![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pamiątki z Komunii, różańce - zachowałyście?
Hej,
jako że jestem posiadaczką małego pokoju, to bardzo często staram się wyrzucać rzeczy, których nie używam. Dzisiaj zerknęłam do dwóch kartonów, w których trzymałam po prostu masę gratów i weszła mi tam wilgoć, widać że robi się pleśń na dnie. No to szybka akcja, oczywiście kartony wyrzucę, bo nie widzę sensu, żeby je trzymać w pokoju, ale znalazłam tam pamiątki z Pierwszej Komunii (takie albumy i obrazek z kościoła), różańce też chyba z Komunii i szczerze powiem, że nie wiem co mam z tym zrobić ![]() ![]() ![]() I tak z ciekawości pytam, bo wiem, że na wizażu udziela się dużo dziewczyn, które nie są związane z Kościołem, nie wierzą - trzymacie takie rzeczy w domu? Z sentymentu? Czy raczej wywalacie jak wszystkie nieużywane rzeczy, żeby nie zagracać powierzchni? Nie rusza Was sumienie choć trochę? Też sobie problem wynalazłam, mogłam nie otwierać tych kartonów ![]() Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2013-01-08 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Naczelna Wizażanka:)
|
Dot.: Pamiątki z Komunii, różańce - zachowałyście?
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja wyrzuciłabym i tyle, różaniec to dla mnie przedmiot jak każdy inny, nie miałabym wyrzutów sumienia, a jakby miał mi zalegać w szafce tylko po to 'żeby był' to już wolałabym wyrzucić
![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Obrazek poszedł w siną dal już dawno. Złoto sprzedałam jakiś rok temu. Różańce wyrzuciłam kilka lat temu. Nie ruszyło mnie sumienie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
moj obrazek wisi na scianie i bardzo go lubie, rozaniec nie jest wielkosci telewizora wiec lezy sobie w szufladzie i nie zawadza. Nie wyrzucilabym za nic. Sa kilka takich momentow w zyciu ktorych rzeczy wg mnie trzeba zachowac ( opaska na raczke z porodowki, rozaniec, pamiatka - obrazek, gromnica z chrztu, obraczki, kilka rysunkow z przedszkola mam, I NIGDY ZA NIC ICH NIE SPRZEDAM )
Oczywiscie nie wymienilam wszystkiego tylko te co mi "na biegu" do glowy przyszlo, a i w pokoju nie mam balaganu ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Już 2 lata po komunii nie wiedziałam gdzie są moje "święte prezenty"
![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak btw. to ja złoty łańcuszek z Komunii gdzieś zgubiłam, strasznie zła na siebie byłam, bo mogłam go np. na coś przetopić :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam tak mocno zakorzeniony sentyment do prezentów, że do tej pory nie pozbyłam się nawet legginsów, które dostałam od dalekiej ciotki w zeszłe lato
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
tak
![]() ![]() Haha wiec chyba taka natura.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem wierząca i... sentymentalna
![]() Mam osobny karton na wszystkie pamiątki z Komunii Św., obrazki, książeczki i różne takie. Mam też wszystkie pamiątki z bierzmowania. Zachowałam także wszystkie zaproszenia na imprezy 18-nastkowe oraz wszystkie pamiątki, jakie z tej okazji dostałam. Ogólnie trzymam wszystko w kartonach, posegregowane. Co jakiś czas lubię to wyjąć, pooglądać, poczytać, powspominać... Mam tam też wywołane zdjęcia foto ![]() ![]() Po ślubie też zamierzam wszystkie pamiątki zachować oraz różne atrybuty z tym związane, np. podwiązka. Aaa i przechowuję też różne inne rzeczy, które miały dla mnie jakieś znaczenie. Mam na przykład jakieś mini buteleczki z winem, dzwoneczek z gliny, pierniki, które dostawałam jak jeździłam co roku na Lednicę. Były to czasy gimnazjum i liceum. Może teraz te przedmioty nie mają jakiejś dużej wartości sentymentalnej, ale za kolejne 10 lat miło mi będzie to wszystko pooglądać i powspominać. Może kiedyś dzieciom pokażę ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Różaniec leży gdzieś w szufladzie, obrazek w szafce, łańcuszek nawet nie wiem gdzie
![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Annaluka, haha
![]() ![]() Takie rzeczy typu kartki jakie dostałam na 18 urodziny, płytę ze szkolnym przedstawieniem z podstawówki mam gdzieś schowane, ale po prostu mam dylemat z tym różańcem i pamiątką. Naprawdę może gdzieś schowam je u mamy w szafce. Te książkowe albumy wyrzucę. Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2013-01-08 o 17:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
... choć nie Westwood
|
Ostatnio pamiątki z chrzcin i komunii wymieniłam u jubilera na pierścionek
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
To ja nawet nie wiem gdzie się podziały te albumy, zdjęcia, ksiązeczki, musiało tego być w cholerę, ale nie wiem gdzie są.
Miałam złotą biżuterię, jakis medalik itd., ale bez żalu wymieniłam na kasę u jubilera, na studiach. I jak je odkopałam, to mi się śmiać zachciało - jakieś łańcuszki grubaśne, pierścienie złote z wielkimi, masywnymi, oczo*ebnymi oczkami, naprawdę ani to prezent dla 8-latki, ani ładna ozdoba dla kobiety ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A masz kogoś wierzącego w rodzinie? Może oddaj ten różaniec po prostu im- babci, mamie, ciotce, komukolwiek?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Nie pamiętam, czy dostałam różaniec jakiś? pewnie tak. Pamiątka chrztu i komunii gdzies u mamy została, a wśró biżuterii mam medalik srebrny i krzyżyk, bo to dostałam, trzymam razem z innymi ozdobami i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ja zostawiłam u rodziców w domu i malo mnie to interesuje;p
---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- A biżuterię - okropną, nigdy nie nosiłam, sprzedałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
ja właśnie tak zrobiłam, różaniec dałam babci, pamiątkowy obrazek jest gdzieś w domu u rodziców ale nikt nie wie gdzie a złoto które dostałam najchętniej bym sprzedała ale do tej pory nawet mi się nie chciało go szukać i iść sprzedać. Nie jest to dla mnie żadna pamiątka bo do komunii poszłam w sumie nie wiem dlaczego, chyba dlatego że wszyscy szli a ja byłam za mała żeby zrozumieć czy i jaki to ma głębszy sens. Dziś wiem że dla mnie nie ma żadnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja co prawda wierzaca, ale pamiatki z komunii zostaly w domu rodzicow. Mam u siebie jedynie ksiazeczke pierwszokomunijna.
Jak nie chcesz tych rzeczy a obawiasz sie wyrzutow sumienia, to oddaj matce albo babci. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Prawie wszystko mam prócz różańca, który dawno temu po prostu porozrywał się na kawałki - już nie wiem jak to się stało, natomiast moją najcenniejszą pamiątką jest złoty łańcuszek i medalik, miałam go na Komunii, na bierzmowaniu, na ślubie, na chrzcie każdego dziecka.. Ma dla mnie ogromną wartość sentymentalną i nie tylko.
Edytowane przez Senses Woman Czas edycji: 2013-01-08 o 18:20 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Ja nie dostałam łańcuszka na Komunię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
ja niestety nie wiem, gdzie sąś moje, ale pewnie tez bym wywaliła. ale pewnie zgubiło się przy przeprowadzce.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Nie mam najmniejszego pojęcia gdzie jest mój różaniec, możliwe, że oddany komuś. Biżuteria sprzedana bo i tak nie nosiłam a kasa zawsze się przyda. Obrazek gdzieś się wala w pudłach ze zdjęciami, laurkami itp. a książeczka do nabożeństw leży w szufladzie. A i jeszcze mam kasetę z komunii, ja bym to najchętniej wywaliła (bo jest żenujący) ale mama nie pozwala.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
DOMator
|
Mam pamiątki chrztu i komunii, różaniec, książeczkę z komunii czy książeczkę zdrowia z dzieciństwa. Trzymam to w szufladzie i nieszczególnie mi tych kilka drobiazgów zawadza, za to miło się robi, kiedy na nie trafię. Ja z tych sentymentalnych, więc takie drobiazgi mają dla mnie znaczenie, chociaż zdjęcia z dzieciństwa, czy nawet zdjęcia moich rodziców z dzieciństwa są ważniejsze i dla mnie bezcenne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nie wyobrażam sobie oddać/wyrzucić/wymienić pamiątek z chrztu czy komunii.Nie dośc,że jestem wierząca to jeszcze sentymentalna.
Na Twoim miejscu różaniec zostawiłabym nawet w Kościele - komuś się na pewno przyda,a po co wyrzucać coś co jest dobre?
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Różaniec, książeczka - walają się gdzieś w szufladzie, obrazek wisi na ścianie - ale ja go tam nie zawiesiłam, w sumie nie przeszkadza mi to niech wisi
![]() ![]() Ale pierścionka zaręczynowego i obrączek z innego metalu niż złoto sobie nie wyobrażam ![]() ![]()
Edytowane przez martynusia222 Czas edycji: 2013-01-08 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Biała Dama
|
Rozaniec sie dawno porwal, z lancuszka jak sie porwal to zrobilam sobie bransoletke na noge, ale cii... Ksiazeczka i obrazek gdzieś są w domu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Nie jestem wierząca, ale różaniec zachowałam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie, dzięki za podpowiedź. Pójdę jutro i zostawię (jak się okazało) dwa różańce w kościele.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:47.