|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
ochrona danych osobowych
czy to mozliwe aby ten przepis nie obowiązywał księdza?
A dokładnie: w prafii moich rodzicow, ksiądz na kazdej mszy czyta zapowiedzi w nastepujacy sposób: "do sakramentu malzenstwa przygotowuje sie panna Zosia Nowak zamieszkała w Waraszawie, w prafii XY, na ulicy Marszałkowskiej 20m100, oraz kawaler..." i tu tez podaje wszystkie dane, szkoda ze jeszcze nie grupe krwi! Do cholery czy tak mozna? Ja w tamtej prafii brałam slub i tez tak mnie podobno czytał! A co komu do tego gdzie ja mieszkam i jaki mam nr. na drzwiach! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ochrona danych osobowych
Rzeczywiście ,jest to chyba łamanie prawa ze strony księdza.A on podlega takiemu samemu prawu jak i jego parafianie.
![]() |
![]() |
#3 |
Mrs Mrau
|
faktycznie dziwne
![]() u mnie czyta tylko imię nazwisko i parafię |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Nie no bez jaj.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
kogo nasłac na niego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
oooo Coś jest nie tak :/, może trzeba iśc do księdza i mu powiedzieć, porozmawiać
![]()
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
To rzeczywiscie dziwne, widocznie nikt nie mial odwagi mu zwrocic uwagi... W sumie jesli to duza parafia to wiekszosci ludzi pewnie i tak to nic nie powie i nie obejdzie ich taka info , ale wyobrazam sobie jakie to musi byc irytujace zostac wyczytanym w ten sposob ...
![]() |
#9 |
BAN stały
|
bedzie to łamaniem prawa jezeli przyszłe małżeństwo nie podpisali rzadnego dokumentu stwierdzajacego ze udzielaja zgody na przetwarzanie danych osobowych mozna ta sprawe skierowac do saddu jezeli jednak podpisywali nic nie mozna zrobic
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
U mnie w parafii też podaje się dokładne dane (nie pamiętam czy z numerem mieszkania, ale ulicę i numer bloku na pewno).
Ale według mnie nikt właśnie nie ma odwagi zwrócić uwagi, bo to przecież ksiądz... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
To ja Was chyba zaskoczę. W mojej parafii ksiądz na mszy św. nie wyczytuje nazwisk. Dane narzeczonych (imię, nazwsko, adres, data i miejsce urodzenia, nazwiska rodziców i panieńskie nazwiska matek narzeczonych) wiszą w gablocie przed wejściem do kościoła.
W innej parafii w gablocie widziałam wywieszone tylko imię i nazwisko oraz stan cywilny. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raróg
|
U mnie też jest tylko nazwisko i stan cywilny w gablocie. O żadnym wyczytywaniu danych osobowych nie ma mowy i to od dawna. Wydaje mi się, że to trochę staroświecki zwyczaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Parafia jest duza, ale dobra w kłapaniu buzią, nikt nic nie zrobi. Mimo ze juz nie jestem parafianka to za wyczytanie mnie w ten sposób, chetnie poinformowałabym odpowiednie władze, bo księżulek przegina w wielu sprawach-nie koniecznie urzędowych, ale miedzyludzkich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.