|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
jedzenie do syta.
cześć wszystkim!
![]() mam pewien problem z jedzeniem. Jem co 2-3 godziny, 5 posiłków dziennie zazwyczaj, a mimo tego ciagle po posiłku odczuwam głód. Jem na obiad np gotowana pierś z kurczaka + warzywa, a ja nadal jestem głodna, zawsze musze coś jeszcze podjeść, staram się pić dużo wody,jednak to mi nie pomaga. przez co jem troszke za dużo mam w miare normalną sylwetkę,jednak chciałabym choć trochę ograniczyc to jedzenie. nie wiem co już mam robić... może macie jakieś sposoby na to? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: jedzenie do syta.
Doprawianie ziołami i innymi przyprawami posiłków u mnie zdaje egzamin na 100%. Ostatnio mam mały apetyt, ale to zupełnie inne histioria.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Postaraj się zjeść na śniadanie (obowiązkowo!), II śniadanie i obiad węglowodany złożone- płatki owsiane, chleb żytni, brązowy ryż/kasza.
Nie wiem jak się odżywiasz- w pozostałych posiłkach zachowaj węglowodany złożone (czyli kajzerka na kolację ![]() ![]() Jeśli zjesz słuszny posiłek tj odżywczo i objętościowo, a czujesz, że musisz jeszcze dojeść- sięgnij po kostkę gorzkiej czekolady |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ja również tak mam. moim sposobem jest zjedzenie jabłka bądź dużej marchwi po każdym posiłku.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o mnie to pozbyłam się przypraw w torebkach kupowanych w sklepie. Kupuje naturalną bazylię, rozmaryn, tymianek ( sama suszę przyprawy). Teraz gotując to samo czuje się bardziej najedzona. Wyrzuciłam śmieci a zastąpiłam czymś wartościowym. Spróbuj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Poczytaj o zdrowym odzywianiu, bo kurczak i warzywa sa dalekie od tego. A jedzenie 5 razy dziennie nie jest jedzeniem tylko podjadaniem. Mozesz poczytac o moich doswiadczeniach http://tlustezycie.blogspot.com/2012...icza-godu.html
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
dziękuję Klora za link
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
pierwsze dni beda ciezkie, organizm nauczony regularnej pdoazy glukozy bedzie jak na odwyku, dodatkowo jest to sytuacja gdy potrzeby glukozy beda wieksze niz podac tymczasowo, wiec oslabienie, brak energii itd moga sie pojawiac, nim organizm nauczy sie spalac wlasna tkanke tluszczowa - optymalnie te procesyw zdrowym ciele zachodza na zmiane, czyli spalamy i glukoze i tluszcz w zaleznosci od potrzeb glod oczywiscie pozniej tez bedzie, bo jest to naturalny sygnal ciala, ale nie bedzie to takie uczucie przytlaczajace, ze musisz cos zjesc bo zemdlejesz tylko stopniowo bedziesz czula glod, jak nie zjesz to pewnie minie...ale zadego ssania, slabniecia czy tez rzucania sie na jedzenie sprobuj kilka dni jesc na sniadanie np. jajka na masle i warzywa, lub mieso, warzywa i troche tluszczu i zobaczysz roznice w porownaniu do klasycznej owsianki czy kanapek
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
no dobrze.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Jak dobrze tolerujesz nabiał to nie za często jogurt naturalny/kefir/maślankę z wiórkami kokosowymi i/lub cynamonem. Owoce świeże/suszone.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się z klorą - więcej zdrowych tłuszczy i białka, bo one sycą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:11.