![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() "Mody gniewny"
Witam, chcialabym sie Was poradzic w pewnej sprawie rodzinnej, mianowicie mam molodszego brata w liceum ktory zachowuje sie tragicznie! ma pare zagrozen, opuszcza lekcje, spoznia sie na nie i wykloca sie z nauczycielami i moimi rodzicami. Doslownie rece mi opadaja
![]() ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Mody gniewny"
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Zastanów się poważnie i bezstronnie, nie broniąc rodziców: czy tak jest?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Ano właśnie. Czy młody odczuwa jakieś przykre konsekwencie swoich zachowań? Oprócz poważnych rozmów, które dla niego są zwykłym "truciem d...py", jeśli z konsekwencjami się nie wiążą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
myslaicie ze odcicie takiego mlodego zbuntowanego nastolatka jest bezpieczne ? a gdyby np zaczal pozyczac pieniadze, sprzedawac cos (gry, telefon itp) czy nawet podkradac?
![]() |
![]() |
#9 | |
sissy that walk
|
A może najpierw psycholog?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() hm.. ciezko powiedziec... moi rodzice znaja jego znajomych, wiedza czym sie interesuje i go w tym wspieraja, spedza dosyc duzo czasu z rodzicami... naprawde nie wiem jaka moze byc przyczyna jego zachowania a nie mam pojecia jak do niej dotrzec ![]() myslalam ze chodzi Ci o ogolne interesowanie sie dzieckiem bo wiem ze czasami nastolatek wraca 2 dni po imprezie i nikomu to nie przeszkadza.. ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- ciekawe co by na to powiedzial ![]()
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego TY poczuwasz się do wychowywania nastoletniego brata??? Przecież to "działka" rodziców; na dodatek jak czytam, nie dziwię się, że ma ich w odwłoku, jak wie, że i tak zmiękną; widać błędy wychowawcze jak na dłoni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
w co drugim temacie pada słowo psycholog
![]() serio jest taki tragiczny w tej szkole? ile ma tych zagrożeń? ile razy nie zdał? ile razy obraził nauczyciela? czy kiedykolwiek może wywalili go ze szkoły? jak przebiegają kłótnie twoich rodziców z bratem? jak to się zaczyna? jak się kończy? co mówią/krzyczą obie strony? kto zaczyna krzyczeć? czy rodzice rozmawiają z twoim bratem o czymś innym niż szkoła? czy rozmawiają np. o jakimś filmie/książce/informacji w wiadomościach/o czymś neutralnym, spokojnym? czy rodzice zaczynają takie rozmowy? czy brak lubi rozmawiać z rodzicami na inne tematy poza szkołą? czy rzeczywiście jest tak tragicznie z nim, że potrzebuje pomocy psychologa? bo mi to wygląda na typowy okres buntu, a nie problemy psychiczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Tak mowiac szczerze... 100% racji. Dodam jeszcze ze ciezko bedzie go zmienic bo ma juz swoje przyzwyczajenia, jest ze tak powiem uksztaltowany, mowi sie ze psychika najmocnie rozwija sie w dziecinstwie, nawyki, przyzwyczajenia to nie banka mydlana. Musi sam zrozumiec o co w zyciu chodzi...
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
-jest zagrozony z 3 przedmiotow -obrazic nie obrazil, poprostu nie zgadza sie czasem z tym co mowia/robia np jak ostatnio z nim o tym rozmawialam to mowil ze nie wposzczaja do kalsy gdy ktos spozni sie pare minut na lekcje, na to on dawal przyklad z regulaminu szkoly ze mozna sie spoznic do 15 minut i klotnia gotowa.. - krzyczec zaczyna raczej moj brat, poprostu sie tlumaczy daje kontrargumenty do tego co mowia rodzice, konczy sie to tym ze albo sie czyms wytlumaczy alebo sama nie wiem.. po prostu sie konczy.. - rozmawiaja w zasadzie o wszystkim, filmach, sporcie, zyciu codziennym, nawet dziewczynach... ze mna nigdy problemow nie bylo.. zawsze mam mowila ze wspolczuje rodzicom ktorzy musza zostawac na koniec wywiadowki a tu prosze.. ![]() niby moze to byc okres buntu ale czy wszyscy musza go przechodzic? przeciez sa ludzie ktorzy maja nos caly czas w ksiazkach, sa grzeczni i spokojni
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez xvxaniaxvx Czas edycji: 2012-12-04 o 20:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jest w II klasie. Cieszylabym sie gdyby robil sie niezalezny.. obecnie wydaej mi sie nieodpowiedzialny i leniwy.. Przy nastepnej wizyciebede musiala z nim powaznie porozmawiac... jeszcze raz podkreslam szkoda mi zmartwien rodzicow, wiem ze oni wszystko przezywaja i tym sie martwie najbardziej... szczerze mowiac to chyba zaostane zwolenniczka kar cielesnych moze gdyby bal sie konpretneg wpier&*(^ to czasem ugryzl by sie w jezyk..
![]() |
![]() |
#19 | ||||||||
Konto usunięte
|
ja nie zdałam dwa razy w liceum, z rodzicami, odkąd zaczęli mnie wspierać zamiast się czepiać, miałam potem dużo lepszy kontakt
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() a zresztą niewiele się od tego czasu zmieniłam [bo i też nie tak dawno to było], poza tym, że odpowiedzialność nie pozwala mi spóźniać się do pracy, za to nadal mam charakterek. i bardzo cieszę się, że nie byłam grzecznym, spokojnym dzieckiem, bo nie chciałabym wyrosnąć na grzecznego, spokojnego dorosłego ![]() ![]() chłopak nie łamie prawa, nie wpadł w żadne nieciekawe towarzystwo, nie jest nałogowcem, ba, potrafi - i lubi - rozmawiać z rodzicami na różne fajne tematy, o wszystkim praktycznie. dajcie mu trochę luzu po prostu, ma zagrożenia? niech je wyciągnie, bez waszego marudzenia, narzekania, krzyczenia, czepiania się. zamiast tego niech rodzice porozmawiają, pokażą swoje wsparcie. to się absolutnie nie kwalifikuje do psychologa ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez 201803080934 Czas edycji: 2012-12-04 o 20:32 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
heh wiem po sobie, że w liceum(a było już to chwilee temu) nie specjalnie widziało mi się odpuszczanie nauczycielom, nie z braku szacunku po prostu w większości to oni nie potrafili zachować się w miarę kulturalnie i leciało na całą klasę od głąbów, idiotek/idiotów i innych tego typu. Są osoby które wolą przemilczeć i odpuścić ale niektórzy nie lubią jak się do nich tak odnosi i nie odpuszczają. Z jednej strony to bardzo źle ale z drugiej bardzo przydatna umiejętność (asertywność plus wyrażanie swojego zdania) Raczej psycholog tu nic nie pomoże, myślę że Twój brat jest typem który musi się 'sparzyć' by zrozumieć swój błąd. Jeżeli raz drugi trzeci tłumaczysz mu że szkoła jest ważna to uwierz czwarty i piąty raz wcale nie pomogą ;/ No ale zawsze warto próbować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co do pogrubionego to po raz 3 zaznaczam ze ja po prostu nie chce zeby moi rodzice sie martwili! brat sie zapewne opamieta ale tego co oni sie nadenerwuja.. ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
nie rozumiem jak w takiej lajtowej sytuacji [nic się z tym chłopakiem na boga nie dzieje takiego strasznego] przychodzą ci do głowy takie pomysły.
Cytat:
![]() może zamiast rozmawiać z bratem, powinnaś porozmawiać z rodzicami? wytłumaczyć im, że powinni zluzować gumę w gaciach, bo takie jojczenie nie sprawi, że brat będzie tak idealny, jak ty byłaś... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
dla mnie to nie jest ":lajtowa" sytuacja.. to moj brat i chce dla niego jak najlepiej, tak jak i rodzice
mam tylko nadzieje ze to "bunt nastolatka" czy cos takiego i mu przejdzie ![]()
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Autorko, po pierwszym poście można się spodziewać opisu kompletnej patologii, opisu chłopaka, który ćpa, zadaje się z nie wiadomo kim, pije, nocami go w domu nie ma, a napisałaś absolutnie normalnego nastolatka
![]() Jedyne, czego można się tu czepiać to te 3 zagrożenia, tyle że do końca semestru jeszcze trochę i zapewne wyciągnie. Druga klasa liceum jest zwykle ciężka, bardzo ciężka, bo na ten rok skupia się cała masa materiału. Przerabiałam to w zeszłym roku i mimo matury za moment wolę się uczyć do niej, niż znów przerabiać to, co miałam w drugiej klasie. Sama miałam 3-4 zagrożenia, bo po prostu nawał materiału był taki, że jak mnie tydzień w szkole nie było to nadrobienie wszystkiego graniczyło z cudem. Jak dla mnie opisałaś fajnego, normalnego chłopaka, który ma swoje zdanie i ogólnie poradzi sobie pewnie w życiu, skoro stara się bronić swoich praw. Prawdę mówiąc nie wiem, na czym polega problem Twój i rodziców. ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- Cytat:
Ale ZA CO chcecie go ukarać? No za co? Ja tu nawet buntu nastoletniego specjalnie nie widzę. Spóźnia się na lekcje? Może ma słaby dojazd. Zaczyna krzyczeć podczas rozmowy z rodzicami? Może frustruje go, że jego argumenty do nich nie trafiają. Lekiem na cały ten "problem" jest szczera, normalna rozmowa, bez pretensji, a nastawiona na zrozumienie jego punktu widzenia. A nie psycholog, czy kary - no kurde, przecież to prawie dorosły chłopak! Edytowane przez lina_09 Czas edycji: 2012-12-04 o 21:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem to normalny chłopak. Wiadomo, że rodzice jak to rodzice woleliby się nim chwalić przed rodziną, itp., ale naprawdę powinni wyluzować. Jest pewny siebie, potrafi walczyć o swoje, nie spuszcza głowy, a to mu pomoże w życiu. Patrząc po takich osobach z mojej klasy, to nikt się nie stoczył, wręcz przeciwnie - ktoś jest managerem w dużej korporacji, inni prowadzą z sukcesami własne firmy.
Ty nie możesz wchodzić w rolę rodzica. Jeśli rodzice Cię o to proszą, to powinnaś się wycofać. Jeśli on się nie miesza w Twoje życie, to uszanuj to i nie mieszaj się w jego - nie masz prawa narzucać mu własnego modelu życia. W wieku nastu lat bardzo potrzebne jest poczucie akceptacji - a jak jeszcze Ty na niego wsiądziesz, to naprawdę nic dobrego z tego nie wyjdzie i będzie robił wam wszystkim na przekór.
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
no tak zagrozenia, wagary (w I poscie pisalam ze opuscil pare lekcji), klotnie (wiem ze powinien miec swoje zdanie ale czasem powinien tez umiec siedziec cicho), jest tez dosyc leniwy, czasem o pomoc trzeba sie go prosic i prosic przy czym wydaje strasznie duzo na ubrania, byle czego nie zalozy a to tez mi sie nie podoba.., a i "popala"
lepiej dzialac wczesniej niz czekac czy poprawi oceny czy ich nie poprawi ![]() moze macie racje z tym ze nic strasznego sie nie dzieje ale jak przestac sie przejmowac, jak uspokoic rodzicow? latwo powiedziec "zaparz im melsiki" ale gdyby to dzialalo to nie byloby zadnego problemu ![]() "zapomnial wol jak cieleciem byl"
![]() |
#28 | |||||||
Konto usunięte
|
jak nie poprawi, to się będziecie martwić
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A z tym ubieraniem sie? Straszne, ze chlopak o siebie dba i nie da sobie wcisnac byle czego ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Z rodzicami to jest inna sprawa i sama nie wiem jakbym rozmawiała będąc na Twoim miejscu, gdyby oni zaczynali ten temat i oczekiwali, że ich poprę.
Na pewno nie powinnaś rozmawiać z bratem z takiej pozycji siły, agresji. Możesz z nim pogadać, ale na takiej zasadzie, że rodzice już mają dość biegania specjalnie do szkoły, że Ty masz dość, bo Ciebie w to wciągają, że nikt nie oczekuje jakichś super wyników, ale może da radę ograniczyć te zagrożenia, itd.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:13.