zobacz.php?id=915 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Moje maksymalne BMI wynosiło 19,23, obecnie mam 18,51 i w sumie i wtedy i teraz jestem szczupła, ale mimo wszystko tłuszcz na brzuchu jest i udach jest, nie ma żadnej różnicy w wyglądzie, więc idealne BMI jest między 18,5 a 19,5
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Moje BMI wynosi 18,2 i niby mam niedowagę. Ale ja po sobie tego nie widzę. Brzuszek dośc duży mam, boczki również i uda też mogłyby być chudsze
![]() Tak szczerze to chciałabym ważyć 46kg, czyli moje BMi wyniosłoby wtedy 17,1 ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Ja mam 16.9.
![]() Teoretycznie według tego co piszą, powinnam już leżeć w szpitalu pod kroplówką, ale wyglądam normalnie. ![]() Najwyższe jakie w życiu miałam to 17.6., ale teraz czuję się lepiej ;-)
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Zmierzyłam swoje BMI i mi wyszło 18,4. Dobrze mi z moją domniemaną niedowagą. Przy wadze "prawidłowej" byłam za tłusta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Wyniki ankiety jak na razie mnie nie dziwią
![]() Ja zaznaczyłam 22 i to jest chyba moje ulubione BMI. Piszę "chyba", bo zaliczyłam cały zakres od około 18 do około 26 i w sumie muszę napisać, że nijak się to nie miało do mojego samopoczucia, ono raczej rosło z BMI, bo rosła moja samoocena. Tak naprawdę wyleczyłam się z kompleksów na tle mojej figury dopiero wtedy, kiedy przekroczyłam prawidłowe BMI. W tej chwili moje BMI to około 22-23. Czuję się dobrze, ale tak naprawdę każdy przedział miał dla mnie plusy i minusy, a to ładny, płaski brzuszek, a to bardziej pełne piersi i biodra. Na pewno lepiej wyglądam i lepiej się czuję, jeśli regularnie ćwiczę i dobrze się odżywiam. Waga ma mniejsze znaczenie. Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2012-09-22 o 19:56 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
To zdaje się nie jest wątek o problemach z wagą, tylko o subiektywnych odczuciach względem własnej figury. Ja przy 21.6 byłam według mnie za tłusta. Miałam za dużo zapasów, nie podobało mi się to i tyle. "Za tłustość" jest względna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Hmm, wiem, że można być bardzo otłuszczonym i mieć nawet niedowagę, bo to nie tyle z BMI jest związane, ale z proporcją mięśni i tłuszczu w organizmie. BTW mi też się kiedyś przy podobnym BMI wydawało, że jestem strasznie tłusta i faktycznie, wydawało mi się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Skoro jednak autorka zbiera dane o samopoczuciu w zależności od tego wskaźnika, to nie ma co się rozpisywać. Chyba, że dyskusja rozwinie się inaczej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36695148]No i dlatego ten wątek to będzie najwyżej plotkowe pitolenie. Wiadomo, że każda figura wygląda inaczej przy danym BMI. Moja była rozlazła przy "prawidłowym". Pewnie gdybym ćwiczyła, to takie samo BMI dałoby przepiękną atletyczną sylwetkę.
Skoro jednak autorka zbiera dane o samopoczuciu w zależności od tego wskaźnika, to nie ma co się rozpisywać. Chyba, że dyskusja rozwinie się inaczej.[/QUOTE] Obawiam się, żeby dyskusja nie rozwinęła się w kierunku "Mam 50cm w udzie i muszę schudnąć" i tym podobne wzajemne nakręcanie. "Tłustość", "grubość" to są pojęcia względne, ale zachowajmy jakiś umiar w tej względności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
I następna sprawa: co to w ogóle jest ta "norma"? To tylko cyferki. Do czego ma prowadzić ta "niedowaga"? Ja się w nigdy w życiu nie odchudzałam. Żadnej diety, suplementów czy wyrzeczeń. Sportu też nie uprawiam. Po prostu tak mam, że bez niczego ważę ile ważę. Do "prawidłowego" BMI musiałam się wręcz obżerać. Robiłam to po to, aby mieć odpowiednią wagę dla krwiodawcy. Po czasie stwierdziłam, że nie warto na siłę trzymać tego, co ktoś sobie ubzdurał za "normę", skoro po prostu źle się z tym czuję. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36695467]Inaczej ludzie postrzegają siebie, a inaczej innych. Tu zupełnie nie ma co porównywać. Sporo kobiet uważa po prostu, że wygląda gorzej od innych i nie dotyczy to tylko wagi. Nie sądzę, żeby jakaś laska narzekając na swoją figurę robiła to tobie na złość. [/QUOTE] Ano właśnie o to chodzi, że sporo kobiet uważa, że wygląda gorzej. Nie widzę sensu, żeby się w tym nakręcać. [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36695467] I następna sprawa: co to w ogóle jest ta "norma"? To tylko cyferki. Do czego ma prowadzić ta "niedowaga"? Ja się w nigdy w życiu nie odchudzałam. Żadnej diety, suplementów czy wyrzeczeń. Sportu też nie uprawiam. Po prostu tak mam, że bez niczego ważę ile ważę. Do "prawidłowego" BMI musiałam się wręcz obżerać. Robiłam to po to, aby mieć odpowiednią wagę dla krwiodawcy. [/QUOTE] Norma to norma, jakaś być musi. Tak jak dla hemoglobiny. Przy odstępstwach od normy decyduje lekarz, czy kogoś zakwalifikować, czy nie. Przy pobieraniu od każdego bierze się tyle samo, 450ml + próbki wychodzi w przybliżeniu pół litra. Do będzie różne obciążenie dla organizmu barczystego mężczyzny, inne dla kobiety z niedowagą. Lekarze muszą to brać pod uwagę, żeby nie nadwyrężać zdrowa dawcy. Stąd bierze się tyle ograniczeń w stosunku do dawców, to musi być silny organizm, żeby im kolejny pacjent nie przybył ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36695898]Ależ ja do norm dla krwiodawców nie mam zastrzeżeń. Jedynie do BMI, które mnie klasyfikuje w szkodliwej dla zdrowia niedowadze w sytuacji, kiedy jestem całkowicie zdrowa, czuję się dobrze i wcale nie musiałam się głodzić w celu osiągnięcia obecnej wagi. Przy BMI "prawidłowym" (nie chodzi o krwiodawstwo, tylko sam zakres BMI) czułam się źle.[/QUOTE]
Bez przesady, nikt nie twierdzi, że osoby z BMI spoza zakresu normy muszą być chore. Zarówno te z BMI trochę poniżej, jak i powyżej normy mogą być zupełnie zdrowe. Dużo też zależy od wieku, proporcji tkanki tłuszczowej i innych parametrów. Typowo BMI nie dotyczy młodzieży (niektórzy podają nawet do 22 roku życia), osób starszych, sportowców, kobiet w ciąży i karmiących. Tak samo są zupełnie zdrowe osoby z niedowagą, jak z oficjalną nadwagą, BMI to tylko jeden z czynników, bardzo uproszczony zresztą, dający wstępny obraz sytuacji, pewien sygnał alarmowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Widać coś z tym BMI musi być nie tak, skoro aż tyle osób tak fatalnie się czuje z BMI w normie, a nie dotyczy to np. poziomu cukru czy ciśnienia tętniczego
![]() A tak odchodząc od tematu ciekawostka - gdzieś mi się obiło takie badanie, tylko zdaje się z udziałem mężczyzn, mieli oceniać kobiece sylwetki i zdaje się wybrali głównie te panie z BMI 21. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ale co poradzę, że JA przy BMI 23 byłam gruba? Mam kłamać i pisać, że byłam normalna?
Ktoś inny przy tym samym BMI może być szczupły, piszę tylko o sobie. Mam koleżankę kilka cm niższą i ze 2 kg cięższą a wygląda sporo szczuplej ode mnie. A wyniki ankiety pewnie są stąd, że wiele kobiet woli jeść za mało niż poćwiczyć, dlatego tak jak ja są lekkie ale wcale nie chude, bo mają tłuszcz a mało mięśni. Moda na chudość też robi swoje, jak czytam na blogach/szafie/forum komplementy na temat czyichś nóg w kształcie patyków (uda jak łydki...) to mam wrażenie, że coś jest nie halo... nie mówię, że takie nogi są brzydkie ale jeśli to ma być ideał to ja dziękuję, wolę swoje ![]()
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Sorry, ale nie wierzę
![]() Ja jestem z tych, które zwykle nie wygląda na tyle, ile ważą i wyglądam zwykle szczuplej, ale powtarzam - wszyscy ludzie, jakich znam (i których znam wagę) w tym przedziale wyglądają zupełnie normalnie. Normalnie, czyli nie jak modelki z katalogów z bielizną (o wybiegowych nie wspomnę), ale też na pewno nie wyróżniają się "grubością". Ot, średnia krajowa po prostu. Może się Wam nie podobać - Wasze prawo. Ale wiem, że wielu osobom naprawdę otyłym słabo się robi, kiedy czytają takie rzeczy i wcale im się nie dziwię. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Ale co poradzić, że "gruby" dla każdego co innego oznacza?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam jeśli kogoś urażę, ale moim zdaniem jeśli komuś robią się wałki na brzuchu i plecach, nabiera po prostu okrągłego kształtu, widać na jego ciele sam tłuszcz to dla mnie ta osoba jest gruba. Normalna osoba ma jakiś mały brzuszek czy boczki ale bez problemu można rozpoznać kształt jej figury, szczupła ma już tego niechcianego tłuszczyku mniej a chuda wcale, otyła to myślę, że wiadomo. Ja mam taki podział, nie musicie się oczywiście z nim zgadzać, według niego byłam w sumie na pograniczu normy i grubości. Dlaczego komuś otyłemu ma być przykro jeśli to czyta? To moja subiektywna opinia, poza tym ta osoba ma lustro i świadomość jak wygląda, nie piszę że otyłość jest paskudna czy coś. Słowo 'gruby' nie brzmi szczególnie miło, ale niebardzo mam inne, może nadwaga? I nie uważam, że ktoś z BMI 23 jest zawsze gruby albo że źle wygląda, to kwestia budowy oraz gustu
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:10.