|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Poszukiwanie swojej drogi i określenie siebie.
Pewnie wiele z Was tak ma, że ma milion planów na raz, pomysłów, a jednocześnie nie wie, w jaką stronę naprawdę powinniśmy pójść. Studiować czy nie, jeśli tak to jaki kierunek, dzienne czy zaoczne, praca, staż, w zawodzie czy nie, a może jakiś kurs, ale uwielbiam malować czy szydełkować, więc może rzucić wszystko i hobby zamienić na pracę?
To oczywiście przykłady, jesteśmy młodzi i życie daje nam sto tysięcy możliwości, kursów, potem często się zawodzimy i szukamy czegoś innego. Macie jakiś sprawdzony patent na określenie siebie? Kiedyś widziałam stronę na ten temat, były tam różne testy do rozwiązania i ich rezultat miał ułatwiać decyzje. Gdzieś indziej planer, gdzie można było wypisywać wszystko, co nas interesuje i układać priorytetami. Korzystacie z takich rzeczy, macie namiary?
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Poszukiwanie swojej drogi i określenie siebie.
Cytat:
nie ma wg mnie takich patentów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja myślę, że próbować nie tylko można, a nawet trzeba. Warto być tylko elastycznym i nie robić nic na siłę, z oślim uporem, bo życie jest faktycznie nieprzewidywalne.
Ustalenie tego, co się chce w życiu robić jest bardzo potrzebne bo i tak to kiedyś zrobimy, a im wcześniej tym lepiej. Można usłyszeć o znanych ludziach, którzy odnaleźli swoją ścieżkę dopiero po wielu latach, często po 40tce, 50tce. Odnalezienie swojego miejsca to również niesamowity komfort psychiczny i właściwie sposób na przeżycie tego życia, a nie tylko na przeistnienie. Jeżeli o mnie chodzi to bardzo pomogło mi prowadzenie bloga (już 3 lata) o rozwoju osobistym, a całkiem niedawno przeszłam 30-dniowy proces kreowania swojego życia stworzony przez pewnego coacha. Pisałam o tym m.in. tutaj: http://helineth.blogspot.com/2012/09...-pierwsze.html i tutaj http://helineth.blogspot.com/2012/09...architect.html Mimo, że już wcześniej z dużą świadomością pracowałam nad sobą, nad określeniem tego, co chcę w życiu robić, to program baaaardzo mi pomógł. Praca nad sobą i świadome kreowanie życia, to jest to ![]() Edytowane przez Helineth Czas edycji: 2012-09-24 o 14:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Z chęcią bym przeczytała wiele odpowiedzi, sugestii, sama jestem nieco zagubiona
![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co robić? Iść za głosem serca ![]() Według mnie odpowiedziałaś sobie w poście - skoro Twoim największym pragnieniem jest wyjazd do Stanów, to czemu tego nie zrobisz? Inną kwestią jest odpowiedź na pytanie, czy na pewno jest to Twoje największe pragnienie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
ja także mam ten problem ... mam milion pomysłów na minutę co chcę robić. I nie wiem za co się zabrać. Kierunków studiów miałam conajmniej 5 ( w Polsce + kilka w trzech krajach) . Poszłam na ten "najnormalniejszy". Jednak czuje że pojde tam jedynie na rok, gdyż w przyszłym chciałabym wyjechac jako au-pair (kolejne marzenie) .Jednak dalej nie wiem czym chce zajmowac sie w przyszlosci . Pewnie i tak pojde do pracy tam gdzie mnie przyjmą , więc niepotrzebne zmartwienie, ale smuci mnite to że nie wiem kim jestem
![]() mój charakter zmienia się z dnia na dzień . Nawet styl pisania z lekcji na lekcje mam inny...zupełnie się nie rozumiem i nie wiem czego chcę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem pewna, że to byłoby to - to by mi odpowiadało i jest to moje pragnienie od dawien dawna ![]() Cytat:
![]() Marzy mi się również taki wyjazd medytacyjny do Tybetu. Byc może takie doświadczenie pozwoliłoby odkryć swoje wewnętrzne ja.
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja bym chciała trafić na jakiś program albo schemat uporządkowania sobie wszystkiego. Mam dobrą pracę, ale w innym kierunku niż wykształcenie. Za to projekt poza pracą związany już z wykształceniem, nie przynosi dochodów, ale satysfakcję. Może mógłby przynosić dochody, ale brak czasu, a pracy szkoda mi zostawiać bo z czegoś trzeba żyć ![]() ![]()
"Ten wie, tamten wie tylko ja nie wiem Może coś przeoczyłem, a może nie znam sam siebie" Edytowane przez CremaCatalana Czas edycji: 2012-09-24 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja myślę, że za bardzo wybiegasz w przyszłość ![]() ![]() A tak serio to: - na studia nie musisz iść zaraz teraz; - na studia możesz częściowo zarobić pracując (najlepiej zacząć już od teraz ![]() - na studiach (z tego co wiem) są różne opcje odpracowywania/ stypendiów itp. - nie wiem jak jest z wizami, ale będąc au pair na pewno się zorientujesz co i jak, i nie wątpię, że uda się ją jednak zdobyć ![]() Dziewczyno, fajnie, że wybiegasz w przyszłość, ale nie aż tak! Dobrze mieć jakiś mglisty zarys, ale bez takich szczegółów ![]() 1. Wyjazd 2. Au pair 3. Oszczędzanie + szukanie ulg/ stypendiów/ dofinansowań itd. 4. Studia. 5. Praca po studiach (to już w ogóle tyle lat do przodu, że nie powinnaś się tym martwić) ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ja też mam zbyt wiele planów, chęci i marzeń. Mogłabym obdarować nimi wielu ludzi, bo i tak nie dam rady wszystkiego zrobić w jednym życiu... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Niestety tak
![]() Jest taki motyw w filmie "Dziękujemy za palenie": To kiedy Ty śpisz? i koleś z rozbrajającym uśmiechem: W niedziele. ![]() Teraz miałam 3 dni wolnego, przybiło mnie na 12 do 14 godzin.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Odświeżam.
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:55.