![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak sie zabezpieczali nasi pradziadkowie?
Hejka.Tak mi przyszlo na mysl ze by zalozyc watek na temat:Jak zabezpieczali sie ludzie w dawnych czasach nasi, dziadkowie, pradziadkowie, prapradziadkowie?Czy to byl stosunek przerywany czy byly jakies inne zabobony
![]() ---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- Jaki myslicie?babcia mi opowiadala ze teraz zadrosci ludziom mlodym bo mogą się zabezpieczać a przedtem seks mogl skonczyc sie wpadka no i trzeba bylo sie zenic ![]() ---------- Dopisano o 00:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ---------- cos ciekawego znalazlam: Już w starożytności stosowano coś, czego współczesnymi następcami są rozmaite kapturki dopochwowe i wkładki. Chodziło o zatarasowanie drogi plemnikom. W tym celu wykorzystywano owoce, liście specjalnego gatunku brzozy, gąbkę nasączaną sokiem cytrynowym (naturalne gąbki to takie zwierzątka morskie, prostsze w budowie niż jamochłony) ,Środki antykoncepcyjne można też było przyjmować doustnie. Wywar z ruty na przykład lub wywar z ziaren dzikiej marchwi. Podobno działało. W ostateczności można było… połknąć żywą osę, a partner – by wspomóc działanie antykoncepcyjne – zjadał mielone jądra muła ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak sie zabezpieczali nasi pradziadkowie?
<suchar>
W 1272r Arabowie wynaleźli prezerwatywę używając do tego celu koziego jelita. W 1873 Brytyjczycy udoskonalili ten pomysł wyciągając najpierw jelito z kozy... ![]() </suchar> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
mozna sie zdziwic jak wczesnie wynaleziono aborcje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ziółka, wiedźmy, czarownice
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Zdaje się, że działa w taki sam sposób, jak tabletki jednoskładnikowe, tyle, że w tabletkach jest syntetyczny hormon, a w marchwi fitoprogesteron. Ale ręki sobie za to uciąć nie dam ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Moja babcia zagięła mnie kiedyś.
Oglądałam z nią jakiś serial i była tam sytuacja, gdzie kobieta miała wychodzić za mąż za faceta dla niej "odpowiedniego", wybranego (kasa, kasa i jeszcze raz kasa) a kochała biednego maszynistę xD Wtedy babcia powiedziała, że żeni się z tym mężczyzną, z którym najlepiej będzie finansowo a miłość potem przychodzi zawsze i że wszystkie kobiety tak robią ;] Już pomijam fakt, że na scenach erotycznych zawsze przełącza kanał, a jak widzi całującą się parę to pluje z obrzydzeniem ;] Cieszę się, że jestem inna, jednym słowem xD
I cel: ![]() ![]() II cel: ![]() ![]() III cel: ![]() ![]() Start: 16 listopada 2012 Meta: 1 kwietnia 2013. Zero słodyczy, zero alkoholu, zero napojów słodkich. Biust: 90 Talia: 94 Biodra: 102 Uda: 59 Łydki: 41 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Z ciekawostek: prezerwatywy lateksowe mają już 100 lat - a wynalazł je urodzony w Polsce chemik, Julius Fromm
![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Dawniej stosowano prezerwatywy z żółwich skorup, ze skóry jeńców, a także z jelit zwierzęcych
![]()
![]() |
#11 |
BAN stały
|
napar ze skorupy żółwia, jelita zwierząt.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
kapturki, gumki jakies tez byly. nie wiem czy do dostania w aptekach czy np sprowadzane z zagranicy.
no i aborcja jako srodek anty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Rozmawiałam z babcią na ten temat jakiś czas temu i powiedziała mi, że trzeba było "uważać", czyli stosowała stosunek przerywany. Były też globulki i babcia była bardzo zdziwiona jak dziadek skończył w niej i zaszła w ciążę, echhh
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Może nie pradziadkowie, ale...
W starożytnym Egipcie za skuteczny środek anty było uważane krokodyle łajno. z tym, że kobiety miały się nim smarować w hmm strategiczne okolice ciała, a mężczyźni mieli je rozwodnić i pić. Ktoś jest chętny do wypróbowania tej metody? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
dołączyć do listy można też kocie pęcherze stosowane jak prezerwatywy, no i słynny sposób mojej babci - tabletka aspiryny... trzymana kolanami aż ochota przejdzie
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
prawdopodobnie niektórzy współżyli wtedy kiedy planowali dziecko
![]() poza tym, antykoncepja, nawet jezeli była wynaleziona xxx lat temu, czyli jakies tam prezerwatywy z jelit itp była stosowana bardzo rzadko. Dlatego tez np. moja mama ma 8 rodzeństwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Bardzo fajne wątek
![]() Subskrybuję ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;37895022]Może nie pradziadkowie, ale...
W starożytnym Egipcie za skuteczny środek anty było uważane krokodyle łajno. z tym, że kobiety miały się nim smarować w hmm strategiczne okolice ciała, a mężczyźni mieli je rozwodnić i pić. Ktoś jest chętny do wypróbowania tej metody?[/QUOTE] W Egipcie jeszcze jedna rzecz była ciekawa-testy ciążowe, ok. 60-70% skuteczności: kobieta sikała do doniczki z ziarnem słonecznika, jak wykiełkował=ciąża.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak Wasze prababcie, ale u mnie te od strony mamy (wsie pod Radomiem, czyli 100 lat temu brud, kiła i mogiła
![]() ![]() Prababcie od strony taty (dawne tereny Prus, a potem Niemiec) miały po 2 dzieci. Babcia opowiadała mi, że stosowały prezerwatywy (wtedy były wielokrotnego użytku ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
mi babcia opowiadala,ze po 4 dziecku lekarz zaproponowal jej tabletki wiec jak widac juz wtedy jakies byly
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
jestę wieszczę
|
Moi się nie zabezpieczali, bo byli głęboko wierzący. Podobnie jak dziadkowie, więc mama jest jednym z 7 żywych ich dzieci.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
no właśnie kiedyś nie stosowali zabezpieczeń,kochali się i zachodzili w ciążę,dlatego takie modne były rodziny wielopokoleniowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
chyba niezbyt dobrze wychodziła im ta aborcja skoro były takie liczne rodziny.
pomijam kwestie medyczne,kiedy kobieta roniła,rodzila wczesniaki,które umierały,lub miała problemy z zajściem,jednak z opowiadań mojego ojca wiem,że na wsiach kobiety mordowały swoje dzieci,kiedy było ich za dużo.nikt się tym nie interesował,więc tak na prawde nie wiadomo ile byłoby dzieci,gdyby przestrzegano prawa życia. z aborcyjnych opowiadań babci wiem o gorących kąpielach i ciezkiej pracy w polu,dla hardkorowych bicie po brzuchu ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- Cytat:
![]() tak samo jak w rodzinach szlacheckich,gdzie liczyło się pochodzenie,a koandydaci byli okrojeni liczebnie.wybierało się kuzynow.ponoć te związki były bardzo zgodne,ponieważ ludzie mieli podobne poglądy i zapatrywania na życie. gdzieś słyszalam,że nie miłość i zauroczenie nie daje szansę na dobry związek,ale przyjaźń i partnerstwo. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2012-12-08 o 20:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=TmargoT;38038727]chyba niezbyt dobrze wychodziła im ta aborcja skoro były takie liczne rodziny.
pomijam kwestie medyczne,kiedy kobieta roniła,rodzila wczesniaki,które umierały,lub miała problemy z zajściem,jednak z opowiadań mojego ojca wiem,że na wsiach kobiety mordowały swoje dzieci,kiedy było ich za dużo.nikt się tym nie interesował,więc tak na prawde nie wiadomo ile byłoby dzieci,gdyby przestrzegano prawa życia. z aborcyjnych opowiadań babci wiem o gorących kąpielach i ciezkiej pracy w polu,dla hardkorowych bicie po brzuchu[COLOR="Silver"] Ja slyszalam o innych metodach aborcjii. Kolezanka mojej znajomej skakala z łóżka- coż chyba skutecznie bo niedlugo po tym poronila.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Obaj moi dziadkowie mieli po kilkoro rodzeństwa - jeden dziadek z prostej rodziny ze wsi, drugi z wykształconej z Warszawy. Natomiast obie babcie miały po jednej siostrze - i tutaj znowu: jedna z Warszawy, a druga ze wsi na Kresach Wschodnich. ![]() Natomiast moi rodzice oboje są jedynakami. Ale jakoś nie widziałoby mi się pytać dziadków jak się uchronili przed większą ilością dzieci ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
może trochę dalsi pradziadkowie ale dla ludzi w nowożytności (XVI-XVIII wiek) Kościół oczywiście propagował wstrzemięźliwość, a poza tym to stosowano stosunek przerywany, różne chusteczki nasączane octem żeby przesłonić wejście do pochwy oraz coś w stylu dzisiejszej prezerwatywy - wytworzona z lnu albo baranich jelit przywiązana kolorowymi wstążeczkami, ale prezerwatyw używano głównie w stosunkach pozamałżeńskich i z prostytutkami
![]() [studentka historii ![]()
![]() |
#28 | |
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() dokładnie ![]() A ja ususzoną w wazoniku, zawsze się śmieję, że trzymam na wszelki wypadek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Ja kiedyś czytałam, że kobiety piły alkohol, w którym wcześniej było moczone jądro bobra, ale nie wiem czy to jakaś lipa czy prawda była
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:21.