|
Notka |
|
Medycyna i dermatologia estetyczna Chciałabyś poprawić wygląd Twojej skóry bez ingerencji chirurga? Masz pytania z dziedziny medycyny estetycznej i dermatologii? Nasz ekspert odpowie na Twoje pytania! |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ciemne punkty na policzkach i nie tylko
Na policzkach, nosie i trochę na czole mam takie ciemne punkty, jak na zdjęciu. Mam wrażenie, że z czasem mam ich więcej, bywa też, że pojedyncze łączą się w większe. Strasznie mnie to denerwuje i chcę się tego pozbyć. Co to w ogóle jest - zatkane, rozszerzone pory, czy co? Jak to wyleczyć? Jestem facetem, nie znam się na tym. Skąd to mogło się w ogóle pojawić? Bardzo proszę o pomoc. Zdjęce: http://postimage.org/image/erve7dwqr/
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Ciemne punkty na policzkach i nie tylko
Ostuda (melazma, chloazma) jest najczęstszym przebarwieniem w obrębie skóry twarzy. Dużo rzadziej występuje na szyi. Może mieć barwę od jasno- do ciemnobrązowej. Najczęściej dotyczy kobiet, choć w 10-25 proc. schorzenie to dotyka mężczyzn, zwłaszcza po stosowaniu pochodnych hydantoiny i mezantoiny. Zmiany pojawiają się najczęściej po 30 r.ż., u młodych kobiet o ciemniejszej karnacji, głownie mieszkających w krajach o dużym nasłonecznieniu. Ale nie tylko.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
To na pewno nie ostuda.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Te punkt to twoje pory. Robią się ciemne gdy się zapychają. Też takie mam i powiem ci, że z wiekiem robi się coraz gorzej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja mam przebarwienia na twarzy i na bank nie wygląda to jak Twój "problem". Po zdjęciu zgadzam się, że wygląda to jak zapchane pory ale najlepiej udaj się z tym do lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jak najbardziej próbowałam peelingu ale pomogło tylko ciutek i na krótką chwilę. Byłam u Pani dermatolog i odradziła mi laser. Dzięki za tą stronę, bardzo chętnie poczytam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Ej no zatkane pory trzeba czasami odetkac nie? Polceam oczyszczanie przy pomocy róznego rodzaju peelingów a także zabieg mikrodermabrazji, który jest stworzony do zatkanych porów! Ja chodze w Krakowie do Osteomedu.
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dzięki wielki, posprawdzam co mają w medicusie co mogłabym spróbować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:25.