Pamiątki z Komunii, różańce - zachowałyście? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-08, 16:24   #1
agniesikk
Zakorzenienie

Pamiątki z Komunii, różańce - zachowałyście?

Hej,

jako że jestem posiadaczką małego pokoju, to bardzo często staram się wyrzucać rzeczy, których nie używam. Dzisiaj zerknęłam do dwóch kartonów, w których trzymałam po prostu masę gratów i weszła mi tam wilgoć, widać że robi się pleśń na dnie. No to szybka akcja, oczywiście kartony wyrzucę, bo nie widzę sensu, żeby je trzymać w pokoju, ale znalazłam tam pamiątki z Pierwszej Komunii (takie albumy i obrazek z kościoła), różańce też chyba z Komunii i szczerze powiem, że nie wiem co mam z tym zrobić Pamiątki pewnie wyrzucę, bo i tak NIGDY do nich nie zaglądałam, ale jakoś tak mi głupio wywalić różaniec na śmietnik i chyba podrzucę go do jakiejś szafki mamy :cool :

I tak z ciekawości pytam, bo wiem, że na wizażu udziela się dużo dziewczyn, które nie są związane z Kościołem, nie wierzą - trzymacie takie rzeczy w domu? Z sentymentu? Czy raczej wywalacie jak wszystkie nieużywane rzeczy, żeby nie zagracać powierzchni? Nie rusza Was sumienie choć trochę? Też sobie problem wynalazłam, mogłam nie otwierać tych kartonów

Edytowane przez agniesikk
Czas edycji: 2013-01-08 o 16:25
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 16:42   #2
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Dot.: Pamiątki z Komunii, różańce - zachowałyście?

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Hej,

jako że jestem posiadaczką małego pokoju, to bardzo często staram się wyrzucać rzeczy, których nie używam. Dzisiaj zerknęłam do dwóch kartonów, w których trzymałam po prostu masę gratów i weszła mi tam wilgoć, widać że robi się pleśń na dnie. No to szybka akcja, oczywiście kartony wyrzucę, bo nie widzę sensu, żeby je trzymać w pokoju, ale znalazłam tam pamiątki z Pierwszej Komunii (takie albumy i obrazek z kościoła), różańce też chyba z Komunii i szczerze powiem, że nie wiem co mam z tym zrobić Pamiątki pewnie wyrzucę, bo i tak NIGDY do nich nie zaglądałam, ale jakoś tak mi głupio wywalić różaniec na śmietnik i chyba podrzucę go do jakiejś szafki mamy :cool :

I tak z ciekawości pytam, bo wiem, że na wizażu udziela się dużo dziewczyn, które nie są związane z Kościołem, nie wierzą - trzymacie takie rzeczy w domu? Z sentymentu? Czy raczej wywalacie jak wszystkie nieużywane rzeczy, żeby nie zagracać powierzchni? Nie rusza Was sumienie choć trochę? Też sobie problem wynalazłam, mogłam nie otwierać tych kartonów
Ja akurat z tych, co wierzą, ale tak, trzymam w domu różaniec z komunii Poza tym był poświecony, więc nie wyrzuciłabym. Ale jak nie chcesz tego trzymać, to daj mamie albo babci
agniesiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 16:42   #3
_moCCa_
Rozeznanie

Ja wyrzuciłabym i tyle, różaniec to dla mnie przedmiot jak każdy inny, nie miałabym wyrzutów sumienia, a jakby miał mi zalegać w szafce tylko po to 'żeby był' to już wolałabym wyrzucić
Stary 2013-01-08, 16:43   #4
201604190949
Konto usunięte

Obrazek poszedł w siną dal już dawno. Złoto sprzedałam jakiś rok temu. Różańce wyrzuciłam kilka lat temu. Nie ruszyło mnie sumienie.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 16:43   #5
tworazka
Zakorzenienie

moj obrazek wisi na scianie i bardzo go lubie, rozaniec nie jest wielkosci telewizora wiec lezy sobie w szufladzie i nie zawadza. Nie wyrzucilabym za nic. Sa kilka takich momentow w zyciu ktorych rzeczy wg mnie trzeba zachowac ( opaska na raczke z porodowki, rozaniec, pamiatka - obrazek, gromnica z chrztu, obraczki, kilka rysunkow z przedszkola mam, I NIGDY ZA NIC ICH NIE SPRZEDAM )

Oczywiscie nie wymienilam wszystkiego tylko te co mi "na biegu" do glowy przyszlo, a i w pokoju nie mam balaganu
Stary 2013-01-08, 16:45   #6
Kretka666
Zakorzenienie

Już 2 lata po komunii nie wiedziałam gdzie są moje "święte prezenty" Jak nie chcesz tego trzymać to wyrzuć, po co ma leżeć i się kurzyć, z przyzwoitości? Albo oddaj jeśli ktoś będzie chciał przyjąć.
Stary 2013-01-08, 16:49   #7
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tworazka Pokaż wiadomość
moj obrazek wisi na scianie i bardzo go lubie, rozaniec nie jest wielkosci telewizora wiec lezy sobie w szufladzie i nie zawadza. Nie wyrzucilabym za nic. Sa kilka takich momentow w zyciu ktorych rzeczy wg mnie trzeba zachowac ( opaska na raczke z porodowki, rozaniec, pamiatka - obrazek, gromnica z chrztu, obraczki, kilka rysunkow z przedszkola mam, I NIGDY ZA NIC ICH NIE SPRZEDAM )

Oczywiscie nie wymienilam wszystkiego tylko te co mi "na biegu" do glowy przyszlo, a i w pokoju nie mam balaganu
Ja nie mam obrazków z przedszkola, moi rodzice też ich nie trzymają... Tyle jest dokumentów, które gromadzą się latami, że już na rysunki zabrakło miejsca. Właśnie u mnie w rodzinie nikt taki sentymentalny nie jest, żeby np. zachowywać pukiel włosów dziecka, ale wiem, że moja mama np. trzyma książeczkę z Komunii no i w sumie posyłali mnie do kościoła i dlatego mam te wyrzuty sumienia. Chociaż wiem, że jak to zostawię, to będę zła na siebie, bo po prostu nie lubię mieć w pokoju rzeczy, które mnie drażnią i ich nie używam. Także jutro powyrzucam te kartony wraz z rzeczami.

Tak btw. to ja złoty łańcuszek z Komunii gdzieś zgubiłam, strasznie zła na siebie byłam, bo mogłam go np. na coś przetopić :/

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-08, 16:52   #8
Lisciolaz Straszliwy
Wtajemniczenie

Ja mam tak mocno zakorzeniony sentyment do prezentów, że do tej pory nie pozbyłam się nawet legginsów, które dostałam od dalekiej ciotki w zeszłe lato . Pamiątki komunijne leżą zatem na swoim miejscu i leżeć będą, mimo, że z KK na dzień dzisiejszy nie wiele mam wspólnego. Insza inszość, że zalegają na półce w domu rodzinnym, a na co dzień mieszkam gdzie indziej

(\__/)
{ ^y^}

Lisciolaz Straszliwy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 16:55   #9
tworazka
Zakorzenienie

tak to zalezy chyba od charakteru. w sumie mam sporawy segment i mi te 3 rysunki czy rozaniec nie zawadzaja, ale tez mam pudeleczko w ktorym zbieram pamiatki ze zwiazku aktualnego, bilety z Egiptu, zniszczony pierscionek ktorym moj facet zareczyl mi sie na statku, czy nawet bilety z kina , zbieram na lodowce magnesy z miejsc w ktorych bylam...

Haha wiec chyba taka natura.
Stary 2013-01-08, 16:55   #10
Annaluka
Zakorzenienie

Ja jestem wierząca i... sentymentalna

Mam osobny karton na wszystkie pamiątki z Komunii Św., obrazki, książeczki i różne takie.
Mam też wszystkie pamiątki z bierzmowania. Zachowałam także wszystkie zaproszenia na imprezy 18-nastkowe oraz wszystkie pamiątki, jakie z tej okazji dostałam.

Ogólnie trzymam wszystko w kartonach, posegregowane. Co jakiś czas lubię to wyjąć, pooglądać, poczytać, powspominać... Mam tam też wywołane zdjęcia foto Nic mi tam nie gnije i się nie rozkłada Specjalnie kupiłam nowe kartony w Ikei.

Po ślubie też zamierzam wszystkie pamiątki zachować oraz różne atrybuty z tym związane, np. podwiązka. Aaa i przechowuję też różne inne rzeczy, które miały dla mnie jakieś znaczenie. Mam na przykład jakieś mini buteleczki z winem, dzwoneczek z gliny, pierniki, które dostawałam jak jeździłam co roku na Lednicę. Były to czasy gimnazjum i liceum.

Może teraz te przedmioty nie mają jakiejś dużej wartości sentymentalnej, ale za kolejne 10 lat miło mi będzie to wszystko pooglądać i powspominać. Może kiedyś dzieciom pokażę
Stary 2013-01-08, 16:57   #11
puszka_pandory
Rozeznanie

Różaniec leży gdzieś w szufladzie, obrazek w szafce, łańcuszek nawet nie wiem gdzie nieużywane, ale leżą, mimo wszystko. Miejsca dużo nie zajmują, więc nawet nie zwracam na nie uwagi.

"Tych, co upadną, (...) inni rozrywają na strzępy" /V.Woolf/
--------------------------------------------------------------------------------------------------

„Ludzie mówią, że życie to jest to, ale ja wolę sobie poczytać” /M.T.C./
<3 LC
puszka_pandory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-08, 17:03   #12
agniesikk
Zakorzenienie

Annaluka, haha U mnie te kartony już leżały dobrych kilka lat na podłodze, więc to pewnie dlatego wilgoć. Rzeczom nic się nie stało, no ale kartony do wywalenia, mam teraz dobrą wymówkę, żeby się ich pozbyć

Takie rzeczy typu kartki jakie dostałam na 18 urodziny, płytę ze szkolnym przedstawieniem z podstawówki mam gdzieś schowane, ale po prostu mam dylemat z tym różańcem i pamiątką. Naprawdę może gdzieś schowam je u mamy w szafce. Te książkowe albumy wyrzucę.

Edytowane przez agniesikk
Czas edycji: 2013-01-08 o 17:06
Stary 2013-01-08, 17:27   #13
Vivienne
... choć nie Westwood

Ostatnio pamiątki z chrzcin i komunii wymieniłam u jubilera na pierścionek

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 17:48   #14
Suvia
Zakorzenienie

To ja nawet nie wiem gdzie się podziały te albumy, zdjęcia, ksiązeczki, musiało tego być w cholerę, ale nie wiem gdzie są.

Miałam złotą biżuterię, jakis medalik itd., ale bez żalu wymieniłam na kasę u jubilera, na studiach. I jak je odkopałam, to mi się śmiać zachciało - jakieś łańcuszki grubaśne, pierścienie złote z wielkimi, masywnymi, oczo*ebnymi oczkami, naprawdę ani to prezent dla 8-latki, ani ładna ozdoba dla kobiety styl a la rosyjska przekupka

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 17:57   #15
kingur
Raczkowanie

A masz kogoś wierzącego w rodzinie? Może oddaj ten różaniec po prostu im- babci, mamie, ciotce, komukolwiek?
kingur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-08, 17:58   #16
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Nie pamiętam, czy dostałam różaniec jakiś? pewnie tak. Pamiątka chrztu i komunii gdzies u mamy została, a wśró biżuterii mam medalik srebrny i krzyżyk, bo to dostałam, trzymam razem z innymi ozdobami i tyle.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 18:01   #17
201604181004
Konto usunięte

Ja zostawiłam u rodziców w domu i malo mnie to interesuje;p

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

A biżuterię - okropną, nigdy nie nosiłam, sprzedałam.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 18:01   #18
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kingur Pokaż wiadomość
A masz kogoś wierzącego w rodzinie? Może oddaj ten różaniec po prostu im- babci, mamie, ciotce, komukolwiek?
ja właśnie tak zrobiłam, różaniec dałam babci, pamiątkowy obrazek jest gdzieś w domu u rodziców ale nikt nie wie gdzie a złoto które dostałam najchętniej bym sprzedała ale do tej pory nawet mi się nie chciało go szukać i iść sprzedać. Nie jest to dla mnie żadna pamiątka bo do komunii poszłam w sumie nie wiem dlaczego, chyba dlatego że wszyscy szli a ja byłam za mała żeby zrozumieć czy i jaki to ma głębszy sens. Dziś wiem że dla mnie nie ma żadnego.
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 18:16   #19
martynka89
Zakorzenienie

Ja co prawda wierzaca, ale pamiatki z komunii zostaly w domu rodzicow. Mam u siebie jedynie ksiazeczke pierwszokomunijna.

Jak nie chcesz tych rzeczy a obawiasz sie wyrzutow sumienia, to oddaj matce albo babci.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-08, 18:20   #20
201706190936
Konto usunięte

Prawie wszystko mam prócz różańca, który dawno temu po prostu porozrywał się na kawałki - już nie wiem jak to się stało, natomiast moją najcenniejszą pamiątką jest złoty łańcuszek i medalik, miałam go na Komunii, na bierzmowaniu, na ślubie, na chrzcie każdego dziecka.. Ma dla mnie ogromną wartość sentymentalną i nie tylko.

Edytowane przez Senses Woman
Czas edycji: 2013-01-08 o 18:20 Powód: literówka
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 18:21   #21
kleineKrokodil
Zadomowienie

Ja nie dostałam łańcuszka na Komunię Dziwnie się z tym czułam jak wszystkie dziewczyny w klasie dostały a ja jedyna nie. Różaniec widziałam gdzieś ostatnio w szufladzie, obrazek leży w szafce, nigdy nie był powieszony i też się zastanawiałam co z tymi rzeczami zrobić. Jako, że Komunia nie jest dla mnie niczym ważnym, to generalnie nie potrzebuję takich pamiątek, ale jakoś nie potrafię tego wyrzucić...
kleineKrokodil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 18:28   #22
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 18:55   #23
201610310857
Konto usunięte

ja niestety nie wiem, gdzie sąś moje, ale pewnie tez bym wywaliła. ale pewnie zgubiło się przy przeprowadzce.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-08, 19:27   #24
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Nie mam najmniejszego pojęcia gdzie jest mój różaniec, możliwe, że oddany komuś. Biżuteria sprzedana bo i tak nie nosiłam a kasa zawsze się przyda. Obrazek gdzieś się wala w pudłach ze zdjęciami, laurkami itp. a książeczka do nabożeństw leży w szufladzie. A i jeszcze mam kasetę z komunii, ja bym to najchętniej wywaliła (bo jest żenujący) ale mama nie pozwala.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 19:33   #25
Elfia4
DOMator

Mam pamiątki chrztu i komunii, różaniec, książeczkę z komunii czy książeczkę zdrowia z dzieciństwa. Trzymam to w szufladzie i nieszczególnie mi tych kilka drobiazgów zawadza, za to miło się robi, kiedy na nie trafię. Ja z tych sentymentalnych, więc takie drobiazgi mają dla mnie znaczenie, chociaż zdjęcia z dzieciństwa, czy nawet zdjęcia moich rodziców z dzieciństwa są ważniejsze i dla mnie bezcenne Dla mnie takie pamiątkowe drobiazgi tworzą naszą historię.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 19:35   #26
platekrozy
Zakorzenienie

Nie wyobrażam sobie oddać/wyrzucić/wymienić pamiątek z chrztu czy komunii.Nie dośc,że jestem wierząca to jeszcze sentymentalna.
Na Twoim miejscu różaniec zostawiłabym nawet w Kościele - komuś się na pewno przyda,a po co wyrzucać coś co jest dobre?

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 19:43   #27
martynusia222
Zakorzenienie

Różaniec, książeczka - walają się gdzieś w szufladzie, obrazek wisi na ścianie - ale ja go tam nie zawiesiłam, w sumie nie przeszkadza mi to niech wisi Złoto - sprzedałam, nie przepadam, nie nosiłam tych prezentów, a kasa była potrzebna

Ale pierścionka zaręczynowego i obrączek z innego metalu niż złoto sobie nie wyobrażam Taki mały OT

Edytowane przez martynusia222
Czas edycji: 2013-01-08 o 19:44
martynusia222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 20:10   #28
_Matilde_
Biała Dama

Rozaniec sie dawno porwal, z lancuszka jak sie porwal to zrobilam sobie bransoletke na noge, ale cii... Ksiazeczka i obrazek gdzieś są w domu

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 20:10   #29
kejtiryba
Wtajemniczenie

Nie jestem wierząca, ale różaniec zachowałam Ma on dla mnie wartość sentymentalną (dostałam go od mojej chrzestnej przed jej śmiercią, miałam wtedy 5 lat, do dziś pamiętam jak mówiła, że nie dożyje do mojej komunii więc mam wziąć to co dla niej najcenniejszego - różaniec z prawdziwych pereł, z Fatimy, poświęcony przez papieża). Ale ze ezględu, że to od niej, to choćby to nie byl różaniec a ołówek albo kamień, też bym zachowała Gdyby nie to, pewnie wepchnęłabym mamie do szuflady

dyniowiec z jabłkami
kejtiryba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 20:39   #30
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platekrozy Pokaż wiadomość
Nie wyobrażam sobie oddać/wyrzucić/wymienić pamiątek z chrztu czy komunii.Nie dośc,że jestem wierząca to jeszcze sentymentalna.
Na Twoim miejscu różaniec zostawiłabym nawet w Kościele - komuś się na pewno przyda,a po co wyrzucać coś co jest dobre?
Faktycznie, dzięki za podpowiedź. Pójdę jutro i zostawię (jak się okazało) dwa różańce w kościele.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości