Omega 3- olej lniany, tabletki itp. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-05, 13:08   #1
MalaArielka
Wtajemniczenie

Omega 3- olej lniany, tabletki itp.

Witajcie
Czy któraś z Was zażywa kwasy tłuszczowe omega 3? W formie tabletek, oleju lnianego nieoczyszczonego itp.? Jeśli tak to proszę przyłączcie się do wątku, będziemy się wspierać w suplementacji i mówić o efektach
O tych kwasach tłuszczowych można wiele poczytać w internecie, tutaj wklejam tylko małą część tego jak pozytywnie wpływają na nasze zdrowie:

"- mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń),
- poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych,
- zwiększają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na samopoczucie,
- łagodzą zaburzenia ukrwienia,
- pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia),
- zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia,
- zmniejszają ryzyko arytmii serca (jak leki nasercowe) – a przecież zawałowcy są szczególnie narażeni na arytmię,
- pomagają zapobiegać zawałom serca,
- stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze,
- przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu,
- sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych oraz towarzyszących im bólów,
- obniżają podwyższony poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów oraz podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL,
- obniżają ryzyko choroby nowotworowej,
- redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie),
- chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki,
- są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci,
- łagodzą bóle reumatyczne,
- pozwalają utrzymywać dobrą formę umysłową ludzi starszego pokolenia („Journal of Neurology” i „The American Journal of Clinical Nutrition”),
· wspomagają leczenie schorzeń psychicznych (m.in.
schizofrenii), ADHD – nadpobudliwości psychoruchowej dzieci, dysleksji, dystrakcji, autyzmu (patrz: leksykon pojęć na końcu książki)."

Od pewnego czasu sama piję olej lniany nieoczyszczony. Mam nadzieję, że pomoże mi on na wypadające włosy, zmęczenie...
A Wy na co stosujecie kwasy tłuszczowe omega 3?

Edytowane przez MalaArielka
Czas edycji: 2011-12-05 o 13:09
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-05, 14:21   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: Omega 3- olej lniany, tabletki itp.

Cytat:
Napisane przez MalaArielka Pokaż wiadomość
Witajcie
Czy któraś z Was zażywa kwasy tłuszczowe omega 3? W formie tabletek, oleju lnianego nieoczyszczonego itp.? Jeśli tak to proszę przyłączcie się do wątku, będziemy się wspierać w suplementacji i mówić o efektach
O tych kwasach tłuszczowych można wiele poczytać w internecie, tutaj wklejam tylko małą część tego jak pozytywnie wpływają na nasze zdrowie:

"- mają pozytywny wpływ na krążenie krwi (działają jak teflon w naczyniach krwionośnych nie pozwalając przyklejać się złogom do powierzchni ścianek naczyń),
- poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych,
- zwiększają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego pozytywnie na samopoczucie,
- łagodzą zaburzenia ukrwienia,
- pomagają zapobiegać trombocytopenii, tj. małopłytkowości polegającej na zmniejszaniu się ilości krwinek płytkowych (skutkuje to skazą krwotoczną, skłonnością do krwawień, wybroczyn, upośledzeniem zatrzymania krwawienia),
- zmniejszają krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu nadciśnienia,
- zmniejszają ryzyko arytmii serca (jak leki nasercowe) – a przecież zawałowcy są szczególnie narażeni na arytmię,
- pomagają zapobiegać zawałom serca,
- stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze,
- przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu,
- sprzyjają likwidacji przewlekłych stanów zapalnych oraz towarzyszących im bólów,
- obniżają podwyższony poziom trójglicerydów odpowiedzialnych za tworzenie się zatorów oraz podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu HDL,
- obniżają ryzyko choroby nowotworowej,
- redukują dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie),
- chronią przed chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki,
- są niezbędne w prawidłowym rozwoju dzieci,
- łagodzą bóle reumatyczne,
- pozwalają utrzymywać dobrą formę umysłową ludzi starszego pokolenia („Journal of Neurology” i „The American Journal of Clinical Nutrition”),
· wspomagają leczenie schorzeń psychicznych (m.in.
schizofrenii), ADHD – nadpobudliwości psychoruchowej dzieci, dysleksji, dystrakcji, autyzmu (patrz: leksykon pojęć na końcu książki)."

Od pewnego czasu sama piję olej lniany nieoczyszczony. Mam nadzieję, że pomoże mi on na wypadające włosy, zmęczenie...
A Wy na co stosujecie kwasy tłuszczowe omega 3?
Na zdrowie stosuję.
Nie suplementuję.
Po prostu na co dzień używam oleju lnianego do sałatek ( nauczyłam sie go jeśc dawno temu- u moich dziadków był on standardowo stosowany do polewania pierogów, gołąbków, kapusty kiszonej- to kiedyś był bardzo popularny olej który na wsiach ludzie sami sobie tłoczyli na małą skalę. U nas w rodzinie przetrwała tradycja podawania na wigilijną kolację gołabków z kaszą gryczaną i grzybami, polewanych olejem lnianym), jem często łososia, śledzie, sardynki oraz często jadam avocado i mango.
Uważam że wystarczy. Efektów nie widzę bo zawsze tak jadłam wiec nie mam czego z czym porównywać

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-05, 15:37   #3
macerata
Zakorzenienie

w moim wypadku może nie od zawsze, ale już dość długo konsumuję olej lniany nieoczyszczony, dodaję do wszystkiego
ryby oczywiście też, tłuste, chętnie surowe
wybieram dokładnie tłuszcz z zakamarków przy skórze by nic się nie zmarnowało
suplementacja-to na pewno nie to samo, bez porównania, przy odpowiedniej diecie raczej zbyteczna

zjadam też wszelkie inne tłuszcze, ale tylko te naturalnie występujące w produktach (mięso tłuste(dobrego pochodzenia), podroby, smalec gęsi(od mamy) itp.) więc sądzę że przy takim dość naturalnym jadłospisie organizm sobie sam ładnie wybierze z niego co mu potrzeba dla optymalnego samopoczucia

wydaje mi się najważniejsze nie zaśmiecać się przemysłowymi przetworzonymi tłuszczami,
bo chyba to właśnie najbardziej niszczy pożądaną równowagę w organizmie
innymi słowy-najpierw nie szkodzić
trochę bez sensu odżywiać się byle jak i łudzić pomocą suplementów
Stary 2012-01-17, 23:02   #4
MalaArielka
Wtajemniczenie

Ja z kolei przez ostatnie 3 miesiące piłam codziennie łyżkę oleju lnianego. O dziwo włosy mi już nie wypadają nadmiernie, a miałam z tym duży kłopot( z małymi przerwami mam tak od kilku/ kilkunastu lat). Myślę, że to miało pozytywny wpływ...
Teraz mam zamiar dodawać trochę siemienia lnianego do jogurtów itp.
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-03, 16:00   #5
klada
Zakorzenienie

A ile powinnam pic tego oleju, skoro mam 17 lat? Bo akurat mam w domu. Jedna łyżka czy łyżeczka dziennie? I tak po prostu sam?
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 02:21   #6
EnfantXxTerrible
BAN stały

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
A ile powinnam pic tego oleju, skoro mam 17 lat? Bo akurat mam w domu. Jedna łyżka czy łyżeczka dziennie? I tak po prostu sam?
To zależy od oleju. Jeżeli jest to olej niskolinolenowy, Omegi-3 może być tam i 3%. Jeżeli jest to olej nieoczyszczony (zimno tłoczony), inaczej budwigowy, to kwasów Omega-3 może być i 50%. Olej lniany budwigowy ma takie właściwości, ponieważ jego tłoczenie na zimno (z siemienia niemodyfikowanego genetycznie), opiera się na mechanicznym wyciskaniu oleju z nasion bez udziału podgrzewania, sprawia to, że olej nie traci swoich naturalnych struktur i właściwości biologicznych. Powiedz, jaki posiadasz olej, to coś postaram się poradzić.
EnfantXxTerrible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-05, 23:29   #7
bluebery
Przyczajenie

GG do bluebery

Ok,a co sądzicie o omega 3 w kapsułkach? To działa czy raczej nie? Hmmm... a taki olej lniany to jest smaczny? Chociaż może faktycznie taka łyżeczka dziennie to lepszy pomysł niż tabletka
bluebery jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 12:36   #8
kotwilka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bluebery Pokaż wiadomość
Ok,a co sądzicie o omega 3 w kapsułkach? To działa czy raczej nie? Hmmm... a taki olej lniany to jest smaczny? Chociaż może faktycznie taka łyżeczka dziennie to lepszy pomysł niż tabletka
Olej lniany - smak zależy od firmy, próbowałam kilku i tylko z firmy Dary Natury był dla mnie do wypicia smak lekko orzechowy, najlepiej dodawać do sałatek, bo u mnie próba spożywania łyżeczki solo, bez niczego powodował odruch wymiotny. Myślę, że na pewno lepiej niż tabletka i do tego ryby ze 3 razy w tygodniu.

kotwilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości