|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
ELEVIT w ciązy - czy to mi wystarczy?
Witam
![]() Mam nadzieję, że dobrze umieściłam wątek ![]() Piszę do Was z zapytaniem o witaminy brane w ciąży. Wczoraj dowiedziałąm się, że jestem w ciąży i ginekolog kazał mi zażywać kwas foliowy oraz jakieś witaminy. Pani w aptece poleciła mi ELEVIT PRONATAL i kwasu foliowego już nie dała bo powiedziała, że to powinno wystarczyć. Czy możecie mi powiedzieć czy tego kwasu foliowego nie ma za mało/bądz za dużo w jednej dawce? Ja wiem, że farmaceutka nie powinna się mylić ale jak się jej zapytałam ile maxymalnie kobieta może brać dziennie tego kwasu foliowego, to nie pamiętała... stąd moja obawa... Proszę o rady! ![]() Skład: Każda tabletka zawiera: Składnik Zawartość witamina A 3600j.m. witamina B1 1,55mg witamina B2 1,8mg witamina B6 2,6mg witamina B12 4mg witamina C 100mg witamina D3 500j.m. witamina E 15mg pantotenian wapnia 10mg biotyna 200mg nikotynamid 19mg kwas foliowy 800mcg wapń 125mg magnez 100mg fosfor 125mg żelazo 60mg cynk 7,5mg miedź 1mg mangan 1mg Edytowane przez jutish Czas edycji: 2013-01-16 o 08:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: ELEVIT w ciązy - czy to mi wystarczy?
dawka dzienna kwasu foliowego to chyba ok 400mcg więc na pewno ci wystarczy.. bo tu masz w składzie az 800
dla kobiet w ciąży jest duży wybór witamin..nie ukrywam ze pani farmaceutka poleciła ci najdroższe chyba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a 800 mcg to ni eza dużo??? żebym nie przedawkowała... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
uwazam ze warto osobno witaminy sobie zakupic, dobra wit C, kwas foliowy - fakt ze to drozej wychodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mój gin wogóle witamin nie zaleca jeśli wyniki są dobre. Mówi, że w dzisiejszych czasach, kiedy nie ma problemu z dostępem do witamin w postaci owoców, warzyw i ogólnie urozmaiconej diety, dodatkowa suplementacja prowadzi tylko i wyłącznie do przychodzenia na świat 4-4,5 kg noworodków. Jedyne co zaleca to kwas foliowy i w razie konieczności (złe wyniki badań) żelazo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
bo jeśli przed 4 pierwsze miesiące z powodu wymiotów i mdłości może jeść tylko chleb z masłem, to witaminki wskazane ![]() no i okres zimowy, że tak powiem, nie sprzyja również diecie wysokowitaminowej ![]() ale latem jak najbardziej, zwłaszcza jak ktoś ma własny ogródek i codziennie dostęp do sałaty, brokułów, porów, buraczków, fasolki, groszku, szpinaku i owoców. Edytowane przez domciatko Czas edycji: 2013-01-16 o 16:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moja ginka kazała brać czysty kwas foliowy, prałam do 15 tygodnia, a potem zero witamin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mój miał dokładnie takie samo podejście. Jeszcze przed zajściem w ciążę brałam kwas foliowy, kontynuowałam to do końca I trymestru. Kiedy w jednych badaniach poziom hemoglobiny nieco się obniżył, lekarz zapisał mi preparat żelaza --- i to wszystko, co przyjęłam z leków w ciąży. Synek urodził się o czasie, zdrowy i o wadze " w sam raz" - 3600g przy 55 cm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
mam zdrową tarczycę. Powinnam dokupić jod osobno? A może zmienić elevit na inne witaminy? możecie coś polecić?
Bo ja nie wiem czy tu nie jest za dużo tego... tzn dawek... Teraz czytam, że kobieta w ciąży powinna jesć w ciąży 70mg witaminy C a tutaj jest jej aż 100mg. Pragnę jeszcze dodać, że jem bardzo dużo owoców (głównie pomarańcze, banany i jabłka) i nie wiem czy jej po prostu nie przedawkuje? do lekarza ide dopiero 4 lutego... co robić? może całkowicie odstawić witaminy w kapsułkach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
zauważyłam, że jak tylko na czymś jest napisane, że to dla kobiet w ciąży to cena zwala z nóg; te same produkty bez napisu "dla kobiet w ciąży" są o wiele tańsze, a skład ten sam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Droga autorko postu, najlepiej zapytaj lekarza co sądzi na temat Elevitu - może warto też, tak jak piszą pozostałe dziewczyny zwracac uwagę na badana i póki są w normie tylko zdrowo i racjonalnie się odżywiać? Wtedy na pewno wszystko będzie ok! Zdrówka! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
ale przecież dziewczyna napisała ze lekarz jej KAZAŁ brać witaminy..więc o co ta dyskusja??
jak już kupiłas ten elevit to go bierz.. a na kolejnej wizycie zapytaj czy te moga być a jak nie to jakie i już.. i ewentualnie sobie zmienisz od kolejnego opakowania.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.