Niezawodny keks :D - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-09-16, 09:38   #1
Milka19
Zakorzenienie
 
Avatar Milka19
 
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 8 446
Talking

Niezawodny keks :D


Postanowiłam dzisiaj upiec jedno z najbardziej smakujących mi ciast Przepis jest zaczerpniety z "Poradnika Domowego". Podam go to może ktoś się przyłączy i też dzisiaj coś upiecze...

Składniki :
25 dag mąki, 4 duże jajka, 20 dag masła lub margaryny, 20 dag cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku, torebka cukru waniliowego, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, 10 dag suszonych śliwek albo moreli, po 10 dag posiekanych włoskich orzechów i rodzynek, tłuszcz do wysmarowania formy

1. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch i wciąż ucierając, dodawaj stopniowo cukier i po jednym jajku.

2. Z mąki odsyp czubatą łyżkę. Resztę wymieszaj z proszkiem, wsyp do utartej masy i mieszaj mikserem przez 3-4 min lub łyżką przez 6 min, aby powstało idealnie jednolite i gładkie ciasto.

3. Włącz piekarnik, ustaw termostat na 200°C. Suszone owoce i rodzynki opłucz gorącą wodą, osącz na papierowym ręczniku. Śliwki lub morele drobno pokrój, wymieszaj z orzechami i rodzynkami, obtocz w odłożonej mące i wrzuć do ciasta. Zamieszaj je kilka razy łyżką, następnie dodaj skórkę pomarańczową i mieszaj nadal, żeby bakalie równomiernie się rozłożyły.

4. Keksówkę o długości 30 cm wysmaruj masłem, napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 20 min zmniejsz temperaturę do 180°C, a po 45 min sprawdź ciasto cienkim patyczkiem. Jeżeli okaże się suchy, wyjmij keks od razu, jeżeli nie, pozostaw w piecyku jeszcze na 5-10 min. Wyjmij z formy, gdy trochę przestygnie.
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-16, 10:26   #2
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Niezawodny keks :D

Polecam też keks Szefowej AgiZ - rewelacja
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-17, 20:33   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Exclamation Dot.: Niezawodny keks :D

Podrzucam jeszcze przepyszny keks Szefowej, sprawdzony i goraco polecany nie tylko przeze mnie :



http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=190
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-13, 14:02   #4
Molca
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2004-03
Wiadomości: 179
Dot.: Niezawodny keks :D

czy jest jakis sposob na to zeby bakalie nie opadly na dno blaszki? bo moje niestety opadly
Molca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-21, 19:18   #5
iwona1990
Raczkowanie
 
Avatar iwona1990
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 56
Dot.: Niezawodny keks :D

dać ich bardzo dużo
iwona1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-22, 14:13   #6
Makobratek
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2008-12
Wiadomości: 521
Dot.: Niezawodny keks :D

Cytat:
Napisane przez Molca Pokaż wiadomość
czy jest jakis sposob na to zeby bakalie nie opadly na dno blaszki? bo moje niestety opadly
Można je obtoczyć w mące, wtedy nie opadną na dno podobno
Makobratek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-12, 22:45   #7
ewa1022
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2012-12
Wiadomości: 3
Dot.: Niezawodny keks :D

Składniki:

500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki *
125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek)
250 g orzechów włoskich, posiekanych
250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
250 g miękkiego masła niesolonego
250 g cukru pudru
skórka starta z 2 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm (lub okrągłą o średnicy 23 cm, ewentualnie kwadratową o boku 22 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać morele, rodzynki, orzechy z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut). Dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami.
  • Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę oraz likier pomarańczowy, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut w środkowej części piekarnika, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia (u mnie 15 minut). Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
__________________
Moje hobby to escorts madrid - Pozdrawiam M4r3tik4
ewa1022 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:01.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.