|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
mieszkanie NIE MA KSIĄG WIECZYSTYCH - problem? sąsiedzi nie chcą - jak ich przekonać?
Kontunuuję z tego wątku: Czy kupiłabyś mieszkanie połowę taniej gdy sąsiedzi mają karaluchy?, ale to nowy temat więc zakładam tutaj nowy temat
![]() Pytanie: JAK PRZEKONAĆ sąsiadów do zgody na założenie KSIĄG WIECZYSTYCH na mieszkania? * kupujemy mieszkanie które jest spółdzielczo-własnościowe * 90% mieszkańców bloku to ludzie starsi * blok z lat 70 * problem: NIE MA KW ale spółdzielnia ma użytkowanie do 2050 i próbowała nie raz założyć księgi wieczyste by mieszkania nie było spóldzielczo-własnościowe tylko były odrębną własnością, bo pzrecież gdyby był proces o tą ziemię na której stoi blok to ludzie są wywalani z bloku i nie mają ani 1 zł za ich mieszkanie * spółdzielnia chciała założyć KS ale mówili mi i tż że jest problem bo ci mieszkańcy muszą się WSZYSCY zgodzić. A jest paru staruszków którzy nie chcą bo albo się boją że jakieś zmiany będą albo nie zgadzają się z tym ile mają przypisanych metrów za działkę pod blokiem czy ja dobrze rozumiem ale chodzi o decyzję:
BO NIE ROZUMIEM jak można nie chcieć mieć mieszkania jako swoją własność ?? ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: mieszkanie NIE MA KSIĄG WIECZYSTYCH - problem? sąsiedzi nie chcą - jak ich prze
Spółdzielnia coś kręci, co ma zgodna mieszkańców do uregulowania gruntów pod blokiem? Nic. Kupiłam spół-wł. w zeszłym roku z uregulowanym gruntem a księgi nie mam, kilka sąsiadów ma, reszta nie ma, a jak chcę to składam wniosek o założenie i zakładają (tzn. jak się zapłaci
![]()
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dot.: mieszkanie NIE MA KSIĄG WIECZYSTYCH - problem? sąsiedzi nie chcą - jak ich prze
To jest to "karaluchowe" mieszkanie? Oj, będziecie mieć chyba "wesoło" z całym tym interesem.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Też mi się wydaje że spółdzielnia cos kręci, bo KW to powinna być sprawa każdego z osobna. Powinnaś się spróbować dowiedzieć jak to jest wg prawa, bo przekonałam się o tym że spółdzielnie często kręcą własne lody. Ja kiedyś też miałam to uregulować zaraz po zakupie mieszkania ale po remoncie został mi debet więc sprawa się odwlokła, że dopiero niedawno mi o niej się przypomniało.
Mam pytanie. Orientujesz się może jaką kwotę musielibyście za to zapłacić? Chyba też zacznę się interesować tematem niedługo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
założenie księgi wieczystej to koszt ok. 200zł
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Opłaty narzuca ustawa, więc w całej Polsce są takie same ceny. http://www.warszawa.so.gov.pl/wysokosc-oplat.html
, kiedyś to chyba zależało od wartości mieszkania, dlatego opłaty były większe
![]() |
#8 |
DOMator
|
Sama spółdzielnia ma założoną KW dla danej działki i budynku. Im pewnie chodzi o to, że grunt jest w użytkowaniu wieczystym i chcą namówić ludzi do przekształcenia w prawo własności oraz założenie odrębnych KW dla poszczególnych lokali lub coś takiego.
W przypadku przekształcenia trzeba się liczyć z opłatą za przekształcenie. Później zamiast zwykle sporej opłaty za uż. wieczyste płaci się prawo własności ułamkowej części gruntu. W moim mieście wnioski o przekształcenie ruszyły lawinowo, jak urząd zrobił aktualizację opłat na podstawie nowej wyceny. A że wartość gruntów w ostatnich latach rośnie, w pewnym czasie nawet dość sporo, to niektórzy dostali opłatę podwyższoną o setki procent (przedsiębiorcy mający atrakcyjne działki usługowe dostali najbardziej po pupie). Ludzie zaczęli wówczas liczyć, że parę lat płacenia podwyższonej opłaty za wieczyste równa się kwocie, jaką zapłacą za przekształcenie uwzględniając to, że dostaną bonifikaty przy przekształceniu. W dłuższej skali zyskuje się na przekształceniu gruntu na własność. W przypadku przekształcenia uw w prawo własności potrzebna jest zgoda jeśli nie wszystkich to niemal wszystkich właścicieli mieszkań. Każdy z osobna składa wniosek (zwykle przez spółdzielnię czy zarządcę), a zarządca pilotuje sprawę w urzędzie. Wydaje się jedną decyzję na całą działkę i na wszystkich mieszkańców. Tyle pokrótce kojarzę. Z góry wybaczcie za brak szczegółów i podstawy prawnej, ale ja się tą tematyką nie zajmuję zawodowo. Ot, coś tam wiem od koleżanki. Friese, dziwny masz ten blok - karaluchy, zsypy, niereformowalni sąsiedzi...
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba że jesteście pewne że ja mogę na swoje mieszkanie założyć KW? bo spółdzielnia mówi że MUSI być zgoda WSZYSTKICH mieszkańców wspólnoty, tak jak w przypadku np usunięcia zsypu na śmieci bo są tam karaluchy i szczury w tym bloku ![]() wola zyc z karaluchami i szczurami i zsypem, niz zamknietym zsypem i wozeniem smieci winda i posiadaniem porzadku. Ci starsi ludzie w tym bloku mnie wykończą ![]() ---------- Dopisano o 01:57 ---------- Poprzedni post napisano o 01:55 ---------- Cytat:
czyli WSZYSCY muszą się raczej zgodzić i spółdzielnia nie kłamie, prawda? ![]() weź nic nie mów :P niereformowalni sąsiedzi którzy są starsi i lepiej jak jest tak jak teraz bo nie lubią zmian, nawet na lepsze ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ale pod tym blokiem w ogóle nie ma uregulowanych gruntów? Jeśli grunty są na wieczyste użytkowanie to księgę możesz założyć an swoje mieszkanie (i nikt cię z niego nie wyrzuci a bloku nie zburzy
![]() A jeśli chodzi o grunt na własność i wieczyste użytkowanie to jak już wyżej napisano, różnica jest w opłatach czy tam wykupie tego gruntu. W teorii (w praktyce chyba też, nigdy nie słyszałam, żeby zburzyli blok z mieszkaniami spół-wł) właściciel gruntu musi mieć interes społeczny, żeby wieczystego użytkowania nie przedłużyć ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jest wieczyste użytkowanie do 2050 - tak powiedzieli mi we współdzielni ![]() ![]() i że co chwilę starają się założyć KW ale to musi być zgoda wszystkich mieszkańców a są starsi ludziek tórzy nie chcą założyć KW
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
a nie kojarzysz czy jeżeli te użytkowanie gruntu jest do 2050 to KW będzie tylko do 2050?
![]()
![]() |
#14 | |||
Konto usunięte
|
nie kupuj mieszkania spółdzielczo własnościowego. nie kupuj po prostu.
to największe złodziejstwo i najbardziej debilna forma własności jaką świat widział. a ile problemów. serio, odpuść. płacisz monstrualne czynsze żeby utrzymac spółdzielnie, płacisz za złodziejskie podzielniki ciepła które nic sensownego ci nie nabijają, płacisz za komunę ![]() i spółdzielnia nic nie kręci, to jest na tyle za przeproszeniem posrana sytuacja, że u nas też - było mieszkanie spółdzielczo własnościowe ale nikt nie miał księgi, bo trzeba było założyć na cały blok, ale ludzie nie chcieli bo wykup gruntu tamto-sramto-siamto i weź potem się z tym bujaj. chyba nikt nie umiał nam sensownie pomóc. istnieją bloki z nieuregulowanym gruntem i jest ich bardzo dużo bo wszyscy mieszkańcy muszą się zgodzić na wykup. a to się nie dzieje. namów do czegoś starszych ludzi którzy nie czają bazy i nie rozumieją wartości mieszkania które dostali za darmo ![]() eibhlin87 odpisała ci bardzo rzeczowo i sensownie, ale od siebie dodam, że po moich przebojach z kupnem spółdzielczo własnościowego mieszkania z identyczną sytuacją, po prostu sobie odpuściłam. wszystko się da zrobić, ale to nie ma najczęściej najmniejszego sensu i gra nie jest warta świeczki. ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Cytat:
spółdzielnie <3 temat rzeka ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
DOMator
|
A propos mieszkań spółdzielczo-własnościowych, to dowiedziałam się ostatnio od znajomej, że faktycznie one mogą nie mieć księgi wieczystej. Bywa też, że ktoś zabezpiecza hipoteką na mieszkanie jakiś kredyt i wówczas sam sobie zakłada KW na swój lokal. Bywa też tak, że później spółdzielnia przekształca lokale i w ferworze walki zakłada drugą KW na ten sam lokal. Podobno przypadek autentyczny. Odkręcanie tego wymaga złożenia wniosku do sądu o zamknięcie KW, generalnie cyrk.
Swoją drogą to dziwny twór ta spółdzielnia, skoro nie musi mieć nawet KW dla swoich nieruchomości. Wydawało mi się, że KW to obligatoryjna sprawa, a tu się okazuje, że nawet notariusze miewają zamieszanie z tymi mieszkaniami.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
drabineczka jesteś genialna, dziękuję Ci bardzo za wiadomość.
Elfia4 - dziękuję Ci również Kurcze, problem w tym, że zaczęliśmy już tam remont, ale kilka razy już myślałam czy nie zrobić remontu i po prostu sprzedać .......
bo kara pienięzna nam sie szykuje i postawienie scianki na nowo ![]() a nie chce tej scianki miedzy kuchnia a pokojem bo kuchnia jest klaiustrofobiczna !!! ![]() ![]() ahh.... no muszę to przemyśleć dobrze, TŻ ma pomysł mieszkać tam np 2,3 lata i potem sprzedać (to meiszkanie nie jest jeszcze nasze, w lipcu mamy je kupić mamy dopiero)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2015-02-13 o 00:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
No. czekaja cie teraz nieprzyjemnosci ale tak wlasnie wyglada mieszkanie spoldzielcze. Dlatego bym sobie odpuscila. Oni ci przez balkon wejda zeby sie dowiedziec co robisz w mieszkaniu. A jak w mieszkaniu byl przeprowadzany remont generalny z wymiana elektryki i zerwaniem wylewki to spoldzielnia miala klucze so mieszkania bo doplacalu do tego remontu. To jest jakis patologiczny wymysl postkomunistyczny. Dajcie sobie spokoj czym predzej bo potem bedzie tylko gorzej
---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- To jest tragiczna komuna. Ja wnioski pisalam o udzielenie informacji bo nikt nie potrafil mi odpowiedziec. Kupujac mieszkanie dochodzi ok dwoch tysiecy wpisowego do spoldzielni kumasz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Spółdzielczo-własnościowe prawo do nieruchomości to najlepsze prawo jakie może być <3 Nie wyobrażam sobie wyodrębniać własności w tej chwili, i temat rzeka: musieć każdego sąsiada osobno przekonywać do jakiegokolwiek remontu i nie wyobrażam sobie egzekwowania zapłaty za ten remont od każdego z osobna, jeśli się coś zepsuje na swój koszt wzywać pomoc i na swój koszt naprawiać ("bo mnie to nie przeszkadza") i to jest tylko wirzchołek góry lodowej.
A tak płacę czynsz do spółdzielni i niczym się nie przejmuję: blok jest na bieżąco remontowany, super zadbany, sprzątany, wszystkie naprawy na koszt społdzielni, podwórko zadbane, zarząd spółdzielni działa wyjątkowo prężnie i pieniądze na remonty 'zalatwia" "od miasta" itp. każdemu polecam mieszkanie spółdzielczo - własnościowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
ja wręcz przeciwnie, jestem na nie spółdzielniom. za to wspólnoty jak najbardziej, to jest demokratyczne i normalne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja póki co nie miałam zatargow ze spółdzielnia. Coś się zepsuło w kaloryferach w 2 pokojach, telefonik i następnego dnia przyszedł gościu naprawić. Kanalizacja nie wyrabiała przy ulewach i mieliśmy jeden wielki basen na parkingu - zaraz ruszył remont. Nie straszcie mnie
![]()
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
sasiadka 50 razy wzywa hydraulika bo jej się coś pomyliło, to za to płacisz, ze wspólnej kasy spółdzielnia przeprowadza remont toksyczny w mieszkaniu? nie dość ze sąsiedzi są zwolnieni z opłaty czynszu co rozkłada się po lokatorach to jeszcze spółdzielnia wynajmuje im na ten czas mieszkanie, nie wspominając o tym że płacisz ze swojego czynszu za sam remont to nie jest normalne. to komunistyczny zabytek. ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- wspólnota nie zajmuje się takimi bzdurami zazwyczaj, ogarnia część wspólną a jak chcesz wymienić kaloryfery w mieszkaniu to jest zazwyczaj twoja sprawa :d |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Wyobraź sobie, że przyszło mi do głowy
![]()
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Mylisz pojecia. Raz w poscie piszesz o wspolnocie raz o spoldzielni a to przepasc... Albo nie zeozumialam po prostu co mi chcesz przekazac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Dobra może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłam. Wcześniej jak mieszkałam z rodzicami była wspólnota. Teraz mam spółdzielnie. We wspólnocie sporo zależy od tego jakich sąsiadów się trafi niestety u nas baaardzo długo było 95% starszych ludzi którym ciężko było niektóre rzeczy przetłumaczyć. To za drogie, tamto niepotrzebne. I lataj tłumacz że ocieplenie bloku kosztuje. Albo autentyczna akcja cześć osób w bloku stwierdziła, że remont taki drogi bo na pewno to jakiś szwagier/kuzyn/znajomy członków zarządu remontuje i kasa idzie do ich kieszeni
![]()
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
W spoldzielni jak widzisz wszystko tak samo zalezy od sasiadow ktorzy wola nie miec mieszkania na wlasnosc.
Wiec chybiony argument ![]() ---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- PS nie wierze troche ze wspolnota przeksztalcila sie w spoldzielnie. W XXI wieku. Mozesz podac nazwe? Poczytam o tym |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Omg omg nie przekształcila się tylko ja zmieniłam mieszkanie. Mieszkałam z rodzicami w mieście A i tam była wspólnota. Teraz mieszkam z tż w mieście B i jest spółdzielnia
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Ahhhh no to teraz jasne wszystko.
W każdym razie; kiepską wspólnotę 5 razy łatwiej rozwiązać niż kiepską spółdzielnie która przewala hajs. W Warszawie jedna spółdzielnia się tak zadłużyła że ludzie nie wiedzą co zrobią, wszak formalnie finansowo odpowiadasz za spółdzielnie jako jej członek. Dziwi mnie że komukolwiek może to pasować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Członkiem spółdzielni wcale być nie trzeba. Można mieć mieszkanie spółdzielcze własnościowe i nie być członkiem, to dobrowolne. Za straty odpowiada się tylko do wysokości wniesionego wkładu. Większość ludzi kupuje jeden udział i już. Nawet jakby spółdzielnia upadła za długi czy cokolwiek to też prawo chroni mieszkańców i albo możesz zostać członkiem nowej spółdzielni (jeśli będzie przejęcie, albo odkupi albo no nie wiem) albo mieszkanie zmienia się z automatu w własnościowe jeśli spółdzielnie przejmie jakiś inny podmiot. Nie jest tak źle ;P
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:19.