|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
fondue?!?
Dziewczyny dostałam na gwiazdke zestaw do fondue. Do tej pory widziałam to jedynie na filmach
więc nie bardzo sie orjentuje jak i z czym ten ser z fondue podawać Wyszukiwarka mi zbyt wiele nie pomogła. Więc zwracam sie do was o pomoc. Jeśli znacie jakieś fajne przepisy, do fondue i do tego co można zaserwować w jego towarzystwie <przystawki?? sałatki??> to była bym bardzo wdzięczna za ich zdradzenie
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: fondue?!?
a książeczki nie dostalaś razem z garnkiem? Mnie tez kiedys obdarzonofondue, uzyłam 2 razy i stoi w piwnicy, bo te same potrawy mozna zrobic w zwykłym garnku...
A w fondue nie tylko ser mozna robic, mogą być klopsiki w sosie, sos czekoladowy i moczymy np. w nim bułkę. przepisy: http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html http://kuchnia.gery.pl/cms/index.php?id=12 http://www.mojegotowanie.kobieta.pl/...=138&news_id=1 http://serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,589...=714&page=text |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Ela bardzo Ci dziękuje
Ale puki co sie pobawie ![]() Zastanawiam sie co podać dodatkowo do serka. Znalałam przepis na mięsne fondue i z niego też zamierzam skorzystać
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
O, ja pod choinkę dostałam między innymi zestaw do fondue czekoladowego i mój na pewno nie trafi na tył szafki
![]() Bardzo mi się przyda. Nie tylko po to by rozpuszczać czekoladę do bezpośredniej konsumpcji z owocami, waflami, ciastkami ale (chyba przede wszystkim) do robienia polew do ciast, ozdób czekoladowych (w komplecie było sporo różnych foremek). Dla mnie to przydatne rozwiazanie, bo kiedy ozdabiałam jakieś wypieki, czekolada szybko gęstniała, zastygała i wciąż trzeba było ją podgrzewać. Chociaż przyznaję, że serowego pewnie też nie używałabym za często
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłąm jeszcze to.
Może się przyda. Biesiadnicy zanurzają w nim kostki pieczywa nadziane na specjalne długie widelce. Inną odmianą potrawy jest fondue bourguignonne, czyt. burginią. Do naczynia zamiast sera wlewa się oliwę, doprowadza do wrzenia i smaży w niej kawałki polędwicy wołowej. W oleju można też smażyć warzywa, które wcześniej zanurza się w cieście naleśnikowym. Na deser można zaserwować fondue czekoladowe. W garnuszku rozpuszcza się czekoladę z dodatkami, np. siekanymi orzechami, odrobiną konfitur, i macza w niej kawałki owoców. Jak je zrobić Masę, w której goście będą maczać składniki, przyrządzaj na kuchence. Olej musi być bardzo gorący, podgrzewaj go ok. 12 min, masę serową – 8, a czekoladową – 5 min. Dopiero potem naczynie postaw na podgrzewaczu, który utrzyma olej w lekkim wrzeniu lub zapewni właściwą konsystencję masy serowej. Zestaw do fondue postaw na stole obok pokrojonych i ułożonych na miseczkach lub w koszyczkach kawałków warzyw, mięsa, pieczywa oraz sosów. Z czym podać - Do mięsnego podaj czerwone wytrawne wino, do serowego – białe wytrawne lub półwytrawne, wiśniówkę albo herbatę. - Do czekoladowego pasują wina półsłodkie, kawa, herbata. - Fondue mięsne dobrze komponuje się z sałatą, surówkami, ryżem. Serowe z pikantnymi sosami. Rodzaje fondue Serowe Składniki: - 40 dag sera gruyere - 400 ml białego wytrawnego wina - 50 ml wiśniówki - gałka muszkatołowa - ząbek czosnku - pieprz - bułka - warzywa Kociołek natrzeć czosnkiem, rozgrzać wino, dodać starty ser i mieszać, aż się połączą, przyprawić, dodać wiśniówkę, naczynie z fondue postawić na podgrzewaczu, by masa lekko wrzała, bułki, warzywa pokroić w kostkę, nadziewać na widelec i maczać w serze. Mięsne Składniki: - l oleju - 1 kg polędwicy wołowej - sól - pieprz W naczyniu do fondue rozgrzać olej, na widelec nadziewać kawałki mięsa, trzymać zanurzone w oleju ok. 2 min, aż zbrązowieją, przyprawić. Czekoladowe Składniki: - 20 dag czekolady - 50 ml mleka skondensowanego - owoce - bułka Rozpuścić czekoladę z mlekiem, zanurzać w masie kawałki owoców i bułki. |
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Lullaby22 jak sie smacznie słodziutko zrobiło, z taką czekoladką mogla bym coś schrupać
![]() ![]() DZIĘKUJE CI właśnie sie zastanawiałam jakie winko by najlepiej pasowało i co podac kierowcom do picia BUZIACZEK |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Aniołku bardzo się cieszę, że mogłam Ci pomóc
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Mój mąż mnie męczył o zakup fondee i wreszcie się ugięłam
- wybrałam najmniejsze dostepne, ale żeliwne. Ser zrobiliśmy raz, ale rozpuszczanie czekolady i moczenie w niej owoców też mi przyszło do głowy, a ponadto będę go używać do ciepłych sosów podczas letniego grilowania .
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś maczaliśmy w sosie czekoladowym takie pianki marshmallow (chyba się to tak pisze ), pycha
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Mam podobny zestwik jak poniżej na foteczce... myślicie że mogła bym w nim rozuścić czekoladę?
IlonaP ciekawy pomysł z tymi sosami |
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
!]Co do sosów to zainspirowała mnie Nigella swoim "bagna cauda" - lubię na grilu jeść warzywa dużo bardzej niż kiełbasę i mięso [szybko się nudzi i jest trochę ciężkostrawne], a one wymagają przyprawienia .
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
I Ty chcesz to cudo do piwnicy wynieść?
Do kuchni marsz i serwować pyszności!
|
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
lullaby22 nie bij będę grzeczna i tak szybciutko może sie nie pozbędę zestawiku. |
|
|
|
|
#14 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pytam z ogromną ciekawością bvo u mnie zestaw do Fondue stoi już prawie rok jeszcze nie używany
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
raz probowalam - u znajomej na jakims spotkanku - i bylo tragiczne. znaczy wszystko byloby fajnie, gdyby ten ser tak nie walil alkoholem... da sie bez? albo z jakims mniej dajacym sie wyczuc? a moze to kwestia umiejetnego pryzrzadzenia?
![]() bo ja ogolnie mam cos dziwnego, ze nie cierpie alkoholu z czyms i odwrotnie. musi byc w czystej postaci nawet piwo z sokiem nie przejdzie
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Da się bez alkoholu,już sprawdziłam.By ser się nie ściął trzeba rozmieszać trochę mąki ze śmietaną ,dodać ser starty,zagotować.Maczać w tym grzanki,pycha...
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Wyciągam wątek, bo właśnie nabyłam na promocji w Lidlu zestaw do fondue, więc nowe przepisy mile widziane
![]() A tak poza tym, to chciałabym się dowiedzieć, jakie paliwko / pastę do fondue polecacie i gdzie kupujecie (poza Allegro W jakich sklepach?
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
A my wlewamy olej,a następnie kroimy kurczaka w kostkę i go marynujemy, brokuły lub kalafior dzielimy na różyczki, cebulkę na ósemki, nadaje się również papryka i co komu przyjdzie do głowy. Do tego kilka sosów jakieś sałatki. Następnie robimy ciasto piwne. Każdy macza co się mu podoba w cieście i imprezka gotowa
.A do rozpalania używamy denaturatu. Pozdrawiam!!! |
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze a my dostaliśmy taki zestaw jak zdjęcie wkleiła Angel od naszych świadków na ślub, powiedzieli że czują się zaproszeni na jakieś spotkanie przy tym garneczku
no ale ja jeszcze nie zrobiłam takiego bo nie za bardzo wiem co zrobić do tego jakieś sałatki albo inne potrawy???? No bo dziwne będzie takie siedzenie tylko przy samym zestawie. Możecie mi pomóc?
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
Hej! Znawczynie słodkiego (i nie tylko) founde
napiszcie proszę, czy taki zestaw jak poniżej będzie w miarę dobry dla amatorskiego robienia founde dla 2 osób? Ten jest przeznaczony do czekoladowego, ale może nada się też do normalnego? Dobry czy szajs? W życiu nie robiłam jeszcze founde, więc się nie znam na tym i będę wdzięczna za opinie
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Witam, chcemy z chłopakiem spróbować fondue. Pytanie do tych bardziej doświadczonych. Jaki zestaw na początek i gdzie najlepiej go nabyć. Nie ukrywam, że też zależy nam tutaj na niskiej cenie. Z góry dzięki za każde info!
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Znam cała grupe osob ,które w prezencie dostało zestaw do Fondu i częśc zrobila to raz a częśc od razu wyniosła do piwnicy
![]() Ja mam taki mały jak podała Yorki ,własnie z nanu- nana ,pierwsza próba będzie w weekend ,serowa. Czekolade zostawiam na lato gdy beda świeże truskawki,czereśnie itp . |
|
|
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
founde jest dobre
![]() jadłam kiedys u koleżanki, serowe pychaale mówiła, że też czekoladowe można robić.\ ja wolę na ostro. był taki boom kilka lat temu i wszysyc w prezencie dostawali ![]() ja w sumie też bym chciała dostać zestaw do founde, chyba że sama sobie kupie. drogie to jest> może jak już bardziej popularne to ceny spadły..? polecacie coś czy wszystko jedno? |
|
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Ja właśnie dostałam fondue od siostry w prezencie no ale sama sobie to na prezent wybrałam
. Nam bardzo smakuje wersja serowa. Co jakiś czas robimy i zapraszamy znajomych. Super smakuje z winkiem
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Fondue serowe jest świetne, można z powodzenim eksperymentować z różnymi serami, my bardzo lubimy z fetą.
Wersja z rozgrzewaniem oleju jest też super zabawą, nawet nie trzeba do tego ciasta. Rozgrzewamy olej, dodajemy do niego ewentualnie jakieś przyprawy i każdy sobie smaży w tym oleju jakieś mięska lub warzywa. Do tego obowiązkowo zestaw różnych dipów i będzie pysznie. Istnieje też wersja najbardziej popularna chyba w Azji: rozgrzewamy w kociołku dobry, mocny bulion i w nim gotujemy różne smakołyki. Moja ulubiona wersja łączy dwa pierwsze pomysły - trzeba mieć tylko dwa kociołki. Najpierw smażymy mięsko lub warzywa w aromatycznym oleju, a potem jeszcze moczymy je w serze. Pycha!
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
jak z fetą? rozpuszczacie fetę z serami żółtymi?
ja uwielbiam żółty ser! i w ogole sery, pelśniowe mniam ))baryg ma fajny pomysł, że najpierw w oleju, potem w serze - musi być pyszne ![]() ja nie mam jeszcze żadnego kociołka ![]() ale własnie chce kupić, albo może zażycze sobie na imieniny czy coś :P @aleida wybralas na prezent jakiś konkretny? ja troche w necie grzebalam, bo chyba taniej niż w sklepach jakichs dukach, poza tym z tego co poczytalam to ajkośc jest bardzo dobra tego http://http://www.stylowazastawa.pl/produkt/808/Fondue_zeliwne_duze_Geist .html no wlasnie - lepiej żeliwne czy ceramiczne? aleida, jakie Ty masz? |
|
|
|
|
#28 |
|
Zadomowienie
|
A możecie podać jakiś sprawdzony przepis na serowe? Bo ja ostatnio robiłam, ale mi sie tak strasznie przypalił ser do garnka że myślałam że już go nie uratuje, ale nie wiem czy to była wina mojego sera czy szwagra który tak rozpalił ogień pod garnkiem że opalił mi cały
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Podbijam wątek
![]() I mam pytanie, czy podgrzewacz musi być jakiś specjalny czy mogą być takie normalne małe "podgrzewacze-świeczki"?? |
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Halo? Pomoże ktoś?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:52.

więc nie bardzo sie orjentuje jak i z czym ten ser z fondue podawać

.