Czy to oszust? Praca przez internet - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-17, 11:13   #1
katja_24
Zakorzenienie

Czy to oszust? Praca przez internet

Czesc dziewczyny, mam problem. Chcialam dostac prace przez neta polegajaca na wprowadzaniu danych do programu. Podstawa to umowa o prace, umowa zlecenie albo umowa o dzielo. Facet podal mi swoje dane osobowe (pesel, dowod osobisty, adres, imie nazwisko) i firme, na ktora rzekomo ma byc podpisana umowa. Firma istnieje we wpisie do ewidencji, ale ja nadal mam watpliwosci. Umowa ma byc wyslana zwykla poczta, ale zadaja ode mnie dosc duzo danych: imie, nazwisko, adres, pesel, nr dowodu i co mnie dziwi, nr konta. Do tego chca mi niby placic z GORY za wykonana prace, a konto niby potrzebne do wplacenia zaliczki i zlecenia stalego przelewu. Potrzebna mi praca, ale troche sie boje, ze to oszust. Jak powiazac kolesia z ta firma (bo przeciez kazdy moze podac dane jakiejs istniejacej na papierze firmy), o co jeszcze moge spytac, jak to wszystko zweryfikowac, zeby nie dac sie zrobic w ciula?
Aha, program mam dostac za darmo. Boje sie, ze moje dane zostana wykorzystane w jakis nielegalny sposob, np ktos sobie wezmie kredyt na swieta Albo po prostu wyczysci mi konto.

Edytowane przez katja_24
Czas edycji: 2012-12-17 o 11:17
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 11:22   #2
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Czy to oszust? Praca przez internet

Cytat:
Napisane przez katja_24 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny, mam problem. Chcialam dostac prace przez neta polegajaca na wprowadzaniu danych do programu. Podstawa to umowa o prace, umowa zlecenie albo umowa o dzielo. Facet podal mi swoje dane osobowe (pesel, dowod osobisty, adres, imie nazwisko) i firme, na ktora rzekomo ma byc podpisana umowa. Firma istnieje we wpisie do ewidencji, ale ja nadal mam watpliwosci. Umowa ma byc wyslana zwykla poczta, ale zadaja ode mnie dosc duzo danych: imie, nazwisko, adres, pesel, nr dowodu i co mnie dziwi, nr konta. Do tego chca mi niby placic z GORY za wykonana prace, a konto niby potrzebne do wplacenia zaliczki i zlecenia stalego przelewu. Potrzebna mi praca, ale troche sie boje, ze to oszust. Jak powiazac kolesia z ta firma (bo przeciez kazdy moze podac dane jakiejs istniejacej na papierze firmy), o co jeszcze moge spytac, jak to wszystko zweryfikowac, zeby nie dac sie zrobic w ciula?
Aha, program mam dostac za darmo. Boje sie, ze moje dane zostana wykorzystane w jakis nielegalny sposob, np ktos sobie wezmie kredyt na swieta Albo po prostu wyczysci mi konto.
Ty w ogole go widzialas?

Bylas w siedzibie firmy ?

Moim zdaniem mozesz narobic sobie problemow- podawanie tych danych jest niebezpieczne. Cala sprawa smierdzi, moze szukaja slupa, albo chca wziac na kogos kredyt.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.

Edytowane przez kennedy
Czas edycji: 2012-12-17 o 12:43 Powód: literowka
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 11:32   #3
dacn
Zakorzenienie

Na umowie o dzieło pensja z góry? nie masz nawet co sie zastanawiać to oszust.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 11:34   #4
ulfrinn
Rozeznanie

Nie znam się na tym (czy pesel jest potrzebny do podpisania umowy itp.) ale trochę mnie dziwi, ze tak się rwą do płacenia z góry i jeszcze płacenia zaliczki
ulfrinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 11:40   #5
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Ty w ogole go widzialas?

Bylas w siedzibie firmy ?

Moim zdaniem mozesz narobic sobie problemow- podawanie tych danych jest niebezpieczne. Cala sprawa smierdzi, moze szukaja sluba, albo chca wziac na kogos kredyt.
A skad Firma jest w malopolskim, a ja mieszkam w zachodniopomorskim.
Wiem, ze to smierdzi i ze podawanie takich danych jest niebezpieczne, dlatego pytam, czy mozna go jakos zweryfikowac.
Albo moze ktos tu mial taki przypadek i sie na nim przejechal albo nie.

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

Cytat:
Napisane przez ulfrinn Pokaż wiadomość
Nie znam się na tym (czy pesel jest potrzebny do podpisania umowy itp.) ale trochę mnie dziwi, ze tak się rwą do płacenia z góry i jeszcze płacenia zaliczki
Pesel jest potrzebny do umowy. Mnie tez dziwi chec placenia z gory, zaliczka i placa 25-350 zl/tydzien, przy 4-6h pracy tygodniowo Podobno.
Gdyby mi cos w tym wszystkim nie smierdzialo, to bym nie pytala. Znaja tylko moje nazwsko, bo pytajac o prace zawsze sie podpisuje. Przeciez nie moge z gory zakladac, ze to oszustwo.
A te wszystkie zaliczki, kwota do zarobienia itp zalatuje mi przyneta na frajera.
Stary 2012-12-17, 11:42   #6
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

No nie spotkałam się jeszcze żeby jakaś firma z góry wypłacała wynagrodzenie. Ja bym uważała.
Nie wiem jak wyszukiwałaś firme ale możesz po regonie albo nipie http://www.stat.gov.pl/regon/ wyszukać firmę. Ewentualnie znaleźć jakiś kontakt do właściciela firmy, może firma ma stronę internetową. Może na internecie są opinie o tej firmie.

Moim zdaniem jednak to oszust, no bo kto wypłaca kasę z góry. Poza tym przed podaniem danych takiej osobie wolałabym dokładnie przeczytać umowę, teraz Ci mówi że program za darmo a może się okazać że wcale tak nie będzie.
Stary 2012-12-17, 11:45   #7
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kfiatuszek1987 Pokaż wiadomość
No nie spotkałam się jeszcze żeby jakaś firma z góry wypłacała wynagrodzenie. Ja bym uważała.
Nie wiem jak wyszukiwałaś firme ale możesz po regonie albo nipie http://www.stat.gov.pl/regon/ wyszukać firmę. Ewentualnie znaleźć jakiś kontakt do właściciela firmy, może firma ma stronę internetową. Może na internecie są opinie o tej firmie.

Moim zdaniem jednak to oszust, no bo kto wypłaca kasę z góry. Poza tym przed podaniem danych takiej osobie wolałabym dokładnie przeczytać umowę, teraz Ci mówi że program za darmo a może się okazać że wcale tak nie będzie.
Firme sprawdzilam na stronie CEIDG, istnieje, ale co z tego? Jest na jakas kobiete. Moze zna tego faceta, moze jest tam pracownikiem, moze jest czescia mistyfikacji, a moze nie ma pojecia, ze ktos podal jej dane.
Nie maja swojej strony. Szukalam namiaru, jest tylko mail, ale jesli to podpucha na calego, to roznie moze byc. Firma swieza, z lipca b.r.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-17, 11:49   #8
Polka25
Raczkowanie

Cytat:
Umowa ma byc wyslana zwykla poczta, ale zadaja ode mnie dosc duzo danych: imie, nazwisko, adres, pesel, nr dowodu i co mnie dziwi, nr konta. Do tego chca mi niby placic z GORY za wykonana prace, a konto niby potrzebne do wplacenia zaliczki i zlecenia stalego przelewu. Potrzebna mi praca, ale troche sie boje, ze to oszust. Jak powiazac kolesia z ta firma (bo przeciez kazdy moze podac dane jakiejs istniejacej na papierze firmy), o co jeszcze moge spytac, jak to wszystko zweryfikowac, zeby nie dac sie zrobic w ciula?
Dane o których piszesz są akurat z kadrowego punktu widzenia niezbędne do podpisania umowy o dzieło czy umowy zlecenia, PESEL też, numer konta do zapłaty za wykonaną pracę też jest potrzebny zwłaszcza, że firma nie jest na miejscu więg gotówką Ci płacić nie mogą więc ta część jest w miarę logiczna i spójna, ale już zapłata z góry choćby zaliczki w sytuacji gdy Ty na początku nie ponosisz żadnych kosztów jest co najmniej podejrzana. Też bym się obawiała, że ktoś chce sobie na moje dane wziąć kredyt świąteczny albo co gorsze założyć firmę "krzak" i narobić w moim imieniu długów.

mgr się napisało
i się obroniło

Edytowane przez Polka25
Czas edycji: 2012-12-17 o 11:52
Polka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 11:53   #9
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polka25 Pokaż wiadomość
Dane o których piszesz są akurat z kadrowego punktu widzenia niezbędne do podpisania umowy o dzieło czy umowy zlecenia, PESEL też, numer konta do zapłaty za wykonaną pracę też jest potrzebny zwłaszcza, że firma nie jest na miejscu więg gotówką Ci płacić nie mogą więc ta część jest w miarę logiczna i spójna, ale już zapłata z góry choćby zaliczki w sytuacji gdy Ty na początku nie ponosisz żadnych kosztów jest co najmniej podejrzana. Też bym się obawiała, że ktoś chce sobie na moje dane wziąć kredyt świąteczny albo co gorsze założyć firmę "krzak" i narobić w moim imieniu długów.
A czy da sie jakos sprawdzic prawdziwe intencje tego pana? Bo inaczej nie mam zamiaru podawac swoich danych.
Stary 2012-12-17, 12:01   #10
Polka25
Raczkowanie

Cytat:
A czy da sie jakos sprawdzic prawdziwe intencje tego pana? Bo inaczej nie mam zamiaru podawac swoich danych.
No i właśnie tu mi nic do głowy sensownego nie przychodzi poza zapyteniem Wujka Google co o tym panu i jego firmie wie. Bo jeśli nie miał żadnych zatargów z prawem, nie ma zakazu prowadznia działalności gospodarczej ani nikogo nie oszukał na tyle boleśnie żeby to opisać w necie to nie wiadomo co mu w głowie siedzi i czemu akurat takie warunki Ci proponuje.

mgr się napisało
i się obroniło
Stary 2012-12-17, 12:04   #11
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polka25 Pokaż wiadomość
No i właśnie tu mi nic do głowy sensownego nie przychodzi poza zapyteniem Wujka Google co o tym panu i jego firmie wie. Bo jeśli nie miał żadnych zatargów z prawem, nie ma zakazu prowadznia działalności gospodarczej ani nikogo nie oszukał na tyle boleśnie żeby to opisać w necie to nie wiadomo co mu w głowie siedzi i czemu akurat takie warunki Ci proponuje.
Hm, no wiec tak. Firmy pan nie posiada, podal mi dane firmy jakiejs pani. Nie wiem, czy da sie to jakos powiazac, a moze oboje oszukuja. Pani ma wpis z zeszlego reku do rejestru dlugow. Niby tylko 1300 zl, ale jest. O panu w sumie nie znalalam nic oprocz fejsa, ale nie wiem, czy to ta sama osoba.
Stary 2012-12-17, 12:11   #12
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Hm, no wiec tak. Firmy pan nie posiada, podal mi dane firmy jakiejs pani. Nie wiem, czy da sie to jakos powiazac, a moze oboje oszukuja. Pani ma wpis z zeszlego reku do rejestru dlugow. Niby tylko 1300 zl, ale jest. O panu w sumie nie znalalam nic oprocz fejsa, ale nie wiem, czy to ta sama osoba.
Masz czarno na białym, szukaja jelenia,
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 12:19   #13
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Ja jednak bym dała spokój. Ewentualnie możesz sprawdzić adres firmy i poszukać no nie wiem na mapach, w googlach czy firma faktycznie może się mieścić w danym budynku (czy nie jest zarejestrowana na jakąś szopę, stodołę itd). Wiesz na jakim programie miałabyś pracować? Żeby nie wyszło że gdzieś małym druczkiem będziesz miała na umowie dopisane że ta przedpłata będzie wypłacona po wykupie programu albo licencji albo coś takiego.
Dziwne jest też trochę że firma zleca pracę przez internet a nie posiada strony internetowej. Wiesz czym się zajmuje ta firma?

Edytowane przez Kfiatuszek1987
Czas edycji: 2012-12-17 o 12:21
Kfiatuszek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 12:25   #14
Polka25
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz jak firma jest mała to 1300 zł długu to już sporo. Jak na mój gust to nie ma ten pan zbyt uczciwych zamiarów. Ktoś dobrze wcześniej pisał, że dobrze byłoby przed podaniem danych i podpisaniem przeczytać choćby wzór umowy bo niezłe kwiatki mogą w niej być zawarte. Np. że program za darmo ale musisz płacić abonament za używanie go, albo że dane które wprowadzisz do programu to np. jakaś baza firm i kasę z tego będziesz miała jak sama sobie tą bazę sprzedasz. Historie tego typu nie zdarzają się wcale tak rzadko a ludzie niestety zbyt chętnie podają obcym swoje dane osobowe. A ta Pani tak jak pisałaś może albo nie wiedzieć, że Pan posługuje się nazwą jej firmy albo też brać w tym udział. A Pan też wcale nie musi swoich prawdziwych danych podawać.
Cytat:
Dziwne jest też trochę że firma zleca pracę przez internet a nie posiada strony internetowej. Wiesz czym się zajmuje ta firma?
to jest właśnie bardzo podejrzane, też bym się nad tym zastanowiła

mgr się napisało
i się obroniło

Edytowane przez Polka25
Czas edycji: 2012-12-17 o 12:29
Stary 2012-12-17, 12:49   #15
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jednak bym dała spokój. Ewentualnie możesz sprawdzić adres firmy i poszukać no nie wiem na mapach, w googlach czy firma faktycznie może się mieścić w danym budynku (czy nie jest zarejestrowana na jakąś szopę, stodołę itd). Wiesz na jakim programie miałabyś pracować? Żeby nie wyszło że gdzieś małym druczkiem będziesz miała na umowie dopisane że ta przedpłata będzie wypłacona po wykupie programu albo licencji albo coś takiego.
Firma zajmuje sie transportem

