|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Parę pytań
Witam,
Właśnie jestem w trakcie układania diety i treningu ![]() ![]() 1. Do jakich ćwiczeń zaliczane są te domowe ? (np. brzuszki, nożyce etc.) 2. Chce zredukować dość dużo( 16 lat, 165cm 83kg.), połowa już jest za mną, chodzę 9 miesięcy na fitness, 5x w tyg, z początku chodziłam 3-4x, a wcześniej same aeroby i 3 miesiące siłownia. Chce się dowiedzieć co zajęcia fitness dają? Wiem, że są różne, dlatego opiszę te na które w dany dzień chodzę ![]() Poniedziałek (BTB- Brzuch, Talia, Biodra) - Trwają godzinę. Ćwiczymy ze stepami, bądź bez nich, jeśli ćwiczymy ze stepem, to 10 minut około rozgrzewki przed stepem, po czym na niego wchodzimy i mamy mini choreografię przez pół godziny ![]() Wtorek (Brzuch, Uda, Pośladki) - J/w, ale zawsze ze stepem, czasem dodajemy do ćwiczeń ciężarki. Środa (Zumba) - pierwszy taniec - rozgrzewka, potem normalnie tańczymy i na koniec rozciągamy się. Czwartek (Zumba Fitness) - j/w, tyle, że do tańca używamy czasem ciężarków, gdy minie połowa zajęć. Piątek (Shape Mix) - Tak jak w poniedziałek ze stepem lub bez, ale często używamy piłek, bądź ciężarków. 3. Te zajęcia to jaki typ aktywności ? (mam na myśli czy to aeroby itd) 4. Na zajęciach zwykle jest wysoka intensywność (puls ok 155), mi się też tak zdarzało ćwiczyć, ale przeczytałam, że najlepiej ćwiczyć 60-70 % HRmax. U mnie wychodzi to w przedziale 122-143. Chce się starać utrzymywać mniej więcej takie tętno, słusznie tak będzie? ![]() 5. Czy fitness + ćwiczenia w domu + dieta pomagą mi zrzucić jeszcze to co zostało do zrzucenia? Czy np jakieś aeroby do tego 4x w tyg jak jazda na rowerze? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Parę pytań
Cytat:
5. Fajny by było gdyby ćwiczenia w domu to były ćwiczenia siłowe, nie brzuszki, nożyce ale sensowny trening na całe ciało z obciążeniem (nie masz hantli to możesz użyć butelek z wodą, piaskiem, plecaka z książkami) dzięki temu twoje ciało stanie się jędrniejsze i lepiej umięsnione. Areoby nie powodują długotrwałego spalania kalorii, tak smao fitness- jak ćwiczysz siłowo to jeszcze po treningu spalasz kalorie,. Co do samego pytania to nie ruszając się nic- a teraz chodząc 5 razy w tyg na fitness to na pewno coś jeszcze zrzucisz, ale dieta którą stosujesz topowinny być zbilansowane posiłki, a nie 1000-1200 kcal. Edytowane przez czarna_zmora Czas edycji: 2012-12-03 o 15:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||||
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Możesz natomiast rozważyć zastąpienie niektórych zajęć "fitness" treningiem siłowym ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedzi
![]() Faktycznie pomyślę nad treningiem siłowym, chcę najpierw poczytać na ten temat, żeby dobrze go wykonywać, ten pomysł z butelkami na początek wydaje mi się fajny, dziękuje czarna_zmoro ![]() ![]() ![]() ![]() 1. Na chwilę obecną jestem - ok 1700 kcal (całkowite zapotrzebowanie wyszło mi ok. 2470, ja się dobrze czuję jedząc te 1700 kcal, wiem, że jest ucięte więcej niż 500, ale do tego doszłam dodając te kalorie jak narazie i w sumie chciałabym te 1700 jeść, bo zdaje mi się, że to taka dobra ilość dla mnie ![]() 2. Niestety jutro kończy mi się karnet i dopiero będe miała możliwość kupienia nowego w styczniu. I tu mam pytanie, jeśli będe miała możliwość skorzystania z siłowni, lepiej wybrać ją czy dalej fitness ? Ogólnie układając wczoraj dietę postawiłam sobie taki cel: redukcja 20-27 kg, rozłożona w czasie, żeby uniknąć jojo i żeby ciało nie wyglądało potem źle. Etap 1. 4.12.12-4.01.13 = 79kg (-4kg co miesiąc) Etap 2. 4.01-4.02 = 75kg Etap 3. 4.02-4.03 = 71kg I tu się zastanawiam czy nie zrobić 2 tyg. przerwy, bo gdzieś czytałam, że warto zrobić regenerację, robić czy nie? ![]() Etap 4. 4.03-4.04 = 67kg Etap 5. 4.04-4.05 = 63kg Etap 6. 4.05-4.06 = 59kg Etap 7. 4.06-4.07 = 55kg Etap 8. Utrzymanie Wagi ![]() Uwagi : Wiem, że nie muszę tracić 4kg co miesiąc, może to być np jednego miesiąca 3.5, innego 4, a jeszcze innego 2.5 i , że spadek wagi nie jest liniowy. To jest takie orientacyjne dla mnie i motywujące ![]() ![]() ![]() 3. Co ile zmniejszać kaloryczność diety i o ile? ![]() 4. A na siłowym co ile powinnam zwiększać obciążenie, o ile ? Ogólnie czy mam zwiększać ilość powtórzeń, obwodów? Bo w siłowym treningu jestem kompletnie zielona jak narazie, a z tego co słyszałam to warto.. ![]() 5. Co ile dni najlepiej trening siłowy ? Aeroby chciałabym tak 5x w tyg. mogę więcej oczywiście ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rzabbocop
|
Białko 1,5-1,8g na kg
Tłuszcze 30% reszta węgle lepiej wybrać siłownię ![]() siłowy co drugi dzień kaloryczności na razie nie ruszaj, będziemy myśleć jeśli nie będziesz chudła nic przez 4 tygodnie ale raczej tego nie przewiduję na razie ![]() Co do obciążeń to wszystko zależy od rodzaju ćwiczeń, systemu treningowego, ilości serii i powtórzeń. Zaczniesz ćwiczyć to będziemy analizować gdzie i ile dołożyć ![]() Trening siłowy jest najbardziej efektywny w odchudzaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
B: 132,8 gr = 531,2 kcal
T:56, 6 gr = 510 kcal W: 164,75 gr = 659 kcal Posiłek 1: 7.00 (Jeśli wstaję w soboty i niedzielę później mogę go ominąć i zacząć od drugiego?) Posiłek 2: 9.30 Posiłek 3: 12.30 Posiłek 4: 15.00 Posiłek 5: 18.00 Posiłek 6: 21.10 Posiłek 7. 22.30 ( tu coś lekkiego przed snem) Sen ok 0.00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rzabbocop
|
Możesz ale wtedy dołóż do pozostałych posiłków
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Wiem, żeby zwiększyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rzabbocop
|
Zacznij od 1
![]() Tłuszcz i tak schodzi skąd chce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Wiem, dlatego muszę być cierpliwa..
![]() Znalazłam już ćwiczenia na dane partię mięśniowe, więc wybiore jutro te, które jestem w stanie u siebie robić i coś z tego poukładam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Jakbyś nie miała pomysłu to tutaj jest trening dla początkującej: http://www.sfd.pl/-t803543.html i masz ćwiczenia na siłowni i wersje domową
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Hm, zdaje mi się, że mi samej niezbyt wyszło to układanie treningu, nie wiem czy dobrze, ćwiczenia stąd.. http://potreningu.pl/cwiczenia/kobieta
![]() 1.Rozgrzewka 2.Naramienny: Obwodzenie ramion w bok w opadzie tułowia stojąc 3. Dwugłowy Ramienia: Uginanie przedramion ze sztangielkami supinacją stojąc 4. Trójgłowy Ramienia: Wyciskanie francuskie oburącz sztangielki siedząc 5. Klatki piersiowej:Wyciskanie na maszynie siedząc ( u mnie to by było 2 butelki wody+ krzesło :P) 6. Proste brzucha: Spięcia brzucha leżąc 2 7. Skośne brzucha: mięśnie skośne brzucha w podporze bokiem 8.Najszerszy grzbietu: wzmacnianie mięśni grzbietu w klęku podpartym 9. Prostowniki grzbietu + dwugłowe ud: Martwy ciąg z hantelkami 10. Pośladki:Odwodzenie nogi w tył w klęku podpartym wariant A 11.Czworogłowy ud: Odwodzenie nogi w bok leżąc 12.Łydki: Wspięcia na palce stojąc 13. Rozciąganie Btw. Czy ćwicząc klatkę piersiową biust się nie zmniejszy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
mogę prosić o sprawdzenie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
No niezbyt wyszło, trening przekombinowany, dużo ćwiczeń a mało konkretnych. Spróbuj w takiej kolejności 1. nogi/ pośladki 2. klatka 3. plecy 4. barki 5. ramiona gdzieś pomiędzy możesz wsadzić brzuch Postaraj się aby większość ćwiczeń to były ćwiczenia złożone, wielostawowe. Czy biust się zmniejszy nie zależy od tego jaką partię ciała będziesz ćwiczyć tylko od tego jakie twój organizm ma preferencje w spalaniu tłuszczu ![]() Ułóż trening jeszcze raz, tak się najszybciej nauczysz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
tj. takie ćwiczenia, które angażują jak najwięcej mięśni np nóg w 1 ćwiczeniu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rzabbocop
|
Takie które angażują jak najwięcej mięśni jednocześnie i przy których ruch następuje w więcej niż jednym stawie.
np. przy odwodzeniu nóg ruch następuje tylko w stawie biodrowym przy przysiadzie są to kostki, kolana, biodra przy prostowaniu ręki (triceps) ruch następuje tylko w łokciu, natomiast przy podciąganiu, wiosłowaniu itp. ruch następuje zarówno w łokciu jak i w stawie barkowym i pracują wtedy mięśnie ramion, pleców, barki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Dobra, to spróbuję ułożyć takie jak mówisz
![]() Btw. 2 dzień staram się rozkładać tak jak wcześniej to ustaliliśmy, ale ciągle mi jest niedobrze, chyba od takiej ilości białka i np przez to cięzko mi jeść te 1700 kcal, tzn daje radę, ale to takie u mnie pchanie na siłę tych końcowych kalorii, a i tak nie mogę zrobić tak, by mi wyszło 132, 8 g białka, wczoraj to było 86.6g, dzisiaj udało mi się pociągnać do tej pory 119.29 g, jak zjem ostatni posiłek to wyjdzie 124,19g, ale mi nie dobrze jest. Gdy zaczełam się odchudzać(1 rok 5 miesięcy temu), to chcialam sprawdzic ile kalorii jadłam zanim się zaczęłam odchudzać i myślę, że to ok. 1900-2100. Może to dlatego, że te 2 dni nie miałam jako takiej aktywności fizycznej, ale nie wiem, czy dam radę jeść tyle białka.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rzabbocop
|
Wiesz, dla mnie 1700 kcal to prawie głodówka
![]() Jak nie dajesz rady od razu to dokładaj co kilka dni, tylko kalorycznosć trzymaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Wiem, że niektórzy jedzą więcej kcal, ja nie wiem, pewnie z czasem bym mogła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rzabbocop
|
Jak Ci idzie układanie treningu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
no właśnie staram się teraz szukać różnych ćwiczeń w necie, tylko dużo jest takich na siłownie
![]() 1.nogi/pośladki: Przysiady, wspięcia na palce (brzuchate, płaszczkowate łydek pracują) http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp 3.B 2.klatka/brzuch: pompki przy ścianie stojąc (trójgłowe ramion, piersiowe) pkt 1.E http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp , unoszenie nóg w leżeniu tyłem (skośne, proste brzucha) 3.D 3.plecy: martwy ciąg, unoszenie tułowia z leżenia przodem ( prostowniki grzbietu, pośladkowe) 3.G http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp 4.barki: pkt3 http://www.kulturystyka.pl/atlas/naramienne.asp - wyciskanie sztangielek 5.ramiona:uginanie ramion ze sztangielkami stojąc podchwytem pkt2. http://www.kulturystyka.pl/atlas/ramiona.asp Edytowane przez AnnaMariaNya Czas edycji: 2012-12-10 o 17:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
A nie wolisz sobie wziąć tego zaproponowanego w linku na sfd...?
![]() |
#23 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
![]() Następny: 1. wykroki 2. wyciskanie sztangielek leżąc 3. wiosłowanie w opadzie (jednorącz w oparciu o ławkę/krzesło lub dwurącz) 4. unoszenie ramion przudem 5. superman https://encrypted-tbn2.gstatic.com/i...N_2MwJloO9R2ZY 6. uginanie ramion chwytem młotkowym 7. prostowanie ramion w opadzie 8. plank treningi rób na przemian |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Dzięki za rady
![]() Dni treningów siłowych u mnie: Środa, piątek, niedziela. 1.Czyli przykładowo to będzie tak wyglądać: środa - mój, piątek - Twój, niedziela - mój, środa - Twój ? :P 2. Nie bardzo wiem, na czym polega " plank " ![]() 3. To już tak do siłowni pytanie. Czy mogłabym na siłowni przyjąć taki układ: Rozgrzewka, orbitrek/stepper, część siłowa, stretching? 4. W dniu treningów siłowych mogę wykonywać aeroby czy nie ? 5. W inne dni aerobowy trening najlepiej przy redukcji? ![]() 6. Jak z seriami i powtórzeniami ? :P Obciążenie też nie wiem jakie, brałam 1,5kg do tej pory na fitness Edytowane przez AnnaMariaNya Czas edycji: 2012-12-10 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
Obciążenie dobierz tak, żeby w ostatnich powtórzeniach w serii było już trudno. Jeśli dasz radę zrobić 15 powt. lub więcej to znaczy ze ciężar jest za mały. Podejrzewam, że w 90% ćwiczeń będzie to znacznie więcej niż 1,5 kg ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
To jutro 1 trening w domu, napiszę jak mi tam poszło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Dziś niestety nie wykonywałam tego treningu, miałam dziś szczepienie odczulające i mam ciepłą napuchniętą tą ręke, a wtedy nie powinnam zbyt forsować się, nie chciałam sobie zaszkodzić tym jak np bym ręce ćwiczyłą to muszę od tego w piątek treningu zacząć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.