|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
Jak sobie radziæ z toksyczn± i fa³szyw± "przyjació³k±"?
Witajcie! Ja i D. pozna³y¶my siê w liceum, od razu zaczê³y¶my nadawaæ na tych samych falach, mog³y¶my rozmawiaæ godzinami. Skoñczy³y¶my szko³ê, posz³y¶my do jednego miasta na studia, w koñcu zamieszka³y¶my razem. I tutaj zaczê³y siê problemy. Zauwa¿y³am, ¿e ona bardzo siê zmieni³a. Jest coraz bardziej zgorzknia³a, nieprzyjemna, coraz czê¶ciej niemi³a dla mnie. Nie sk³amiê, je¶li nazwê j± toksyczn±.
xxx Obie mamy po 24 lata. Ja zawsze stara³am siê ¿yæ pe³ni± ¿ycia, spotyka³am siê z facetami, zakochiwa³am, bywa³am w zwi±zkach - w sumie normalne ¿ycie m³odej dziewczyny. D. w tym czasie nie mia³a ¿adnego ¿ycia uczuciowego, nigdy nie mia³a ch³opaka, nigdy nie by³a na prawdziwej randce, nigdy siê nie ca³owa³a. Mam wra¿enie, ¿e mi zazdro¶ci. To nie jest tak, ¿e ja siê che³piê moim szczê¶ciem... ja wrêcz staram siê mówiæ jej mniej ni¿ wiêcej aby jej nie by³o przykro. Temat mojego faceta to tabu. Ona w ogóle siê nie interesuje moim ¿yciem. Nie pyta o nic, jak ja co¶ mówiê o sobie, to nawet nie komentuje. To przykre. A ja zawsze mam dla niej czas. Jak chce mi co¶ opowiedzieæ, to przerywam to, co akurat robiê i s³ucham, doradzam, wykazujê zainteresowanie. ZAWSZE staram siê pomóc. I niewa¿ne o co chodzi, czy o po¿yczenia pieniêdzy, czy o za³atwienie czego¶, czy nawet zwyk³e doradzenie. NIGDY nie zrobi³am nic przeciwko niej. ZAWSZE chcia³am tylko jej dobra. xxx A od pewnego czasu mam wra¿enie, ¿e ona mi ¼le ¿yczy. Jak siedzimy w pokoju (stancja) i nawet co¶ siê odezwê, to ona odburkuje nieprzyjemnie. Czasami wolê siê nie odezwaæ, analizujê, co mogê powiedzieæ, co przemilczeæ, aby jej nie uraziæ. To chore. A ona tymczasem nie panuje nad jêzykiem. Czasami mówi mi niemi³e rzeczy. Np. z pogardliw± min± "jeste¶ dziwna" i wiele podobnych kwiatków utrzymanych w tym tonie. Czêsto ¼le siê przez ni± czujê. Ca³y czas spêdza na fb i obgaduje swoich znajomych, w bardzo chamski i nieprzyjemny sposób. Obgaduje kole¿anki, które s± w ci±¿y, maj± dzieci, ch³opaków, wziê³y ¶lub. Ogólnie ludzi, w których ¿yciu co¶ siê dzieje. Zaczyna mnie przera¿aæ jej jadowito¶æ. Czy mnie obgaduje tak samo? Ma dwie kole¿anki, one te¿ nie maj± ¿ycia, facetów, wszystkim zazdroszcz± i ¼le ¿ycz± - kiedy¶ s³ysza³am ich rozmowê, g³owa ma³a. Mnie te¿ do nich tak obnosi? Bo kiedy ich nie ma, to je te¿ obgaduje. Wredna jest. Obgaduje wszystkich a potem wchodzi na fejsa i ka¿demu pisze wazeliniarskie komentarze, klika, ¿e lubi ich zdjêcia. Zdjêcia, które na g³os wy¶miewa przy mnie w pokoju. Nie zwierzam siê jej z moich problemów, bo ju¿ jej nie ufam. Jak wraca do pokoju, to automatycznie robi siê taka gêsta atmosfera, ciê¿ka... mam nadziejê, ¿e wiecie, co mam na my¶li... teraz siedzê sama i czujê siê o wiele lepiej. Coraz wiêcej czasu spêdzam u mojego faceta, byle nie siedzieæ z ni±, nie patrzeæ na jej wiecznie niezadowolon± twarz... ona ca³y czas przeklina, rzuca miêsem jak robotnik na budowie. A wydawa³oby siê, ¿e kobieta, studentka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 866
|
Dot.: Jak sobie radziæ z toksyczn± i fa³szyw± "przyjació³k±"?
Twoja "przyjació³ka" jest zawistna i ob³udna! Zamiast zacz±æ co¶ robiæ ze swoim ¿yciem (bo z tego co piszesz, my¶lê, ¿e nie czuje siê dobrze tym, ¿e nie ma faceta) to woli obgadywaæ innych, zazdro¶ciæ. I jestem pewna, ¿e gdyby sta³o siê tak, ¿e Ty nie mia³aby¶ nikogo a ona nagle by kogo¶ znalaz³a to nie mia³aby¶ ¿ycia, bo ca³y czas gada³aby o tym, ¿e ma faceta, ¿e jest szczê¶liwa itp. Tacy ludzie tak maj±, nic nie poradzisz. Ja bym na Twoim miejscu zaczê³a szukaæ nowego lokum i ograniczy³a z ni± kontakty. I tak, my¶lê, ¿e Ciebie te¿ obgaduje, bo niby dlaczego mia³aby tego nie robiæ skoro ma to w naturze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak sobie radziæ z toksyczn± i fa³szyw± "przyjació³k±"?
a próbowa³a¶ z ni± szczerze pogadaæ, skoro mimo wszystko, uwa¿a³a¶ j± za przyjació³kê?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.