|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Omega 3- olej lniany, tabletki itp.
Witajcie
![]() Czy któraś z Was zażywa kwasy tłuszczowe omega 3? W formie tabletek, oleju lnianego nieoczyszczonego itp.? Jeśli tak to proszę przyłączcie się do wątku, będziemy się wspierać w suplementacji i mówić o efektach ![]() O tych kwasach tłuszczowych można wiele poczytać w internecie, tutaj wklejam tylko małą część tego jak pozytywnie wpływają na nasze zdrowie: "- mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń), - poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych, - zwiększają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na samopoczucie, - łagodzą zaburzenia ukrwienia, - pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia), - zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia, - zmniejszają ryzyko arytmii serca (jak leki nasercowe) – a przecież zawałowcy są szczególnie narażeni na arytmię, - pomagają zapobiegać zawałom serca, - stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze, - przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu, - sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych oraz towarzyszących im bólów, - obniżają podwyższony poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów oraz podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL, - obniżają ryzyko choroby nowotworowej, - redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie), - chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, - ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki, - są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci, - łagodzą bóle reumatyczne, - pozwalają utrzymywać dobrą formę umysłową ludzi starszego pokolenia („Journal of Neurology” i „The American Journal of Clinical Nutrition”), · wspomagają leczenie schorzeń psychicznych (m.in. schizofrenii), ADHD – nadpobudliwości psychoruchowej dzieci, dysleksji, dystrakcji, autyzmu (patrz: leksykon pojęć na końcu książki)." Od pewnego czasu sama piję olej lniany nieoczyszczony. Mam nadzieję, że pomoże mi on na wypadające włosy, zmęczenie... A Wy na co stosujecie kwasy tłuszczowe omega 3? Edytowane przez MalaArielka Czas edycji: 2011-12-05 o 13:09 |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Omega 3- olej lniany, tabletki itp.
Cytat:
![]() Nie suplementuję. Po prostu na co dzień używam oleju lnianego do sałatek ( nauczyłam sie go jeśc dawno temu- u moich dziadków był on standardowo stosowany do polewania pierogów, gołąbków, kapusty kiszonej- to kiedyś był bardzo popularny olej który na wsiach ludzie sami sobie tłoczyli na małą skalę. U nas w rodzinie przetrwała tradycja podawania na wigilijną kolację gołabków z kaszą gryczaną i grzybami, polewanych olejem lnianym ), jem często łososia, śledzie, sardynki oraz często jadam avocado i mango.Uważam że wystarczy. Efektów nie widzę bo zawsze tak jadłam wiec nie mam czego z czym porównywać
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
w moim wypadku może nie od zawsze, ale już dość długo konsumuję olej lniany nieoczyszczony, dodaję do wszystkiego
ryby oczywiście też, tłuste, chętnie surowe ![]() wybieram dokładnie tłuszcz z zakamarków przy skórze by nic się nie zmarnowało ![]() suplementacja-to na pewno nie to samo, bez porównania, przy odpowiedniej diecie raczej zbyteczna zjadam też wszelkie inne tłuszcze, ale tylko te naturalnie występujące w produktach (mięso tłuste(dobrego pochodzenia), podroby, smalec gęsi(od mamy) itp.) więc sądzę że przy takim dość naturalnym jadłospisie organizm sobie sam ładnie wybierze z niego co mu potrzeba dla optymalnego samopoczucia wydaje mi się najważniejsze nie zaśmiecać się przemysłowymi przetworzonymi tłuszczami, bo chyba to właśnie najbardziej niszczy pożądaną równowagę w organizmie innymi słowy-najpierw nie szkodzić trochę bez sensu odżywiać się byle jak i łudzić pomocą suplementów
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja z kolei przez ostatnie 3 miesiące piłam codziennie łyżkę oleju lnianego. O dziwo włosy mi już nie wypadają nadmiernie, a miałam z tym duży kłopot( z małymi przerwami mam tak od kilku/ kilkunastu lat). Myślę, że to miało pozytywny wpływ...
Teraz mam zamiar dodawać trochę siemienia lnianego do jogurtów itp.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
A ile powinnam pic tego oleju, skoro mam 17 lat? Bo akurat mam w domu. Jedna łyżka czy łyżeczka dziennie? I tak po prostu sam?
|
|
#6 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Ok,a co sądzicie o omega 3 w kapsułkach? To działa czy raczej nie? Hmmm... a taki olej lniany to jest smaczny? Chociaż może faktycznie taka łyżeczka dziennie to lepszy pomysł niż tabletka
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
smak lekko orzechowy, najlepiej dodawać do sałatek, bo u mnie próba spożywania łyżeczki solo, bez niczego powodował odruch wymiotny. Myślę, że na pewno lepiej niż tabletka
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.