|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
czym pokryte są kurze jaja?
Kupiłem jajka z wolnego wybiegu, czyli z kodem 1PL z nadzieją że są to jajka dobrej jakości. Przy gotowaniu jak skorupka jest pęknięta dolewam octu żeby nie wyciekało białko. Zauważyłem coś co mnie zaniepokoiło, a mianowicie po gotowaniu we wrzątku z octem ze skorupki można zetrzeć coś w rodzaju powłoki czy barwnika. Nie wygląda to naturalnie, co to takiego jest? Czy to jest jakaś powłoka konserwująca a może po prostu farba? Widziałem to wcześniej na tanich jajkach i myślałem że to farba żeby ładniej wyglądały, ale teraz już nie wiem bo jednak jajka klasy 1PL są droższe i nie powinno być takich sztuczek.
Wiem że starsze panie na wzmocnienie kości mielą skorupki i je konsumują, więc konsumpcja tego czegoś co nie wygląda naturalnie chyba nie jest zdrowa. |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: czym pokryte są kurze jaja?
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
popieram przedmówczynię! na drugi rz spróbuj bez octu.. ocet niezdrowy,a tk btw. pierwszy raz słyszę o gotowaniu jajek z octem
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
nie daje sie octu do jajek
![]() to moze byc wszystko, jajka dobrze umyles przed gotowaniem? czemu skorupka pekla? |
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Dodaje się. Jeśli jajko pęknie podczas gotowania, to żeby się nie wylało białko, można dodać łyżkę octu. Wszystko zostanie w skorupce. Przecież nikt nie pisze żeby używać octu zamiast wody.
A czemu skorupka pęka? Ano jak się jajko prosto z lodówki, bez nakłucia, wrzuci na wrzątek, to skorupka tak ma, że czasem pęka.
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już spotkałam sie z takim zjawiskiem, to na pewno nie farba, bo to były jajka od mojej Mamy
i chyba właśnie to było przy farbowaniu jajek w momencie kiedy dla utrwalenia farby dodaje się ocet ![]() ale jezeli chcesz jeść skorupki to może jednak kup gdzieś na wsi ![]() i pamiętaj że to można przedawkować
|
|
#7 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Żeby jajka mi nie pękały podczas gotowania, najpierw myję je gorącą wodą, delikatnie wkładam do garnuszka i uważam, żeby za mocno się nie bulboniła woda w czasie gotowania.
Można też pod spód dać kawałek ściereczki żeby jajka nie obijały się od dna, albo kupić taki specjalny koszyczek do gotowania jajek |
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.