Czy jest mozliwe.......?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-20, 15:30   #1
milagna
Przyczajenie

Czy jest mozliwe.......??

Przegladalam wiele watkow na forach o ciazy po odstawieniu tabletek- przez co zaczelam sie troszke stresowac. Do tej pory myslalam ze po odstawieniu raczej trudno o owulacje i ze organizm musi sie troche obudzic (byc moze to kwestia organizmu) a teraz czytam ze plodnosc moze byc nawet wieksza....

Probuje nie panikowac ale troche mimo woli o tym mysle..
Czy jest mozliwe ze moglo dojsc do zaplodnienia- ponad tydzien temu odstawilam tabletki (nie konczac blistra), dostalam wtedy okresu. Tydz pozniej uprawialam sex bez zabezpieczenia.

Macie jakies doswiadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam
milagna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 11:24   #2
meta_morfoza
Raczkowanie

Dot.: Czy jest mozliwe.......??

wyobraź sobie, że zdarza się, że ginekolog zaleca branie antyków np przez 3m-ce kobietom, które mają problem z zaciążeniem i starania zaraz po odstawieniu. A poza tym mało to historii o kobietach, które zapomniały 1 tabletki np i zaszły w ciążę?
Nie zabezpieczyłaś się, więc tak- zapłodnienie jest możliwe
meta_morfoza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 11:48   #3
201607040946
Konto usunięte

Zależy, czy partner doszedł w tobie czy nie.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 12:18   #4
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milagna Pokaż wiadomość
Przegladalam wiele watkow na forach o ciazy po odstawieniu tabletek- przez co zaczelam sie troszke stresowac. Do tej pory myslalam ze po odstawieniu raczej trudno o owulacje i ze organizm musi sie troche obudzic (byc moze to kwestia organizmu) a teraz czytam ze plodnosc moze byc nawet wieksza....

Probuje nie panikowac ale troche mimo woli o tym mysle..
Czy jest mozliwe ze moglo dojsc do zaplodnienia- ponad tydzien temu odstawilam tabletki (nie konczac blistra), dostalam wtedy okresu. Tydz pozniej uprawialam sex bez zabezpieczenia.

Macie jakies doswiadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam
Nie ma jednej teorii do ktorej pasuje kazda kobieta. Kazdy organizm jeest inny, moze reagowac roznie. Dziwi mnie, że ktos cos gdzies uslyszy, przeczyta i dziala bezmyslnie, a po fakcie dopiero zaczyna sie tym interesować. Normalne, że możesz od razu zajsc w ciaze.

Dlaczego niektórzy dziwnie odmieniają okres i piszą dostalam wtedy okresu To prawidłowa forma? Ja zawze mówię dostałam okres, nie dostałam okresu
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 13:26   #5
Lea_ny
Zakorzenienie

Nie rozumiem czemu uprawiałaś seks bez zabezpieczenia, skoro nie chcesz być w ciąży? Czytałaś chyba ulotkę od swoich tabletek: zapewne było w niej napisane, że nawet po pominięciu niektórych tabletek trzeba się dodatkowo zabezpieczać, bo może dojść do owulacji - więc czemu po całkowitym odstawieniu miałoby być inaczej?

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Dlaczego niektórzy dziwnie odmieniają okres i piszą dostalam wtedy okresu To prawidłowa forma? Ja zawze mówię dostałam okres, nie dostałam okresu
A co jest dziwnego w odmianie rzeczowników przez przypadki?
Czemu "okres" miałby się nie odmieniać? Przecież to rzeczownik jak każdy inny.
Stary 2012-11-21, 15:39   #6
ILTheCure
Rozeznanie

Oczywiście, że jest to możliwe, że jesteś w ciąży.

1) Po odstawieniu tabletek płodnośc wzrasta (często krótka kuracja antykami jest przepisywana kobietom, które bezskutecznie starają się o dziecko).

2) Dodatkowo cykl nie jest uregulowany, jajniki się budzą i mogą produkowac więcej jajeczek. Przy zajściu w ciążę, po odstawieniu tabletek, wzrasta prawdopodobieństwo ciąży mnogiej, ze względu na to, że obudzone jajniki mogą produkowac więcej jajeczek aniżeli jedno na cykl.

3) Uzupełniając: szansa na ciążę jest tym większa, że przy kilku owulacjach możliwych w cyklu, cykl jest nieuregulowany. Jego regulacja po odstawieniu trwa około pół roku (chyba, że zajdzie się w ciążę, wtedy gosporadka hormonalna zaczyna byc sterowana przez ten stan).

Podsumowując: tak masz spore szanse na ciążę i wykazałaś się wyjątkowym brakiem odpowiedzialności. Zacznij stosowac gumki i zrób test z krwi po 10 dniach od ostatniego stosunku (da Ci 100% pewności, a testy apteczne czasami się mylą, więc ja zawsze polecam z krwi. U mnie kosztuje taki 15zł, więc to nie majątek. To test na obecnośc hormonu Beta HCG.).
Stary 2012-11-21, 16:23   #7
elamem
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ILTheCure Pokaż wiadomość
Oczywiście, że jest to możliwe, że jesteś w ciąży.

1) Po odstawieniu tabletek płodnośc wzrasta (często krótka kuracja antykami jest przepisywana kobietom, które bezskutecznie starają się o dziecko).

2) Dodatkowo cykl nie jest uregulowany, jajniki się budzą i mogą produkowac więcej jajeczek. Przy zajściu w ciążę, po odstawieniu tabletek, wzrasta prawdopodobieństwo ciąży mnogiej, ze względu na to, że obudzone jajniki mogą produkowac więcej jajeczek aniżeli jedno na cykl.

3) Uzupełniając: szansa na ciążę jest tym większa, że przy kilku owulacjach możliwych w cyklu, cykl jest nieuregulowany. Jego regulacja po odstawieniu trwa około pół roku (chyba, że zajdzie się w ciążę, wtedy gosporadka hormonalna zaczyna byc sterowana przez ten stan).

Podsumowując: tak masz spore szanse na ciążę i wykazałaś się wyjątkowym brakiem odpowiedzialności. Zacznij stosowac gumki i zrób test z krwi po 10 dniach od ostatniego stosunku (da Ci 100% pewności, a testy apteczne czasami się mylą, więc ja zawsze polecam z krwi. U mnie kosztuje taki 15zł, więc to nie majątek. To test na obecnośc hormonu Beta HCG.).
Ze wszystkim się zgadzam z wyjątkiem punktu 3.
Dla wyjaśnienia. NIE JEST MOŻLIWE kilka owulacji osobnych w jednym cyklu. Jest możliwa owulacja w której uwolni się więcej komórek, ale jednocześnie lub w czasie co do godzin zbliżonym.
Wynika to z biologii i działania hormonów!
Kiedy jajeczko się uwolni, zmienia się gospodarka hormonami tak, że ponowna owulacja w tym cyklu jest niemożliwa (niezależnie od rozregulowania).

Odpowiedź w wątku jest dość jasna. Jeśli był to pełny seks bez zabezpieczenia prawdopodobieństwo ciąży jest realne.
elamem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-21, 16:29   #8
ILTheCure
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elamem Pokaż wiadomość
Ze wszystkim się zgadzam z wyjątkiem punktu 3.
Dla wyjaśnienia. NIE JEST MOŻLIWE kilka owulacji osobnych w jednym cyklu. Jest możliwa owulacja w której uwolni się więcej komórek, ale jednocześnie lub w czasie co do godzin zbliżonym.
Wynika to z biologii i działania hormonów!
Kiedy jajeczko się uwolni, zmienia się gospodarka hormonami tak, że ponowna owulacja w tym cyklu jest niemożliwa (niezależnie od rozregulowania).

Odpowiedź w wątku jest dość jasna. Jeśli był to pełny seks bez zabezpieczenia prawdopodobieństwo ciąży jest realne.
Racja. Mój błąd. Rozregulowanie dotyczy tego, że nie wiadomo kiedy to nastąpi, jak długi będzie cykl itd itp.
Stary 2012-11-21, 16:34   #9
coffee_candy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Dziwi mnie, że ktos cos gdzies uslyszy, przeczyta i dziala bezmyslnie, a po fakcie dopiero zaczyna sie tym interesować. Normalne, że możesz od razu zajsc w ciaze.
Niestety.

coffee_candy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 21:46   #10
klusek78
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
No owszem może się odmieniać i na pewno to robi, ale akurat w tym konkretnym zdaniu 'dostałam (kogo, co?) okres', to biernik, a nie dopełniacz (kogo, czego?). To tak jak 'dostałam prezent' a nie 'prezentu'.
Sorry za offtop, ale akurat na tym punkcie jestem przewrażliwiona
klusek78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 11:01   #11
milagna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Zależy, czy partner doszedł w tobie czy nie.
we mnie pare razy

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Cytat:
Nie rozumiem czemu uprawiałaś seks bez zabezpieczenia, skoro nie chcesz być w ciąży? Czytałaś chyba ulotkę od swoich tabletek: zapewne było w niej napisane, że nawet po pominięciu niektórych tabletek trzeba się dodatkowo zabezpieczać, bo może dojść do owulacji - więc czemu po całkowitym odstawieniu miałoby być inaczej?

zdazalo mi sie pare razy przegapic tabletke (bralam je juz pare lat) i nic sie nie dzialo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-22, 11:17   #12
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klusek78 Pokaż wiadomość
No owszem może się odmieniać i na pewno to robi, ale akurat w tym konkretnym zdaniu 'dostałam (kogo, co?) okres', to biernik, a nie dopełniacz (kogo, czego?). To tak jak 'dostałam prezent' a nie 'prezentu'.
Sorry za offtop, ale akurat na tym punkcie jestem przewrażliwiona
Niestety, ale jesteś w błędzie - w przypadku okresu, nie dostałaś "kogo, co?", tylko "kogo, czego?"
Owszem, mówiąc o prezencie mówisz "kogo, co?", ale kiedy mowa o stanach w ciele, których się "dostaje", to odmienia się "kogo, czego?"
Już kiedyś była w jednym wątku dyskusja o odmianie okresu i ktoś to ładnie wytłumaczył - ale niestety nie pamiętam co to był za temat.
Stary 2012-11-22, 11:46   #13
milagna
Przyczajenie

... to ja juz nie wiem..

W sumie zadnych objawow nie mam poki co..
a pewnie jak juz jakies zauwazam to mysle, ze sobie to urajam.

Jakos dla mnie to takie proste nie jest, zeby moglo dojsc do zaplodnienia- nie wiem czemu tak mysle.
Stary 2012-11-22, 12:25   #14
meta_morfoza
Raczkowanie

Cytat:
... to ja juz nie wiem..

W sumie zadnych objawow nie mam poki co..
a pewnie jak juz jakies zauwazam to mysle, ze sobie to urajam.

Jakos dla mnie to takie proste nie jest, zeby moglo dojsc do zaplodnienia- nie wiem czemu tak mysle.
tez nie wiem czemu tak myślisz, bo to prostsze niż Ci się wydaje, a to, że klika razy Ci się "udało" nie znaczy, że tak będzie zawsze
meta_morfoza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 12:31   #15
milagna
Przyczajenie

ale nie mam zadnych objawow, bolacych piersi czy jakiejs podwyzszonej temperatury, niecheci do papierosow itp...

troche sie stersuje, bo jeszcze nie moge zrobic testu..
Stary 2012-11-22, 16:34   #16
kwiatek101
Zadomowienie

Cytat:
Niestety, ale jesteś w błędzie - w przypadku okresu, nie dostałaś "kogo, co?", tylko "kogo, czego?"
Owszem, mówiąc o prezencie mówisz "kogo, co?", ale kiedy mowa o stanach w ciele, których się "dostaje", to odmienia się "kogo, czego?"
Już kiedyś była w jednym wątku dyskusja o odmianie okresu i ktoś to ładnie wytłumaczył - ale niestety nie pamiętam co to był za temat.
Wtrącę się wiem, że OT, ale popieram Cię
Jak mówimy o stanach to wg mnie odmienia się - dostałam kogo?czego?
Np dostałam okresu, dostałam zawału (a nie zawał) , dostałam bólu (a nie ból), dostałam gorączki (a nie gorączkę), dostałam zapaści (a nie zapaść) i można by tak wymieniać...
A jak dostajemy coś od kogoś,(nie ważne - same kupujemy itd) cokolwiek co nie dzieje się z nami/w naszym ciele to wtedy wg przypadku - kogo? co? Np. dostałam prezent (a nie prezentu), dostałam bukiet (a nie bukietu), dostałam ciasto/tort (a nie ciasta/tortu).
To wydaje się być logiczne zarówno wg języka jak i ogólnego "osłuchania się". Niektóre rzeczy są normalne w odbiorze, a niektóre kłują w ucho i dla mnie "dostałam okres" jest właśnie "kłujące w ucho" takie nie po polsku...
kwiatek101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 17:01   #17
neia
Zadomowienie

Cytat:
ponad tydzien temu odstawilam tabletki (nie konczac blistra), dostalam wtedy okresu. Tydz pozniej uprawialam sex bez zabezpieczenia.
Cytat:
ale nie mam zadnych objawow, bolacych piersi czy jakiejs podwyzszonej temperatury, niecheci do papierosow itp...
Rozumiem że po dwóch dniach od zapłodnienia oczekujesz już na pierwsze objawy ciąży?
neia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 21:32   #18
ILTheCure
Rozeznanie

Może miałaś szczęście. I wcześniej, i może będziesz je miała i teraz.

Tyle, że to dalej jest tylko szczęście głupiego. Chcesz się tym zabezpieczac spoko, Twoja sprawa. Pamiętaj tylko, że kiedyś się może Ci nie poszczęścic.

P.s I do miesiąca po zapłodnieniu możesz nie miec żadnych objawów. Moja siostra miała łagodną ciążę, wiedziała, że jest bo zrobiła test, ale jakiekolwiek objawy zaczęła miec końcem 2-go miesiąca.
Stary 2012-11-23, 01:04   #19
milagna
Przyczajenie

Ja nie mowie, ze to by byla dla mnie jakas katastrofa... moj facet nawet chcialby miec dziecko..

tylko to, ze nie wiem na czym stoje mnie troche stresuje, dlatego prosilam o porade
Dziekuje
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości