Zakupy w Szwecji, Norwegii, Danii i Finlandii - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-19, 12:49   #1
Blushy
Raczkowanie

Zakupy w Szwecji, Norwegii, Danii i Finlandii

Dziewczyny, zakładam skandynawski wątek zakupowy. Piszcie, gdzie kupujecie ciuchy, możecie wklejać Wasze zdobycze, możemy dzielić sie opiniami o nowych kolekcjach, wyprzedażach, co i gdzie warto kupić. Co Wy na to?
Dałam tu wszystkie kraje razem bo domyślam się, że w całej Skandynawii są mniej więcej te same sieciówki. W Szwecji mam dostęp do: Gina Tricot, KappAhl, Lindex, Åhléns, Cubus, Vero Moda, JC, Deichmann, H&M, a po 2ch godzinach w pociągu Zara, Urban Outfitters, Mango, Topshop, Sisters i wiele innych. Wysyłkowo: La Redoute.

Mi się ostatnio podobała kolekcja Giny Tricot, dużo ubranek inspirowanych Chanel. Jak dla mnie odjazd!
Blushy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 22:01   #2
martalady83
Raczkowanie

Dot.: Zakupy w Szwecji, Norwegii, Danii i Finlandii

Ja generalnie obkupuje sie w HM i Vero Moda, zawsze cos sobie tam znajde. Lindexu nie lubie, bo uwazam, ze ich ciuchy sa za drogie na ta marna jakosc, juz nie raz sie przejechalam, ale lubie ich bielizne, szczegolnie te promocje kup 3 w cenie 2, podobnie w KappAhl. Lubie jeszcze JC. Do Gina Tricot zagladam czesto, ale jakos jeszcze nic nie kupilam, chociaz maja ciekawe ubrania na co dzien, w sumie zawsze znajde cos podobnego w HM. A z netowych lubie poogladac nelly.com. Czasami fajne promocje maja.
martalady83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 22:08   #3
Blushy
Raczkowanie

ja lindexu też nie lubie. ten w mojej mieścinie to nawet nie ten przedział wiekowy, raczej 35+. Podejrzewam, że zamawiają minimum, na co jest lokalny popyt, bo lindex w Gävle ma już trochę lepszy wybór, mimo to nadal nudny. Lubię tylko lindexowe i åhlensowe skarpetki
Stary 2010-01-20, 23:02   #4
ANDZIAAA84
Rozeznanie

Witam Was ;-)

Ja dopiero rozpoczęłam swoja przygodę ze Skandynawią ale juz udało zaznać szaleństw zakupowych ;-)

Moje preferencje: H&M, Vero Moda, Cubus (the best) - akurat mam to w "swoim"centrum handlowym. Dużo słyszałam o tym Linuxie, jak bede bardziej poinformowana to cos napiszę ;-)

Jesli chodzi o stronki to znam tylko 1 i nic stamtąd nie zamawiałam, znajoma mówiła mi, że ciuchy nie są najlepszej jakości

www.ellos.no

Pozdrawiam!

---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ----------

ale gafa Lindex a nie Linux hehe ;-)
ANDZIAAA84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 20:50   #5
izusiaa 10
Raczkowanie

Ja rowniez kupuje w H&M,New Yorker. Mieszkam w miescinie gdzie zycie raczej powolii plynie-nic sie nie dzije nie wazne jak wygladasz i jak jestes ubrana.Ludzie w Danii po prostu nie zwracaja na to uwagi Dlatego zakupy rabie zazwyczaj w Polsce Jak dla mnie jest wiekszy wybor Aczkolwiek promocje maja wieksze niz w Pl za co ich lubie
izusiaa 10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-03, 07:34   #6
Blushy
Raczkowanie

Odświeżam wątek.

Czy któraś z Was widziała w jakimś sklepie fajne jeansy rurki? Nie wiem, czy mam szukać w moim miasteczku, czy się wybrać do większego na zakupy. może maja coś w H&M, vero modzie, ginie tricot albo w cubusie?
Stary 2010-02-03, 13:33   #7
Framme
Raczkowanie

GG do Framme

W cubusie zawsze cos maja Ale jak rurki to chyba jednak Gina Tricot, ostatnio kupilam fajne jeansiki za 99 kr i mi sie mordka cieszy ^^ Kocham szwedzkie przeceny :P Ale JC jakos nie lubie ;/ I tak jak pisalyscie, za Lindexem tez nie przepadam. Jak ktos lubi sportowe ciuchy to moze Team Sportia przypasc do gustu (zawsze kupuje tam adidaski) no i lubie jeszcze Peak bo maja super bluzy, o
Framme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-03, 16:45   #8
Blushy
Raczkowanie

99kr , mam nadzieję że też się zdążę załapać, u mnie to się wiąże z wielką wyprawą na cały dzień, hehe. oglądałam dziś rurki w lindexie za 3 stówy ale jakieś one takie do kitu, rzeczywiście dziewczyny miały rację z tą jakością za to mieli fajne leggingso-jeansy, może skusze się na coś takiego
Stary 2010-02-03, 18:39   #9
milka_kamilka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izusiaa 10 Pokaż wiadomość
Mieszkam w miescinie gdzie zycie raczej powolii plynie-nic sie nie dzije nie wazne jak wygladasz i jak jestes ubrana.Ludzie w Danii po prostu nie zwracaja na to uwagi
Dokładnie
Ale z drugiej strony niektóre dunki fajnie się ubierają

Ja kupuję w H&M, Vero Moda, Vila..
w marcu w mojej okolicy mają otworzyć Gina Tricot - myślę że tam tez się będę zaopatrywać..
Szkoda że nie mam tu Cubusa lub KappAhl'a
milka_kamilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-06, 08:59   #10
martalady83
Raczkowanie

Ja ostatnio fajne ciemne, obcisle rurki kupilam w Vero Modzie, nie pamietam za ile, ale cos ponad 200. Maja tez ciekawe legginsy jeansowe, mam jasny i ciemny jeans, nie polecam tylko ciemnych, bo sie spraly, ale jasne sie trzymaja ladnie i przyzwoicie udaja rurki.
Jak u was w HM dziewczyny? Na stronie shop online widze fajne ciuchy, a w sklepach nic nie ma. Weszly u was nowe kolekcje?
martalady83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-06, 10:45   #11
milka_kamilka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martalady83 Pokaż wiadomość
Jak u was w HM dziewczyny? Na stronie shop online widze fajne ciuchy, a w sklepach nic nie ma. Weszly u was nowe kolekcje?
Wlasnie to jest ten problem, że bardzo dużo rzeczy mozna kupić w sklepie on-line lub z katalogu, a w normalnym sklepie ich nie ma...
Ja lubię dotknąć, bo te materiały sa na prawde różne.. no i nie mówiąc o przymierzeniu...
milka_kamilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-06, 14:42   #12
norka27
Zakorzenienie

Ja ostatnio w Cubusie na przecenie kupilam fajne spodnie az za 40 koron O wielkie moje zdziwienie weszlam w 36 kiedy to ostatnio w Polandii kupowalam takie duze 38 Kocham styczniowe przeceny.
Co do zamawiania ubran przez internet - jesli chodzi o norweskie sklepy internetowe i nie tylko, bym bardzo uwazala - tu rozmiarowka jest zupelnie inna niz w Polsce i dla przykladu niektore ubrania w rozmiarze S sa dla mnie duze kiedy to w Polsce o S moglam pomazyc Trzeba uwazac szczegolnie z bielizna - miseczki wypadaja mniejsze w porownaniu do polskich a gaciory za to sa mega olbrzymie wiec trzeba kupowac mniejsze. Szczegolnie Lindex ma takie olbrzymiaste rozmiary i Kappahl - tam to nawet w XS wchodze Czasem sie zastanawiam czy ta zawyzona rozmiarowka nie powstala w Norwegii dlatego by te wszystkie gigantyczne wieloryby czuly sie kobieco wchodzac w L a nie w XL No ale sie nie czepiajmy tylko przyjmijmy ze my musimy kupowac o rozmiar mniejsze
Moje faworyty to H&M, Cubus, Vero Moda, Be Young czasem w BikBok znajdzie sie jakis sweciorek lub kurtaleczka - ale ten sklep polecam mlodszym pania Glitter tez lubie ale wchodzic tam za czesto nie moge Bielizna fajna jest w Kappahl i w Lindexie i Cubusie. Buty, torebki i spodnie, zimowe kurtki kupuje w Polsce.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-27, 12:25   #13
ANDZIAAA84
Rozeznanie

Zamowilam sobie ostatnio katalog La redoute.. fajne ciuszki ale drogie.. musze kupic fajne bikini x 2 wiec chyba skusze sie na ellos bo jest o wiele tanszy chyba ze cos znajde w sklepach taniego..
W tamata sobote kupilam sobie fajne ciuszki w Cubusie byla promocja 3 rzeczy w cenie 2...
ANDZIAAA84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-10, 09:37   #14
patricia13
Wtajemniczenie

troche mnie zadziwiłyście.. mam tone rzeczy z lindexa, kupuje chyba z 10 lat w lindexie, fakt że nie na jakieś szczególne okazje, bardziej wygodne na wycieczki, do ogrodu i do domu, ale nigdy nie powiedziałabym złego słowa na jakość...:/
Stary 2010-03-10, 10:54   #15
Blushy
Raczkowanie

W zeszłym tygodniu kupiłam Jeggingsy w lindexie, przecenione z 2 stów na 130 i one są dobrej jakościi. Problem, ze mimo rozmiaru M (a ja noszę 40) trochę spadają z 4 literek. Zauważyłam, że lindex ma ogromne ciuchy, kupiłam też tunikę w rozmiarze S i ona też jest taka jakaś luźna Normalnie rzadko kiedy pasują na mnie S-ki. To chyba szwedzkie standardy rozmiarowe
Stary 2010-03-10, 17:57   #16
patricia13
Wtajemniczenie

no, tak- ostatnio dla mnie to na rękę, bo waga mi skoczyła, ale jakby sie zastanowić, to te 10 lat temu byłam chuda jak patyk i też mi sie podobały u nich rzeczy.. lindex swego czasu miał cudne sukienki w stylu folk, które potem spłynęły do indyjskich sklepów w polsce, nawet sie na dwie natknęłam jakimś cudem
Stary 2010-03-11, 17:50   #17
norka27
Zakorzenienie

Jakos Lindxa nie jest zla, gorzej z Cubusem - kilka pran i sweterki traca kolor, doslownie plowieja. Koszule sa ok ale duza czesc nie ma ciekawje jakosci. ja w Lindexie lubie bielizne i bizuterie. W Kapphalu tez. Jutro bede w Forde wiec moze sobie na zakupy skocze - nareszcie hehe H&M nadchodze
Stary 2010-03-11, 19:42   #18
patricia13
Wtajemniczenie

w kappahlu niezawodne są jeansy.. są idealne jak dla mnie..wszystkie możliwe kroje.. jestem im wierna od 7 lat..no i najlepszy jest klimat wyprzedaży w kappahlu.. zdarza mi sie jechac z godzine do skarholmen w tym czasie, bo wtedy najlepiej sie kupuje..istny sajgon)
Stary 2010-03-11, 20:22   #19
norka27
Zakorzenienie

spodni z kapphala jeszcze nie probowalam - mam swoje ulubione typy z Polandii, tu takowe kosztuja krocie Moja figura jakos ciezko sie wpasowuje w norweskie formy - wygladam jak w worku w wiekszosci ciuszkow. Za to rurki z Cubusa dopasowaly mi swietnie. Zbytniego wyboru tu nie mam ale jak jestem na zakupach w Bergen to szaleje - ale tylko w okresie wyprzedazy
Stary 2010-03-11, 21:26   #20
Blushy
Raczkowanie

Bylam dzis w Sztokholmie i ogladalam w Åhlénsie wiosenne buty od Guess ...cena tez piekna Na pocieszenie kupilam sobie w H&M zwykly bialy T-shirt
Stary 2010-03-12, 07:41   #21
patricia13
Wtajemniczenie

ciekawa jestem, jaka jest różnica asortymentowa w cubusie, kappahlu itd między szwecją i norwegią..
Stary 2010-03-12, 08:10   #22
Blushy
Raczkowanie

Ja mogę porównać jedynie Szwecję z Polską i wychodzi na to, ze asortyment jest bardzo podobny. Myślę, że nie powinno być większych różnic między Szwecją a Norwegią.
Widzę natomiast sporą różnicę w asortymencie Kapp Ahla porównując małe mieściny z dużymi.

A duńska Vila w Polsce uchodzi za markę francuską
Stary 2010-03-12, 08:18   #23
patricia13
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Blushy Pokaż wiadomość
Ja mogę porównać jedynie Szwecję z Polską i wychodzi na to, ze asortyment jest bardzo podobny. Myślę, że nie powinno być większych różnic między Szwecją a Norwegią.
Widzę natomiast sporą różnicę w asortymencie Kapp Ahla porównując małe mieściny z dużymi.

A duńska Vila w Polsce uchodzi za markę francuską
na pewno w porównaniu szwecji z polską wciąż utrzymuje sie takie roczne opóźnienie , czyli podobnie jak np. z usa
to, co dziś jest modne i nowe w stockholmie, do polski wejdzie za rok..nie wiem, czemu tak jest
z kappahlem u mnie jest tak, że mam swoje dwa ulubione i tam sie czuje najlepiej i masz racje, że jest różnica.. to samo z małymi oddziałamni ahlensa..chociaż jeden w farsta centrum ma takie rzeczy,których w żadnym innym oddziale nie ma.. czasami można tam upolować cudne gadżety- markowe breloki, portfele, kosmetyki .. nie wiem, czemu tam te rzeczy mają, a gdzie indziej nie.. jakiś zrzut czy co...
Stary 2010-03-12, 08:59   #24
Blushy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patricia13 Pokaż wiadomość
na pewno w porównaniu szwecji z polską wciąż utrzymuje sie takie roczne opóźnienie , czyli podobnie jak np. z usa
Myslalam o tym wiele razy i nie zauwazam zadnego opoznienia. Doszlam do wniosku ze to jest chyba jakis stereotyp W kazdym razie zeszloroczna kolekcja letnia byla na pewno taka sama w obu krajach. Wiem, bo kupilam w szwedzkim kappahlu sukienke upatrzona w Polsce
Stary 2010-03-12, 09:10   #25
patricia13
Wtajemniczenie

oj, nie stereotyp... jest tak, a przynajmniej te rzeczy,które mi sie podobają, a są w jakiś sposób nowe jeśli chodzi o krój..myślałam, że z biegiem lat to sie jakoś zrówna, ale nie.. buty, spodnie.. wzory na bluzkach..
Stary 2010-03-12, 19:28   #26
norka27
Zakorzenienie

Szczerze to w Szweckim sklepie z ubraniami bylam tylko raz i byla roznica, ale dotyczyla ona chyba tego ze to bylo duze miasto a u nas asortyment wsiowy - jak to juz ktos zauwazyl. Co do H&M w Polsce i tutaj to w Polsce wychodzi ta zabawa drogo i maja same stare szmaty Ja dzis bylam w duzym miescie i zakupy sie zrobilo skoro dzien wyplaty nadszedl hehe
Stary 2011-01-08, 08:42   #27
meg22
Zakorzenienie

chciałabym złożyć sobie zamówienie na H&M online, ale nie przyjmuje mojej polskiej karty kredytowej... muszę mieć norweską? Chodzi oczywiście o H&M norweski
Stary 2011-10-26, 08:43   #28
rybciagrzybciowa
Przyczajenie

Witajcie!
Pociągnę trochę watek, ponieważ wybieram się do Szwecji w okolicach stycznia-lutego. Chciałabym się dowiedzieć czy jest to dobry okres na wyjazd w celach nie tylko zwiedzania ale również zakupowych (wyprzedaże!!!).

Czy któraś z Was ma już jakieś wyprzedażowe doświadczenia i mogłaby coś poradzic?

Pozdrawiam ciepło!
rybciagrzybciowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-26, 11:56   #29
norka27
Zakorzenienie

Meg22 w Polsce sa karty platnicze i karty debetowe - te debetowe powinny miec z tylu trzycyfrowy numer kontrolny i wtedy mozesz placic za zakupy przez internet. Jezeli masz platnicza to dupa jasiu ni da rady - niestety te karty sa najbardziej popularne w Pl. W Norwegii satndardowo dostaje sie karte debetowa Visa i takie male ustrojstwo jak kalkulator ktory podaje jednorazowy kod pin dostepu do banku. ja pamietam ze w Polsce to sie dostawalo taka karte zdrapke z tymi kodami Kredytowych unikam - moj maz za to uzywa i nie ma roznic miedzy karta kredytowa miedzy krajami na swiecie - przewaznie sa mastercard. Wiec sprawdz z tylu czy masz ten trzycyfrowy numer kontrolny - jeli nie to masz karte platnicza ktora mozesz uzywac w minibankach i w sklepie ale nie przez internet.
Rybcia nie wiem jak w Szwecji ale w Norwegii wyprzedaze zaczynaja sie 27 grudnia i wtedy jest szal i mega kolejki Ceny w wielu sklepach sa bardzo kozystne - nawet taniej niz w Polsce. Oczywiscie te bardzo markowe(nie mowie o sieciowkach jak Cubus czy H&M bo to one wlasnie sa tu najtansze) sklepy sa drogie tak jak byly ale i tu mozna wynalezc przecenowe towary. Caly styczen i przewaznie luty wywalaja na sklepy ubranka na przecenach wiec jest w czym wybierac.
Stary 2011-10-26, 13:35   #30
meg22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Meg22 w Polsce sa karty platnicze i karty debetowe - te debetowe powinny miec z tylu trzycyfrowy numer kontrolny i wtedy mozesz placic za zakupy przez internet. Jezeli masz platnicza to dupa jasiu ni da rady - niestety te karty sa najbardziej popularne w Pl. W Norwegii satndardowo dostaje sie karte debetowa Visa i takie male ustrojstwo jak kalkulator ktory podaje jednorazowy kod pin dostepu do banku. ja pamietam ze w Polsce to sie dostawalo taka karte zdrapke z tymi kodami Kredytowych unikam - moj maz za to uzywa i nie ma roznic miedzy karta kredytowa miedzy krajami na swiecie - przewaznie sa mastercard. Wiec sprawdz z tylu czy masz ten trzycyfrowy numer kontrolny - jeli nie to masz karte platnicza ktora mozesz uzywac w minibankach i w sklepie ale nie przez internet.
Rybcia nie wiem jak w Szwecji ale w Norwegii wyprzedaze zaczynaja sie 27 grudnia i wtedy jest szal i mega kolejki Ceny w wielu sklepach sa bardzo kozystne - nawet taniej niz w Polsce. Oczywiscie te bardzo markowe(nie mowie o sieciowkach jak Cubus czy H&M bo to one wlasnie sa tu najtansze) sklepy sa drogie tak jak byly ale i tu mozna wynalezc przecenowe towary. Caly styczen i przewaznie luty wywalaja na sklepy ubranka na przecenach wiec jest w czym wybierac.
Bardzo dziękuję za odpowiedź no właśnie mam kartę z 3 cyferkami, i normalnie płacę nią za zakupy internetowe, np w Asosie. No nic, widocznie mam jakiegoś pecha a jak to jest w dostarczeniem ich? teraz już nie pamiętam, bo chciałam zrobić zakupy w norweskim h&m dawno temu, ale oni wysyłali do Polski???

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości