ELEVIT w ciązy - czy to mi wystarczy? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-16, 08:14   #1
jutish
Zakorzenienie

GG do jutish

ELEVIT w ciązy - czy to mi wystarczy?

Witam
Mam nadzieję, że dobrze umieściłam wątek

Piszę do Was z zapytaniem o witaminy brane w ciąży. Wczoraj dowiedziałąm się, że jestem w ciąży i ginekolog kazał mi zażywać kwas foliowy oraz jakieś witaminy.
Pani w aptece poleciła mi ELEVIT PRONATAL i kwasu foliowego już nie dała bo powiedziała, że to powinno wystarczyć.

Czy możecie mi powiedzieć czy tego kwasu foliowego nie ma za mało/bądz za dużo w jednej dawce? Ja wiem, że farmaceutka nie powinna się mylić ale jak się jej zapytałam ile maxymalnie kobieta może brać dziennie tego kwasu foliowego, to nie pamiętała... stąd moja obawa...

Proszę o rady!

Skład:
Każda tabletka zawiera:
Składnik Zawartość
witamina A 3600j.m.
witamina B1 1,55mg
witamina B2 1,8mg
witamina B6 2,6mg
witamina B12 4mg
witamina C 100mg
witamina D3 500j.m.
witamina E 15mg
pantotenian wapnia 10mg
biotyna 200mg
nikotynamid 19mg
kwas foliowy 800mcg
wapń 125mg
magnez 100mg
fosfor 125mg
żelazo 60mg
cynk 7,5mg
miedź 1mg
mangan 1mg
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fd33bf27664aa1136b9f0f44840fc2ba.jpg (20,0 KB, 4 załadowań)

Edytowane przez jutish
Czas edycji: 2013-01-16 o 08:22
jutish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 08:35   #2
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
Dot.: ELEVIT w ciązy - czy to mi wystarczy?

dawka dzienna kwasu foliowego to chyba ok 400mcg więc na pewno ci wystarczy.. bo tu masz w składzie az 800

dla kobiet w ciąży jest duży wybór witamin..nie ukrywam ze pani farmaceutka poleciła ci najdroższe chyba
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 09:39   #3
jutish
Zakorzenienie

GG do jutish

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
dawka dzienna kwasu foliowego to chyba ok 400mcg więc na pewno ci wystarczy.. bo tu masz w składzie az 800

dla kobiet w ciąży jest duży wybór witamin..nie ukrywam ze pani farmaceutka poleciła ci najdroższe chyba
że drogie- to fakt
a 800 mcg to ni eza dużo??? żebym nie przedawkowała...

Stary 2013-01-16, 10:28   #4
scorpionec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jutish Pokaż wiadomość
że drogie- to fakt
a 800 mcg to ni eza dużo??? żebym nie przedawkowała...
to są witaminy skieowane dla kobiet w ciąży więc na pewno bezpieczne
Stary 2013-01-16, 15:14   #5
Messsuah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
to są witaminy skieowane dla kobiet w ciąży więc na pewno bezpieczne
ważne czy suplementy nie są syntetyczne, to że dla kobiet w ciąży to mało istotne tak jak było kiedys ze slynnym preparatem ogolno dostepnym na nudnosci ciazowe a pozniej maluchy rodzily sie bez rak i nog

uwazam ze warto osobno witaminy sobie zakupic, dobra wit C, kwas foliowy - fakt ze to drozej wychodzi

Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 15:41   #6
roxi1980
Zakorzenienie

Mój gin wogóle witamin nie zaleca jeśli wyniki są dobre. Mówi, że w dzisiejszych czasach, kiedy nie ma problemu z dostępem do witamin w postaci owoców, warzyw i ogólnie urozmaiconej diety, dodatkowa suplementacja prowadzi tylko i wyłącznie do przychodzenia na świat 4-4,5 kg noworodków. Jedyne co zaleca to kwas foliowy i w razie konieczności (złe wyniki badań) żelazo.

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 16:18   #7
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:
Napisane przez roxi1980 Pokaż wiadomość
Mój gin wogóle witamin nie zaleca jeśli wyniki są dobre. Mówi, że w dzisiejszych czasach, kiedy nie ma problemu z dostępem do witamin w postaci owoców, warzyw i ogólnie urozmaiconej diety, dodatkowa suplementacja prowadzi tylko i wyłącznie do przychodzenia na świat 4-4,5 kg noworodków. Jedyne co zaleca to kwas foliowy i w razie konieczności (złe wyniki badań) żelazo.
zgadzam się z Tobą , pod warunkiem, że rzeczywiście matki sięgaja po te dostępne owoce, ryby, tłuszcze, warzywa itp.
bo jeśli przed 4 pierwsze miesiące z powodu wymiotów i mdłości może jeść tylko chleb z masłem, to witaminki wskazane )

no i okres zimowy, że tak powiem, nie sprzyja również diecie wysokowitaminowej)
ale latem jak najbardziej, zwłaszcza jak ktoś ma własny ogródek i codziennie dostęp do sałaty, brokułów, porów, buraczków, fasolki, groszku, szpinaku i owoców.

Edytowane przez domciatko
Czas edycji: 2013-01-16 o 16:19
domciatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-16, 16:25   #8
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Moja ginka kazała brać czysty kwas foliowy, prałam do 15 tygodnia, a potem zero witamin.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 17:19   #9
puddle
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez roxi1980 Pokaż wiadomość

Mój miał dokładnie takie samo podejście. Jeszcze przed zajściem w ciążę brałam kwas foliowy, kontynuowałam to do końca I trymestru. Kiedy w jednych badaniach poziom hemoglobiny nieco się obniżył, lekarz zapisał mi preparat żelaza --- i to wszystko, co przyjęłam z leków w ciąży. Synek urodził się o czasie, zdrowy i o wadze " w sam raz" - 3600g przy 55 cm.
puddle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 17:35   #10
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Piszę do Was z zapytaniem o witaminy brane w ciąży. Wczoraj dowiedziałąm się, że jestem w ciąży i ginekolog kazał mi zażywać kwas foliowy oraz jakieś witaminy.
Pani w aptece poleciła mi ELEVIT PRONATAL i kwasu foliowego już nie dała bo powiedziała, że to powinno wystarczyć.

Czy możecie mi powiedzieć czy tego kwasu foliowego nie ma za mało/bądz za dużo w jednej dawce? Ja wiem, że farmaceutka nie powinna się mylić ale jak się jej zapytałam ile maxymalnie kobieta może brać dziennie tego kwasu foliowego, to nie pamiętała... stąd moja obawa...
tu masz podwójną dawkę kwasu foliowego, bo zwykły folik ma 400mcg przedawkować nie ma szans przy tej dawce. ja biorę te witaminy, ale tylko dlatego, że to chyba jedyne na rynku, które nie zawierają jodu, a sam jod mam osobno od endokrynologa, bo brałam na początku zanim były mi potrzebne witaminy. generalnie kompleks witamin dla kobiet w ciąży powinien zawierać jod i sama kilkakrotnie słyszałam od lekarzy, że jeśli skończy mi się sam jod to koniecznie mam zmienić witaminy na takie z jodem bo jest on teraz niezbędny. dlatego dziwię się, że akurat te witaminy poleciła farmaceutka
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 21:08   #11
drzewnykotek
Raczkowanie

Cytat:
Witam
Mam nadzieję, że dobrze umieściłam wątek

Proszę o rady!

Skład:
Każda tabletka zawiera:
Składnik Zawartość
witamina A 3600j.m.
witamina B1 1,55mg
witamina B2 1,8mg
witamina B6 2,6mg
witamina B12 4mg
witamina C 100mg
witamina D3 500j.m.
witamina E 15mg
pantotenian wapnia 10mg
biotyna 200mg
nikotynamid 19mg
kwas foliowy 800mcg
wapń 125mg
magnez 100mg
fosfor 125mg
żelazo 60mg
cynk 7,5mg
miedź 1mg
mangan 1mg
Mnie Elevit polecił endokrynolog, bo to jedyny suplement, który nie ma jodu w składzie. Ja nie mogę jodu. Czy masz zdrową tarczycę? Jeśli tak to skonsultuj z ginem ten suplement, bo jod "normalnej " mamie w fizjologicznej ciąży i jej dzidziusiowi bardzo potrzebny. Pozdr
drzewnykotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-21, 10:16   #12
jutish
Zakorzenienie

GG do jutish

mam zdrową tarczycę. Powinnam dokupić jod osobno? A może zmienić elevit na inne witaminy? możecie coś polecić?

Bo ja nie wiem czy tu nie jest za dużo tego... tzn dawek... Teraz czytam, że kobieta w ciąży powinna jesć w ciąży 70mg witaminy C a tutaj jest jej aż 100mg.

Pragnę jeszcze dodać, że jem bardzo dużo owoców (głównie pomarańcze, banany i jabłka) i nie wiem czy jej po prostu nie przedawkuje?

do lekarza ide dopiero 4 lutego... co robić? może całkowicie odstawić witaminy w kapsułkach?

Stary 2013-01-21, 11:31   #13
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
mam zdrową tarczycę. Powinnam dokupić jod osobno? A może zmienić elevit na inne witaminy? możecie coś polecić?

Bo ja nie wiem czy tu nie jest za dużo tego... tzn dawek... Teraz czytam, że kobieta w ciąży powinna jesć w ciąży 70mg witaminy C a tutaj jest jej aż 100mg.

Pragnę jeszcze dodać, że jem bardzo dużo owoców (głównie pomarańcze, banany i jabłka) i nie wiem czy jej po prostu nie przedawkuje?

do lekarza ide dopiero 4 lutego... co robić? może całkowicie odstawić witaminy w kapsułkach?
jeśli będziesz brała elevit to chyba lepiej dokupić jod, tylko jego w opakowaniu jest sporo i wtedy skażesz się na przynajmniej kilka opakowań elevitu bo każde inne witaminy zawierają jod. jak chcesz kompleksowe witaminy to zmień je na jakieś inne. nie sądzę, żebyś przedawkowała witaminy, ale jakoś bardzo wcześnie lekarz kazał Ci je brać, przecież jesteś na samym początku ciąży. wg mojego lekarza witaminy trzeba brać dopiero jak pogarszają się wyniki badań. ja zaczęłam jakoś na początku II trymestru i wydawało mi się, że to bardzo wcześnie, ale zaczęły mi spadać wyniki, część była na pograniczu normy więc trzeba było. dopóki wszystko było ok nie wzięłabym witamin bo po co? tylko dlatego że jestem w ciąży i jest coś takiego jak witaminy dla kobiet w ciąży?
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-21, 11:35   #14
201704210903
Konto usunięte

zauważyłam, że jak tylko na czymś jest napisane, że to dla kobiet w ciąży to cena zwala z nóg; te same produkty bez napisu "dla kobiet w ciąży" są o wiele tańsze, a skład ten sam
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-22, 08:50   #15
drzewnykotek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
zauważyłam, że jak tylko na czymś jest napisane, że to dla kobiet w ciąży to cena zwala z nóg; te same produkty bez napisu "dla kobiet w ciąży" są o wiele tańsze, a skład ten sam
To święta prawda. Szczerze mówiąc, ja wierzę tylko w kwas foliowy i zbilansowaną dietę, trzeba słuchać swojego organizmu. Co się tyczy mojej wypowiedzi dot. Elevitu, koniec końców nie kupiłam bo pieruńsko drogie, wolę zainwestować w warzywa i owoce. Póki co 6 m-c i bez niedoborów, a wyniki niezłe.
Droga autorko postu, najlepiej zapytaj lekarza co sądzi na temat Elevitu - może warto też, tak jak piszą pozostałe dziewczyny zwracac uwagę na badana i póki są w normie tylko zdrowo i racjonalnie się odżywiać? Wtedy na pewno wszystko będzie ok! Zdrówka!
drzewnykotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-22, 11:33   #16
scorpionec
Zakorzenienie

ale przecież dziewczyna napisała ze lekarz jej KAZAŁ brać witaminy..więc o co ta dyskusja??

jak już kupiłas ten elevit to go bierz.. a na kolejnej wizycie zapytaj czy te moga być a jak nie to jakie i już.. i ewentualnie sobie zmienisz od kolejnego opakowania..
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości