jedzenie do syta. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-05, 22:14   #1
ajjlone
Przyczajenie

jedzenie do syta.

cześć wszystkim!
mam pewien problem z jedzeniem. Jem co 2-3 godziny, 5 posiłków dziennie zazwyczaj, a mimo tego ciagle po posiłku odczuwam głód. Jem na obiad np gotowana pierś z kurczaka + warzywa, a ja nadal jestem głodna, zawsze musze coś jeszcze podjeść, staram się pić dużo wody,jednak to mi nie pomaga. przez co jem troszke za dużo mam w miare normalną sylwetkę,jednak chciałabym choć trochę ograniczyc to jedzenie. nie wiem co już mam robić... może macie jakieś sposoby na to?
ajjlone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-05, 22:53   #2
oineso
Raczkowanie

Dot.: jedzenie do syta.

Doprawianie ziołami i innymi przyprawami posiłków u mnie zdaje egzamin na 100%. Ostatnio mam mały apetyt, ale to zupełnie inne histioria.
oineso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-05, 23:39   #3
sarayy
Raczkowanie

Postaraj się zjeść na śniadanie (obowiązkowo!), II śniadanie i obiad węglowodany złożone- płatki owsiane, chleb żytni, brązowy ryż/kasza.
Nie wiem jak się odżywiasz- w pozostałych posiłkach zachowaj węglowodany złożone (czyli kajzerka na kolację lub zrezygnuj w ogóle jeśli jesteś na diecie redukcyjnej (ale warzywa jak najbardziej!
Jeśli zjesz słuszny posiłek tj odżywczo i objętościowo, a czujesz, że musisz jeszcze dojeść- sięgnij po kostkę gorzkiej czekolady
sarayy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-06, 09:29   #4
ledzeppelin75
Raczkowanie

ja również tak mam. moim sposobem jest zjedzenie jabłka bądź dużej marchwi po każdym posiłku. przez to czuję się bardziej syta. a na śniadanie obowiązkowo owsianka - 4 duże łyżki płatków owsianych gotuję w wodzie, dodaję dużo cynamonu, czasem kakao, pół szklanki mleka i jem w towarzystwie pomarańczy bądź jabłka właśnie. Czuję się syta nawet do południa (A wydawało się to być w moim przypadku niemożliwe ).
ledzeppelin75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-06, 09:30   #5
Joasia3212
Raczkowanie

Jeśli chodzi o mnie to pozbyłam się przypraw w torebkach kupowanych w sklepie. Kupuje naturalną bazylię, rozmaryn, tymianek ( sama suszę przyprawy). Teraz gotując to samo czuje się bardziej najedzona. Wyrzuciłam śmieci a zastąpiłam czymś wartościowym. Spróbuj
Joasia3212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-06, 09:52   #6
klora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ajjlone Pokaż wiadomość
cześć wszystkim!
mam pewien problem z jedzeniem. Jem co 2-3 godziny, 5 posiłków dziennie zazwyczaj, a mimo tego ciagle po posiłku odczuwam głód. Jem na obiad np gotowana pierś z kurczaka + warzywa, a ja nadal jestem głodna, zawsze musze coś jeszcze podjeść, staram się pić dużo wody,jednak to mi nie pomaga. przez co jem troszke za dużo mam w miare normalną sylwetkę,jednak chciałabym choć trochę ograniczyc to jedzenie. nie wiem co już mam robić... może macie jakieś sposoby na to?
Zmień dietę...dorzuć tłuszcz przede wszystkim i nie jedz przekasek. Jedz 3 duze posilki dziennie, pelnowartosciowe. Jak jesz non stop weglwoodnay to poziom glukozy jest ciagle wysoki, inuslina wyrzucana, pozniej jest spadek i za 2-3h znow glod. Jestes glodna nie bez powodu - organizm daje Ci znak...pomiajajac, ze moze jesz za malo kalorii ....
Poczytaj o zdrowym odzywianiu, bo kurczak i warzywa sa dalekie od tego. A jedzenie 5 razy dziennie nie jest jedzeniem tylko podjadaniem. Mozesz poczytac o moich doswiadczeniach http://tlustezycie.blogspot.com/2012...icza-godu.html

klora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-07, 17:16   #7
ajjlone
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sarayy Pokaż wiadomość
Postaraj się zjeść na śniadanie (obowiązkowo!), II śniadanie i obiad węglowodany złożone- płatki owsiane, chleb żytni, brązowy ryż/kasza.
Nie wiem jak się odżywiasz- w pozostałych posiłkach zachowaj węglowodany złożone (czyli kajzerka na kolację lub zrezygnuj w ogóle jeśli jesteś na diecie redukcyjnej (ale warzywa jak najbardziej!
Jeśli zjesz słuszny posiłek tj odżywczo i objętościowo, a czujesz, że musisz jeszcze dojeść- sięgnij po kostkę gorzkiej czekolady
ogólnie mój dzień wygląda tak. na śniadanie jem mleko+ płatki ,lub owsianka, drugie śniadanie kanapkę ciemne pieczywo,duuzo warzyw + wędlina sopocka, pozniej jem jogurt naturalny + jakiś owoc banan lub jabłko. na obiad ryba,pierś,lub makaron ciemny + warzywa lub jakas zupa a na kolację raz twarog, raz jakaś kanapeczke z ciemnego pieczywa.. wiem,że źle to wygląda,ale trudno mi jeść w wiekszych odstępach czasowych. a utrudnia mi to wszystko jeszcze szkoła. nie wiem co mam w niej jeść.. : <

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-07, 17:40   #8
ajjlone
Przyczajenie

dziękuję Klora za link ale jak możesz, powiedz mi tak orientacyjnie, jak przejść z 5 posiłków na 3? po proszę o jakieś porady, bo chyba nie wyrobię sama ze sobą:P
Stary 2013-01-08, 07:48   #9
klora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ajjlone Pokaż wiadomość
dziękuję Klora za link ale jak możesz, powiedz mi tak orientacyjnie, jak przejść z 5 posiłków na 3? po proszę o jakieś porady, bo chyba nie wyrobię sama ze sobą:P
albo zmniejsz do 4, albo od razu 3 - jak jesz wiecej i przede wszyskim jesz inaczej (mniej wegli, wiecej bialka i tluszczu) organizm jest syty na dluzej, bialko i tluszcz maja duzy sygnal sytosci, insulina nie spada gwaltownie po takich posilkach, wiec glod nie pojawia sie...generalnie glod nie oznacza, ze mamy pusty zoladek, to szereg chemicznych reakcji zachodzacych w ciele, ktory sygnalizuje nam, ze potrzebujemy energii...a potrzebujemy, bo albo faktycznie mamy jej za malo, albo dlatego, ze nie umiemy wykorzystac wlasnej zgromadzonej tu i owdzie

pierwsze dni beda ciezkie, organizm nauczony regularnej pdoazy glukozy bedzie jak na odwyku, dodatkowo jest to sytuacja gdy potrzeby glukozy beda wieksze niz podac tymczasowo, wiec oslabienie, brak energii itd moga sie pojawiac, nim organizm nauczy sie spalac wlasna tkanke tluszczowa - optymalnie te procesyw zdrowym ciele zachodza na zmiane, czyli spalamy i glukoze i tluszcz w zaleznosci od potrzeb
glod oczywiscie pozniej tez bedzie, bo jest to naturalny sygnal ciala, ale nie bedzie to takie uczucie przytlaczajace, ze musisz cos zjesc bo zemdlejesz tylko stopniowo bedziesz czula glod, jak nie zjesz to pewnie minie...ale zadego ssania, slabniecia czy tez rzucania sie na jedzenie

sprobuj kilka dni jesc na sniadanie np. jajka na masle i warzywa, lub mieso, warzywa i troche tluszczu i zobaczysz roznice w porownaniu do klasycznej owsianki czy kanapek

klora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-08, 21:38   #10
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klora Pokaż wiadomość
glod oczywiscie pozniej tez bedzie, bo jest to naturalny sygnal ciala, ale nie bedzie to takie uczucie przytlaczajace, ze musisz cos zjesc bo zemdlejesz tylko stopniowo bedziesz czula glod, jak nie zjesz to pewnie minie...ale zadego ssania, slabniecia czy tez rzucania sie na jedzenie
Zgadza się. Ja tak mam od kilku miesięcy
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 15:32   #11
ajjlone
Przyczajenie

no dobrze. spróbuję jakoś. tylko boję się,że może mi burczeć w brzuchu na lekcji.;D a tego bym nie zniosła... a oprócz jajka na maśle czy miesa i warzyw na sniadanie, to co można jeszcze zjeść?
Stary 2013-01-10, 17:57   #12
akot80
Zadomowienie

Jak dobrze tolerujesz nabiał to nie za często jogurt naturalny/kefir/maślankę z wiórkami kokosowymi i/lub cynamonem. Owoce świeże/suszone.
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 16:13   #13
201607040946
Konto usunięte

Zgadzam się z klorą - więcej zdrowych tłuszczy i białka, bo one sycą.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości