Nimesil i grypa. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zamknięte > Fora sponsorowane > Medycyna i dermatologia estetyczna

Notka

Medycyna i dermatologia estetyczna Chciałabyś poprawić wygląd Twojej skóry bez ingerencji chirurga? Masz pytania z dziedziny medycyny estetycznej i dermatologii? Nasz ekspert odpowie na Twoje pytania!

Narzędzia
Stary 2012-12-30, 10:17   #1
Aimee_J
Zakorzenienie

Nimesil i grypa.

W przychodni lekarzy rodzinnych mam lekarkę, która wszystkim na wszystko przepisuje Nimesil. Wnioskuję to po tym, że ilekroć ktokolwiek z mojej rodziny, z jakąkolwiek chorobą nie przyjdzie do niej, wraca z receptą na ten lek.

Mnie kiedyś też to szczęście kiedyś spotkało. Zdiagnozowała grypę [ja mam wątpliwości co do tej grypy, bo drugi lekarz u którego byłam na kontroli nie bardzo się z tą diagnozą zgadzał] i przepisała Nimesil. Sęk w tym, że na ulotce z leku jest napisane, że leku przy grypie oraz objawach grypopodobnych nie powinno się stosować, a jeżeli wystąpią takie przy stosowaniu leku przerwać jego branie.
Nawiasem mówiąc lekarka przepisała mi wtedy jeszcze jeden lek, który z Nimesilem się ponoć wyklucza - opieram się oczywiście nadal na informacjach z ulotek.

Pytanie brzmi: czy ja nie przesadzam z ostrożnością co do tego leku? Niestety rozłożyłam się. Pokonało mnie silniejsze niż normalnie przeziębienie, może grypa, albo jeszcze co innego. Jutro idę do lekarza i prawdopodobnie trafię właśnie na ową lekarkę. W razie gdyby chciała mi przepisać ten lek mam zamiar z nią porozmawiać, ale biorąc pod uwagę jej podejście do pacjentów - może być ciężko. Pewnie mi się oberwie, że to ona, nie ja jest lekarzem

Broń Boże nie chcę jej włazic w kompetencje, a jedynie wyjaśnić nurtujące mnie kwestie.

Ale może któraś z Was też miała kiedyś takie wątpliwości i wyjaśniła je z lekarzem? Albo sama jest lekarzem, zna lek i potrafi stwierdzić, czy przejmuje się potrzebnie czy niepotrzebnie?

Tapnięte z mojego HTC ONE V
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 22:53   #2
KaliNails
Raczkowanie

Dot.: Nimesil i grypa.

przepisanie Nimesulidu (preparat Nimesil, Aulin itd) na grypę jest bardzo dziwne - jest to lek który lekarze przepisują zazwyczaj w bardzo silnych bólach miesiączkowych, bądź też w bólach innego pochodzenia. Ewentualnie można stosować go w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Ma oczywiście działanie przeciwzapalne, ale tak jak mówię - przepisywanie go na grypę jest co najmniej dziwne.
Stary 2013-01-01, 23:21   #3
Aimee_J
Zakorzenienie

Też mnie to zdziwiło gdy poprzednio został mi przepisany. Tak naprawdę miałam wtedy bardzo mocne bóle mięśni - generalnie bez problemu mogłam leżeć, chodzic, ewentualnie siedzieć choć nie w każdej pozycji. Próba stania powodowała, że w ciągu pół minuty mięśnie nóg mnie niesamowicie bolały. Z każda chwilą bardziej. Lekarka zawyrokowała wtedy grypę twierdząc, że np. katar i ból gardła to są objawy przeziębienia i Nie muszą towarzyszyć grypie [nie negowałam tego, bo kiedyś też o czymś takim czytałam], przepisała Nimesil i tyle. Nimesil tak naprawdę nie pomagał na bóle. Było tak jak i wcześniej :/
Ostatecznie inny lekarz zlecił badania krwi, zrobił porządny wywiad [lekarka sobie darowała] i przepisał magnez i potas. Nie wiem czy to pomogło czy choroba sana minęła, ale potym się poprawiło. Natomiast do dziś nie mam zaufania do tej kobiety. Do dziś mam wrażenie, że mnie wtedy zbyła i przepisała mi lek, który w sumie wykluczał się z jej diagnozą.
Na szczęście inny lekarz potraktował mnie dużo lepiej, gdy przyszłam do niego przerażona, bo po tygodniu choroby nic się nie poprawiało.

Aktualna wizyta na szczęście trafiła mi się do kogo innego

Tapnięte z mojego HTC ONE V
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Medycyna i dermatologia estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości