czym pokryte są kurze jaja? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2012-03-25, 10:33   #1
robs4
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 19

czym pokryte są kurze jaja?


Kupiłem jajka z wolnego wybiegu, czyli z kodem 1PL z nadzieją że są to jajka dobrej jakości. Przy gotowaniu jak skorupka jest pęknięta dolewam octu żeby nie wyciekało białko. Zauważyłem coś co mnie zaniepokoiło, a mianowicie po gotowaniu we wrzątku z octem ze skorupki można zetrzeć coś w rodzaju powłoki czy barwnika. Nie wygląda to naturalnie, co to takiego jest? Czy to jest jakaś powłoka konserwująca a może po prostu farba? Widziałem to wcześniej na tanich jajkach i myślałem że to farba żeby ładniej wyglądały, ale teraz już nie wiem bo jednak jajka klasy 1PL są droższe i nie powinno być takich sztuczek.

Wiem że starsze panie na wzmocnienie kości mielą skorupki i je konsumują, więc konsumpcja tego czegoś co nie wygląda naturalnie chyba nie jest zdrowa.
robs4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-27, 00:57   #2
kiciakasia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
Dot.: czym pokryte są kurze jaja?

Cytat:
Napisane przez robs4 Pokaż wiadomość
Kupiłem jajka z wolnego wybiegu, czyli z kodem 1PL z nadzieją że są to jajka dobrej jakości. Przy gotowaniu jak skorupka jest pęknięta dolewam octu żeby nie wyciekało białko. Zauważyłem coś co mnie zaniepokoiło, a mianowicie po gotowaniu we wrzątku z octem ze skorupki można zetrzeć coś w rodzaju powłoki czy barwnika. Nie wygląda to naturalnie, co to takiego jest? Czy to jest jakaś powłoka konserwująca a może po prostu farba? Widziałem to wcześniej na tanich jajkach i myślałem że to farba żeby ładniej wyglądały, ale teraz już nie wiem bo jednak jajka klasy 1PL są droższe i nie powinno być takich sztuczek.

Wiem że starsze panie na wzmocnienie kości mielą skorupki i je konsumują, więc konsumpcja tego czegoś co nie wygląda naturalnie chyba nie jest zdrowa.
stawiam, że to wapń, który się wytrącił pod wpływem octu
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-02, 20:02   #3
modnisia_monisia
Raczkowanie
 
Avatar modnisia_monisia
 
Zarejestrowany: 2012-04
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 63
Dot.: czym pokryte są kurze jaja?

popieram przedmówczynię! na drugi rz spróbuj bez octu.. ocet niezdrowy,a tk btw. pierwszy raz słyszę o gotowaniu jajek z octem
modnisia_monisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-02, 20:55   #4
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 28 816
Dot.: czym pokryte są kurze jaja?

nie daje sie octu do jajek
to moze byc wszystko, jajka dobrze umyles przed gotowaniem?
czemu skorupka pekla?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-03, 11:17   #5
Vilqa
Zadomowienie
 
Avatar Vilqa
 
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 1 807
Dot.: czym pokryte są kurze jaja?

Dodaje się. Jeśli jajko pęknie podczas gotowania, to żeby się nie wylało białko, można dodać łyżkę octu. Wszystko zostanie w skorupce. Przecież nikt nie pisze żeby używać octu zamiast wody.

A czemu skorupka pęka? Ano jak się jajko prosto z lodówki, bez nakłucia, wrzuci na wrzątek, to skorupka tak ma, że czasem pęka.
__________________
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej"

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"


Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-03, 16:24   #6
_MAMA_
Zakorzenienie
 
Avatar _MAMA_
 
Zarejestrowany: 2006-11
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Wiadomości: 3 407
GG do _MAMA_
Dot.: czym pokryte są kurze jaja?

Ja już spotkałam sie z takim zjawiskiem, to na pewno nie farba, bo to były jajka od mojej Mamy
i chyba właśnie to było przy farbowaniu jajek w momencie kiedy dla utrwalenia farby dodaje się ocet

ale jezeli chcesz jeść skorupki to może jednak kup gdzieś na wsi
i pamiętaj że to można przedawkować
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 11:01   #7
Krotochwila
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
 
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: za górami za lasami
Wiadomości: 442
Dot.: czym pokryte są kurze jaja?

Żeby jajka mi nie pękały podczas gotowania, najpierw myję je gorącą wodą, delikatnie wkładam do garnuszka i uważam, żeby za mocno się nie bulboniła woda w czasie gotowania.
Można też pod spód dać kawałek ściereczki żeby jajka nie obijały się od dna, albo kupić taki specjalny koszyczek do gotowania jajek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg koszyczek-do-gotowania-jajek.jpg (12,8 KB, 2 załadowań)
Krotochwila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-10, 14:22   #8
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 899
Dot.: czym pokryte są kurze jaja?

Cytat:
Napisane przez robs4 Pokaż wiadomość
Kupiłem jajka z wolnego wybiegu, czyli z kodem 1PL z nadzieją że są to jajka dobrej jakości. Przy gotowaniu jak skorupka jest pęknięta dolewam octu żeby nie wyciekało białko. Zauważyłem coś co mnie zaniepokoiło, a mianowicie po gotowaniu we wrzątku z octem ze skorupki można zetrzeć coś w rodzaju powłoki czy barwnika. Nie wygląda to naturalnie, co to takiego jest? Czy to jest jakaś powłoka konserwująca a może po prostu farba? Widziałem to wcześniej na tanich jajkach i myślałem że to farba żeby ładniej wyglądały, ale teraz już nie wiem bo jednak jajka klasy 1PL są droższe i nie powinno być takich sztuczek.

Wiem że starsze panie na wzmocnienie kości mielą skorupki i je konsumują, więc konsumpcja tego czegoś co nie wygląda naturalnie chyba nie jest zdrowa.
Wydaje mi się że jest to wapń , przez który skorupka się tworzy od kamyczków które zbierają czy zwirku aby to jajko miało skorupkę, można zauważyć, ze nie raz ta skorupa jest twardsza a czasem miększa.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.