|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Co się ze mną dzieje ?
Kiedyś miałam straszne problemy z złym odżywaniem (fast foody i niezdrowe jedzenie). Wzięłam się za siebie i zgodnie z zaleceniami dietetyka zaczęłam jeść zdrowo, dużo warzyw i owoców.
Rok temu od października jednak moja waga zaczęła dramatycznie rosnąć. W ciągu 2 miesięcy przytyłam z 61 kg do 72 kg! Rzuciłam cały mój dotychczasowy sposób odżywiania i cały 2018 rok musiałam radykalnie ciąć kalorie. Obecnie ważę 64 kg przy 168 cm wzrostu. Chcę wrócić do 58 kg bo zwyczajnie dobrze się w tej wadze czułam. Niestety nie wiem co jest grane, ale jak tylko zacznę jeść normalnie i zdrowo jak kiedyś to waga znów rośnie w zastraszającym tempie. Aby waga utrzymała sie przy tych 64 kg to nie mogę przekraczać 600 kcal. W innym wypadku tyje. Jak to możliwe, że dieta ustanowiona przez dietetyka i sprawdzona przez wiele miesięcy nagle potrafiła doprowadzić mnie w tak krótkim czasie do nadwagi ? Dlaczego jestem skazana na 600 kcal aby nie dość, że nie chudnąć to utrzymać obecną wagę....(waga na tej diecie nie spada nawet o gram). Biegam, dużo spaceruje i podrózuje. Mam 24 lata. Błagam pomóżcie bo nie chce być na tak głodowej diecie, ale też nie chce mieć nadwagi. Wszyscy u mnie w rodzinie mają zaawansowaną otyłość stąd moje obawy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co się ze mną dzieje ?
Badałaś tarczycę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Jestem tuz przed badaniami prywatnymi (odkladalam pieniadze) jednak z tego co pamietam to kiedys badalam tarczyce i wyniki byly ok.
A badania wynikaja z innych powazniejszych dolegliwosci, niemniej wizja tego ze aby byc szczupla to do konca zycia bede zmuszona jesc tylko skromne sniadanie i jechac na witaminach i suplementach do konca zycia potrafi przerazic :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Być może masz niedoczynność, dla której typowe jest właśnie tycie. Metabolizm, nie działa tak jak powinien. Też miałam wyniki w normie. Ale to, że są w normie nie znaczy że są prawidłowe. Mój lekarz za pierwszym razem zbagatelizował wyniki. Dopiero za kilka miesięcy, gdy przekroczyły normę wysłał mnie do endokrynologa. A powinien to zrobić o wiele wcześniej. Nie martw się, na pewno da się rozwiązać Twój problem. Jeśli to nie tarczyca to trzeba będzie szukać dalej. Nie możesz się głodzić i jeść tylko 600 kcal. Na prawdę jest tak, że jak zjesz dajmy na to 1000 to od razu tyjesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Niestety tak sie dzieje bo glupia nie jestem i ngdy nie jadlabym samego sniadania i szprycowala sie tabsami. Gdy jadlam zdrowo i zbilansowanie to zaczelam miec nadwage.
A tarczyce zbadam sobie rowniez bo musze przebadac sie pod katem chorob neurologicznych bo mam niepokojace objawy. To raczej nie moze byc wina genow ? Bo jesli tak to przerabane :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
No bez wizyty u lekarza się nie obędzie
![]() A ile jadłaś na swojej diecie? Jest opcja, że za mało i metabolizm z czasem tak zwolnił. Chorujesz na coś, bierzesz jakieś nowe leki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:41.