![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Salon ślubny - wielkie rozczarowanie ...
Witam
Od paru miesięcy zaczynam przygotowywać swoje wesele ,które ma się odbyć za dziewięć miesięcy - jak do tej pory wszystko idzie bardzo gładko i bez większych problemów. Podekscytowana myślą o mierzeniu sukien, zaraz po Nowym Roku umówiłam się w jednym z miejscowych salonów sukien ślubnych na oglądanie i przymiarki. Towarzyszyła mi świadkowa oraz dwie przyjaciółki. Od początku wszystko było nie takie jak się spodziewałam ... Panie obsługujące traktujące mnie jak zbędną osobę w salonie , z łaską podające suknie do mierzenia , był to pierwszy salon w którym chciałam pomierzyć więcej fasonów sukienek by wyczuć w którym mi najlepiej - niestety nie mogłam ponieważ od razu zostałam poinformowana ,że w żadną nie wejdę więc muszę sobie odpuścić (rozmiar 40). Przymierzyłam trzy ,które względnie mi się podobały. Wyszłyśmy wszystkie dość zniesmaczone. Każda z nas spodziewała się czegoś innego - byłam pewna ,że będzie chociaż trochę miejsca dla koleżanek - chociażby jakaś kanapa. Już nawet nie mówię o świętowaniu przy lampce szampana albo chociażby miłej ciepłej atmosferze. Po tym fakcie byłam jeszcze w dwóch mniejszych salonikach ale nie znalazłam nic w moim typie więc nawet nie przymierzałam. I tu nastaje moje pytanie - czy mam zbyt wygórowane oczekiwania względem takich salonów czy istnieją salony w których przyszła Panna Młoda może poczuć się wyjątkowo? Ja rozumiem ,że Panie tam obsługujące mają dość sporo takich klientek ale jak dla mnie i pewnie nie jednej PMki to najważniejszy dzień naszego życia.
Edytowane przez famka89 Czas edycji: 2013-01-09 o 18:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Salon ślubny - wielkie rozczarowanie ...
zwiedziłam kilka różnych salonów we Wrocławiu i w każdym traktowano mnie bardzo dobrze... oprócz jednego, ale to był taki sklepik ze starszą panią za ladą, która zamiast odpowiedzieć dzień dobry to zapytała nieładnie"kiedy ślub" jakby chciała żebyśmy wyszły
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Salon salonowi nie równy. Byłam w jednym i wyszłam tak samo zniesmaczona jak Ty, poszłam do drugiego punktu tego samego salonu i rewelacja. Super obsługa, wszyscy uśmiechnięci, ekspedientki cierpliwe. Pani która obsługiwała przyniosła wszystkie modele jakie chciałam.
Więc trzeba po prostu szukać.
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Najlepiej jak następnym razem umówisz się telefonicznie. Miałam tak samo jak Ty, babeczki bardzo nie miłe, ale jak zaczęłam się umawiać (nawet na ten sam dzień) to zupełnie inna bajka
![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Wiem co czujesz... ja byłam świadkową przyjaciółki, wiec chodziłyśmy we dwie po salonach. W jednym z nich jak weszlysmy, nawet nikt sie nami nie zainteresował na tyle by odpowiedzieć nam "dzien dobry"... sukienki ogladalysmy sobie same... nikt nie podszedl , nie zapytal " w czyms pomoc" itd. mialam wrazenie ze mozemy wziac pierwsza lepsza suknie pod pache i wyjsc bo i tak by nikt sie tym nie interesowal. Po chwili powiedzialysmy ze szukamy sukni w literke A , pani spojrzala na nas , po czym powiedziala" prosze sobie poszukac i zaniesc do przymierzalni"....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W sumie to chyba bardziej pytanie na wątek "lubuskie panny młode", ale tak przy okazji zapytam ![]() Osobiście bardzo nie chcę właśnie takiej sytuacji jaką opisała autorka wątku. To przykre, że panie obsługujące tak się zachowują :/ ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
![]() Dlatego chyba od razu biorę mamę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
O taaak przez te wredne babska salony bardzo tracą... Ja szukałam w Olsztynie. I tak po krótce (może ktoś też z Ol trafi na ten wątek
![]() 2 salony na Pieniężnego, współpracujące ze sobą -> pierwsze jakie odwiedziłam, Panie bardzo miłe i kompetentne, rzeczywiście służyły pomocą. Przymierzałam wszystko co chciałam bez żadnego "ale" ![]() ![]() ![]() W podwórku przy CH Jakub w piwnicy też był salon (nazwy nie pamiętam) babki starsze, średnio ogarnięte i wszystko "na odwal", kiedy mierzyłam kolejne suknie, one tylko stały i się gapiły, nie odzywając się słowem czy mi pasuje czy nie ![]() Kolejny salon "Afrodyta" na starówce - masakra jakaś, baby wredne i przemądrzałe. Jak weszłam wyskoczyła do mnie z tekstem -A ile pani chce wydać na suknię? -Nie wiem, zależy co mi się spodoba. -Phi... tylko proszę mi nie mówić że cena nie gra roli!! - ![]() Potem chamsko wypytywała czemu chcę suknię kupić, że lepiej wypożyczyć itp:/ No i byłam też w "Madame Danuta" przy Wysokiej bramie - ekspedientka chyba jakaś bardzo przypadkowa, nie umiała się wysłowić, zrozumiałam tylko że mają ponad 200 modeli i na pewno coś wybiorę. Zobaczyłam na wieszakach kilkanaście pierwszych i już wiedziałam że nic tam mierzyć nie chcę. Decyzję pomógł mi podjąc widok jakiejś PMki w przymierzalni w paskudnej bezie ![]() ![]() Tak więc cieszę się że w chociaż jednym "Arianne" pracują przemiłe i pomocne panie i że poszukiwania mam już za sobą i mogę ten salon polecić każdemu ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są salony lepsze i gorsze. Ale nie łudź się. W Polsce nie uświadczysz salonu rodem z programów TLC. Gdyby tak było, to suknie musiałyby kosztować właśnie tyle co tam, czyli np. 12 000zł zamiast 4000zł, ponieważ rozsiadając się na kanapie z lampką szampana zajmujecie ekspedientce co najmniej godzinę czasu, a w ciągu tej godziny ona mogłaby obsłużyć 3 różne panny młode i teoretycznie każda z nich mogłaby zamówić wtedy suknie. Rozumiem, że to jest wyjątkowy dzień i każda by się chciała poczuć jak księżniczka, ale salon ślubny to jest biznes nastawiony na zysk jak każdy inny. Dla pań tam pracujących to jest normalna praca, one chcą po prostu sprzedać i na pewno nie podchodzą do ślubu tak jak panny młode. Chociaż nie ulega wątpliwości, że zachowanie pewnych pań w salonach pozostawia wiele do życzenia.
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Melleczka, co Ty opowiadasz? Trzy klientki przez godzinę?
Ja czasami obsuguję jedną klientkę półtorej, czasem i dwie godziny! Nie podajemy klientkom szampana, ale tylko ze względu na to, że chcemy aby decyzja była podjęta zupełnie na trzeźwo ![]() I uważam, że jest u nas o wiele lepiej niż w programach TLC, bo po pierwsze suknie są ładniejsze, nie ma naćkanch bez, po drugie w związku z tym naćkanych bez nie podajemy puszystym paniom i nie wciskamy im kitu, że ładnie, a po trzecie owaszem, zdarzaja się wycieczki z procesją, ale generalnie atmosfera jest duzo intymniejsza. Chyba masz jakiś uraz po salonie- fabryce. ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Famka, absolutnie Cie rozumiem !
MyLady stworzyła nawet odnosnie tego wątek - Największe Faux pas salonów słubnych: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=656056
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Najlepiej się umówić na wizytę w salonie, jest mniejsze ryzyko, że ktoś z obsługujących będzie dla nas niemiły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
odwiedzialam wiekszosc salonow w krakowie, bywa roznie. niekiedy nawet dzien dobry nie uslyszysz. z takich salonow uciekalam szybciutko. fajnie jak ekspedientki cos proponuja, zawsze to milo przyjmowalam. w moenie kazali mi zalozyc worek materialowy na glowe
![]() ![]() w karolinie uslyszalam o limicie mierzenia ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edit: A co do sukni to się zgodzę. Mam wrażenie, że tam większość jest na jedno kopyto. U nas jest większy wybór wzorów i fasonów. Ale może to zależy od preferencji klientek? Może tam po prostu takie suknie lepiej schodzą?
"Z miłością lepiej nie żartować, bo tylko ona uzasadnia świat..." Edytowane przez melleczka Czas edycji: 2013-01-10 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do mierzenia i makijażu wszystkie suknie które mierzyłam zakładałam od dołu, więc nie miału prawa się pobrudzić. Ale to pewnie zależy od modelu sukni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do tego podkładu to jest gucio prawda, bo nic łatwiej nie schodzi z sukni niż podkład. Samoopalacz to i owszem - masakra, bo wchodzi często w reakcję z tkaniną. Ale podkłady, pudry, szminki spierają się bardzo łatwo. Dwie rzeczy których sprać nie można to wtarty brud (czasem to sie dziwię, że sale potrafią być aż tak brudne). I smar. Ale to dotyczy wesela i sesji. Suknie i tak trzeba prać, bo się kurzą w najczystszym pomieszczeniu, w salonach od głównej ulicy to już w ogóle. Suknia z wystawy jest szara po miesiącu. Więc wkładanie worka na głowę lub owijanie klientki folią to sa typowe pomysły dyletantów. No chyba, że ktoś ma u siebie w salonie firmy króre robia suknie z klejonymi elementami. Wtedy rzeczywiście pranie odpada ![]()
Im dalej w las, tym więcej drzew. ![]() Edytowane przez mylady21 Czas edycji: 2013-01-11 o 06:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Worek na głowę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja byłam w kilku salonach w Krakowie. W dwóch na ul. Filipa było podobnie. Wchodzę, zero zainteresowania, w jednym pani była zajęta prasowaniem sukni
![]() Kolejny salon na Długiej- wchodzę a pani mówi, że kolekcja się kończy i prawie nic nie zostało- dam wizytówkę, proszę iść do drugiego naszego salonu, może tam coś mają. ![]() ![]() Dwa salony miały na prawdę fachową obsługę- Filipinka i Bella Sposa. W jednym z nich zamówiłam suknię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
extassy nie wiem jak u mnie, ogólnie trójmiejskie salony z tego co widziałam mają kiepską opinię i aż mi się odechciało... Dobrze, że jeszcze mam na to dużo czasu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Madonne też dobrze wspominam tyle że nie bardzo rozumiem wkładania sukni od dołu ![]() ![]() Co do worka i prania sukni, mierzyłam typowa greczynke bez ozdob ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam inną radę - mówić prawdę i przy braku zainteresowania po prostu wychodzić.
Nie rozumiem po co szukać na siłę zainteresowania w salonie, który Cię olewa?
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Bo niemiłe Panie pójdą w zapomnienie a w pamięci, na płytach i zdjęciach wymarzona sukienka zostaje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Nie zgodzę się z Tobą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:53.