Dzieki dziewczyny, pomoglyscie mi utwierdzic sie w przekonaniu, ze szukaja jelenia i ze nie jestem przewrazliwiona
Stary 2012-12-17, 13:06   #16
Kfiatuszek1987
Rozeznanie

Cytat:
Firma zajmuje sie transportem

Dzieki dziewczyny, pomoglyscie mi utwierdzic sie w przekonaniu, ze szukaja jelenia i ze nie jestem przewrazliwiona
Wiesz najwięcej wątpliwości budzi jednak to płacenie z góry. Nie spotkałam się z sytuacją że ktoś płaci za pracę z góry, chyba że pobiera się zaliczkę na poczet no nie wiem zakupu materiału potrzebnego do pracy).
Poza tym to byłoby ryzykowne (dla pracodawcy) że płaci z góry, bo sam mógłby zostać łatwo oszukany i nie wiem czy ktoś zdecydowałby się podjąć takie ryzyko (że płaci za pracę która może nie zostać wykonana).
Stary 2012-12-17, 13:16   #17
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz najwięcej wątpliwości budzi jednak to płacenie z góry. Nie spotkałam się z sytuacją że ktoś płaci za pracę z góry, chyba że pobiera się zaliczkę na poczet no nie wiem zakupu materiału potrzebnego do pracy).
Poza tym to byłoby ryzykowne (dla pracodawcy) że płaci z góry, bo sam mógłby zostać łatwo oszukany i nie wiem czy ktoś zdecydowałby się podjąć takie ryzyko (że płaci za pracę która może nie zostać wykonana).
Placenie z gory, 350 zlotych za 6h pracy tygodniowo, wplacenie zaliczki...No i facet sam nieproszony podal mi swoje dane, wlaczniez peselem i nr dowodu osobistego. Za duzo rzeczy mi tu smierdzi. Zwyczajnie boje sie, ze ktos zrobi mnie w balona.
Poprosilam o wzor umowy, ale przeciez moze zmienic przed wyslaniem. Ba, ponoc robia tak, ze podpisuja umowe za siebie, wysylaja frajerowi z klauzula, ze samo odebranie listu jest zgoda na warunki zawarte w umowie i oznacza automatyczne podpisanie tejze umowy...
Stary 2012-12-17, 14:11   #18
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
wysylaja frajerowi z klauzula, ze samo odebranie listu jest zgoda na warunki zawarte w umowie i oznacza automatyczne podpisanie tejze umowy...
Jest na to paragraf? Przepis? Nie chce mi się wierzyć, że jest to zgodne z prawem.
Stary 2012-12-17, 14:22   #19
madzia0007
Zadomowienie

350 zl za 6 godzin wklepywania danych do komputera? I jeszcze platne z gory. Oszustwo jak nic i podpucha na frajerow zeby wysylali im dane. Normalna firma moglaby za 50 zl znalezc studenta ktory zrobi ta prace z usmiechem na ustach.
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-17, 15:30   #20
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Jest na to paragraf? Przepis? Nie chce mi się wierzyć, że jest to zgodne z prawem.
Nie mam pojecia, nie znam sie za bardzo na prawie. Ale wiem, ze tak sie zdarza.

---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

Cytat:
Napisane przez madzia0007 Pokaż wiadomość
350 zl za 6 godzin wklepywania danych do komputera? I jeszcze platne z gory. Oszustwo jak nic i podpucha na frajerow zeby wysylali im dane. Normalna firma moglaby za 50 zl znalezc studenta ktory zrobi ta prace z usmiechem na ustach.
No wlasnie, tez tak sadze.
Stary 2012-12-17, 15:33   #21
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie mam pojecia, nie znam sie za bardzo na prawie. Ale wiem, ze tak sie zdarza.
Nie wydaje mi się, żeby odebranie listu miało moc podpisania umowy. Nawet jeśli coś takiego zawrą w jakiejś klauzuli to się mogą cmoknąć, bo w żadnym sądzie nie wygrają sprawy.
Stary 2012-12-17, 16:19   #22
Milena_12
Rozeznanie

Popieram Ineczkę. To jest próba wykorzystania niewiedzy podpisującego.

Co do samej sprawy - bardzo dziwna. Może warto byłoby skontaktować się z właścicielką firmy? Może ona sama nie wie, że ktoś podaje się za jej pracownika i próbuje wyłudzić dane?

W każdym razie dobrze, że napisałaś Sama jakoś niepewnie podchodzę do pracy "przez internet".
Milena_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości