![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() mądre książki które warto/trzeba przeczytać
Czy macie swoje typy na książki, które warto a nawet, które trzeba przeczytać?
Mam na myśli książki mądre, książki które coś nam pokazują, uświadamiają, poszerzają naszą wiedzę. Książki, które pozwalają nam coś zrozumieć, mają drugie dno. Nie chodzi mi tu o żadne łzawe harlequiny, kryminały czy inne książki do poduszki. Może jest jakaś "pozycja" bibliograficzna, która zmieniła coś w waszym życiu? Być może na coś patrzycie teraz inaczej? Zachęcam do dzielenia się tytułami oraz tym dlaczego waszym zdaniem daną książkę trzeba przeczytać. Niestety nie zacznę pierwsza, gdyż nie ukrywam taki jest cel tego wątku, że szukam właśnie takich wartościowych książek do przeczytania ![]() Zapraszam do dyskusji ![]() ----------------------------------- PS. Prośba do moderatorów: Świadomie założyłam wątek zarówno na plotkowym jak i na kultura(lnie) z racji tego, że: a) na plotkowy zagląda masa ludzi na kultura(lnie) już nie; b) nie każdy jest molem książkowym, czy jakimkolwiek innym "konsumentem" kultury, co nie znaczy, że nie przeczytał mądrej książki, którą chciałby polecić; c) jestem ciekawa jakie będą różnice w odpowiedziach w jednym i drugim wątku. Mam nadzieję, że moderatorzy ani Złoś nie uznają to za zaśmiecanie wątku, nie to jest moim celem. Edytowane przez 201606210931 Czas edycji: 2011-06-27 o 15:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: mądre książki które warto/trzeba przeczytać
Cytat:
"Sztywniak. Osobliwe życie nieboszczyków" Mary Roach. O umieraniu i zwłokach, różne ciekawe rzeczy, dość... naturalistyczna ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
a ja się wyłamię i polecam książki Stephana Kinga ( "wstęp do psychoanalizy" Z.Freuda) Alex Kave jak się mi coś jesczze przypomni to dopiszę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
"Uśpieni" Lorenzo Carcaterry. Moja ulubiona.
Jeżeli twierdzisz, że natura zaprojektowała Cię abyś jadł mięso, to najpierw zabij własnoręcznie to co zamierzasz zjeść. Zrób to, uzbrojony jednak tylko w to, w co wyposażyła Cię natura, bez pomocy noża, tasaka czy topora. Kot przybity do drzwi urzędu. Poszukuję sprawcy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zaciekawiłaś mnie "Sztywniakiem". Na pewno sięgnę po tą książkę. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ale taki temat już istnieje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
"Uśpieni" to po prostu najbardziej przejmująca książka, jaką czytałam. Pomogła mi kształtować swoje poglądy na ten temat (wykorzystywanie seksualne), poza tym jest życiowa... nie "ku pokrzepieniu serc", choć są i takie momenty. Historia jest oparta na faktach, chciałabym to zaznaczyć.
Jeżeli twierdzisz, że natura zaprojektowała Cię abyś jadł mięso, to najpierw zabij własnoręcznie to co zamierzasz zjeść. Zrób to, uzbrojony jednak tylko w to, w co wyposażyła Cię natura, bez pomocy noża, tasaka czy topora. Kot przybity do drzwi urzędu. Poszukuję sprawcy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Pismo Święte jest to zapewne książka, która poszerza naszą wiedzę
![]() Dziwny tytuł wątku. Mądre książki... Z założenia książki mają być w jakiś sposób edukujące, niezależnie od tematyki. Jak ktoś będzie chciał to nawet w największym szambie złoto znajdzie, ot co. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
jest teraz takie cos 50 wielkich mitow psychologii
http://merlin.pl/50-wielkich-mitow-p.../1,840516.html Dobra ksiazka, ogolnie obalaja teorie ze przeciwienstwa sie przyciagaja, ze charakter pisma cokolwiek mowi o charakterze czlowieka, ze dzieci wychowywane bez stresu jednak maja latwiej w zyciu itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
ja polecam "Kto zabrał mój ser?"
tytuł może i taki dziecinny .. okładka również.. sama historia jest o tym że spotkało się kilku przyjaciół i ktoś tam opowiada historię o myszach.. tak pewnie myślisz że to bajka do poduszki.. otóż jest to taka książka która pomaga wyjść z nawet największego gówna.. pomaga wszystko zacząć od początku.. nie ważne czy straciłaś pracę czy może zakończyłaś jakiś związek.. ważne jest co teraz zrobisz dalej.. że nie warto stać w miejscu bla bla bla.. podnosi na duchu i daje kopa w tyłek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
[1=bbc56c719832aa6c54491c9 cdf9a4ac765a18bd7_6414ff0 1e71a2;27779826]Pismo Święte jest to zapewne książka, która poszerza naszą wiedzę
![]() Dziwny tytuł wątku. Mądre książki... Z założenia książki mają być w jakiś sposób edukujące, niezależnie od tematyki. Jak ktoś będzie chciał to nawet w największym szambie złoto znajdzie, ot co.[/QUOTE] no nie koniecznie ![]() Tak samo np. Harry Potter. Owszem jest ciekawa, ale to taka książka do poczytania i odłożenia na półkę. Można ją przeczytać dla relaksu, z nudów ale czy jest ona wartościowa? Może uprzedzę jeszcze kontrargumenty, owszem lubię poczytać dobre kryminały, albo inne zapychacze czasu, ale znacznie bardziej cenie sobie książki z tym czymś. Edytowane przez 201606210931 Czas edycji: 2011-06-27 o 17:47 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;27780337]ja polecam "Kto zabrał mój ser?"
tytuł może i taki dziecinny .. okładka również.. sama historia jest o tym że spotkało się kilku przyjaciół i ktoś tam opowiada historię o myszach.. tak pewnie myślisz że to bajka do poduszki.. otóż jest to taka książka która pomaga wyjść z nawet największego gówna.. pomaga wszystko zacząć od początku.. nie ważne czy straciłaś pracę czy może zakończyłaś jakiś związek.. ważne jest co teraz zrobisz dalej.. że nie warto stać w miejscu bla bla bla.. podnosi na duchu i daje kopa w tyłek ![]() i w sumie nawet już czytać nie trzeba - no chyba, że na kogoś takie motywacyjne, jak dobrze to ujęłaś, bla bla, dobrze działa ![]() a z moich ulubieńców to zawsze "Zbrodnia i Kara" "Mistrz i Małgorzata" poza tym "Cylinder van Troffa" Zajdla o ile ktoś lubi takie klimaty "Dziewczyna z Pomarańczami" Gaarder "Czyż nie dobija się koni?" McCoya z ostatnich to przypadła mi do gustu "Kukułka" Kozłowskiej a obecnie to "Dolores Claiborne" King - głownie dlatego, że cenię go najbardziej wtedy kiedy nie tworzy po prostu horrorów
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
polecam Richard Dawkins BÓG UROJONY
"Bohaterem" jego książki jest religia i relacje między nauką a religią. Dawkins z całą mocą swojej wiedzy, talentu i intelektu wprost i bezpośrednio odrzuca religię i wszelkie jej roszczenia. Zaczyna od tego, że ukazuje fałsz założeń logicznych wierzeń religijnych, a potem - między innymi - pisze o ewolucyjnych korzeniach teizmu. Dawkins nie oszczędza bogów we wszelkich ich postaciach - kieruje ostrze swej krytyki zarówno przeciw cierpiącemu na obsesję seksualną krwawemu tyranowi Starego Testamentu, jak i przeciw znacznie łagodniejszemu (acz wciąż nielogicznemu) "Boskiemu Zegarmistrzowi", "odkryciu" oświeceniowych myślicieli. Wniosek Dawkinsa jest jednoznaczny - religia (której kreacjonizm i różne teorie "inteligentnego projektu" są nieodrodnymi dziećmi) jest nie tylko nielogiczna. Jest szkodliwa, czasem wręcz śmiertelnie niebezpieczna, a obowiązkiem uczonego i humanisty jest zwrócić na ten fakt uwagę. Religie dość już narobiły zła, konkluduje Richard Dawkins, pora by wreszcie nauka zajęła należne jej miejsce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Wilk stepowy- Herman Hesse
![]() Zmienia patrzenie na świat, szczególnie jeśli ktoś jest samotnikiem albo zbyt poważnie podchodzi do rzeczywistości i problemów. Refleksyjna jednym słowem. Edytowane przez kathy8998 Czas edycji: 2011-06-27 o 19:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
polecam listę bbc tak na dobry początek
![]() ![]() książki moim zdaniem powinny być dobre ![]() ![]() http://kochajmy-ksiazki.blogspot.com...iazek-bbc.html
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
tez wlasnie jestem w trakcie szukania jakiejs dobrej ksiazki na urlop wiec watek bede dokladnie sledzic
![]() ja polecam "Nie mow nikomu" Cobena -wg mnie wciaga na maksa i jest w niej ciekawa i przedewszytskim nie banalna historia.Mozna poplakac, mozna sie przestraszyc- naprawde ekstra. Wyznania Gejszy Goldena -tez super ale kazdy lubi co innego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
"Ziele na kraterze" Wańkowicza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam: Mistrz i Małgorzata, Lot nad kukułczym gniazdem, Sto lat samotności
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Paragraf 22 Josepha Hellera. Może nie dla wszystkich będzie to książka lekkostrawna ze względu na groteskowość i dużą dawkę czarnego humoru. O żołnierzach amerykańskich podczas drugiej wojny światowej i absurdach wojny i armii, które można odnieść do współczesnego świata. Trochę satyra na wojenną propagandę i pseudopatriotyzm. Śmiałam się, ale nie bez refleksji.
Co gryzie Gilberta Grape'a Petera Hedgesa. Historia chłopaka z zabitej dechami amerykańskiej mieściny na prowincji. Trochę szkouje, trochę bawi. Sporo czarnego humoru, który demaskuje pozór szczęśliwej rodziny. Ciekawi bohaterowie. Zaskoczyło mnie zakończenie.
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
"Nie mów nikomu" jest świetnym kryminałem, ale to tylko bajka BTW. Miło bybyło jakbyście napisały w postach dlaczego wg was ten tytuł, który podajecie warto/trzeba przeczytać Edytowane przez 201606210931 Czas edycji: 2011-06-27 o 20:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
George Orwell - Rok 1984
Pozycja, którą KAŻDY człowiek znać powinien. Poszerza horyzonty myślowe i uzmysławia, że człowiek jako jednostka jest nic nie wart wobec ogółu, który tworzy własną rzeczywistość.
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Jako dziecko dostałam bajki Oscara Wilde'a, ale przetrawić je mogłam kilka lat później - tak brutalnie obnażyły ludzkie wady.
Terry Pratchett też często skłania do myślenia nad pozornie banalnymi i oczywistymi rzeczami.
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Anthony de Mello- "Przebudzenie". Zupełnie zmieniło moje myślenie. Jednak bardzo trudno trzymać się w swoim życiu zawartej w nim mądrości. Sama próba musi być wielkim wyczynem.
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Czy to na podstawie tej książki powstał film o tym samym tytule?
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Ja polecam serię SPECTRUM (wyd. Muza) - zbiór świetnych książek o profilu socjologiczno-psychologicznym. Tematyka, która przewodzi to społeczeństwo, konsumpcjonizm, relacje międzyludzkie, nowoczesność, problemy współczesnego świata.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Od siebie dodam "Lolitę" Nabokova, chociaż wiele jego książek również zasługuje na uwagę, ta jest najważniejszym i najbardziej znanym dziełem. Styl pisania Nabokova to po prostu czysta poezja ![]() A dla bardziej wytrwałych - "Ulisses" Jamesa Joyce' a (ja na razie się trochę boję tej książki ![]() Z luźniejszych rzeczy to np. powieści Jane Austen. Pod otoczką romansów kryją w sobie niezwykle trafne spostrzeżenia na temat ówczesnej zubożałej szlachty angielskiej. Kocham Jane za jej ironię ^^ Nie rozumiem jednak, jaki jest zamysł tej listy - z jednej strony King i jakieś thillery, a z drugiej Dostojewski, "Rok 1984"... Ja też bardzo lubię Kinga, ale nie zaliczałabym jego książek do wybitnej literatury. To literatura popularna w najczystszej postaci, a ona służyć ma głównie rozrywce, więc nie wciskałabym Kinga między mądre książki... Generalnie polecam tę listę: http://www.forumksiazki.pl/1000-ksia...c-vt10274.html Chociaż na końcu zaczęły dochodzić takie kwiatki jak powieści młodzieżowe, a wątpię, że one są takie ważne dla wybitnej literatury ![]()
Edytowane przez emelie Czas edycji: 2011-07-04 o 10:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ja bym nie lekceważyła ksiazek do poduszki i tych w lzejszej formie. One tez istotnie wplywaja na swiata postrzeganie, choc moze malo bezposrednio.
Z takich dajacych do myslenia polecam historie najnowsza, cos w stylu zyciorysu Lenina czy lata wczesnego PRL. Moze wtrzasnac, a i podtekstow tez tam bedzie dostatek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.