|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
podwiązkowy zwyczaj
hej. mam w tym roku studniówkę i zastanawiam się nad podwiązką. co myślicie o tym zwyczaju? bo ja osobiście raczej nie chcę mieć żadnej podwiązki ani czerwonych majtek, nie wierze w przesądy, a razem z dziewczynami z klasy nie chcemy zdjęć z podwiązkami. a jakie jest wasze zdanie na ten temat? wy miałyście?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: podwiązkowy zwyczaj
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam, ale dlatego, że wszystkie dziewczyny z klasy "jak to?! jak możesz nie mieć z nami zdjęcia w podwiązce?!" i kupiłam taką za 5zł. Też kiedyś mowiłam, że to taki koszmar, ble itp., ale z drugiej strony głupio wygląda zdjęcie, jak np. wszystkie dziewczyny mają, a ja stoję jak sierotka Marysia
Krzywda mi się nie stała, mam jedno zdjęcie klasowe zrobione przez fotografa, takie z podwiązkami. Dogadajcie się w klasie i ustalcie, albo wszystkie, albo żadna.
|
|
|
|
|
#5 |
|
damn good coffee
|
U mnie (ale to już 2 lata temu było) bardzo mało dziewczyn miało podwiązki - ja wzięłam, ale całą zabawę była schowana głęboko w torebce
. Fakt, zdjęcia są koszmarne, szczególnie te niepozowane, a np z poloneza - jak trzeba ręce podnieść w górę, sukienka się podsuwa do góry i wystaje podwiązka...
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Ja miałam podwiązkę, sama nie wiem czemu, po prostu jakoś tak się utarło że się zakłada
Cytat:
Teraz z perspektywy czasu myślę że nie ma ten zwyczaj większego sensu, więc jeśli czujesz że jej nie chcesz to nawet się nie zstanawiaj
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
a moja podwiązka wisi na miejscu honorowym, ale jak sobie przypominam, oprócz grupowo- klasowego zdjęcia z podwiązkami, nie robiłam sobie z nią więcej zdjęć.
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale tak. miałam. i czerwone gacie, które założyłam na maturę z polskiego
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam studniówkę 9 lutego i w sumie jeszcze o tym nie myślałam, nie mam jeszcze nawet sukienki
Ale chyba sobie kupię i podwiązkę, i czerwone gacie, po prostu dla zabawy i oczywiście do koszmarnego zdjęcia z zadartymi sukienkami
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
ja osobiscie uwazam ze jest po dupe wgl potrzebna no ale jak wszyscy to i ja tez ja mialam na studniowce...niby istnieje przesad ze jak sie zgubi ja to sie nie zda matury moja kolezanka zgubila i jakos zdala bezproblemowo takzee lipaaaa....
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do czerwonych majtek - miałam czerwone zarówno na studniówce jak i maturze
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Miałam czarne majtki i zero podwiązek.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam miałam czerwone majtki i czerwoną podwiązkę
![]() Mam nawet zdjęcia z podwiązką i nie uważam ich za obciachowe Fajne wspomnienia
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie miałam podwiązki, bo miałam dopasowaną sukienkę, więc podwiązka by mi się bardzo odznaczała, do zdjęcia pożyczyła mi któraś koleżanka swoją
maturę zdałam
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Też miałam podwiązkę i czerwone majtki
|
|
|
#16 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chociaż to najbardziej oficjalne zdjęcie klasowe, jest bez 'zadartych sukienek' ale tak czy siak, nie rozumiem za bardzo problemu? ;p chcesz - zakładaj, nie - to nie. i dziwnym trafem, mnie podwiązka absolutnie nie przeszkadzała podczas tańca.
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#19 |
|
Biała Dama
|
Ja mialam studniowke juz pare lat temu, po pierwsze to byly czasy dlugich sukni na kołach
Ale pare dziewczyn mialo podwiazki, w tancu zsuwaly sie im na kostki. Przesad i tyle, jeśli ktoś lubi takie tradycje to czemu nie
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zadomowienie
|
szczytem żenady jest mieć taką krótką sukienkę, spod której widać koronkę z pończoch/klin rajstop
ja w sumie miałam podwiązkę na studniówce. nie z przesądu - dla zwyczaju. jakoś to było dla mnie oczywiste żeby ją kupić, ale nie mam pojęcia dlaczego ale studniówkę miałam lata temu, jak jeszcze królowały długie suknie, więc sporo mogło się zmienić w tej kwestii i na Twoim miejscu bym nie zakładała bo nie ma co się zmuszać
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
Miałam i jak czasami znajdę ją w szufladzie to wracają wspomnienia
|
|
|
|
|
#22 |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
Miałam czerwoną podwiązkę i czerwone majtki. Ale nie odsłaniałam ani jednego, ani drugiego to żadnych zdjęć. W 2002 roku nie było takiej "mody"
Poza tym nie czułam potrzeby.
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie miałam, odznaczałaby mi się pod sukienką.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Chcesz zakładasz, nie chcesz nie zakładasz...
![]() Nie miałam, nie chciałam, nawet lekko śmieszą mnie tego typu zdjęcia, ale jak ktoś się upiera, żeby takie mieć, to mi to wisi i nawet popieram. Jak ktoś jest szczęśliwszy, to co mi do tego. Teraz będę dosadna: jeszcze nie widziałam zdjęcia w takiej podwiązkowej konwencji, które by mi się podobało. Dziewczyny stojące rzędem, kołem, czy tam w innych pozycjach wyglądają: a) jak z trasy zdjęte (wersja optymistyczna) b) jak matrony aspirujące do seksi-fleksi, tak jakoś w zestawieniu z tym wywalonym sprzętem, nawet całkiem interesujące dziewczyny wyglądają... jakoś tak, jakby im baaaaardzo daleko było do modelek. Można się ze mną nie zgadzać, szczególnie, jak się posiada takie zdjęcie i patrzy na nie z dumą lub sentymentem .
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Także miałam czerwone gacie i czerwoną podwiązkę. Już nie wspominając o zdjęciu z wystawionymi nóżkami. Po zdjęciu praktycznie wszystkie podwiązki wyladowały w torebkach - ot taki zwyczaj był/jest. Ale nikt nikogo nie zmusza.
Ja traktuję to zdjęcie raczej jako zabawę niż coś żenującego. Miałyśmy niezły ubaw pokazując kawałek nóżki spod tych długaśnych sukienek No ale w moich czasach krótka sukienka była nieakceptowalna i nie zdarzały się takie "przypadki" jak w załaczonym zdjęciu powyzej.
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie nikt nie bawił się w podwiązywanie nogi
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
miałam tylko czerwone majtki i maturę zdałam
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mialam bo nie lubie czerwonego .
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
A pewnie, że miałam!!! Te zdjęcia to oczywiście kicz był koszmarny, ja sama wyglądałam koszmarnie, matko kochana-wszyscy wyglądali koszmarnie.
I te podwiązki też były koszmarne. Urocze wspomnienia
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam studniowke rok temu, mialysmy wszytskie podwiazki ale nie wiem czemu;p poprostu taki zwyczaj, zdjecia mamy oficjalne klasowe bez okazywania podwiazki a inne takie bardziej luzackie foty gdzie pokazujemy podwiazki....
Moja mi sie całą noc trzymała na nodze ![]() A gaci czerwonych nie miałam i mature zdałam... Za podwiazke dałam chyba 5zł.. Jak na nią natrafie czasami to fajne wspomnienia mam ![]() Studniowka= super impreza jak i super koszt:p
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:09.

Krzywda mi się nie stała, mam jedno zdjęcie klasowe zrobione przez fotografa, takie z podwiązkami. Dogadajcie się w klasie i ustalcie, albo wszystkie, albo żadna.
. Fakt, zdjęcia są koszmarne, szczególnie te niepozowane, a np z poloneza - jak trzeba ręce podnieść w górę, sukienka się podsuwa do góry i wystaje podwiązka...

Ale chyba sobie kupię i podwiązkę, i czerwone gacie, po prostu dla zabawy i oczywiście do koszmarnego zdjęcia z zadartymi sukienkami