mądre książki które warto/trzeba przeczytać - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-27, 15:12   #1
201606210931
Konto usunięte

Exclamation

mądre książki które warto/trzeba przeczytać

Czy macie swoje typy na książki, które warto a nawet, które trzeba przeczytać?
Mam na myśli książki mądre, książki które coś nam pokazują, uświadamiają, poszerzają naszą wiedzę. Książki, które pozwalają nam coś zrozumieć, mają drugie dno.
Nie chodzi mi tu o żadne łzawe harlequiny, kryminały czy inne książki do poduszki.

Może jest jakaś "pozycja" bibliograficzna, która zmieniła coś w waszym życiu? Być może na coś patrzycie teraz inaczej?

Zachęcam do dzielenia się tytułami oraz tym dlaczego waszym zdaniem daną książkę trzeba przeczytać.

Niestety nie zacznę pierwsza, gdyż nie ukrywam taki jest cel tego wątku, że szukam właśnie takich wartościowych książek do przeczytania
Zapraszam do dyskusji

-----------------------------------
PS. Prośba do moderatorów: Świadomie założyłam wątek zarówno na plotkowym jak i na kultura(lnie) z racji tego, że:
a) na plotkowy zagląda masa ludzi na kultura(lnie) już nie;
b) nie każdy jest molem książkowym, czy jakimkolwiek innym "konsumentem" kultury, co nie znaczy, że nie przeczytał mądrej książki, którą chciałby polecić;
c) jestem ciekawa jakie będą różnice w odpowiedziach w jednym i drugim wątku.
Mam nadzieję, że moderatorzy ani Złoś nie uznają to za zaśmiecanie wątku, nie to jest moim celem.

Edytowane przez 201606210931
Czas edycji: 2011-06-27 o 15:38
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 15:34   #2
szatanica1989
Zakorzenienie

Dot.: mądre książki które warto/trzeba przeczytać

Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość
Czy macie swoje typy na książki, które warto a nawet, które trzeba przeczytać?
Mam na myśli książki mądre, książki które coś nam pokazują, uświadamiają, poszerzają naszą wiedzę. Książki, które pozwalają nam coś zrozumieć, mają drugie dno.
Nie chodzi mi tu o żadne łzawe harlequiny, kryminały czy inne książki do poduszki.

Może jest jakaś "pozycja" bibliograficzna, która zmieniła coś w waszym życiu? Być może na coś patrzycie teraz inaczej?

Zachęcam się do dzielenia tytułami oraz tym dlaczego waszym zdaniem daną książkę trzeba przeczytać.

Niestety nie zacznę pierwsza, gdyż nie ukrywam taki jest cel tego wątku, że szukam właśnie takich wartościowych książek do przeczytania
Zapraszam do dyskusji

-----------------------------------
PS. Prośba do moderatorów: Świadomie założyłam wątek zarówno na plotkowym jak i na kultura(lnie) z racji tego, że:
a) na plotkowy zagląda masa ludzi na kultura(lnie) już nie;
b) nie każdy jest molem książkowym, czy jakimkolwiek innym "konsumentem" kultury, co nie znaczy, że nie przeczytał mądrej książki, którą chciałby polecić;
c) jestem ciekawa jakie będą różnice w odpowiedziach w jednym i drugim wątku.
Mam nadzieję, że moderatorzy ani Złoś nie uznają to za zaśmiecanie wątku, nie to jest moim celem.
"Kato-tata nie-pamiętnik" Halszki Opfer. Przerażający zapis krzywdy jaką można wyrządzić dziecku.
"Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków" Mary Roach. O umieraniu i zwłokach, różne ciekawe rzeczy, dość... naturalistyczna

Piszę.
szatanica1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 15:35   #3
sensualangel
Wtajemniczenie

a ja się wyłamię i polecam książki Stephana Kinga ( "wstęp do psychoanalizy" Z.Freuda) Alex Kave jak się mi coś jesczze przypomni to dopiszę.
sensualangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 15:37   #4
anka_bunio
Rozeznanie

"Uśpieni" Lorenzo Carcaterry. Moja ulubiona.
Jeżeli twierdzisz, że natura zaprojektowała Cię abyś jadł mięso, to najpierw zabij własnoręcznie to co zamierzasz zjeść. Zrób to, uzbrojony jednak tylko w to, w co wyposażyła Cię natura, bez pomocy noża, tasaka czy topora.

Kot przybity do drzwi urzędu. Poszukuję sprawcy
anka_bunio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 15:41   #5
201606210931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez szatanica1989 Pokaż wiadomość
"Kato-tata nie-pamiętnik" Halszki Opfer. Przerażający zapis krzywdy jaką można wyrządzić dziecku.
"Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków" Mary Roach. O umieraniu i zwłokach, różne ciekawe rzeczy, dość... naturalistyczna
moje przeczucie mnie nie myliło, że na plotkowym będą pierwsze wpisy

Zaciekawiłaś mnie "Sztywniakiem". Na pewno sięgnę po tą książkę.

Cytat:
Napisane przez sensualangel Pokaż wiadomość
a ja się wyłamię i polecam książki Stephana Kinga ( "wstęp do psychoanalizy" Z.Freuda) Alex Kave jak się mi coś jesczze przypomni to dopiszę.
Cytat:
Napisane przez anka_bunio Pokaż wiadomość
"Uśpieni" Lorenzo Carcaterry. Moja ulubiona.
Możecie napisać co w tych książkach jest wyjątkowego? To na pewno ułatwi decyzję mi i zapewne innym poszukującym wartościowych książek.
Stary 2011-06-27, 15:45   #6
muszynianka
Zakorzenienie

Ale taki temat już istnieje
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 16:40   #7
anka_bunio
Rozeznanie

"Uśpieni" to po prostu najbardziej przejmująca książka, jaką czytałam. Pomogła mi kształtować swoje poglądy na ten temat (wykorzystywanie seksualne), poza tym jest życiowa... nie "ku pokrzepieniu serc", choć są i takie momenty. Historia jest oparta na faktach, chciałabym to zaznaczyć.
Jeżeli twierdzisz, że natura zaprojektowała Cię abyś jadł mięso, to najpierw zabij własnoręcznie to co zamierzasz zjeść. Zrób to, uzbrojony jednak tylko w to, w co wyposażyła Cię natura, bez pomocy noża, tasaka czy topora.

Kot przybity do drzwi urzędu. Poszukuję sprawcy
anka_bunio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-27, 17:17   #8
bbc56c719832aa6c54491c9cdf9a4ac765a18bd7_6414ff01e71a2
Konto usunięte

Pismo Święte jest to zapewne książka, która poszerza naszą wiedzę A do tego ile czasu zajmie Ci jej przeczytanie i powierzchowne lub głębsze zrozumienie przeczytanej treści.
Dziwny tytuł wątku. Mądre książki... Z założenia książki mają być w jakiś sposób edukujące, niezależnie od tematyki. Jak ktoś będzie chciał to nawet w największym szambie złoto znajdzie, ot co.
bbc56c719832aa6c54491c9cdf9a4ac765a18bd7_6414ff01e71a2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 17:19   #9
201604250941
Konto usunięte

jest teraz takie cos 50 wielkich mitow psychologii
http://merlin.pl/50-wielkich-mitow-p.../1,840516.html

Dobra ksiazka, ogolnie obalaja teorie ze przeciwienstwa sie przyciagaja, ze charakter pisma cokolwiek mowi o charakterze czlowieka, ze dzieci wychowywane bez stresu jednak maja latwiej w zyciu itd.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 17:41   #10
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

ja polecam "Kto zabrał mój ser?"

tytuł może i taki dziecinny ..
okładka również..
sama historia jest o tym że spotkało się kilku przyjaciół i ktoś tam opowiada historię o myszach..
tak pewnie myślisz że to bajka do poduszki..
otóż jest to taka książka która pomaga wyjść z nawet największego gówna..
pomaga wszystko zacząć od początku..
nie ważne czy straciłaś pracę
czy może zakończyłaś jakiś związek..
ważne jest co teraz zrobisz dalej.. że nie warto stać w miejscu bla bla bla..
podnosi na duchu i daje kopa w tyłek
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 17:45   #11
201606210931
Konto usunięte

[1=bbc56c719832aa6c54491c9 cdf9a4ac765a18bd7_6414ff0 1e71a2;27779826]Pismo Święte jest to zapewne książka, która poszerza naszą wiedzę A do tego ile czasu zajmie Ci jej przeczytanie i powierzchowne lub głębsze zrozumienie przeczytanej treści.
Dziwny tytuł wątku. Mądre książki... Z założenia książki mają być w jakiś sposób edukujące, niezależnie od tematyki. Jak ktoś będzie chciał to nawet w największym szambie złoto znajdzie, ot co.[/QUOTE]

no nie koniecznie nie uważam żeby Wojna polsko-ruska Masłowskiej była książką mądrą czy wartościową.
Tak samo np. Harry Potter. Owszem jest ciekawa, ale to taka książka do poczytania i odłożenia na półkę. Można ją przeczytać dla relaksu, z nudów ale czy jest ona wartościowa?

Może uprzedzę jeszcze kontrargumenty, owszem lubię poczytać dobre kryminały, albo inne zapychacze czasu, ale znacznie bardziej cenie sobie książki z tym czymś.

Czas edycji: 2011-06-27 o 17:47
Stary 2011-06-27, 18:22   #12
eyo
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;27780337]ja polecam "Kto zabrał mój ser?"

tytuł może i taki dziecinny ..
okładka również..
sama historia jest o tym że spotkało się kilku przyjaciół i ktoś tam opowiada historię o myszach..
tak pewnie myślisz że to bajka do poduszki..
otóż jest to taka książka która pomaga wyjść z nawet największego gówna..
pomaga wszystko zacząć od początku..
nie ważne czy straciłaś pracę
czy może zakończyłaś jakiś związek..
ważne jest co teraz zrobisz dalej.. że nie warto stać w miejscu bla bla bla..
podnosi na duchu i daje kopa w tyłek [/QUOTE]

i w sumie nawet już czytać nie trzeba - no chyba, że na kogoś takie motywacyjne, jak dobrze to ujęłaś, bla bla, dobrze działa

a z moich ulubieńców to zawsze "Zbrodnia i Kara" "Mistrz i Małgorzata"
poza tym "Cylinder van Troffa" Zajdla o ile ktoś lubi takie klimaty
"Dziewczyna z Pomarańczami" Gaarder
"Czyż nie dobija się koni?" McCoya

z ostatnich to przypadła mi do gustu "Kukułka" Kozłowskiej
a obecnie to "Dolores Claiborne" King - głownie dlatego, że cenię go najbardziej wtedy kiedy nie tworzy po prostu horrorów

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 18:33   #13
TmargoT
Zakorzenienie

polecam Richard Dawkins BÓG UROJONY
"Bohaterem" jego książki jest religia i relacje między nauką a religią. Dawkins z całą mocą swojej wiedzy, talentu i intelektu wprost i bezpośrednio odrzuca religię i wszelkie jej roszczenia. Zaczyna od tego, że ukazuje fałsz założeń logicznych wierzeń religijnych, a potem - między innymi - pisze o ewolucyjnych korzeniach teizmu. Dawkins nie oszczędza bogów we wszelkich ich postaciach - kieruje ostrze swej krytyki zarówno przeciw cierpiącemu na obsesję seksualną krwawemu tyranowi Starego Testamentu, jak i przeciw znacznie łagodniejszemu (acz wciąż nielogicznemu) "Boskiemu Zegarmistrzowi", "odkryciu" oświeceniowych myślicieli.
Wniosek Dawkinsa jest jednoznaczny - religia (której kreacjonizm i różne teorie "inteligentnego projektu" są nieodrodnymi dziećmi) jest nie tylko nielogiczna. Jest szkodliwa, czasem wręcz śmiertelnie niebezpieczna, a obowiązkiem uczonego i humanisty jest zwrócić na ten fakt uwagę. Religie dość już narobiły zła, konkluduje Richard Dawkins, pora by wreszcie nauka zajęła należne jej miejsce.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 18:59   #14
kathy8998
Rozeznanie

Wilk stepowy- Herman Hesse

Zmienia patrzenie na świat, szczególnie jeśli ktoś jest samotnikiem albo zbyt poważnie podchodzi do rzeczywistości i problemów. Refleksyjna jednym słowem.

Edytowane przez kathy8998
Czas edycji: 2011-06-27 o 19:02
kathy8998 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 19:36   #15
makeupnotwar
Wtajemniczenie

polecam listę bbc tak na dobry początek mądre to są podręczniki akademickie (techniczne zwłaszcza, chociaż dobry freud, barthes czy derrida też daje radę !)
książki moim zdaniem powinny być dobre czyli uznani pisarze, klasyka, pisarze działający i publikujący np w sekcji literackiej NY Times

http://kochajmy-ksiazki.blogspot.com...iazek-bbc.html

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 19:39   #16
przeplatanka
Raczkowanie

tez wlasnie jestem w trakcie szukania jakiejs dobrej ksiazki na urlop wiec watek bede dokladnie sledzic

ja polecam
"Nie mow nikomu" Cobena -wg mnie wciaga na maksa i jest w niej ciekawa i przedewszytskim nie banalna historia.Mozna poplakac, mozna sie przestraszyc- naprawde ekstra.
Wyznania Gejszy Goldena -tez super ale kazdy lubi co innego
przeplatanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 19:50   #17
acidka
Zakorzenienie

"Ziele na kraterze" Wańkowicza.

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 20:00   #18
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Ja polecam: Mistrz i Małgorzata, Lot nad kukułczym gniazdem, Sto lat samotności
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 20:02   #19
ladylajla
Zakorzenienie

Paragraf 22 Josepha Hellera. Może nie dla wszystkich będzie to książka lekkostrawna ze względu na groteskowość i dużą dawkę czarnego humoru. O żołnierzach amerykańskich podczas drugiej wojny światowej i absurdach wojny i armii, które można odnieść do współczesnego świata. Trochę satyra na wojenną propagandę i pseudopatriotyzm. Śmiałam się, ale nie bez refleksji.

Co gryzie Gilberta Grape'a Petera Hedgesa. Historia chłopaka z zabitej dechami amerykańskiej mieściny na prowincji. Trochę szkouje, trochę bawi. Sporo czarnego humoru, który demaskuje pozór szczęśliwej rodziny. Ciekawi bohaterowie. Zaskoczyło mnie zakończenie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-27, 20:04   #20
201606210931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez przeplatanka Pokaż wiadomość
tez wlasnie jestem w trakcie szukania jakiejs dobrej ksiazki na urlop wiec watek bede dokladnie sledzic

ja polecam
"Nie mow nikomu" Cobena -wg mnie wciaga na maksa i jest w niej ciekawa i przedewszytskim nie banalna historia.Mozna poplakac, mozna sie przestraszyc- naprawde ekstra.
Wyznania Gejszy Goldena -tez super ale kazdy lubi co innego
a co jest takiego wartościowego w tej książce? chyba się nie zrozumiałyśmy co do idei tego wątku...
"Nie mów nikomu" jest świetnym kryminałem, ale to tylko bajka

BTW. Miło bybyło jakbyście napisały w postach dlaczego wg was ten tytuł, który podajecie warto/trzeba przeczytać

Czas edycji: 2011-06-27 o 20:08
Stary 2011-06-27, 20:19   #21
kolorowatecza
Zakorzenienie

George Orwell - Rok 1984

Pozycja, którą KAŻDY człowiek znać powinien.
Poszerza horyzonty myślowe i uzmysławia, że człowiek jako jednostka jest nic nie wart wobec ogółu, który tworzy własną rzeczywistość.

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 21:53   #22
tinpanalley
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
polecam Richard Dawkins BÓG UROJONY
"Bohaterem" jego książki jest religia i relacje między nauką a religią. Dawkins z całą mocą swojej wiedzy, talentu i intelektu wprost i bezpośrednio odrzuca religię i wszelkie jej roszczenia. Zaczyna od tego, że ukazuje fałsz założeń logicznych wierzeń religijnych, a potem - między innymi - pisze o ewolucyjnych korzeniach teizmu. Dawkins nie oszczędza bogów we wszelkich ich postaciach - kieruje ostrze swej krytyki zarówno przeciw cierpiącemu na obsesję seksualną krwawemu tyranowi Starego Testamentu, jak i przeciw znacznie łagodniejszemu (acz wciąż nielogicznemu) "Boskiemu Zegarmistrzowi", "odkryciu" oświeceniowych myślicieli.
Wniosek Dawkinsa jest jednoznaczny - religia (której kreacjonizm i różne teorie "inteligentnego projektu" są nieodrodnymi dziećmi) jest nie tylko nielogiczna. Jest szkodliwa, czasem wręcz śmiertelnie niebezpieczna, a obowiązkiem uczonego i humanisty jest zwrócić na ten fakt uwagę. Religie dość już narobiły zła, konkluduje Richard Dawkins, pora by wreszcie nauka zajęła należne jej miejsce.
Dla kontrastu polecam "Poemat Boga - Człowieka" Marii Valtorty.
tinpanalley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 22:12   #23
panierrka
Zadomowienie

Jako dziecko dostałam bajki Oscara Wilde'a, ale przetrawić je mogłam kilka lat później - tak brutalnie obnażyły ludzkie wady.

Terry Pratchett też często skłania do myślenia nad pozornie banalnymi i oczywistymi rzeczami.

Rozsądek przede wszystkim.

Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...!
...albo chociaż się staraj - tak jak ja
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 23:45   #24
bbc56c719832aa6c54491c9cdf9a4ac765a18bd7_6414ff01e71a2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hipokryzja Pokaż wiadomość
no nie koniecznie nie uważam żeby Wojna polsko-ruska Masłowskiej była książką mądrą czy wartościową.
Tak samo np. Harry Potter. Owszem jest ciekawa, ale to taka książka do poczytania i odłożenia na półkę. Można ją przeczytać dla relaksu, z nudów ale czy jest ona wartościowa?

Może uprzedzę jeszcze kontrargumenty, owszem lubię poczytać dobre kryminały, albo inne zapychacze czasu, ale znacznie bardziej cenie sobie książki z tym czymś.
Bywają ludzie, którzy traktują Zmierzch jako najbardziej edukującą książką na świecie... Jeżeli ktoś bardzo się uprze to znajdzie te wartości życiowe.
bbc56c719832aa6c54491c9cdf9a4ac765a18bd7_6414ff01e71a2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-28, 10:14   #25
Ankhi
Rozeznanie

Anthony de Mello- "Przebudzenie". Zupełnie zmieniło moje myślenie. Jednak bardzo trudno trzymać się w swoim życiu zawartej w nim mądrości. Sama próba musi być wielkim wyczynem.
Stary 2011-06-28, 10:52   #26
kolorowatecza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ankhi Pokaż wiadomość
Anthony de Mello- "Przebudzenie". Zupełnie zmieniło moje myślenie. Jednak bardzo trudno trzymać się w swoim życiu zawartej w nim mądrości. Sama próba musi być wielkim wyczynem.
Czy to na podstawie tej książki powstał film o tym samym tytule?

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 06:42   #27
Coma_
Zadomowienie

Ja polecam serię SPECTRUM (wyd. Muza) - zbiór świetnych książek o profilu socjologiczno-psychologicznym. Tematyka, która przewodzi to społeczeństwo, konsumpcjonizm, relacje międzyludzkie, nowoczesność, problemy współczesnego świata.

Coma_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-04, 10:22   #28
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Coma_ Pokaż wiadomość
Ja polecam serię SPECTRUM (wyd. Muza) - zbiór świetnych książek o profilu socjologiczno-psychologicznym. Tematyka, która przewodzi to społeczeństwo, konsumpcjonizm, relacje międzyludzkie, nowoczesność, problemy współczesnego świata.
Dzięki Coma, szukałam ostatnio książek o podobnej tematyce, więc seria bardzo mi się przyda

Od siebie dodam "Lolitę" Nabokova, chociaż wiele jego książek również zasługuje na uwagę, ta jest najważniejszym i najbardziej znanym dziełem. Styl pisania Nabokova to po prostu czysta poezja

A dla bardziej wytrwałych - "Ulisses" Jamesa Joyce' a (ja na razie się trochę boję tej książki )

Z luźniejszych rzeczy to np. powieści Jane Austen. Pod otoczką romansów kryją w sobie niezwykle trafne spostrzeżenia na temat ówczesnej zubożałej szlachty angielskiej. Kocham Jane za jej ironię ^^

Nie rozumiem jednak, jaki jest zamysł tej listy - z jednej strony King i jakieś thillery, a z drugiej Dostojewski, "Rok 1984"...
Ja też bardzo lubię Kinga, ale nie zaliczałabym jego książek do wybitnej literatury. To literatura popularna w najczystszej postaci, a ona służyć ma głównie rozrywce, więc nie wciskałabym Kinga między mądre książki...

Generalnie polecam tę listę: http://www.forumksiazki.pl/1000-ksia...c-vt10274.html
Chociaż na końcu zaczęły dochodzić takie kwiatki jak powieści młodzieżowe, a wątpię, że one są takie ważne dla wybitnej literatury

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-07-04 o 10:26
emelie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 14:28   #29
Ankhi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Czy to na podstawie tej książki powstał film o tym samym tytule?
Nie, to zupełnie inna "historia".
Stary 2011-07-04, 15:17   #30
Rena
Zakorzenienie

Ja bym nie lekceważyła ksiazek do poduszki i tych w lzejszej formie. One tez istotnie wplywaja na swiata postrzeganie, choc moze malo bezposrednio.

Z takich dajacych do myslenia polecam historie najnowsza, cos w stylu zyciorysu Lenina czy lata wczesnego PRL. Moze wtrzasnac, a i podtekstow tez tam bedzie dostatek.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości