Straciłam moją śliczną 12 tygodniową córeczkę - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-12, 16:19   #1
rasta
Raczkowanie

Unhappy

Straciłam moją śliczną 12 tygodniową córeczkę

Niewazne.

Edytowane przez rasta
Czas edycji: 2013-02-13 o 09:23
rasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 17:01   #2
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Dot.: Straciłam moją śliczną 12 tygodniową córeczkę

Nie ma słów, które mogłyby opisać, jak bardzo mi było przykro, gdy czytałam Twój post Scenariusze, jakie pisze nam życie są niewyobrażalne, okrutne.

Niejako Cię rozumiem, choć odkąd sama straciłam dziecko, staram się nie nadużywać tego stwierdzenia, bo nasze doświadczenie jest jednak inne.

Na wizażu funkcjonuje kilka grup dziewczyn, które straciły dzieci. Jeśli masz ochotę, dołącz do którejś z tych grup. Myślę, że może Ci to choć trochę pomóc, bo to jest fakt - nikt nie zrozumie drugiej osoby w takiej sytuacji tak dobrze, jak ktoś, kto przechodził przez to samo piekło.

Ja po stracie dziecka straciłam również wielu znajomych, niestety do dziś nie odzyskałam niektórych kontaktów, natomiast dwa razy bardziej cenię tych, którzy ze mną zostali.

Z pomocy psychologa nie korzystałam, bo pomogli mi: TŻ, rodzina i forum. Ale jeśli czujesz, że masz taką potrzebę - to spróbuj. Są psycholodzy i specjalne fundacje, które zajmują się konkretnie pomocą osobom po stracie dziecka (również po terminacji ciąży).
Miałam dołączyć do grupy wsparcia, ale nie wiem, na jakim etapie jest teraz proces tworzenia tej grupy, a poza tym jestem w drugiej ciąży i nie chciałabym chyba teraz tam iść. Po 1 to już nie na moje siły (psychiczne), a po 2 - zrobiłabym ogromną przykrość osobom świeżo po stracie.

Masz wsparcie w TŻie? W przyjaciółce, w kimkolwiek?
Takie zwyczajne - że możesz się komuś wypłakać w rękaw? To bardzo ważne, żałoba po dziecku rządzi się swoimi prawami, musisz przejść przez jej etapy, by później wrócić do normalnego funkcjonowania.

Nie ukrywam, że mnie przy życiu trzymała myśl o kolejnych staraniach. Nie, drugie dziecko nie jest na pocieszenie, ale pierwszego synka straciłam w 30 tygodniu, kiedy było już o krok do szczęśliwego rozwiązania, właściwie nawet gdyby przeżył, to mógł się wtedy urodzić. To było jakby mi ktoś wyrwał serce, więc teraz powoli wraca ono na swoje miejsce. Pustki po pierwszym Synku nic nie zapełni, ale teraz choć trochę mniej o niej myślę.
Ale są różne sposoby radzenia sobie z bólem. Pewnie ile osób - tyle sposobów.

Teraz jest czas na to, abyś płakała, wyrzuciła z siebie emocje. Potem przyjdzie już "normalne" życie, raz lepsze momenty, raz gorsze. Ale na pewno przyjdzie taki dzień, kiedy dla Ciebie zaświeci słońce na nowo.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 17:23   #3
panna mati_
Zakorzenienie

Musisz znajść w sobie siłe i jakoś się pozbierać. Brak słów po prostu.
panna mati_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 18:59   #4
Awenturyn
Rozeznanie

Bardzo ci współczuje
uważam że powinnaś poszukac pomocy psychologa tym bardziej że
sama piszesz ze nie radzisz sobie z tym wszystkim,może nawet wizyta u psychiatry ? potrzebujesz przezyć swoją żałobe aby zacząć żyć "normalnie"

Napewno będziesz jeszcze wspaniałą mamą

edit
Ja jestem mamą niepełnosprawnego urwisa dziś już 16 latka którego urodziłam mając 20lat
Awenturyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 21:04   #5
katherine271
Raczkowanie

3 lata starań?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=668511 wyraźnie tu piszesz że ciąża jest niespodziewana, nikt kto się 3 lata stara nie pali maryśki i nie pije tony alko licząc na pozytywny wynik testu ciążowego.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=401740 chłopak w areszcie, Ty w 3 miesiącu, nie wspomniałaś w opisie powyżej o czymś takim

przykro mi, opis masakryczny ale przykre byłoby gdyby coś takiego było prowokacją bo po co czytać kobietom w ciąży takie rzeczy.. generalnie brak słów
katherine271 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 21:22   #6
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

Faktycznie z poprzednich postów autorki wynika, że ciaża byla szokiem.

Tż w areszcie?
A moze to był planowany zabieg? W tym poscie https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...89&postcount=3 napisałas tez ze jesteś w 3 miesiącu ciązy, czyli jakas ciąza w 2010 roku tez była? co się z nia stałoo???????????????

W każdym razie widoku nie zazdroszczę
O ile to prawda.

Psycholog koniecznie.

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2013-02-12 o 21:41
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-12, 22:00   #7
rasta
Raczkowanie

żegnam ;(

Edytowane przez rasta
Czas edycji: 2013-02-13 o 09:20

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-12, 23:44   #8
gosia261282
Gang Iren

Bardzo wspolczuje
Stary 2013-02-13, 05:59   #9
Ashyshqa
Zakorzenienie

Poplakalam sie czytajac Twoj wpis... Jesti.strasznie przykro, ze Twoja coreczka zginela
Z tego co dalej piszesz wydaje mi sie, ze cos jest jednak nie tak. Nie wiem dlaczego chcialas tak wczesnie miec dziecko, na pewno masz swoje powody, ale widac nie bylas gotowa tych planow zmierzyc ze swiatem, uciekalas sie do oszustw, klamstew, palilas marihuane w ciazy ... Wydaje mi sie, ze nie jestes i nie bylas gotowa na macierzynstwo... Ja tez bedac w Twoim wieku bardzo pragnelam miec dzieci, od zawsze nosze w sobie to pragnienie. Ale wiedzialam, ze ja najpierw musze zgromadzic wystarczajaco duzo doswiadczenia zyciowego, dojrzec emocjonalnie i co rownie wazne poznac odpowiedniego mezczyzne, ktory odpowiednim ojcem dla moich dzieci i bedzie mnie kochac i szanowac w kazdej sytuacji. Na to wszystko trzeba czasu. Wiedzialam, ze dopiero wtedy decyzja o dziecku bedzie swiadoma, a nie wynikajaca tylko z tesknoty serca za macierzynstwem.
Nie wydaje mi sie by Wasz zwiazek bym na tyle stabilny, bo rozpoczac rodzine... Mowisz, ze TZ Cie ponizal ale wrocilas do niego ze strachu przed samotnoscia i checi posiadania dziecka. To dla mnie najgorszy powod, zeby z kims byc... Ze strachu? Dziewczyno, w wieku 21 lat obawiasz sie samotnosci?
Znam bardzo mlode dziewczyny, ktore sa gotowe by byc mamami. Sa stabilne emocjonalnie, maja stabilne, dobre zwiazki. W Twoim przypadku wydaje mi sie, ze jest inaczej, wiec postraj sie sobie pomoc, skorzystaj z terapii i dopiero jak staniesz na wlasnych nogach pomysl o budowaniu dalej swojego zycia. Byc moze z innym mezczyzna, bo ten jak widac nie dorosl do tego.czego Ty pragniesz.
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 07:17   #10
rasta
Raczkowanie

....

Edytowane przez rasta
Czas edycji: 2013-02-13 o 09:21
Stary 2013-02-13, 08:04   #11
Lisica1
Zadomowienie

looo matko...kobieta sie stara o dziecko i pali maryske...nie moge ...tez sie staralam...wiec wiem co to znaczy....
poczytalam twoje posty tak z grubsza i z tego co wnioskuje to bylas u gina niedawno i to pierwszy raz...matko boska...jak sie wspolzyje to powinno sie isc...chocby cytologie zrobic....ja po roku staran poszlam zobaczyc co jest przyczyna mojego niezajscia....

ale takich szczegolowych opisow to nie powinnas tu zamieszczac..normalnie czlowiek potem sie stresuje tylko...

nie moge z ciebie dziewczyno..chyba sie gubisz w tym co piszesz....
niemniej jednak ci wspolczuje...

jak czytalam inne twoje watki to nie wiem co jest prawda a co nie....

poza tym po co zakladac tyle watkow..sa glowne i podobne watki...
Stary 2013-02-13, 08:33   #12
Gomra
Zakorzenienie

GG do Gomra

no i ja nie wierze z tą ciaża w 2010 roku, ze była tylko na papierku.
Bo gdyby tak było, to nie zastanawiałabys sie czy musi byc wpisana dokładna data zajscia w ciąze, bo i tak lekarz wiedziałby ze nie jesteś i wszystko byłoby jedno jaka data. A Tobie własnie chodziło o te date.
Czuc kłamstwo na odlogłosć.
Poza tym, na takie przekręty nie zgodziłby sie zaden lekarz, nawet z rodziny. To jest oszukiwanie prawa, i takie rzeczy wychodza, mogłby mieć prawdziwe problemy, utrate pracy a może i licencji na zawód.

Wiesz autorko, mi sie wydaje ze masz powazny problem z psychiką, nie piszesz wszystkiego, chcesz zebysmy Ci ulzyły w cierpieniu bo masz wyrzuty sumienia.
Podejrzewam ze za pierwszym raem doszło do podobnego przypadku, a teraz zrobiłas to samo tylko w dobitny sposób.

Jak dla mnie ktoś kto sie stara, komu na prawde zalezy to bedzie cieszył się z każdego dziecka, nawet chorego, tym bardziej ze ta choroba o której pisałaś nie jest bardzo tragiczna, dzieci rozwijaja sie normalnie, nie wiele ma wszystkie obajwy, tylko te podstawowe, wzrost mozna w tej chwili stymulowac chormonami, zreszta na pewno się tym interesowałaś, co będę pisać.

Jestes nie dojrzała emocjonalnie. I wyczytałam też ze chcesz starac się o kolejne dziecko, odpuśc sobie.
Skoro masz takie problemy ze zdrowiem psychicznym to najpierw zajmij sie tym..

Edytowane przez Gomra
Czas edycji: 2013-02-13 o 08:39
Gomra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 09:06   #13
Marika_1987
Rozeznanie

rasta

sorrki ale muszę to napisać. Jak, skoro wykryli wadę genetyczną u płodu, ŻADEN lekarz nie chciał skierować na terminację. W sumie nie, bo o terminacji można mówić w późniejszej ciąży. Ty po prostu dokonałaś aborcji na życzenie. I wątpię żeby było inaczej. A wiesz czemu tak sądzę? Bo interesuję się tematem ciąży, poronienia, terminacji, chorób genetycznych, wiem jak to wyglada w polskiej słuzbie zdrowia. I nie mów proszę, że w Polsce po stwierdzeniu wady genetycznej ( bądz co bądz wyjątkowo szybko, co mnie dziwi, bo wiem ile czeka się na wyniki amnio np.) odmówiono Ci prawa do przerwania ciąży ze względów medycznych.
I proszę Cię nie pisz już więcej takich rzeczy, bo obrażasz kobiety, które na prawdę przeszły przez taką tragedię. Uważam, że to jest niesmaczna prowokacja

Moje maluchy

większy maluch
Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030

mniejszy maluch
Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560

Marika_1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 11:28   #14
agi_82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marika_1987 Pokaż wiadomość
rasta

sorrki ale muszę to napisać. Jak, skoro wykryli wadę genetyczną u płodu, ŻADEN lekarz nie chciał skierować na terminację. W sumie nie, bo o terminacji można mówić w późniejszej ciąży. Ty po prostu dokonałaś aborcji na życzenie. I wątpię żeby było inaczej. A wiesz czemu tak sądzę? Bo interesuję się tematem ciąży, poronienia, terminacji, chorób genetycznych, wiem jak to wyglada w polskiej słuzbie zdrowia. I nie mów proszę, że w Polsce po stwierdzeniu wady genetycznej ( bądz co bądz wyjątkowo szybko, co mnie dziwi, bo wiem ile czeka się na wyniki amnio np.) odmówiono Ci prawa do przerwania ciąży ze względów medycznych.
I proszę Cię nie pisz już więcej takich rzeczy, bo obrażasz kobiety, które na prawdę przeszły przez taką tragedię. Uważam, że to jest niesmaczna prowokacja
klask i: nic dodac nic ując

Marcelka - 09.06.2006
Kornelka - 27.10.2013

Groszek - 22.08.2012 (10 t.c)

agi_82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 11:57   #15
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katherine271 Pokaż wiadomość

przykro mi, opis masakryczny ale przykre byłoby gdyby coś takiego było prowokacją bo po co czytać kobietom w ciąży takie rzeczy.. generalnie brak słów
Ja uważam, że to prowokacja...
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-13, 12:02   #16
karolca
Zakorzenienie

szkoda ze autorka usunela wszystkie wpisy w watku... kwalifikije sie do ostrego upomnienia

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości