![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
CIĄZA? - prosba o opinię od doswiadczonych Mam
Witam,
Ostatnią miesiączkę dostałam 21.11.2012, kilka grzechów z mezem popełniłam, które wywołały koniecznosć zrobienia testu ciązowego. Robiłam test dzis rano 26.12.12, ale nie przeczytałam ulotki, gdyż wieloktrotnie robiłam testy (okazało się, że po 5 min. nalezało odczytać wynik, a nie po 3 jak w innych) i test odstawiłam, po jakim czasie jak wróciłam do łazienki były 2 kreski. Wiadomo, po pewnym czasie test może fałszować wynik, stwierdziłam, ze powtorze jutro. Jednak byłam między 16-1730 u wujka na swietach i ledwo dobieglam zwymiotowac do lazienki. od kilku dni chodze zmeczona i spiaca, wypluta jak po jakiejs imprezie. nie odczuwam bolu w piersiach ani "podobnych do miesiaczkowych, gdyż takich też zazwyczaj nie odczuwam. Ok. godz 18:30 zrobiłam drugi test (pomimo, że mialam zrobić rano), odczekalam wymagany czas i oczywiscie kreska się pokazala - jasniejsza niz C, ale widoczna. Jutro zrobię jeszcze jeden z samego rana. Jesli się potwierdzi, czy mam od razu biec do lekarza, czy moze być jeszcze za wczesnie na wyjrycie ciąży? czy moge sie juz cieszyć? tak bardzo chemy dzidzie... pozdrawiam LL |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: CIĄZA? - prosba o opinię od doswiadczonych Mam
Zanim do lekarza idz do laboratorium i zrób sobie Beta HCG z krwi prywatnie- jak urosło to znaczy, że jest ciąza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tak jak koleżanka napisała... zrób sobie bchg, to będziesz mieć potwierdzenie i do lekarza w 6-7 tygodniu
![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Wg mnie ciąża
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
wygląda na ciążę
![]() ja zrobiłam po kilku dniach (no dobra robiłam testy kilka dni ![]() ![]() Umó się do lekarza za 2-3 tyg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ta druga kreska jest słabsza od tej testowej
![]() ![]() Ale nie idź za wcześnie do lekarza, tylko się wkurzysz jak USG nic nie wykryje, lepiej betę zrób ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
dzięki za odpowiedzi,
oczywsicie, nie wytrzymalam i poszłam do lekarza. (27.12.) Zrobił USG i nic na nim nie zobaczył, powiedział, że są 2 opcje: jest za "młoda" i jej nie widać albo obawia się pozamacicznej. dzis 28.12 zrobiłam betę hcg i wynik wyszedł 475 - wg normy z labo jest to 4-5 tydz. Zadzwoniłam do lekarza i powiedział, że to dobry znak, ale beta na tyle niska, że ciąza mogła być niewidoczna wczoraj. Powiedział, że mam przyjć na USG za tydz. Pytałam się, czy robić drugi raz betę, a on powiedział, że nie ma takiej potrzeby, że zobaczymy się za tydz. na USG i może co będzie wiadomo. Jak myslicie robić drugi raz betę? pytanie, czy jutro (29) czy w pon (31)? Boję się, że labo pracuje krócej w sylwestra i mogą nie zdążyć podać wyników przed nowym rokiem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Robić, by sprawdzić przyrost.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I też mi się wydaje, ze tak wczesnej ciąży na USG może nie być widać ![]() Jednak na to potrzeba trochę czasu ![]() Moja beta wynosiła 3 dni po spodziewanej miesiączce 543, ja już nie powtarzałam bo tyle mi wystarczyło, a w 9t widziałam jak bije serce ![]() Teraz jestem w 16t i na razie wszystko jest ok ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Margosia__ Czas edycji: 2012-12-29 o 09:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Możesz sobie sprawdzić przyrost.
Ja byłam na pierwszym USG w bodajże 3t5d (mam istotne powody dlaczego tak wcześnie) i była ledwo uchwytna kropka. Ale to jest wszystko bardzo indywidualna sprawa, zależna od długości cykli, itd. Dlatego lepiej jednak nie robić tak wcześnie USG, bo w tym okresie wszystko zmienia się dosłownie z dnia na dzień. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
hej,
Napisałam w innym wątku, ale w tym chyba bardziej mi wypada... Z mężem jakoś specjalnie nie staramy się o Maleńkie ale gdyby powstało będziemy szczęśliwi...( w zasadzie mój mężczyzna woli jeszcze "poczekać") Kochaliśmy się 10 d/c... (cykle mam 33-35 dniowe) a 11 d/c wszystkie objawy owulacji...(zwykle dopiero w 16 d/c) nie wiem czy to te święta tak na mnie podziałaly czy co ![]() bo w sumie byłoby cudownie.... hmmm.......... zrobiłam w 13 d/c tescik- ale był ujemny... chyba się zdecydowanie jednak pospieszyłam,,,, Dziewczyny miałyście kiedyś tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Dziewczyno, co ty piszesz w ogóle? Jakim niby cudem 3-4 dni od stosunku test miałby coś pokazać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
wiem....racjonalnie głupotę zrobiłam
![]() e tam 8 zł nie majątek trudno.... Edytowane przez Barbarja Czas edycji: 2012-12-30 o 22:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Noo....
Musisz odczekać minimum 2 tygodnie, a najlepiej do dnia spodziewanej miesiączki... Ja wiem, jak to się dłuży, ale naprawdę wcześniej to zwyczajnie nie ma sensu. A tak swoją drogą skoro mąż woli poczekać, to ja bym radziła Tobie to przedyskutować z nim, to nie może być Twoja jednostronna decyzja. To nie chodzi o zakup pluszaka do zabawy.... Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2012-12-31 o 10:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Witam,
dzisiaj rano poszłam do labo zrobić jeszcze raz betę. 28.12. była 475 dzis 31.12. wynosi 2056 ![]() czyli ciąża się rozwija. martwi mnie jednak fakt, ze dostałam zapalenia pęcherza. zaaplikowałam sobie wczoraj konską dawke cytryny, soku z porzeczki i wypiłam z 3l wody,do tego żuravit, czuje się troszkę lepiej ale... wraz z betą zrobiłam badanie moczu: wyniki raczej złe: OGÓLNE BADANIE *oczywiscie liczne bakterie, - leukocyty 200 leu/ul - azotyny (+) - krew 10 ery/ul pozostałe parametry jak ciężar, barwa, pH, białko, cukier, ciala ketonowe, urobilinogen, bilirubina w normie W OSADZIE nabłonki 2-3-4 (niby w normie, bo są do 4, jednak nie wiem, czy są to 3 próby, czy to trzeba dodać...) krwinki białe - luźno zalegają w polu widzenia krwinki czerwone swieże 2-2-1 w polu widz. bakterie: liczne Jak sprawdzałam normy, to osad poza bakteriami w normie. Martwię się, że dostanę antybiotyk, a raczej to szkodliwe dla dzidzi w I trymestrze... Z nerwów aż gardło zaczęło mnie drapać... Czy jechać jutro do szpitala, czy przeczekać i może się podkurować? ale orzy takim zapaleniu to chyba samej mi się nie uda wyleczyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
dzięki za odpowiedź. spróbuję sie dostać jutro do gina. na pewno przyjmuje w czwartki, mam nadzieję, że tyle ewentualnie mogę poczekać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
to zakażenie układu moczowego.... pij dużo i jeszcze trochę witaminy c.
Antybiotyków aż tak nie można się bać... kiedy trzeba to trzeba. To co dzić wieczorem możesz jezcze zrobić to nasiadówki z nadmanganianem (żeby tylko była taka lekko różowa woda) i rumiankiem. Główka do góry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Dziewczyny bardzo dobrze Ci doradzają, wit C i dużo kwaśnego na pewno mogą pomóc, ale jesli żle się czujesz i masz złe wyniki, najprawdopodobniej bez antybiotyku się nie obejdzie!
Sama miałam tego typu objawy na początku ciązy i dostałam antybiotyk, pomogło. Do tego też zalecenia właśnie aby jeść wit C, unikać basenu, oraz pić na litry sok żurawinowy. I to najlepiej przez calą ciążę, aby zapobiegać nawrotom. Trzymam kciuki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Hej LuMINA!!! to ty prawie tak samo jak ja....Ja miałam ostatnią miesiączkę 22.11.2012...kocham się z mężem bez zabezpieczenia ponieważ od 2 lat chcemy mieć 2 dzidzie. Miałam nie regularne cykle wiec w 30 dniu cyklu poszłam do ginekologa z badania stwierdził że mam powiększony jajnik skierował mnie na badania i przepisał luteinę na wywołanie okresu. Jednak okres nie przyszedł zrobiłam wczoraj 2 testy i sa 2 kreseczki czyli ciąz JUPPI
![]() ![]() Edytowane przez sarna405 Czas edycji: 2013-01-03 o 09:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
to jutro pójdę do lekarza...a z tą luteiną to ja ją brałam na wywołanie okresu bo miałam nieregularne cykle wtedy lekarz nie zobaczył ciąży bo za szybko kazał mi brać luteine przez 5 dni i przestać więc przestałam....a co dalej mam ja brać już od środy nie biorę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
hej Sarna, czy można już gratulować, byłaś już u lekarza?
Ja byłam wczoraj na USG i lekarz zauważył pęcherzyk 6,9 mm. Na moje pytanie o serduszko i zarodek uśmiechnął się i westchnął, że jest jeszcze za wcześnie. Powiedział, że jest to 4/5 tydz. Trochę mi się to nie zgadza, bo ostatni okres miałam 21.11.2012, ale to pewnie przez dłuższe cykle, miałam opóźnioną owulację i ciąża jest młodsza. Mam przyjść dopiero za 3 tyg. na kolejne USG i ma być już widać zarodek i serce , a we wtorek idę na resztę badań, których jeszcze nie robiłam sama. Czy powinnam iść jeszcze gdzieś indziej na USG wcześniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma sensu iść w między czasie na USG ![]() Naprawdę trzeba dać Maluchowi czas na rozwój, później będziesz miała wizyty co miesiąc i też będziesz musiała spokojnie czekać ![]() Zresztą jesteś w ciąży ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Hej Luminko!!!
Do lekarza idę dopiero dzisiaj wieczorem ![]() ![]() Ja wtedy byłam w 7-8 tydodniu ciaży to już było bardzo dobrze widać. A teraz pewnie u mnie też nie będzie za wiele widać, też miałam cykle nieregularne i długie ![]() Poczekaj kochana na 2 USG nie masz co się spieszyć, jeszcze zobaczysz swoją kruszynke i jej serduszko. Wiem że wyczekiwanie jest najgorsze i się dłuży. A z moim plamieniem to coś mi koleżanka naisała ze wtedy zarodek mógł się dopiero zagnieżdżać. Dziś się upewnię i dam znać ![]() POZDRAWIAM ![]() ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- a co do plamienia to pokazało się po stosunku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
słuchajcie,
jeszcze jedno ostatnie pytanie (i tak Was już nadwyrężam) Czy moja beta nie przyrasta za szybko? Wg skali z labratorium zawsze odpowiadala dobremu tyg ciąży 4/5, 5, 5/6 28.12.2012 475 jedn. 31.12.2012 2056 jedn. 03.12.2012 9403 jedn. doktor widział jeden pęcherzyk, więc raczej to nie są bliźniaki, a ta beta szybko rosnie, a życzliwi straszą mnie zasniadem i chorobami genetycznymi... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,jestem tu nowa,przyjmiecie mnie do swojego grona?
![]() niewiem co sie ze mna ostatnio dzieje...ogolnie wyglada to tak przez ostatnie 3 dni mialam plamienia-brazowe,ale zdarzyly sie tez z domieszka krwi,dzis juz ich nie mam,w dodatku pobolewa mnie brzuch jak na @ a mam dopiero dostac ok.16-tego (mowieokolo,bo mam nieregularne cykle),piersi mnie troche bola,ale czasem bola,czasem nie i wokol sutkow zrobily mi sie ciemne otoczki,czy moge byc w ciazy? bardzo bym tego chciala,mam juz synka,moze sobie wkrecam po prostu? wczoraj sobie cwiczylam brzuch i mnie pozniej zaczal bolec jak na @,wiec poki co w razie czego wstrzymam sie z cwiczeniami,dopoki nie dostane(albo i nie ![]() ale nurtuje mnie jedno..w niedziele robilam test,ale nie z porannego moczu i wyszedl negatywny ![]() pozdrawiam Was goraco ![]() zapomnialam dodac,ze ostatnia @ mialam 11.12.12 (moje cykle trwaja 33-36dni) i byla inna niz zazwyczaj,mniej obfita i trwala kroocej-zawsze trwa 7 dni,a teraz byla 3-4 i nagle sie skonczyla,nie bylo nawet typowej koncowki,po prostu "znikla" nastepny @ powinnam dostac jak juz wspomnialam ok.16.01.13 a test robilam 30.12.12 - myslicie,ze powinnam go powtorzyc z porannego moczu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:38.