|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() "L" Nauka jazdy -Help! :| :| :|
Hej! Wiem, że na tym forum było już dużo wątków dotyczących nauki jazdy, jednak nie znalazłam wystarczającej odpowiedzi na moje pytanie. Tydzień temu zapisałam się na "L" i w tydzień zrobiłam przyspieszoną teorię zakończoną egzaminem wewnętrznym. W środę zaczynam pierwsze jazdy. W życiu nie siedziałam za kółkiem i dziś poprosiłam wujka, by troszkę mnie poduczył. Wprawdzie jeździłam tylko do przodu i do tyłu ale zależało mi przede wszystkim na opanowaniu sprzęgła i biegów. Powiem Wam, że strasznie się stresowałam jak usiadłam na miejscu kierowcy. Czasami auto podskoczyło, czasem po prostu nie zadziałało tak jak powinno. Kompletnie nie mam wyczucia właśnie przy puszczaniu sprzęgła i dawaniu gazu. Aż strach pomyśleć co będzie jak przyjdzie pora na wyjechanie na miasto. Macie jakieś rady i cenne uwagi? Bardzo zależy mi na zdaniu egzaminu i czuciu się pewnie za kierownicą, ale po dzisiejszym po prostu czuję się zrezygnowana.
Jak było z Wami gdy Wy uczyliście się jeździć? Próbowaliście jazdy przed pierwszymi godzinami w "L"? Z jaką wiedzą zaczęliście swój kurs praktyczny? Jak Wam szło i na czym wpadaliście podczas egzaminu? Proszę o rady, a nie krytykujące ten wpis uwagi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "L" Nauka jazdy -Help! :| :| :|
Nie martw się - to normalne. Jak ja próbowałam jeździć trochę po polnych drogach, to np. TŻ mówi - dodaj lekko gazu, no to ja dodaje, a obrotomierz na maksimum możliwości
![]() Na początku na kursie będzie ci gasł silnik co najmniej kilka razy na jazdę, potem już coraz mniej aż w końcu przestanie. Wyć silnikiem bez potrzeby też będziesz nie raz nie dwa ![]() Co do pedałów zasada jest taka, że puszczasz dosłownie po milimetrze - wtedy nic się nie stanie. Z czasem wyczujesz pedały i będziesz wiedziała kiedy bezpiecznie jest puścić sprzęgło bardziej, kiedy mocniej dodać gazu. A no i pamiętaj - jak instruktor zacznie na ciebie krzyczeć to go zmień. Dopóki z premedytacją nie wjedziesz na pieszego nie ma prawa w żadnej sytuacji na ciebie podnieść głosu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Miałam takie same obawy, bo przed kursem nigdy nie siedziałam za kierownicą, ale u mnie było trochę gorzej bo instruktor nie był jakimś dla mnie obcym facetem tylko bratem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Mi przez dlugi dlugi czas gasl silnik - nawet jak jezdzilam juz swoim samochodem bardzo czesto mi sie to zdarzalo - teraz jaka mam na to rade - wiecej gazu, samochod troche zawyje, ale ty sprzeglem ze spokojemy sobie bedziesz operowac i ruszy plynnie
![]() No i zmiana pasow - chcesz zmienic pas - wdus gaz ![]() ![]() ![]() Jezdzic uczyl mnie TZ, tylko ruszac w zasadzie - pierwsza jazda na placyku pol godzinki i juz jechalam na miasto, nie stresuj sie instruktor jest po to by ci pomoc, wjedziesz gdzies zle, zgasnie, cokolwiek on ma obowiazek zareagowac, wiec sie nie denerwuj bedzie Tobie pomagal ![]() A sam egzamin.... skup sie mega mega, wyczulona badz na wszystkie znaki, pamietaj by przepuscic pieszego, o zapieciu pasow, wlaczaniu kierunkowskazow, trzymaniu sie przepisow i jakos to bedzie. Ja oblalam za to, ze wyjezdzajac z parkingu nie ogarnialam co sie za mna dzieje no i nie zauwazylam samochodu, ktory jechal sobie ulica i de facto mial pierszenstwo. Za drugim razem juz zdalam ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
nie przejmuj się .. ja nigdy nie jeździłam i na pierwszych jazdach jechałam 10-20 km na godzinę po drogach gdzie nikogo nie było .. byłam przerażona i było to dla mnie mega szybko .. nie martw się instruktorzy od tego są żeby nauczyć podstaw ... wszystko potem robisz automatycznie .. ja po jakiejś 5 h już się tak nie bałam .. ale pierwsze jazdy najgorsze .. miałam całe mokre plecy ze strachu i stresu .. więc trzymajcie się
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam bardzo bardzo serdecznie. Nawet nie wiecie jak podniosłyście mnie na duchu. Głupio mi tak bezpośrednio moim znajomym dzielić się swoimi obawami, ale cieszę się, że Wy mi trochę pomogłyście. Mam cichutką nadzieję, że będzie dobrze.
Ściskam i pozdrawiam Was!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Spokojnie, wszystkiego się nauczysz
![]() Moja rada - jeśli jedziesz z kimś w samochodzie, jako pasażer, na przednim siedzeniu obserwuj zachowania kierowcy.. Kiedy zmienia biegi, jak zerka w lusterko, słuchaj silnika itp. Mi to bardzo pomogło przy pierwszej jeździe.. takie wyczucie ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja pierwszy raz siedziałam za kółkiem na pierwszych jazdach i już miałam trase 20km. Na początku zdaje się, że trzeba robić "milionstotysięcy" rzeczy na raz, a później to już wchodzi samo. Tylko się nie złość, nie rezygnuj, ani nie panikuj jak po raz enty zgaśnie Ci silnik, źle wrzucisz bieg, zacznie Ci auto warczeć albo zrobisz cokolwiek źle - to pierdółki które zdarzają się nawet kierowcą z duuuuuuużym stażem
![]() ![]() ![]() Trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja doskonale wiedziałam że mi instruktor pomagał w obsłudze pedałów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]()
Nie martw się, jak ja przyszłam na pierwszą jazdę nie wiedziałam gdzie jest sprzęgło a gdzie gaz i hamulec
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
A pfff, bo ja niby umiala ruszac ??
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kochana - wszystko przyjdzie z czasem ![]() ![]()
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.