|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
ZLE WYNIKI MOCZU - I trymestr - co robić???
Witam,
dopiero co zaczęłam się cieszyc, że jestem w ciąży, a tu pojawia się problem. Mianowicie zapalenie pęcherza (chyba) Całe zycie choruję na nawracające zapalenie pęcherza. nikt mnie nie potrafi całkowicie z niego wyleczyć, już od lipca miałam spokój z tą przypadłocią, aż tu nagle gdy dowiaduję si, że jestem w ciąży - automatycznie czuję punktowy ból i pieczenie przy oddawaniu moczu. Wyniki: moim zdaniem złe (na razie tylko mocz ogólny) OGÓLNE BADANIE *oczywiscie liczne bakterie, - leukocyty 200 leu/ul - azotyny (+) - krew 10 ery/ul pozostałe parametry jak ciężar, barwa, pH, białko, cukier, ciala ketonowe, urobilinogen, bilirubina w normie W OSADZIE nabłonki 2-3-4 (niby w normie, bo są do 4, jednak nie wiem, czy są to 3 próby, czy to trzeba dodać...) krwinki białe - luźno zalegają w polu widzenia (nie wiem, czy to znaczy, że jest ich duo czy nie) krwinki czerwone swieże 2-2-1 w polu widz. bakterie: liczne Jak sprawdzałam normy, to osad poza bakteriami w normie. Martwię się, że dostanę antybiotyk, a raczej to szkodliwe dla dzidzi w I trymestrze... Czy byłyscie leczone zaobiegawczo do końca 1 trymetsru, a dopiero potem antybiotykami, czy od razu? Dodam, że jestem w ok. 5-6 tyg. ciąży Z nerwów aż gardło zaczęło mnie drapać... Czy jechać jutro do szpitala, czy przeczekać i może się podkurować? ale przy takim zapaleniu to chyba samej mi się nie uda wyleczyć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: ZLE WYNIKI MOCZU - I trymestr - co robić???
Najlepiej idź do lekarza i skonsultuj się z nim. Ja też miałam kiepskie wyniki, chociaż nie miałam żadnych krwinek tylko bakterie, ale o antybiotyku nie było mowy. Byłam wtedy w 9 tygodniu i dostałam urosept do brania przez tydzień i przeszło. Teraz mam powtórzyć badanie czy jest ok. Podobno w ciąży często łapie się różne infekcje, więc może nie martw się na zapas
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze to nie panikuj,takie rzeczy w ciąży się zdarzają
![]() Trzymam kciuki za polepszenie wyników ![]()
Od 20.04.2007r. Razem. Od 11.08.2012r. Żona. ![]() ![]() Ur. 23.01.2013 ![]() "Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło" KosmetyczneSzaleństwo 7DniTygodnia Edytowane przez mala_19kw Czas edycji: 2012-12-31 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja pierwszy wynik moczu miałam super, teraz (w 20 tc) wyszły mi jakieś bakterie.. dostałam tylko urosept , o antybiotyku nie było mowy
![]() Niektórym dziewczynom lekarze zalecają żurawinę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
ja pamiętam,że pod koniec pierwszego trymestru furagin brałam. Przepisany przez ginekologa.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
jeśli to Cię pocieszy, to ja chyba do 5 miesiąca miałam ciągle bakterie w moczu, od samego początku, równiez bardzo liczne.
Na samym początku dostałam jakiś proszek taki do zażycia a tak to leczyłam się ziołowymi tabletkami typu Urospet i żuravit. Furagin dostałam po 5 miesiącu dopiero i wytłukłam wszystko. Moj gin. mówi, że furagin można dopiero po 20 tygodniu, gdy dziecko jest duże i ma wszystkie narządy już wykształcone ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Spokojnie, ale skonsultuj z lekarzem.
Tez miałam bakterie , nabłonki i nie pamiętam czy leukocyty. Jadlam żurawine na potęge i piłam wode z cytryna- ogolnie duzo pilam ![]() Znikło. Duzo zdrowia!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
jak najszybciej preparat silny ż żurawiną
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
masz zakazenie ukladu moczowego
skontaktuj sie z lekarzem w ogolnym badaniu bakteriami sie nie przejmuj, bo mogło byc tak, że sie zle umylas albo cos, czy sa bakterie i w jakiej ilosci wazne jest w posiewie moczu a nie w badaniu ogolnym w badaniu ogolnym patrzysz czy sa leukocyty i krwinki czerwone, u ciebie leukocyty zalegaja pole widzenia, tzn ze jest ich duzo, a to swiadczy o stanie zapalnym ogolnie powinno sie duzo pic, aby jak najszybciej wyplukiwac bakterie, czesto pomaga tez picie soku z cytryny, ja przy infekcji pilam np 2 razy dziennie sok z calej cytryny ![]() a z lekow to chyba furaginum w ciazy, ale wlasnie doczytalam w ulotce ze w pierszym trymestrze nie powinno sie dawac, moze sa jakies inne preparaty musisz to skonsultowac z lekarzem i tyle z tego co wiem, to duzo kobiet ma w ciazy zapalenia pecherza powodzenia
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Co do nablonkow- tego sie nie dodaje, w kolejnych polach widzenia bylo ich 2 lub 3 lub 4, wynikac to moze rowniez ze zlego pobrania moczu tj bez wczesniejszego umycia sie. Bakterie rowniez moga pochodzic ze slego sposobu pobrania, aczkolwiek przy bardzo licznych bakteriach uwazam ze to raczej nie wina pobrania. czy nie zostalo oznaczone bialko w moczu? Przy takiej ilosci bialych krwinek prawie na pewno jest bialko w moczu. Musisz skontaktowac sie z lekarzem aby dobral Ci leczenie odpowiednie dla Ciebie!
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
tak pisze chyba na większości leków, przecież nie przeprowadza się badań na kobietach w ciąży. Jak wspominałam- ja brałam.
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja mialam czesto problemy z pecherzem. W ciazy juz w ogole byla tragedia. Zaczelam wiec pic regularnie sok z zurawiny zapobiegawczo i moje problemy sie skonczyly. Mozesz go pic bez obaw, moze tobie tez pomoze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
dzięki za odpowiedź,
Białka w badaniu nie stwierdzono - dla mnie też to dziwne, ale nie ma. Sa tylko azotyny i mnóstwo tych leukocytów. spróbuję dostać się jutro do lekarza, wiem, że na pewno przyjmuje w czwartek prywatnie, więc najwyżej przeczekam do czwartku. Póki co piję duże ilosci cieplej wody z cytryną, sok z czarnej porzeczki, bogaty w witaminę C, zażywam żuravit i się wygrzewam. Moze to cos pomoże, aby bez problemow wytrwac do czwartku, jesli nie uda sie dorwać jutro doktora. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
nie wytrzymałam i zadzwoniłam do lekarza. Powiedział, że mam wykupić szybko 1 saszetkę Monural-u.Podobno jest najmniej niebezpieczny, oby nic się dzidzi nie stało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja też brałam w I trymestrze (10 tydzień) furaginum
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
A miałam pisać wcześniej, że na mur beton monural dostaniesz
![]() Spokojnie, piłam w pierwszej ciąży 2 razy (smaczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Ja prawie cała pierwszą ciążę Urosept brałam
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Mi lekarz kazal brac penicyline. Jestem w 9 tyg. Biore dzisiaj pierwszy dzien 3 razy 1 tabletka. Mam brac 3 dni. Modle sie, zeby wszystko bylo ok. Jutro kontrola...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Po monuralu bakterii, azotynów, krwi i innych złych rzeczy - brak, pozostał tylko wysoki poziom leukocytów: było 200 jest 70, na razie powiedział, że nie powtarzamy dawki, bo byłoby to może niebezpieczne.
Za to zauważył pęcherzyk 6,9 mm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uważam, że jak ma pacjentka jakieś wątpliwości, jest niespokojna to doktor powinien zrobić jej usg. Jest luz i komfort psychiczny jest 100000 % ważniejszy niż takie życie w stresie i odliczanie dni do następnego usg ![]() Ale to wszystko zależy od lekarza. I kraju, bo np., w Anglii, Irlandii robi się chyba 2-3 razy na całą ciążę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Mnie lekarz powiedział, że tak naprawdę trzeba by chyba 24h/doba być podpiętym pod usg by coś to szkodziło, a jedyne, co MOŻE ale nie musi być - to jakieś niemiłe uczucie dla dziecka. Nie ból żaden, raczej dyskomfort jakiś.
Teraz miałam na każdej wizycie usg, co 3/4 tygodnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Mój gin. uważa, ze nie jest to badanie inwazyjne i zupełnie nie szkodliwe.
Ale różne wersje słyszałam, że dziecku jakby halogenem się świeci po oczach, że nim trzęsie jak w pociągu itp. , że słyszy huk tych fal i może mieć problemy ze słuchem i inne przeróżne. Bardzo często dzieci śpią podczas usg śpi więc nic go tam nie budzi ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2013-01-04 o 11:30 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Autorko:
polecam zrobić sobie badanie wymaz z cewki moczowej w kierunku tajemniczej Ureaplasmy. Od około 10 roku życia mam ten sam problem - nawracające zapalenia pęcherza i cewki moczowej - czasem wychodziły bakterie, a czasem kompletnie nic, tylko naprawdę masakryczne objawy. Teraz jestem w drugiej ciąży i dopiero teraz lekarka zleciła mi takie badanie, wyszła mi właśnie ta Ureaplasma. Zerknij w google co to jest i dla świętego spokoju zrób, bo jeśli piszesz, że od dawna się z takimi zapaleniami zmagasz i nikt nie może znaleźć przyczyny, może to będzie jakiś trop (u mnie był, prawdopodobnie od 15 lat to miałam i nikt mi takiego badania nie zlecił). W mega skrócie, to są drobnoustroje, które wywołują takie zapalenia, ale nie wychodzą w zwykłej bakteriologii, mogą sprzyjać załapaniu bakterii które wyjdą Ci w posiewie i leczą Cię na te bakterie, a nie na faktyczną przyczynę, i tak w kółko. Dają objawy ostrego zapalenia, a często bez żadnych anomalii w wynikach podstawowych badań, a niestety lubi powodować poronienia i porody przedwczesne. Żeby nie było, nie straszę Cię, tylko daję sygnał - moja lekarka powiedziała, że niezbyt wielu lekarzy zleca takie badanie, a szacuje się, że nawet 50% ludzi jest tym zarażonych. Rozkmiń i powodzenia! Na pewno wszystko będzie dobrze, nic się nie przejmuj! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, a co uważacie o zażywaniu probiotyków w ciąży? Mnie też męczą nawracające się zapalenia pęcherza. Teraz mam spokój, ale jestem w 7 tc. i trochę się martwię o to. Myślę, że probiotyki na pewno by pomogły. Tylko czy można?
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
na pęcherz możesz na pewno łykać tabletki z żurawiny (Żuravit bezpieczny w ciąży), albo jeść suszoną, także w aptekach dostępne są żurawinowe soki bez konserwantów.
Wszystkie inne probiotyki bym konsultowała. Skoro niby nie można w ciąży pić actimela, a zawiera on "wyspecjalizowane" probiotyki, to pewnie do zażywania takich w tabletkach też trzeba podchodzić indywidualnie i tylko lekarz powie Ci, czy w 100% jest bezpieczny. Z drugiej strony, jak dla mnie to probiotyki wspieraja organizm, ale ciężarówkom to nic nie wolno. Najlepiej, żeby wyjechały za miasto i zamknęły się w odosobnieniu na 40 tyg. " ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
a skąd to że actimela nie można
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:49.