uda - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-03, 20:41   #1
Pani Lennon
Rozeznanie

uda

Witajcie
Zdaje sobie sprawę, że 'the wielkie uda case' pojawiało się bardzo często.
Ale mój problem wydaje się trochę inny. Nie chce tracić na wadzę tylko spalić uda, które są po prostu nieproporcjonalne do reszty ciała.
Ważę 50 kg, mam 167cm. Górę ciuchów noszę 34, spódnice też.
Problem niestety polega na tym, że przez moje uda nie mogę nosić spodni
36 spada mi z pasa i jest luźne w łydkach ale w miarę ok w udach. W 34 się wcisnę ale uda wyglądają wtedy jak serdelki.
Pół roku temu próbowałam coś z tym zrobić. Łączyłam taniec z kardio i stepem. Była też chodakowska. Efekt? Zeszło ki 3 kg, zmniejszyła się talia i brzuch. Doszło do tego, że spódnice 34 są za luźne, a w udach ubyło minimalnie.

Poszukałam, poszperałam i postanowiłam wziąć się teraz za bieganie. Codziennie od tygodnia 30 min na bieżni interwałami. Chodzę też w miarę możliwości na step (2-3 razy w tygodniu). Może wrócę do chodakowskiej (1 płyta) dla wzmocnienia mięśni.

Co o tym sądzicie?
Mam właśnie pytanie: co z kaloriami dziennie? ograniczać?
Bo ostatnio przeczytałam, że nie da się spalić żadnego tłuszczu nie ograniczając kalorii.
Pani Lennon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-03, 20:57   #2
tygryskowym_okiem
Wtajemniczenie

Dot.: uda

Cytat:
Napisane przez Pani Lennon Pokaż wiadomość
Witajcie
Zdaje sobie sprawę, że 'the wielkie uda case' pojawiało się bardzo często.
Ale mój problem wydaje się trochę inny. Nie chce tracić na wadzę tylko spalić uda, które są po prostu nieproporcjonalne do reszty ciała.
Ważę 50 kg, mam 167cm. Górę ciuchów noszę 34, spódnice też.
Problem niestety polega na tym, że przez moje uda nie mogę nosić spodni
36 spada mi z pasa i jest luźne w łydkach ale w miarę ok w udach. W 34 się wcisnę ale uda wyglądają wtedy jak serdelki.
Pół roku temu próbowałam coś z tym zrobić. Łączyłam taniec z kardio i stepem. Była też chodakowska. Efekt? Zeszło ki 3 kg, zmniejszyła się talia i brzuch. Doszło do tego, że spódnice 34 są za luźne, a w udach ubyło minimalnie.

Poszukałam, poszperałam i postanowiłam wziąć się teraz za bieganie. Codziennie od tygodnia 30 min na bieżni interwałami. Chodzę też w miarę możliwości na step (2-3 razy w tygodniu). Może wrócę do chodakowskiej (1 płyta) dla wzmocnienia mięśni.

Co o tym sądzicie?
Mam właśnie pytanie: co z kaloriami dziennie? ograniczać?
Bo ostatnio przeczytałam, że nie da się spalić żadnego tłuszczu nie ograniczając kalorii.
Twój problem jest taki sam, jak inne
Nie zrzuca się miejscowo. Chudnąć, chudnie się z całego ciała, nie masz możliwości wyboru skąd schudniesz.

Z Twojego opisu wnioskuję, że możesz być gruszką (chociaż bez zdjęcia, to takie gdybanie), a w tej sytuacji po prostu bardzo ciężko jest ruszyć uda. Mogłabyś się dalej odchudzać i spowodowałoby to jedynie tyle, że górę wysuszyłabyś jeszcze bardziej, a dół pozostałby nie ruszony. Ostatecznie doprowadziłabyś do jeszcze większych dysproporcji w ciele.

Masz może zdjęcia ? Łatwiej byłoby ocenić sylwetkę i problem.
tygryskowym_okiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-11, 19:38   #3
camelia111
Zakorzenienie

Też mam taki problem. No, może ważę więcej, rozmiar 36, ale również mam szczupła talię i masywne uda. Po prostu nie noszę spodni i tyle. Wybieram sukienki, spódnice opięte w pasie, ewentualnie legginsy + szorty lub tunikę.

Po prostu przyzwyczaiłam się, że w spodniach nie czuję się komfortowo i całkowicie z nich zrezygnowałam.

Ćwiczę, zdrowo się odżywiam, a jak chudnę to z całego ciała - uda pozostają proporcjonalnie większe. I wiesz co? Lubię swoją figurę, wygląda kobieco
camelia111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-16, 10:53   #4
an_ge
Przyczajenie

50kg przy tym wzroście? wow!

nie chcę Ci doradzić źle, ale jakbyś zwiększyła rozmiar "góry", to z "dołem" nie miałabyś problemu oczywiście o ładne mięśnie.
rozmiar 34 kusi, ale jeżeli masz się czuć źle, to może rozwinąć sylwetkę mniej chudą a bardziej fitness?
an_ge jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-16, 11:22   #5
Wenress
Zakorzenienie

Bieganie Ci nie pomoże. Ja gruszką nie jestem i z udami nie mam problemu, dużo biegam a niewiele w nich straciłam, są za to bardzo jędrne i fajnie wyglądają, ale nie o to Ci chyba chodzi

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości