|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Ciąża a brak ubezpieczenia
Wiem, że kobieta w ciąży ma prawo do opieki zdrowotnej mimo braku ubezpieczania.Ale w jaki sposób udokumentować tą ciąże jeśli to jest pierwsza wizyta?Wiadomo, że później to jest karta?A przy pierwszej wizycie?Mam wziąć ze sobą test?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciąża a brak ubezpieczenia
nie wiem jak jest w PL ale w Irlandii jak bylam w takiej sytuacji to za t apierwsza wizyte musialam zaplacic.
moze moglabys sie zarejestrowac w UP jako bezrobotna i miec ubezpieczenie z tego tytulu?
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
Myślicie, ze test z krwi będzie wystarczającym dowodem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A kiedy odmówiłaś przyjęcia pracy? Jeżeli minęło 3 miesiące(nie jestem w 100% pewna) to możesz się nadal zarejestrować. Szczerze to na Twoim miejscu nie oglądałabym się tylko poszukałabym pracy chociaż na krótki czas
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ile czasu minęło od tego wyrejestrowania??? Wiem,że jak oni wywalają to na jakiś tam okres 3-4 miesięcy a potem można na nowo iść i się rejestrować. Ja tak miałam kiedyś. Nie wstawiłam się na podpisie danego dnia.. Wyrejestrowali mnie na 120dni. Po ich upływie poszłam i zarejestrowałam się na nowo.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
możesz się zapisać do bezrobotnych i wtedy masz ubezpieczenie cały czas i inne świadczenia z tego typu.
a jak potwierdzić? Ty nie możesz, nie jesteś lekarzem, jak pójdziesz na wizytę do lekarza to jego zadaniem jako lekarza jest potwierdzenie lub wykluczenie ciąży. ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- a co do ubezpieczenia, to jak nie masz innej możliwości, to możesz sama sobie zus i składki opłacac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- [/COLOR] Cytat:
Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2013-01-07 o 16:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam w przychodni,gdzie płaci się po wizycie. Dzięki temu jeśli lekarz potwierdził ciążę, wizyta była bezpłatna. Popytaj w przychodniach, może gdzieś też tak da się dogadać ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
zawsze jest tak, że dowód ubezpieczenia można donieśc w jakimś określonym terminie (bodajże 7 dni) i na tym bym jechała.
---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Cytat:
![]() już taniej wyjdzie Autorkę wizyta prywatna u ginekologa po potwierdzenie ciąży niż opłacenie składki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Pamietam Cie z poprzedniego watku. Pisalas,ze maz nie jes zbytnio zadowolony z faktu zostania tata.Mial Was zabezpieczyc finansowo i koniec.
A co teraz?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
A mnie pytanie rozbawiło
![]() Komu ty tę ciążę chcesz testem udowadniać? lekarzowi? no chyba normalne, że cię zbada na fotelu + prawdopodobnie usg i potwierdzi lub wykluczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38510174]A mnie pytanie rozbawiło ![]() Komu ty tę ciążę chcesz testem udowadniać? lekarzowi? no chyba normalne, że cię zbada na fotelu + prawdopodobnie usg i potwierdzi lub wykluczy ![]() Pani w recepcji, która przed wizytą zapyta o dowód ubezpieczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Od 1 stycznia masz prawo wejść na dowód osobisty. I zwyczajnie mówisz jak jest - jeśli NIE jesteś w ciąży, zapłacisz po wizycie i tyle. To naprawdę chyba nie problem?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38510726]Od 1 stycznia masz prawo wejść na dowód osobisty. I zwyczajnie mówisz jak jest - jeśli NIE jesteś w ciąży, zapłacisz po wizycie i tyle. To naprawdę chyba nie problem?
![]() Nie, nie problem, jutro złożę wniosek o uznanie niemieckiego ubezpieczenia (bo mam takowe), ale diabeł wie ile to potrwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
a ta ciaza jest pewna?
piszesz ze masz 2-miesieczna coreczke. liczac ze ciaza zaczyna sie od daty ostatniej @ to nawet jesli teraz jestes w 4-5 tyg musialabys zajsc mniej wiecej w miesiac od porodu ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
potworkowa
|
wraca. w ciążę można zajść nawet jeszcze w trakcie połogu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
Test wczoraj robiłam i zdawało mi się, że jest ledwo widoczna w dobrym świetle druga kreseczka.Jutro rano jeszcze powtórzę. Mam nadzieje, że sie potwierdzi, bo w sumie już się nakręciłam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja mam blizniaki z 5 listopada
![]() ![]()
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
źrodło parenting.pl Ja leżałam w szpitalu u które różnica między dziećmi była 10 m-cy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Każda kobieta w ciąży i osoba do 18rż jest ubezpieczona przez państwo.
Ja właśnie z tego korzystam. Tylko to idzie z Ministerstwa Zdrowia. Gin musi ci wypisać zaświadczenie i do dnia porodu chodzisz sobie z ta karteczką jako dowód ubezpieczenia. Możesz wykupić też ubezpieczenie w SKOKu, co ja właśnie zamierzam zrobić, płaci się ok 20 zł miesięcznie, ale to nie jest na takie zwykle chodzenie do lekarza, to jest na pobyt w szpitalu (tzn nie bedziesz musiała placić za porod i ten czas w szpitalu)
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a dlaczego miałaby płacić za poród i opiekę w szpitalu? Kobiety w ciąży i do 42. dnia połogu są objęte ubezpieczeniem zdrowotnym. Do tego zalicza się również poród. Nie mam pojęcia co podpisałaś i po co to podpisałaś, ale jeśli podpisywałaś to tylko po to, żeby nie musieć płacić za poród to dałaś się naciągnąć.. Cytat:
![]() a co do reszty - zgadza się. Może być też taka możliwość. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Kobiety w okresie ciąży i połogu objęte są darmową opieką lekarską. Na receptach lekarz pisze symbol CN tzn ciężarna nieubezpieczona. Acha! i jeszce dobra rada - w tym czasie możesz sobie za darmo, nanfz wyleczyć wszystkie zęby
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Jeśli Twój mąż pracuje i jest ubezpieczony, istnieje możliwośc,żeby "podciągnął" Cię pod swoje ubezpieczenie. Nie wiem tylko, czy takie ubezpieczenie działa od razu. Moja koleżanka ubezpieczyła w ten sposób swojego niepracującego i niezarejestrowanego w UP męża. Nie musiał dzięki temu płacic za leczenie i pobyt w szpitalu.Oczywiście na okres ciąży i połogu, istnieje też rozwiązanie o jakim piszą poprzedniczki (opieka Państwa).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.