|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Niezawodny keks :D
Postanowiłam dzisiaj upiec jedno z najbardziej smakujących mi ciast
![]() Składniki : 25 dag mąki, 4 duże jajka, 20 dag masła lub margaryny, 20 dag cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku, torebka cukru waniliowego, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, 10 dag suszonych śliwek albo moreli, po 10 dag posiekanych włoskich orzechów i rodzynek, tłuszcz do wysmarowania formy 1. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch i wciąż ucierając, dodawaj stopniowo cukier i po jednym jajku. 2. Z mąki odsyp czubatą łyżkę. Resztę wymieszaj z proszkiem, wsyp do utartej masy i mieszaj mikserem przez 3-4 min lub łyżką przez 6 min, aby powstało idealnie jednolite i gładkie ciasto. 3. Włącz piekarnik, ustaw termostat na 200°C. Suszone owoce i rodzynki opłucz gorącą wodą, osącz na papierowym ręczniku. Śliwki lub morele drobno pokrój, wymieszaj z orzechami i rodzynkami, obtocz w odłożonej mące i wrzuć do ciasta. Zamieszaj je kilka razy łyżką, następnie dodaj skórkę pomarańczową i mieszaj nadal, żeby bakalie równomiernie się rozłożyły. 4. Keksówkę o długości 30 cm wysmaruj masłem, napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 20 min zmniejsz temperaturę do 180°C, a po 45 min sprawdź ciasto cienkim patyczkiem. Jeżeli okaże się suchy, wyjmij keks od razu, jeżeli nie, pozostaw w piecyku jeszcze na 5-10 min. Wyjmij z formy, gdy trochę przestygnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Niezawodny keks :D
Polecam też keks Szefowej AgiZ - rewelacja
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Nutka nie gryzie!
|
![]()
Podrzucam jeszcze przepyszny keks Szefowej, sprawdzony i goraco polecany nie tylko przeze mnie :
http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=190
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
czy jest jakis sposob na to zeby bakalie nie opadly na dno blaszki? bo moje niestety opadly
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
dać ich bardzo dużo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Składniki:
• 500 g suszonych moreli, pokrojonych na małe kawałeczki * • 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek) • 250 g orzechów włoskich, posiekanych • 250 g mąki pszennej tortowej, przesianej • 250 g miękkiego masła niesolonego • 250 g cukru pudru • skórka starta z 2 pomarańczy • skórka starta z 1 cytryny • 5 jajek • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Cointreau) lub brandy + dodatkowo (opcjonalnie) do skropienia ciasta • cukier puder do posypania Przygotowanie:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:01.