![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ichtiwegetarianizm
tak jak w temacie: kto jest co sadzicie, itd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ichtiwegetarianizm
a co to? jedzenie mięsa tylko z ryb? bo jak tak- to ja własnie jestem ichtiwege
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
ja juz 6 lat w sumie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
a ja sie zastanawiam nad przejsciem jak do tej pory jestem COŚTAMtarianką czyli jadlam czasami mieso drobiowe, jakos raz na 2 tyg. a teraz o tym ichti mysle tylko ze zadnych ciekawych rzeczy o tym w necie nie znalazlam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Byłam nią przez kilka lat. Niedawno zdecydowałam się na ichti.
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mnie zastanawiaja dwie kwestie- czy to jest zdrowe. nie ktorzy mowia ze mieso jednak jesc trzeba. czy aby napewno :/ a drugie- tez macie problem jak np. znajomi ida na burgera i odrazu tysiace pytan sie pojawia? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
hej,je rez mam ostatnio takie odrzucenie od miesa,nawet nie moge na nie patrzec,jakas gotowana szynka,i np;salami ok,ale mielone ,schabowe i takie tam poprostu mnie odrzucaja,czy to znaczy ze moj organizm nie "chce jesc miesa,i sie broni"?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ichtiwegetarianką jestem od 7 miesięcy w tym 3 miesiące byłam typową wegetarianką. Jednak ze względu na mój młody wiek, musiałam włączyć do swojego jadłospisu ryby. Prawidłowo skomponowane posiłki ichti są tak samo wartościowe jak normalne. Ja na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie zjedzenia mięsa. A zaczęło się zupełnie niewinnie - po prostu pewnego dnia powiedziałam nie jem mięsa i tak już zostało.
Znajomi jak to znajomi raz powiedziałam, że nie jem mięsa , wytumaczyłam i koniec. Przecież w naszych czasach różne ideologie to nic nowego ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
A tam niezdrowe
![]() W sklepach ze zdrową żywnością są wędliny które zawierają AŻ 85 % mięsa. Te z masarni mają w sobie masę wypełniaczy, konsewantów etc. Odkąd pamiętam, zawsze won unoszaca sie w masarniach przyprawiala mnie o mdlosci. Nawet jak takim malym berbeciem bylam nie znosilam tego zapachu. Nie lubilam nigdy miesa czerwonego, czasem piers kurczaka jadłam, bez entuzjazmu jednak .. Znajomi .. czasem tylko, jak bylam mlodsza, wychowawczyni na ogniskach klasowych chciala mi wcisnac kielbase na sile, bo myslala, ze zapomnialam z domu ![]() Mysle, ze jak ktos umiejetnie zastapi (jajka, nabial, soja, w przypadku ichti - ryby) to dieta tą mozna zaliczyc jest do zdrowych.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
zdecydowaliscie sie byc ichti tylko ze wzgledow zdrowotnych czy dietetycznych?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
jestem już 2 lata i pół;p a mam lat 15. na początku nawet ryb nie jadłam, ale od jakiegoś roku muszę ze względów zdrowotnych. w sumie to nie mam nic przeciwko bo jednak mają dużo wartości odżywczych no i są zdrowe.
ostatnio mnie ciągnie do kurczaka ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Zooosia skoro Cię ciągne to polecam zjeść. Jesteśmy w takim wieku, gdzie eksperymentować należy ostrożnie. Mnie ciągnęło do ryb i okazało się, że brakowało mi odpowiednich składników
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
jak na razie jeszcze poczekam. bo jednak długo nie miałam mięsa w ustach, a może to tylko przejściowe bo ostatnio się odchudzałam. teraz jestem na U więc mam nadzieje, że wszystko bedzie w normie niedługo. bo jak dłużej mysle o tym ze mialabym zjeść mięso to jednak mnie odrzuca.. no martwe zwierzę i w ogóle
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
znajomi to juz sie przyzwyczailam (jak tego nie slysze to az mnie szokuje) ale doslownie 9 na 10 chlopakow reaguje no to ze nie jem miesa slowami: "to co Ty jesz?!" a potem z ich strony nastepuje wmurowanie i dwa dni ciezkiej rozkminy jak to tak sie da ;p a reszty to nie rusza, nawet druga babcia po 3 latach juz przestala sie dziwic ze nie jem miesa i nie proponuje mi pieczeni za kazdym razem ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem narazie semi, aczkolwiek nad ichtiwegetarianizmem poważnie się zastanawiam. Mam zamiar całkowicie zrezygnować z mięsa (dopuszczając ryby) dopiero za jakiś czas. Chcę przejść na wegetarianizm stopniowo i w momencie, gdy będę czuła, że to już jest czas
![]()
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
to bardzo dobrze. ja zrobiłam wręcz przeciwnie, z dnia na dzień całkowicie wyeliminowałam mięso oraz ryby;p no ale cóż, błędy młodości;d
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja obejrzałam film o zakładach mięsnych w starachowicach... od tego moemntu mam wstręt nawet do mięsa, które zabije i zrobi moja teściowa
![]() na poczatku ( pół roku) byłam całkowicie wege, potem zaczełam jeśc rybki... wyszłam z założenia, że moge jeść to, co moge sama zamordowac bez wstretu ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
We mnie od zawsze wstret budzil widok zza szyb masarni. Nigdy tez nie przepadalam za miesem .. Jak bylam mlodsza i bardziej tazalezna od mamy, przerzuwajac kotleta np. nie moglam przestac myslec o tym co jest w srodku .. Jakos tak .. Jak mama nie patrzyla to wyrzucalam pod stol psu
![]() Tyle ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
1,5 roku ichtiwege jestem
![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Nie wiedzialam,że tak to sie nazywa, ale jestem od 10 lat. I dobrze mi z tym.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
ino ze w polsce to taki z rybami problem (nie liczac paprykarza szczecinskiego itp
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
U mnie jest tak, że mój tato ma ciągle nadzieje, że wrócę do mięsa, ale nie, zwymiotowałabym chyba jakbym miała zjeść kiełbasę
![]() ![]() ![]()
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
aaaa...to tak sie nazywa. to ja tez jestem. od ponad 7 lat. miesa i tak nigdy nie lubilam. nie chce na sile byc strikte wege bo nie czuje sie na silach - slucham po prostu sygnalow mojego ciala. i nie jestem gotowa odstawic ryb jak narazie.
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
ja odstawiłam na pół roku, ale jednak za bardzo lubię ryby aby się z nimi rozstać
![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
A mnie coś ostatnio nie bardzo ryby wchodzą. Czasem skusze sie na tuńczyka w puszce (robie taka słatkę z kus-kusem i sosem czosnkowym) lub łososia z grilla. Ale tak ogólnie to mimo,ze nie jem miesa mam poczucie,ze nie odżywiam się zbyt zdrowo.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
czasem tez mam problem z fast foodami ale jakos nie przepadam czasem sie skusze na pizze wege, lub frytki i od super okazji kebab ale bez miesa. a ryby u mnie na ds to poza pierogami najpopulatrniejsze danie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Kurczę, nie wiedziałam co znaczy to ichti, ale wikipedia pomogła
![]() Ja przed jakiś czas też nie jadłam mięsa (czerwonego, drobiu) ale jadłam ryby, ale chyba definitywnie porzuciłam myśl o zjedzeniu kiedykolwiek ryby po obejrzeniu filmiku z krwaweswieta (melodia War is over, może kojarzycie?)- bezsensowne zabijanie ryb, dla wigilijnej tradycji. Wcześniej już też nie jadłam ryb, ale po tym filmiku już nie mam ochoty zjeść ryby przenigdy. Cytat:
![]() ![]() A potem rozmowa z moim partnerem, nie sądziłam, że po paru głębszych będziemy w stanie prowadzić taką dyskusję ![]() Jakby nie było - roślina też żyje, jest tak samo stworzona przez Boga (dla niewierzących jakaś inna teoria ![]() Zwierzę czuje ból, strach, pokazuje to, widać to w jego oczach. Zdaniem mojego partnera roślina też czuje, tylko jest inaczej skonstruowana i nie potrafi tego pokazać. I on nie widzi różnicy pomiędzy jedzeniem roślin a zwierząt. Bo niby skąd wiem, co sobie myśli taka marchewka ![]() A ja uważam, że człowiek, który bez opamiętania je mięso, nie zachowuje się do końca w porządku. Wiem, śmiały pogląd, ale mam do niego prawo. Dziś, kiedy mamy tyle produktów i można wybrać coś innego, coś co da nam tyle samo składników odżywczych (20% szynki w szynce ![]() Co innego człowiek pierwotny, który był zmuszony do zabijania zwierząt, bo nie miał wokół supermarketów pełnych półek z innymi produktami. Nie ma popytu, nie ma podaży. Cytat:
W tej chwili myśl, że mogłabym zjeść kawałek mięsa napawa mnie obrzydzeniem. Obojętnie, czy miałby to być kurczak, krowa czy koń. Tak, jestem wielką hipokrytką, bo zeżarłam ostatnio żelki Haribo, przyznaję. Jedyne żelki, które udało mi się znaleźć, bez żelatyny, jak dla mnie są niejadalne ![]() Ostatnio ktoś mi zadał pytanie czy czuję się lepsza, że nie jem mięsa. Pytanie postawione złośliwie, ironicznie, ale chyba coś w tym jest ![]() Mam czyste sumienie, nie, nie uważam jedzących mięso za morderców, ale dziwi mnie ich postawa (tak samo jak innych może dziwić moja), jest mi z tym lepiej, lżej, że nie mam na sumieniu żadnej niewinnej istotki. Ufff, tyle ![]() Nie chciałam nikogo urazić jak coś ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze jedno - nie odżywiam się zbyt zdrowo, ostatnio to już w ogóle, nie wiem co się ze mną dzieje.
![]() Ale nie ma to nic wspólnego z jedzeniem czy niejedzeniem mięsa, naprawdę. Fast foodów nie jem od bardzo dawna, więc żadne hamburgery czy Happy Meale ![]() Zamiast szynki, czy pasztetu - pasztety sojowe. Są substytuty. Moje złe odżywianie wynika raczej z mojego lenistwa, a tu nie chce mi się przygotować pomidora, to iść po jabłko, to wybieram czekoladę zamiast naturalnego jogurtu. Moje błędy, nad którymi staram się pracować ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:12.